Hoe fotografeer je sterren?

Sterren fotograferen hoe doe je dat

Hoe fotografeer je sterren?

Zo maak je een foto met startrails!

Fotograferen van sterren is niet altijd even gemakkelijk. Maar met onderstaande tips om met name ‘startrails’ te maken, moet het goed lukken! Als je ‘s nachts een poos naar buiten kijkt, dan lijkt het alsof de sterren verplaatsen. Dit komt doordat de aarde rond draait en daardoor lijkt het alsof de sterren bewegen. Met dit fenomeen kan je heel interessante foto’s maken. Namelijk ‘startrails’. Als je wel eens een foto hebt gemaakt van auto’s met een lange sluitertijd, dan zie je in je foto strepen van de lampen van de auto’s. Bij startrails is dit hetzelfde effect, maar inplaats van strepen van lampen, krijg je strepen van de sterren. Doordat de aarde draait, bewegen de sterren. Als je hier 1 foto van maakt, of meerdere foto’s achter elkaar maakt en deze over elkaar plakt dan krijg je strepen.

Sterren fotograferen hoe doe je dat

Kijk goed naar het weer

Als je van plan bent om startrails foto’s te gaan maken, dan moet je goed naar het weer kijken. De beste weersomstandigheden voor startrails zijn, dat de hemel helder is en er geen wolkje aan de lucht is. En daarnaast dat er op dat moment ook geen maan te zien is. De maan geeft namelijk veel licht en hierdoor gaat het zicht van de sterren verloren. Je kan ook startrails maken als er een paar wolken in de lucht hangen, dit geeft soms een heel mooi effect. Maar je hebt wel de kans dat op een gegeven moment  alleen nog maar wolken te zien zijn. Kijk dus voordat je met startrails begint goed naar het weerbericht!

Benodigheden en instellingen

Voor startrails heb je natuurlijk een camera en een statief nodig. Ook heb je een draadontspanner/infrarood ontspanner nodig. Of als je een camera met wifi hebt, dan kan het ook met een app op je telefoon. Zoek een mooie locatie uit. Het liefst een locatie met weinig lichtvervuiling (dus niet in de stad, maar in een dorp of natuurgebied). Als je een mooie compositie hebt gevonden dan ga je kijken naar je instellingen. Ik zelf heb altijd mijn sluitertijd op 30 seconden staan. Ik heb geen wifi op mijn camera en geen geavanceerde draadontspanner, dus ik kan geen foto’s van 2 minuten achter elkaar maken. Als je dit wel hebt, dan kan je instellen dat je camera om de 2 minuten foto’s maakt. Het kan ook langer, maar het beste is rond de 2 minuten.

Sterrenregen fotograferen

Stel scherp op de sterren

Ik heb mijn diafragma altijd zo laag mogelijk, meestal op 3.5. Meestal gebruik je met landschapfoto’s een hoog diafragmagetal, maar omdat mijn sluitertijd aardig kort is, krijg ik een te donkere foto met een hoog diafragmagetal. Wil je wel een hoger diafragmagetal gebruiken, dan moet je je sluitertijd wat langer maken. Ik heb mijn ISO meestal op 800, maar dat verschilt ook per locatie. De ene keer heb ik ISO 1600, de andere keer 400. Moet je even kijken wat het beste effect geeft bij jou. Zet je lens/camera op manual focus. Je camera kan niet goed in het donker scherpstellen, dus dit moet je zelf doen. Zorg ervoor dat je scherp stelt op de sterren. Om dit nauwkeurig te doen, zoom je op jouw LCD-schermpje eerst even je beeld in.

Maak eerst een paar testfoto’s

Nu je een goede compositie hebt en je al je instellingen goed hebt staan, is het tijd om de foto’s te maken. Je kan zelf kiezen voor hoelang je de foto’s wilt maken. Wil je hele lange strepen?  Dan kan je je camera voor uren foto’s laten maken, maar vanaf een halfuur heb je al een goed effect. Je zet je draadontspanner vast, of stel op je app in dat je camera achter elkaar foto’s blijft maken. Maak eerst genoeg testfoto’s, zodat je zeker weet dat je foto’s goed en scherp zijn.

Sterrenfoto’s bewerken tot een startrail

Als je klaar bent met foto’s maken ga je ze bewerken. Ik zet ze altijd eerst allemaal in Lightroom (als je liever met een ander programma werkt kan dat natuurlijk ook). Je bewerkt eerst 1 foto zoals jij dat mooi vind. Ik maak meestal de lucht wat blauwer en zorg ervoor dat de voorgrond goed zichtbaar is. Verder bewerk ik niet veel. Als je tevreden bent met de bewerkingen, synchroniseer je de bewerkingen naar alle andere foto’s. Exporteer alle foto’s en open nu het programma StarStax. Dit is een gratis programma, waarin je al je sterrenfoto’s kan stacken. Dit programma plakt alle foto’s over elkaar heen en tada! Je hebt een foto met startrails. Als je nog niet helemaal tevreden bent kan je ook deze foto nog in Lightroom slepen en hem verder bewerken.

Je eerste startrailfoto zal misschien niet meteen perfect zijn. Je moet hier veel mee oefenen. Je hoeft niet perse altijd op pad, vanuit je achtertuin kan je ook hele mooie startrails maken, dus oefen veel

Deze blog is geschreven door Marion Aaldring

Marion is 20 jaar en komt uit Eelde. Ze zegt: "Fotografie is altijd al mijn hobby geweest, maar ik heb besloten dat ik hier mijn toekomst van wil maken. Ik volg de opleiding fotografie in Drachten aan het ROC Friese Poort en het bevalt heel goed. Deze opleiding duurt 4 jaar en daarna zou ik zelf verder kunnen als fotograaf. Ik hou heel erg van natuur- en nachtfotografie. Ik ben vaak tot laat in de nacht buiten te vinden voor sterrenfoto's. Ik hoop dat je veel van deze blog hebt geleerd! Ik ben veel op Instagram te vinden, dus als je een kijkje wilt nemen, dan kan dat op @marion_aaldring."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!