Datum: 22 januari - 4 februari 2019 (14 dagen)
Vertrek gegarandeerd!

Prijs: €  3795 p.p.

Highlights

 • Inclusief rechtstreekse vlucht met KLM, 14 natuurexcursies en entrees nationale parken!
 • Fotografeer spitssnuitkrokodillen van zeer dichtbij tijdens een boottocht
 • Ga met een natuurgids op zoek naar het bekende Costa Ricaanse kikkertje
 • Leg de quetzal vast tijdens één van de vogelexcursies
 • Fotografeer tijdens een nightwalk tarantula's en slangen
 • Beklim een vulkaan en leer de zonsondergang te fotograferen
 • Intensieve begeleiding door een twee professionele (natuur)fotografen

Veertien excursies en vier Nationale Parken inclusief!

Ongekend! Dat is onze fotorondreis door Costa Rica. De reis zit boordevol natuurexcursies die begeleid worden door gidsen met kennis van de natuurwereld. Elke dag trekken we erop uit om weer nieuwe diersoorten te bewonderen. Zoveel verschillende dieren heb je nog niet eerder in zo'n korte tijd kunnen spotten. Van de bijzondere Costa Ricaanse  kikkers tot apen en van vogels tot krokodillen. Soms trekken we er in de avond op uit, soms gaan we per boot en een andere keer wandelend door het regenwoud. En het mooie is: alle beschreven excursies zijn inclusief! Veertien natuurtours maar liefst en daarnaast nog onze eigen georganiseerde natuurwandelingen onder leiding van natuurfotograaf Patrick Gijsbers. Ook de entrees van vier Nationale Parken zitten in de prijs. Dat vind je nergens, alleen bij Fotografie-reizen.nl.

Must voor natuurliefhebber

Costa Rica is een waar natuurparadijs. Meer dan 5% van alle flora en fauna in de wereld komt voor in dit kleine land gelegen in Centraal Amerika. Costa Rica is hiermee dan ook een absolute must voor elke fervente fotograaf en natuurliefhebber. Tijdens onze rondreis komen we op de meest bijzondere en diverse locaties waarbij je dagelijks een overvloed aan tijd hebt om te fotograferen.

Deze rondreis biedt alle mogelijkheden om jouw fotografiekennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Je telelens komt bijvoorbeeld van pas om de meer dan 800 soorten vogels te fotograferen die Costa Rica rijk is. De macrolens is perfect voor de intrigerende insecten en kleurrijke bloemen. Maar ook prachtige landschappen, zonsondergangen en watervallen kunnen worden gefotografeerd met je groothoeklens. We maken geregeld gebruik van het mooie ochtend- en avondlicht.

Begeleiding door 2 fotografen

De reis wordt begeleid door twee fotografen: natuurfotograaf Patrick Gijsbers die over de hele wereld de flora en fauna heeft vastgelegd met zijn camera en professioneel fotografe Yolanda Wals die al vele fotoreizen heeft begeleid en daarnaast veel fotocursussen en -workshops geeft. Patrick en Yolanda vormen samen een ideale combinatie. Ze vullen elkaar goed aan. Patrick heeft enorm veel kennis van de natuur en natuurfotografie en Yolanda weet alles over de juiste camera-instellingen en beeldcomposities om bijzondere foto's te (leren) maken.

Aantal boekingen: 6
Kennismakings/informatiebijeenkomst: zondag 9 december 2018

Lees ook onze  fototips over het fotograferen in Caño Negro in Costa Rica.

Capucijneraap hoog in de boom.  Leguaan gefotografeerd tijdens de Fotoreis Costa Rica.  

Dag 1 en 2

Poás - El Arenal - Zonsondergang fotograferen vanaf de vulkaan

We vliegen van Amsterdam naar San José. Na onze eerste overnachting vertrekken we vroeg in de ochtend richting de Poás vulkaan in het gelijknamige nationale park. Op de 2708 meter hoge, actieve vulkaan kunnen we tot aan de krater lopen. De korte wandeling brengt ons bij het turquoise blauwe kratermeer Laguna Caliente. Vanaf dit kratermeer wandelen we richting Lake Botos, een ander kratermeer. We lopen door het nevelwoud en maken kans om diverse soorten kolibries, vogels en eekhoorns te spotten.

We vervolgen onze weg richting La Fortuna wat is gelegen aan de voet van een andere vulkaan genaamd de Arenal. Na de lunch brengen we een bezoek aan het Arenal National Park waar we een wandeling maken door het regenwoud. Onderweg hebben we kans om witschoudercapucijnapen en mantelbrulapen te zien. Veel geziene vogels in het park zijn de relatief zeldzame bruine hokko en toekans. Na een korte beklimming over gestold lava van een recente uitbarsting komen we op een uitzichtpunt waar we de Arenal-vulkaan kunnen zien en vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over het grootste meer van Costa Rica, Lake Arenal. Na het fotograferen van de zonsondergang gaan we via de korte route terug naar ons mooie hotel.

Dag 3

Caño Negro - Fotografeer rivierleven vanaf een boot en macrofotografie met kikkertjes

Vroeg in de ochtend gaan we op weg naar Los Chiles, gelegen aan de grens met Nicaragua. In Los Chiles brengen we een bezoek aan het Caño Negro reservaat wat een must is voor natuurliefhebbers en fotografen. Door het Caño Negro reservaat ligt de Río Frío rivier waarop we een mooie boottocht gaan maken op zoek naar de grote aantallen dieren die hier voorkomen. Onderweg heb je hele grote kans om brilkaaimannen, groene leguanen, kroonbasilisken, mantelbrulapen, witschoudercapucijnapen, zwarthandslingerapen, 6 soorten ijsvogels, slangenhalsvogels en tal van andere dieren te zien. We nemen deze dag ruim de tijd om de dieren rustig te fotograferen. Tussen het fotograferen en spotten van dieren door genieten we van een heerlijke lunch op de boot. Tijdens de tour hebben we onze eigen ruime privéboot wat je alle mogelijkheid geeft om rond te lopen en rustig te fotograferen.

In de avond gaan we samen met een lokale gids op zoek naar de beroemde kikkers met de rode oogjes, de roodoogmakikikker. Naast deze kikker heb je  tijdens de tour de mogelijkheid om allerlei andere soorten kikkers te zien welke in avond actief zijn zoals bijvoorbeeld boomkikkers en de doorzichtige glaskikkers.

Dag 4

La Fortuna - Birdwatching, watervallen fotograferen en zonsondergang bij de lodge

Voordat we in de ochtend op weg gaan naar Rincón de la Vieja gaan we onder begeleiding van een lokale gids, al voor het ontbijt, een birdwatching tour te doen. Rondom La Fortuna en de Arenal Vulkaan komen meer dan 400 soorten vogels voor waarvan sommige zeer kleurrijk zijn, zoals de verschillende tangara soorten. Ook maak je kans om verschillende papegaai-achtigen en toekans te zien.

Onderweg naar Rincón de la Vieja passeren we Lake Arenal. Vanaf hier hebben we vanaf diverse plekken prachtige uitzichten op het meer en soms op de Arenal-vulkaan. Uiteraard maken we onderweg diverse fotostops om de mooie landschappen in beeld te brengen.

Als we Lake Arenal verlaten komen we al snel in het drogere deel van Costa Rica. De provincie Guanacaste, waarin ook onze eindbestemming gelegen is. Voordat we hier arriveren brengen we eerst nog een bezoek aan de prachtige Llanos de Cortez basalt watervallen waar je eventueel ook kan zwemmen.

Na het bezoek aan de watervallen rijden we door naar de Buena Vista Lodge aan de rand van het Nationale Park Rincón de la Vieja. Op het terrein van de lodge komen diverse dieren voor welke je erin alle rust kunt fotograferen. Aan het einde van de middag kan je onder het genot van een cocktail bij de bar van de lodge genieten van een prachtige zonsondergang.

Watervallen bij Llanos de Cortez in Costa Rica Een eekhoorntje in het park bij de Poas vulkaan in Costa Rica.  Een neusbeertje in Costa Rica.  Kokend modderpoeltje in Rincon de la Vieja tijdens de fotoreis door Costa Rica.

Dag 5

Rincon de la Vieja - Vulkaan, landschapsfotografie en apen fotograferen

Vandaag besteden we de ochtend in het Rincón de la Vieja National Park, een van de mooiste parken van Costa Rica. Het park ligt rondom de 1916 meter hoge gelijknamige vulkaan. We maken in het nationale park een wandeling over de Las Pailas route. Deze wandeling is een mooie en zeer afwisselende route welke ons brengt langs mooie riviertjes, een waterval en diverse vulkanische activiteiten zoals kokend grondwater, kokende modderpotten en prachtig gekleurde zwavelmeren. Ook in dit park komen diverse soorten dieren voor zoals het neusbeertje, zwarthandslingerapen maar ook prachtige gekleurde vlinders.

In de middag arriveren we weer bij onze lodge en heb je tijd om te relaxen bij het zwembad of in de omgeving rond te lopen en te fotograferen. Ook hebben we deze middag de tijd om de tot nu toe gemaakte foto’s te evalueren.

Een kokende waterplas bij de vulkaan Rincon de la Vieja.  Aan de wandel door het vulkaanpark Rincon de la Vieja tijdens de fotoreis door Costa Rica.  Close-up van een jonge capucijneraap.

Dag 6

Palo Verde National Park - Watervogelfotografie en krokodillen spotten tijdens boottocht

Na het ontbijt vertrekken we richting het Palo Verde National Park. Het Palo Verde National Park herbergt de grootste wetlands van Costa Rica waar veel vogels naar toe trekken vanuit Noord Amerika om te overwinteren. Naast de diverse soorten eenden is het ook het park waar je roze lepelaars en de zeldzame maar bijzondere ooievaar soort, de Jabiroe, kan vinden. Naast vele vogelsoorten zijn in dit park ook de spitssnuitkrokodillen die 6 meter lang kunnen worden te vinden. Tijdens ons bezoek aan het nationale park houden wij een boottocht op de Tempisque rivier welke in het nationale park ligt.

    Jeanskikker, een rode kikker met ene 'blauw' broekje aan op een groen blad.

Dag 7

Nevelwouden Monteverde - Macrofotografie in vlindertuin en nightwalk met tarantula's en slangen

We vervolgen onze weg naar de beroemde nevelwouden van Monteverde. Onderweg naar Monteverde hebben we spectaculaire vergezichten met uitzichten tot aan de Stille Oceaan. Uiteraard gaan we weer regelmatig stoppen voor een fotostop. Rond lunchtijd komen we aan in Monteverde waarbij we in de middag een bezoek kunnen brengen aan de vlindertuin waar diverse spectaculaire vlindersoorten, zoals de blauwe morpho, rondvliegen. Een perfecte plek om deze kleurrijke insecten vast te leggen.

In de avond maken we een nightwalk. Samen met een lokale gids, een zaklamp en je camera trek je de jungle in bij Monteverde op zoek naar het nachtleven. Tijdens de wandeling heb je kans om o.a. tarantula’s en slangen te zien en op de gevoelige plaat vast te leggen.

Dag 8

Skywalktour boven regenwoud en supersnelle kolibries fotograferen

De nevelwouden van Monteverde zijn adembenemend en mysterieus en behoren wellicht tot de meest groene plekken ter wereld. Vandaag zijn er diverse manieren om de nevelwouden te verkennen. Zo is er de mogelijkheid om als een vogel tussen en over de boomtoppen te zweven met een spectaculaire canopytour. Dit is optioneel. Een andere manier is via de loopbruggen waarvandaan je een adembenemend uitzicht hebt over de nevelwouden welke je op deze manier fantastisch kunt fotograferen. Deze bijzondere Skywalktour in Selvatura is in de prijs inclusief, evenals de kolibrituin en een bezoek aan reptielen en amfibieën onder leiding van een gids. In Monteverde komen een groot aantal soorten kolibries voor. Deze kleurrijke maar ook razendsnelle vogels zijn een uitdaging om te fotograferen.

In en rondom Monteverde is veel te doen. In de middag heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de lokale orchideeëntuin te bezoeken. Het is verbazingwekkend hoeveel soorten en maten orchideeën er bestaan. De kleinste zo klein als een speldenknop terwijl anderen de heerlijk geur hebben van chocolade. Wist je dat vanille ook gewonnen wordt uit een orchideeënsoort? Ook hebben we deze middag weer de tijd om foto’s te bespreken.

Dag 9

Curichancha - Leg de quetzal met je fotocamera vast!

Vandaag bezoeken we in de ochtend een andere locatie in Monteverde: Curicancha. Hier gaan we samen met een lokale gids rustig op zoek naar allerlei soorten vogels zoals de bijzondere drielelklokvogel, de elegante quetzal en de dansende manakins.

In de middag is er een mogelijkheid om er zelf op uit te gaan en bijvoorbeeld de slangentuin van Monteverde te bezoeken waar veel slangensoorten uit Costa Rica te vinden zijn. Hier is het mogelijk om rustig de bekende boa constrictor maar ook de gevaarlijkste slang van Costa Rica, de lanspuntslang, van dichtbij en veilig te fotograferen. Ook is in Monteverde een kikkeronderkomen. Is het je nog niet gelukt om het symbool van Costa Rica, de roodoogmakikker, te fotograferen, dan lukt het je hier zeker.

Vrolijk gekleurde vlinder in Costa Rica.  Kolibri  Jesus Christ tijdens Fotoreis Costa Rica.

Dag 10

Pacifische kust - Tarcoles - Spectaculaire boottocht met spitssnuitkrokodillen van zeer dichtbij!

Vandaag dalen we af richting Manuel Antonio, gelegen aan de Pacifische kust. Onderweg richting Manuel Antonio gaan we eerst stoppen in Tarcoles voor een spectaculaire boottocht vanwaar we o.a. spitssnuitkrokodillen gaan zien vanaf zeer korte afstand. De boottocht brengt ons o.a. langs mangrove waarbij we ook de mogelijkheid hebben om verschillende reigersoorten te zien zoals de bijzondere schuitbekreiger met zijn opvallende brede snavel. Andere vogelsoorten die je hier kan zien zijn de visarenden, gieren, caracara’s en ibissen.

Rood met gele bloem.  Dierenleven in Costa Rica.  De roodoogmakikker is het symbool van Costa Rica.  Vrolijk gekleurde kolibri in Costa Rica.

Dag 11

Manuel Antonio - Van wasbeertjes in close-up tot tropische stranden en magische zonsondergang

Vandaag bezoeken we het nationale park van Manuel Antonio. Een van de kleinere nationale parken van Costa Rica maar ook een plek waar veel dieren van dichtbij kunnen worden gezien en voorzien van mooie tropische stranden. We gaan met een lokale gids het park in die je zal wijzen op de bijzondere dieren van het park. Zo kunnen in het park doodshoofdaapjes, luiaards, witstaartherten, wasbeertjes en zwarte leguanen worden gevonden.

Onze wandeling met de lokale gids eindigt uiteindelijk bij het strand in het nationale park waar je de mogelijkheid hebt om heerlijk te zwemmen in een tropische baai. Je kan er ook voor kiezen om zelf op pad te gaan in het park naar de mirador, het uitzichtpunt of over de punta cathedral. Aan het einde van de dag kunnen we hier genieten van een prachtige zonsondergang.

Rode zonsondergang in Costa Rica.  Manuel Antonio.  Strand bij Manuel Antonio.

Dag 12

Quetzal National Park - San Gerardo de Dota - Vogelfotografie

We verlaten de kust en rijden via het hoogste punt van onze reis op meer dan 3000 meter naar een van de mooiste valleien van Costa Rica: Quetzal vallei. Hier overnachten we in een prachtige groene en vogelrijke omgeving in een klein plaatsje genaamd San Gerardo de Dota.
In de omgeving kan je rustig wandelingen maken langs de mooie Savegre rivier welke door de vallei loopt, op zoek naar de meer dan 200 soorten vogels welke voorkomen in dit gebied. Aan het einde van de dag hebben we ook weer de mogelijkheid om in alle rust de foto’s te bespreken.

Close-up van de kop van een salamander.  Geel met blauw vogeltje.  

Dag 13

Cartago - San José - Kerk,- stads- en straatfotografie

De omgeving van San Gerardo de Dota behoort bij het Parque Nacional de Los Quetales, het Quetzal National Park. Het is een van de beste locaties om deze adembenemende vogel te vinden. Het prachtige metaalgroene met rode verenkleed van deze vogel en de sierlijke lange staart zorgde er voor dat deze vogel heilig was voor de Maya’s en de vogel verkozen is als nationale vogel van Guatemala. In de ochtend, voor het ontbijt, gaan we samen met een lokale gids op zoek te gaan naar deze majestueuze vogel.

Na het ontbijt gaan we op weg richting San José, de hoofdstad van het Costa Rica. Onderweg brengen we rond lunchtijd eerst een stop in het stadje Cartago waar je de mogelijkheid hebt om de mooiste, en meest bijzondere basiliek van het land te bezoeken. De basiliek is een bedevaartsoord voor veel gelovige Tico’s. Dan in de middag komen we aan in San José waar je de mogelijkheid hebt om nog een bezoek te brengen aan bijv. het goudmuseum en het nationale theater.
Na onze laatste gezamenlijke avondmaal zetten we onze weg voort naar het vliegveld om vervolgens laat in de avond te beginnen aan onze terugvlucht naar Amsterdam.

Blik op een schitterend berglandschap met op de achtergrond de oceaan.  Bueno Vista lodge  

 

Dag 14

Naar huis met duizenden schitterende natuurfoto's!

In de loop van de middag arriveren we op de luchthaven van Amsterdam met honderden, zo niet duizenden, schitterende natuurfoto’s en een geweldige ervaring rijker.

(routewijzigingen voorbehouden)

Inbegrepen:
 • Vlucht: Amsterdam – San Jose (Costa Rica) (retour)
 • Luchthavenbelasting Schiphol
 • Brandstoftoeslag
 • Transfer naar hotel
 • Transfer naar luchthaven
 • Overnachtingen en ontbijt in diverse hotels/lodges
 • Lunch tijdens Cano Negro Tour
 • Vervoer gedurende de reis
 • Begeleiding van twee Nederlandstalige professionele natuurfotografen
 • Spaanstalige chauffeur
 • Entree Poas National Park
 • Entree Arenal National Park
 • Entree Manuel Antonio National Park
 • Entree Rincon de la Vieja National Park
 • Watervallen en zwemmen Llanos de Cortez
 • Kikkertour La Fortuna incl. gids
 • Birdwatching Tour La Fortuna incl. gids
 • Boottocht Cano Negro incl. lunch
 • Boottocht Palo Verde
 • Skywalk Tour Selvatura
 • Kolibrituin Monteverde incl. gids
 • Vlindertuin Monteverde incl. gids
 • Amfibieën en reptielen Monteverde incl. gids
 • Nighttour Monteverde incl. gids
 • Excursie Curicancha Monteverde incl. gids
 • Krokodillentour Tarcoles boottocht incl. gids
 • Excursie Manuel Antonio incl. gids
 • Quetzal tour San Gerardo de Dota incl. gids
Bijkomende kosten:
 • Boekingskosten 30,- euro
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 15,- euro per boeking
Niet inbegrepen:
 • Toeslag 1-persoonskamer ca. 575 euro
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vaccinaties
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Fooien chauffeur en hotels
 • Eventuele optionele excursies buiten het programma
Hotel Country Inn and Suites:
Arenal Oasis Eco Lodge & Wildlife Refuge:
Buena Vista Lodge
Hacienda La Pacifica
Monteverde Country Lodge
Hotel Espadilla
Hotel  Savegre Lodge

 

 

 

 

(Alle hotels zijn onder voorbehoud)

Foto-apparatuur:
 • Het maakt voor deze reis niet uit wat voor een camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is een camera die behoorlijk in kan zoomen belangrijk.
 • Voor spiegelreflexcamera's en systeemcamera's is het raadzaam naast een standaard/groothoeklens ook een telelens mee te nemen. Dit om dieren op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen. Ook een macrolens voor de kleine dieren is aan te raden. Beschik je over filters, neem deze dan ook mee. Daarnaast is een statief of monopod handig.
 • Zorg voor voldoende opslagcapaciteit, deze is niet altijd overal te verkrijgen.
 • Ook een extra accu is raadzaam zodat je niet onverwachts zonder zit en geen foto’s meer kan maken.
 • In verband met de mogelijkheid op regen tijdens de reis is het eveneens aan te raden om een beschermingshoes voor de camera en lens mee te nemen.
Aanbetaling:
 • Aanbetaling binnen twee weken na boeking. gemiddelde vliegticketprijs plus 25 procent van het restant van de reissom met een minimum van 1750 euro per persoon.  Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.
Bagage:
 • De bus heeft een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.
Vaccinaties:
 • Vraag bij uw huisarts of de GGD na welke vaccinaties voor Costa Rica aanbevolen worden. Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.
Vliegtuigklasse:
 • Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat er bij ons geboekt wordt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar zijn. Fotografie-reizen.nl dient uw reis dan in een andere (duurdere) klasse te boeken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom.
Wilde dieren:
 • Kijk uit met de wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor uw eigen veiligheid goed naar de reisbegeleiding en lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren.
Algemene voorwaarden:
Klik hier voor de algemene voorwaarden
Kleding
 • Het klimaat in Costa Rica is over het algemeen warm en vochtig. In de bergen van Monteverde en San Gerardo de Dota kan het echter in de avond flink afkoelen. Hierdoor is het verstandig om ook een warme fleecejack of trui mee te nemen voor in de avonduren. In Costa Rica kan het vaak veel en hard regenen. Regenkleding is hierdoor te adviseren. Zorg voor goede schoeisel met stevige grip. We maken op diverse plaatsen wandelingen door nationale parken. Onderweg zijn er op enkele locaties mogelijkheden om kleding te laten wassen. Dit is overigens niet altijd heel goedkoop. Hieronder een overzichtje wat we adviseren om mee te nemen naast de normale kleding en toiletartikelen.Meenemen:               - Regenkleding
  - Goed wandelschoenen
  - Zwemkleding
  - Badhandoek
  - Rugzak voor excursies
  - Zaklantaarn
  - Medicatie
  - Zonnebril, hoofdbescherming
  - Insectenspray
  - Wereldstekker

  Dingen als slaapzakken, slaapmatjes, lakenzakken en klamboes zijn niet nodig voor deze reis.

Transport
 • Tijdens de rondreis maken we gebruik van een zogeheten Coaster Bus. Een kleine bus voor ongeveer 20 tot 24 personen. Onze bagage zal bij een kleine groep worden geplaatst op de achterbanken zodat dit eenvoudiger is met het inladen.
Geldzaken
 • In Costa Rica heeft men een eigen munteenheid genaamd de Colon. Echter kan je overal waar je komt ook betalen met de Amerikaanse Dollar. Omdat er tijdens deze reis van fotografie-reizen.nl maar liefst 14 excursies, 4 nationale parken, 1 lunch en alle ontbijten inclusief zijn heb je ter plaatsen niet erg veel extra kosten meer. Ter plaatse betaal je dus nog de lunches, diners, drankjes en eventueel souvenirs en eventueel extra, optionele excursies. Qua maaltijden en supermarkten moet je rekening houden met Nederlandse prijzen. Costa Rica is een duur land, zeker qua excursies. Omdat de genoemde excursies in de reissom al zijn inbegrepen komt u niet meer voor onaangename financiële verassingen te staan.Betalen met Euro’s is vaak niet mogelijk. Wisselen van Euro’s kan eventueel op de luchthaven. Het handigst is om ongeveer 300 Dollar aan contanten al bij je te hebben. Gedurende de reis is het dan mogelijk om nog bij te pinnen.

  Op diverse locaties kan je pinnen met de Maestro pinpas. Vergeet deze echter niet op 'wereldpas' in te stellen anders is pinnen in Costa Rica niet mogelijk. Verder kan je pinnen met Mastercard en Visa. Bij de meeste plaatsen waar we stoppen om eventueel geld te pinnen kan je zowel Colon als Dollars opnemen.

  De grotere restaurants accepteren ook creditcards voor betalingen.

  Voor wisselkoersen kijk je op de website van www.oanda.com

Veiligheid
 • Costa Rica is een relatief veilig land. Uiteraard is het ook hier belangrijk om goed op je spullen te letten en geen waardevolle spullen te laten rondslingeren. Een moneybelt welke op het lichaam gedragen kan worden is een goede manier om je geld, bankzaken en paspoort op te bergen. Controleer ook voor vertrek of o.a. je apparatuur goed verzekerd is.
Reisdocumenten
 • Om Costa Rica te bezoeken heb je een paspoort nodig welke bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor Costa Rica is geen Visum nodig voor mensen met een Nederlands paspoort. Mensen uit België die in het bezit zijn van een nieuw model paspoort hebben eveneens geen Visum nodig. Het nieuwe model paspoort is herkenbaar door het logo van de Europese Unie aan de voorzijde.
  U bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste reisdocumenten. Dus controleer tijdig voorafgaande aan de reis of u deze daadwerkelijk bezit.
 • Reis u met kinderen zorg er dan voor dat ook de kinderen een juist paspoort hebben. Als een van de ouders achterblijft dient er een verklaring toestemming vakantie én een copy van het paspoort van de niet meereizende ouder overhandigd te kunnen worden. Dit geld ook als de achternaam van de ouder die meereist anders is dan van het meereizende kind. Voor informatie hierover kunt u zich wenden tot de website van de Rijksoverheid. Voor Belgen geld hiervoor de website van Buitenlandse Zaken.
Reiszwaarte
 • De fotoreis in Costa Rica is geen zware reis. We overnachten in comfortabele middenklasse hotels waarvan meerdere voorzien zijn van een zwembad. De reisafstanden in Costa Rica zijn niet lang waardoor we meer tijd hebben om te fotograferen en relatief weinig tijd kwijt zijn aan reistijden. Sommige dagen kunnen relatief lang zijn, omdat we op tijd vertrekken met excursies aangezien veel dieren vroeg in de ochtend actief zijn.
Stroom
 • In Costa Rica gebruikt men stekkers van het Type A en B. Simpel gezegd. Je hebt een converter nodig voor stekkers met rechte platte polen. De netspanning in Costa Rica is 120 Volt op een frequentie van 60 Hertz. In principe zijn alle camera apparatuur en laptops tegenwoordig geschikt voor deze stopcontacten en spanning. Ben je er niet zeker van controleer dan van te voren even of je apparatuur geschikt is voor dit spanningsnetwerk. Meer informatie vind je op de website: https://www.wereldstopcontacten.nl/costa-rica/
Tijdverschil
 • Tijdens onze wintertijd is het 7 uur vroeger in Costa Rica. Tijdens onze zomertijd is dit verschil 8 uur.
Communicatie
 • Bellen naar Nederland of België is duur. In principe heeft elk hotel wifi beschikbaar waardoor het mogelijk is om via Skype, Messenger of Whatsapp goedkoop naar Nederland te bellen en berichten te versturen.
  Versturen van kaartjes duurt ongeveer 2 weken.
%d bloggers liken dit: