4 - 11 november 2018 (8 dagen)
(Vertrek gegarandeerd!)
24 - 31 maart 2019 (8 dagen)

Prijs: 1995,- p.p.

Highlights

 • Leer het magische Noorderlicht fotograferen!
 • Fotografeer watervallen met lange sluitertijden
 • Gouden ijsbergen op Diamond Beach vastleggen met de camera
 • Kliffen, geisers, lavavelden, gletsjers...
 • Wonderschone zonsopkomsten en zonsondergangen
 • Kortom, een betoverend landschap!

Aaneenschakeling van fotohoogtepunten

IJsland heeft één van de mooiste landschappen ter wereld. Geen dag zal tijdens deze Fotoreis IJsland hetzelfde zijn. Elke dag zien we weer een ander natuurfenomeen. We kunnen het ene moment in een groen landschap rijden en het andere moment in de sneeuw. Juist deze afwisseling maakt het adembenemend. Het landschap is ruig, maar tegelijk ook sprookjesachtig. Watervallen, geisers, vulkanen, gletsjers, ruige rotsen in de oceaan, zwarte stranden, met mos bedekt lava en ijsschotsenmeren wisselen elkaar af tijdens deze Fotoreis IJsland. Tel daarbij op, de gekleurde huisjes, de leuke kerkjes, de zonsopkomsten en zonsondergangen en met een beetje geluk het Noorderlicht en deze rondreis belooft een aaneenschakeling van fotografiehoogtepunten te worden

Minimaal aantal deelnemers: 5. Maximum 7 deelnemers per groep.

Fotografiedocenten november: Jan Meiborg en Yolanda Wals

Fotografie-reizen.nl is lid van de branchevereniging VvkR en het reisgarantiefonds GGTO.

Lees hoe het eerdere deelnemers aan de Fotoreis IJsland verging in een reisverslag van deelneemster Kitty (januari 2018), een krantenverslag of een reisdagboek van deelneemster Mirjam (november 2017).
Ook staan op onze website tips voor fotograferen op IJsland.

Het schitterende groene Noorderlicht danst boven het ijsschotsenmeer Jökulsárlón op IJsland.    Zwaaiende fotogroep voor ijsschotsenmeer Jökulsárlón IJsland   Een close-up van de bekende Gullfosswaterval die onderdeel is van de Golden Circle op IJsland.

Dag 1

Schiereiland Reykjanes - Maanlandschappen en rookpluimen vastleggen

Jouw Fotoreis IJsland begint al in het vliegtuig. Vanuit het vliegtuig valt direct het bijzondere landschap van IJsland op. Meteen op deze eerste dag van de Fotoreis IJsland maak je  kennis met het ruige, zwarte vulkanische landschap. Je begint samen met de andere foto-enthousiastelingen en de meereizende professionele fotograaf met een rit over het schiereiland Reykjanes, waarop ook het vliegveld Keflavik ligt. De eerste stop is bij ‘The bridge between the two continents’, een 20 meter lange voetbrug over de Midden-Atlantische breuk in het lavaveld bij Stóra Sandvík. Even verderop beklim je de kale, zwarte lavaheuvels, waar je uitzicht hebt op kleine kraters. Je waant je in dit gebied middenin een maanlandschap.

Enorme zwavelwolken komen omhoog bij hetebronnengebied Gunnahver vlakbij de vuurtoren. Ook hier maak je foto’s, alvorens naar ons hotel te gaan. In het hotel vindt de eerste briefing plaats met uitleg over de rest van de Fotoreis IJsland en de eerste fototips. Ook bereid je je voor op jouw camera-instellingen, indien het Noorderlicht zich vanavond mocht laten zien. Mogelijk kan je de ondergaande zon meepakken vanuit de haven van Grindavik.

Deelnemers Fotoreis IJsland fotograferen op lavavlakte   Een enorme rookpluim zwavel komt uit de grond bij Gunnahver op IJsland   Jaap fotografeert het solfatarenveld Seltun tijdens de Fotoreis IJsland van Fotografie-reizen.nl.

