Fotografie tips: Welke foto-apparatuur neem ik mee op reis?

Landschap met twee vulkanen in Guatemala

Welke foto-apparatuur neem je mee op reis?

 

De meeste mensen zijn geneigd veel te veel foto-apparatuur mee te willen slepen tijdens hun vakantie. Want stel dat je nou net die ene lens nodig hebt, die je thuis hebt gelaten. Het is de kunst om vooraf te bedenken welke lenzen, filters en andere toebehoren je meeneemt. En ook bijvoorbeeld of je een statief wel of niet zult gebruiken, want een statief tikt er qua gewicht natuurlijk behoorlijk in. Hieronder een kleine handleiding. Welke foto-apparatuur neem je mee op reis?

 

Fotoreis IJslandWel of geen statief?

 

De meeste mensen kunnen als ze heel stil blijven staan, goede ondersteuning voor hun armen zoeken en de fotocamera op de juiste manier vasthouden, ongeveer tot 1/30steseconde uit de hand fotograferen. Dit verschilt echter per persoon. Een geoefend iemand lukt het beter dan een ongeoefend iemand. Ben je van plan foto’s te maken met sluitertijden langer dan 1/30steseconde? Wil je aan lange-sluitertijden-fotografie doen? En heb je geen andere opties om je camera trillingloos neer te leggen? Tja, dan zal je een statief in jouw reisbagage mee moeten nemen. Let erop dat een statief vaak te groot is voor de handbagage in het vliegtuig en de maximaal toegestane afmetingen voor handbagage overschrijdt. Je zult je statief in de meeste gevallen in jouw reiskoffer mee moeten nemen, die onderin het vliegtuigruim gaat.

 

Vrolijke vlinder - Costa RicaWelke lenzen neem je mee?

 

Heb je een camera met verwisselbare lenzen (spiegelreflexcamera of systeemcamera) dan is het de vraag welke lenzen je uiteindelijk mee gaat nemen in jouw reisfototas. Veel lenzen overlappen elkaar deels qua zoombereik en het is dan onzin om alle lenzen mee te nemen. Bedenk vooraf goed wat voor vakantie je gaat maken en welke lens of lenzen je waarschijnlijk nodig zult hebben. Ga je op safari in Afrika dan is een telelens onontbeerlijk, maar ga je naar een land waar je voornamelijk landschappen zult gaan fotograferen, dan mag een groothoeklens niet in je fototas ontbreken, maar zal je waarschijnlijk weinig of niets aan een telelens hebben. En ga je bloemen fotograferen op Madeira of kleine diertjes, zoals vlinders in Costa Rica, dan is een macrolens een goede keuze. Een eenduidig antwoord is dus niet te geven.

 

Gekleurde vrouw tijdens reis naar GuatamalaIs een 18-300mm-zoomlens geschikt?

Wel adviseer ik fotocursisten die niet al te veel apparatuur mee willen slepen tijdens hun vakantie om een 18-200mm of een 18-300mm-zoomlens te kopen. Je hebt dan een bereik van groothoek (18mm), via standaard (50-70mm) naar tele (200-300mm). En dat alles in één lens. Voordeel is dat je tijdens jouw reis geen lenzen hoeft te verwisselen, maar alles met één lens af kunt. Nadeel is dat deze lenzen vaak iets minder van kwaliteit zijn dan een lens met minder zoombereik. Alhoewel dat relatief is. Ga je later jouw mooiste vakantiefoto uitvergroten voor aan de muur tot maximaal 20×30 cm of 30×40 cm of moet de foto uiteindelijk dienen als behang en wordt de opname metersgroot afgedrukt? Dat laatste zal waarschijnlijk niet het geval zijn. Dus is een 18-300mm-zoomlens geen enkel probleem om te gebruiken. Het kwaliteitsverschil zal alleen een topfotograaf opvallen, maar als amateurfotograaf zie je het verschil waarschijnlijk niet. Een dergelijke lens is ook heel geschikt voor straatfotografie. Je kunt er overzichten mee maken, maar je kunt ook (stiekem) inzoomen op een kleurrijk persoon.

 

 

 

Fotoreizen IJsland - Henk bij watervalWelke fototas moet ik kiezen?

Welke fototas je wilt aanschaffen voor de vakantie is afhankelijk van meerdere factoren: hoeveel apparatuur heb je, maar vooral ook: wat voor vakantie ga je doen? Fototassen zijn grofweg op te splitsen in vier groepen: de kleine cameratas, de schouderfototas, de rugfototas en de slingtas. In de kleine cameratas past vaak alleen de camera zelf met 1 kleine lens erop en verder niets. Hij is wel superhandig, omdat hij niet groot is. Geschikt dus voor de amateurfotografen die minder veeleisend zijn en weinig mee willen slepen of nog niet veel foto-apparatuur hebben. De schouderfototas wordt veel gebruikt door professionele fotografen, omdat je handig en snel bij je apparatuur kunt. Ook als je een reis maakt met een (huur)auto en de tas het grootste deel van de tijd gewoon in de auto ligt, kan deze tas de voorkeur hebben. Hij is echter minder geschikt als je stukken moet of gaat wandelen of fietsen, omdat je de tas aan één kant van je lichaam draagt. Je loopt scheef. Een dergelijke tas is dus slecht voor je rug.

 

Landschap met twee vulkanen in GuatemalaHoud rekening met handbagageafmetingen

 

Een betere ondersteuning biedt in dat geval een rugfototas. Vooral de duurdere rugtassen zijn dusdanig geconstrueerd, dat je amper voelt dat je iets op je rug draagt. Ergonomisch beter verantwoord dus. Nadeel is dat je de tas helemaal af moet doen als je er iets uit wilt pakken. De slingtas biedt daarentegen het voordeel dat je deze gemakkelijk voor je kunt ‘slingeren’ en de foto-apparatuur gemakkelijk kunt pakken. De slingtassen zijn echter minder groot dan de rugtassen en dus kan er minder in. Als je met het vliegtuig reist is het ook nog belangrijk rekening te houden met de maximale afmetingen voor handbagage van de vliegmaatschappij. Het hangt dus van je persoonlijke situatie af welke fototas het meest geschikt is voor jou.

 

Leeuw met prooi in KeniaMis niets door te sloom geheugenkaartje!

Het belang van een goed, snel geheugenkaartje wordt te vaak ondergewaardeerd. Het is veelal de sluitpost bij de aankoop van een nieuwe fotocamera. Het belangrijkste verschil tussen een goedkoop en een duur kaartje is het verschil in schrijfsnelheid en leessnelheid. Een duurder kaartje kan bijvoorbeeld 95MB per seconde wegschrijven, terwijl een goedkoop kaartje maar 40MB per seconde kan. En dat merk je vooral als je meerdere foto’s snel achter elkaar maakt. Het eerste kaartje zal een serie foto’s zonder problemen kunnen maken, maar het tweede kaartje stopt na 3 opnamen, omdat het eerst de foto’s op moet slaan alvorens je verder kunt. Stel dat je een fotoserie aan het maken bent van een leeuw die achter zijn prooi aan zit. Het zou eeuwig zonde zijn als je hét moment nou net mist omdat jouw camera nog bezig is de bestanden weg te schrijven. Ook bij het fotograferen met langere sluitertijden is een snel kaartje aan te raden. Stelregel is namelijk dat bij een opname van bijvoorbeeld 8 seconden de camera er ook 8 seconden over doet om de opname weg te schrijven. Bij een traag kaartje zal dit dus veel langer duren.

 

Vel gekleurde omslagdoek op een markt in GuatemalaSchoonmaakmiddelen, flitser en een extra accu

 Uiteraard hoeft het geen betoog dat je altijd voldoende geheugenkaartjes mee op reis moet nemen. Denk ook aan een extra accu. Het zou doodzonde zijn als je halverwege de dag niet verder kunt fotograferen, omdat de accu van jouw camera leeg is. Ongemerkt maak je vaak meer foto’s dan je denkt en is jouw accu dus eerder leeg. Ook onder koud omstandigheden is de accu sneller leeg. Zorg dat de batterijen en accu’s altijd goed opgeladen zijn. Vergeet ook niet een schoonmaaksetje. Lensdoekjes en lenspennen (vooral voor vette vingervlekken geschikt) horen standaard in de fototas te zitten. Tot slot kun je nog nadenken of andere fototoebehoren tijdens jouw reis van pas zullen komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een afstandsbediening, filters of een externe flitser. Fotografeer je vrijwel uitsluitend landschappen dan zal je weinig hebben aan een externe flitser. Ook bij grote afstanden, zoals bij wildlifefotografie, heeft een externe flitser geen zin.

 

Vulkaan met opkomende zon in NicaraguaFotopaklijst:

  • Uiteraard jouw fotocamera
  • Lenzen die je daadwerkelijk nodig denkt te hebben
  • Voldoende geheugenkaartjes
  • Een extra accu voor de camera
  • Schoonmaakdoekjes/-pennen
  • Eventueel externe flitser
  • Eventueel statief
  • Eventueel filters
  • Eventueel afstandsbediening
  • Andere kleine fototoebehoren

Advies: Neem niet te veel foto-apparatuur mee! Bedenk vooraf goed wat je nodig zult hebben!

Yolanda Wals van Fotografie-reizen.nl voor jeep

Deze blog is geschreven door Yolanda Wals

Yolanda Wals is al haar hele leven professioneel fotograaf en mede-eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleidt al jaren fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. Daarnaast geeft ze fotocursussen en fotoworkshops. Als geen ander kan ze op eenvoudige wijze uitleggen hoe jij betere foto's kunt gaan maken. Ze probeert mensen uit hun comfort-zone te trekken en hen tijdens de fotoreizen foto's met het wow-effect te laten maken.

Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!