Dag 2

Adembenemende foto's van gekleurde solfatarenvelden

Een mooie zonsopkomst is natuurlijk nooit te versmaden. Je zit op een schitterende plek, om de rode zonsgloed tijdens deze Fotoreis IJsland met onze camera vast te leggen. Adembenemend mooi is het solfatarenveld of hetebronnengebied Seltún (Krysuvík). De rit ernaartoe is al een belevenis op zich. Krysuvik bestaat uit verschillende geothermische velden. Overal komen rookpluimen omhoog en zie je kokende modderpoeltjes. De ondergrond is gekleurd in felgele, rode en groene tinten. En even verderop bevindt zich het meer Kleifarvatn in een werkelijk schitterende omgeving.

Kerid krater en fotogeniek kerkje van Skalholt

Vlak voordat we tijdens deze Fotoreis IJsland afdalen naar Hveragerdi stoppen we op een mooi uitzichtpunt, waar je overal in de bergen rookpluimen omhoog ziet komen. In Hveragerdi zelf maken we een lunchstop en neem je een kijkje in het bijzondere toeristencentrum. Tijdens de bouw vond een aardbeving plaats. De architect maakte van de nood een deugd een legde een glazen plaat op de breuklijn als herinnering aan de aardbeving. Deze loopt nog steeds dwars door het gebouw.

Via het kassengebied rijden we naar de Kerid Krater met haar rode, paarse en blauwe wanden. Je maakt een wandeling rond de krater. In Skalholt stoppen we bij een mooi, fotogeniek, wit kerkje. Hebben we nog tijd over dan ga je bij de Faxafoss-waterval langs. In de avond bespreken we de vandaag gemaakte foto’s tijdens onze Fotoreis IJsland.

Schitterende spiegeling in het water van het meer Kleivarvatn. Rookwolken en geel steen in het solvatarenveld Krysuvik in het hetebronnengebied Seltun. Het witte kerkje van Skalholt steekt fel af tegen de blauwe lucht.

Dag 3

Zet de spuitende geiser goed op de foto!

De geisers Geysir en Strokkur en de waterval Gullfoss staan vandaag op het programma van de 8-daagse Fotoreis IJsland. Ze maken onderdeel uit van de Golden Circle. Echte hoogtepunten, die je niet mag missen bij je bezoek aan IJsland. We trekken ruim de tijd uit om deze natuurfenomenen op de gevoelige plaat vast te liggen. De Strokkur spuit elke 4 tot 8 minuten een enorme watermassa 20 meter de lucht in. Staat het niet goed op het beeld, dan wachten we gewoon op de volgende uitbarsting. Net zolang totdat iedereen de spuitende geiser er goed op heeft staan.

Gullfosswaterval en zwemmen in Secret Lagoon

De Gullfoss waterval is één van de mooiste watervallen van IJsland en bestaat uit twee trappen. De ene is 11 meter hoog en de ander 21 meter. Het water dondert met een enorm geraas naar beneden. Wil je IJsland op en top beleven, dan kun je ’s middags een duik nemen in het warme thermale water van de Secret Lagoon (optioneel). Dit natuurlijke openluchtbad is de tegenhanger van de commerciële Blue Lagoon en is vooral bij de ‘locals’ geliefd. Een belevenis, die je meegemaakt moet hebben!

De geiser Strokkur op Ijsland in het schitterende oranje ochtendlicht.   Man fotografeert waterval tijdens fotoreis IJsland - Fotografie-reizen.nl   Waterval Gullfoss in het groene landschap - Fotoreizen IJsland 2017

Dag 4

Watervallen vastleggen met lange sluitertijd

Watervallen, zwarte zandstranden, de klif Dyrholaey en rotsformaties in zee zijn de onderwerpen, die je vandaag aan de zuidkust gaat fotograferen tijdens de Fotoreis IJsland. Wil je een waterval goed op de foto krijgen, dan vergt dit een speciale manier van fotograferen. Je begint met de kleine Urridafoss.

Zie je plaatjes van IJsland met een waterval erop, dan is dat vaak de Seljalandfoss. Het is de enige waterval, waar je achterlangs kunt lopen. Spectaculair is het om vanachter de 60 meter hoge waterval het water met donderend geraas naar beneden te zien storten. Een ervaring, die je nooit meer vergeet. Alleen…, je kunt nat worden, dus een waterdichte jas en een regenhoes voor de camera zijn aan te bevelen. Vlakbij de Seljalandfoss ligt verborgen in een kloof de Gljufrafoss. Daarna komen we bij de Skogafoss, die 60 meter hoog en 25 meter breed is. Hier kun je via trappen naar boven lopen om de waterval van bovenaf te fotograferen.

Zwarte zandstranden, basalt- en rotsformaties bij Vik

De klif Dyrholaey met zijn grote ronde gat onderin, is één van de mooiste locaties van IJsland. Heel fotogeniek. Hier aan de zuidkust klotst het water met een enorm geweld tegen de rotsen. Bij Vik neem je een kijkje bij het mooie kerkje, het zwarte zandstrand en de bijzondere basaltformaties. De rotsformaties in zee lenen zich tijdens deze Fotoreis IJsland uitstekend voor foto’s van de ondergaande zon of de zonsopkomst de volgende ochtend.

Water van Skogafoss dendert naar beneden Regenboog boven rotsen bij Vik - fotografie-reizen.nlRotsformatie Dyrholaey bij ondergaande zon

Dag 5

Fotografeer de gouden zonsopkomst bij Vik

Na hopelijk een mooie zonsopkomst, vervolg je de Fotoreis IJsland langs de zuidkust. Een werkelijk adembenemende groene kloof, Fjadrárgljúfur, in de Fjardarivier levert je ongetwijfeld veel mooie plaatjes op. De route gaat verder langs steenmannetjes en de met groene mos bedekte lavavlakte Eldhraun. Je stopt bij de restanten van een door gletsjers weggevaagde brug.

Ultieme droom: Noorderlicht boven ijsschotsenmeer fotograferen

Jouw einddoel vandaag zijn de ijsschotsenmeren Fjallsárlon en Jökulsárlón. Absolute hoogtepunten van jouw Fotoreis IJsland. In deze meren drijven enorme blokken ijs vanaf de gletsjer richting zee. Als ze ver genoeg gesmolten zijn, spoelen ze de zee in. Met een beetje geluk zie je hier ook zeehonden zwemmen. Vandaag is er wederom tijd om foto’s te bespreken. De ultieme droom is het Noorderlicht te fotograferen boven Jökulsárlón. Je overnacht in een hotel hier vlakbij, dus mocht de gelegenheid zich voordoen, dan rijden we hier naartoe. Ook een zonsondergang behoort tot de mogelijkheden.

Overblijfselen van brug Fotoreis IJsland 2017 Blauwe IJsschotsen in ijsschotsenmeer Jökulsárlón - fotografie-reizen.nl Het water baant zich een weg door de groene kloof Fjadrárgljúfur.

Dag 6

Maak spectaculaire opnamen op Diamond Beach

Bij een mooie zonsopkomst ga je naar ‘Diamond Beach’, het zwarte strand bij Jökulsárlón waar ijsschotsen aanspoelen en verspreid over het strand liggen. Het water bonkt hier met enorm geweld tegenaan, wat spectaculaire foto’s oplevert. Betoverend mooi schijnt het opkomende zonlicht met haar gouden gloed over het ijs. Hier maak je echt geweldige foto's!

Fotografeer het blauwe gletsjerijs en de Svartifoss

Het Vatnajökull Nationaal Park met gletsjerijs ga je vandaag bezoeken. Is het weer goed, dan wandel je naar Svartifoss in het Skaftafell National Park. De waterval is net een enorm orgel, door de basalt rotsformaties met de verticaal gerichte kolommen. Onderaan de waterval liggen veel afgebroken stukken steen. Het gletsjerwater is kraakhelder. Een leuke wandeling tijdens de Fotoreis IJsland, die de moeite waard is. Daarna heb je een lange rit voor de boeg naar ons overnachtinghotel in Hella.

Fotoreis IJsland IJsschotsenmeer Jökulsárlón in de ochtendzonZon schijnt door ijsschots op Diamond beach IJsland - fotografie-reizen.nlFotoreis IJsland ijsschotsen bij opkomende zon

Dag 7

Stadsfotografie en graffiti in Reykjavik

Op dag 3 van de Fotoreis IJsland heb je een gedeelte van de Golden Circle gedaan. Vandaag doen je tijdens onze fotografiereis het andere deel: Nationaal Park Thingvellir. Via het Thingvallavatnmeer met de gescheurde met mos bedekte gronden, rijden we naar dit bijzondere natuurgebied. Thingvellir is een immens grote, geologische spleet in de aarde, die zich heeft gevormd tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Het gebied schuift mondjesmaat ieder jaar verder uit elkaar. In Thingvellir bevindt zich de waterval Öxarárfoss. Het Nationale Park heeft een belangrijke betekenis voor de IJslanders.

Bijzondere opnamen maken in Hallgrimskirkja

Als afsluiting van de Fotoreis IJsland bezoek je Reykjavik met haar bijzondere Hallgrimskirkja, die je kunt beklimmen. Fotogeniek zijn ook de gekleurde huisjes, de vele graffiti en de haven. Wil je nog souvenirs kopen dan kan dat vanmiddag. Op weg naar Reykjavik rijden we langs het vriendschapsbosje, waar onze toenmalige Koningin Beatrix en Prins Claus hun voetsporen hebben nagelaten.

Ijzige omstandigheden bij de waterval Öxarárfoss tijdens de fotoreis van Fotografie-reizen.nl.   Het Noorderlicht boven een berg op IJsland. Het groene licht dans door de lucht. Fotografie-reizen.nl   Graffiti zie je veel op muren van huizen in Reykjavik. Deze is gefotografeerd tijdens een fotoreis.

Dag 8

Thuiskomen met een berg schitterende foto's

Onze Fotoreis IJsland zit er helaas op. In de ochtend vliegen we terug naar Nederland met een schat aan vergaarde fotografiekennis en een enorme berg schitterende foto’s.

Programmawijzigingen voorbehouden.

Inbegrepen:
 • Economy Class vlucht met Icelandair of Wow Air Amsterdam – Reykjavik (retour)
 • Luchthavenbelasting Schiphol
 • Brandstoftoeslag
 • Logies en ontbijt in diverse hotels/guesthouses
 • Indeling op 2/3 persoonskamer
 • Vervoer per 4WD-minibus
 • Koffie/thee onderweg
 • Entree Kerid krater
 • Begeleiding Nederlandstalige professionele fotograaf
 • Besprekingen van de gemaakte foto's
Bijkomende kosten:
 • Boekingskosten 30,- euro
 • Bijdrage reisgarantiefonds GGTO 15,- euro per boeking
Niet inbegrepen:
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeslag 1-persoonkamer (ca. 500 euro, alleen indien voorradig)
 • Fooien
Optioneel:
 • Secret Lagoon (ca. 25 euro)
Foto-apparatuur:
 • Omdat we in IJsland hoofdzakelijk landschappen fotograferen is een standaardlens voldoende. Mooier is nog een groothoeklens. Een telelens zal je niet of nauwelijks gebruiken. Het is aan jezelf of je deze de hele vakantie mee wilt slepen. Neem wel de zonnekap van de lens mee (ook tegen waterspetters) en een regenhoes voor de camera. Beschik je over filters, neem deze dan ook mee.
 • Een statief is tijdens deze vakantie onontbeerlijk. Deze is eventueel te leen van Fotografie-reizen.nl.
 • Neem voldoende geheugenkaartjes mee!
 • Een extra accu is ook nooit weg. Het zou jammer zijn als je halverwege de dag niet verder kunt fotograferen, omdat de camera-accu leeg is.
 • Een draadontspanner of infrarood-ontspanner is superhandig, maar niet strikt noodzakelijk. Je kunt bij lange sluitertijden de camera ook op zelfontspanner zetten.
Aanbetaling:
 • Aanbetaling binnen twee weken na boeking: gemiddelde vliegticketprijs plus 25 procent van het restant van de reissom met een minimum van 800 euro p.p.. Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief. Je gaat een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Na bevestiging van je boeking heb je geen herroepingsrecht.
Paspoort of identiteitskaart:
 • IJsland maakt deel uit van de Schengenlanden, maar is geen lid van de EU. Nederlanders hebben een paspoort of een Europese identiteitskaart nodig, welke nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig is.
Reis- en annuleringsverzekering:
 • Een annuleringsverzekering moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen binnen twee weken na de definitieve boeking afgesloten worden. Let daarop!
Vliegtuigklasse:
 • Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat er bij ons geboekt wordt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar zijn. Fotografie-reizen.nl dient je reis dan in een andere (duurdere) klasse te boeken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom.
Bagage:
 • WOW Air: Ruimbagage: 20 kilo. Handbagage: 42 x 32 x 25 cm incl. wielen en handvat, max. 10 kg.
 • Icelandair: Ruimbagage: 23 kilo (lxbxh maximaal 158 cm). Handbagage: 40 x 20 x 55 incl. wielen en handvat, max. 10 kg.

Bagage graag in een flexibele tas en niet in een hardschalen koffer! Niet te veel bagage meenemen, want de ruimte in het busje is beperkt.

Algemene voorwaarden:
 • Klik hier voor de algemene voorwaarden
Klimaat:
 • De naam doet wellicht anders vermoeden, maar wist je dat de winter in IJsland gemiddeld warmer is dan die in New York? Het weer in IJsland is erg mild, dankzij de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan en de dominante zuidwestelijke wind. De gemiddelde temperatuur in het zuiden is in de winter nét iets boven of onder het vriespunt. De temperatuur op de gletsjers ligt logischerwijs een stukje lager. Stop je koffer vol met thermo-ondergoed en je kunt de hele wereld aan.
Kleding:
 • Neem warme kleding mee in laagjes, bijvoorbeeld met thermo-ondergoed. Een wind- en waterdichte jas en dito broek is belangrijk, maar neem niet te veel mee. Handig is om over je kleding een dun regenjasje te doen, want de geisers en watervallen hebben opspattend en ‘wegwaaiend’ water. Dus je kan nat worden. Een goedkope wegwerpregencape, die nog geen euro kost, voldoet ook prima.
 • Goede, waterdichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Liefst een hoog model, zodat je je enkels niet verzwikt.
 • Verder handschoenen, sjaal en muts.
Zwemkleding:
 • Vergeet ook vooral je zwemkleding niet!!! Sommige van onze hotels hebben hot tube en ook kunnen we baden in de Secret Lagoon.
Tijdsverschil:
 • Op IJsland is het in de winter 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elektriciteit
 • Op IJsland is het voltage hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn ook hetzelfde, zodat je geen verloopstekker nodig hebt. Wel hebben we veel stopcontacten nodig voor alle telefoons en voor het opladen van de camera-accu’s. Stekkers waar meerdere telefoons tegelijk in opgeladen kunnen worden of een stekkerdoos zijn handig. Vergeet niet al je oplaadsnoeren mee te nemen!! Voor zowel de camera als de telefoon.
Valuta/betalen:
 • De munteenheid in IJsland is de IJslandse kroon (ISK). De Kroon is onderverdeeld in 100 eyrir en wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10, 50 en 100 kronen en biljetten van 500, 1.000, 2.000 en 5.000 kronen. 100 ISK is ongeveer 75 cent.
 • Je kunt in IJsland direct op het vliegveld ISK pinnen. Euro’s kun je in hotels vaak omwisselen in IJslandse kronen. Bij hotels krijg je over het algemeen een wat slechtere koers dan bij banken en wisselkantoren. Het is mogelijk om in Reykjavik en in een aantal andere dorpen in IJsland te pinnen met je pinpas met een Cirrus- of Maestrologo. Creditcards worden bij bijna alle hotels, restaurants, winkels, supermarkten en benzinestations geaccepteerd. Ben je in het bezit van een creditcard, dan heb je vrijwel geen cash geld nodig.
 • Het prijsniveau ligt in IJsland behoorlijk hoger dan in Nederland en België.
Fooien:
 • Het geven van fooien is in IJsland niet gebruikelijk. De fooien zijn vaak inbegrepen.

Wat onze deelnemers zeggen

caret-down caret-up caret-left caret-right
Jaap Schuurman Garrelsweer

"IJsland is op zichzelf al een geweldige ervaring. Je krijgt zo’n indrukwekkend beeld van een heel andere wereld… een imposant landschap. Maar daarnaast zijn als fotovakantie de mogelijkheden onbeperkt. Elke dag kom je aan je trekken. Maar je moet wel weten, waar je naartoe moet. In Yolanda Wals hadden we een goede gids, die ons leidde naar plekken die fotografisch zeer interessant waren. Maar daarnaast was het ook heel waardevol dat we op fotografiegebied rechtstreeks input van haar als professioneel fotograaf kregen. Allemaal praktische zaken. Hoe je de camera instelt, bijvoorbeeld in de nacht of bij regen. Maar ook wat fotografeer je en hoe leg je het vast op beeld. Dat was het dubbele van de reis: aan de ene kant het schitterende landschap en aan de andere kant was deze reis een aanwinst voor je fotografiekennis. Ik kan deze reis echt iedereen aanbevelen. Je zult niet teleurgesteld worden."

%d bloggers liken dit: