Na een tijdje grijpt Yolanda in

Astrid Sanders 1_01

Astrid Sanders

Fotoweekend Drenthe, 21 – 23 augustus 2020

“Wat doe je als je in Coronatijd de vakantie thuis viert en toch even wat anders wilt? Ik ging op zoek naar een weekend in Nederland waarin ik met fotografie bezig kon zijn. Zo kwam ik terecht bij fotografie-reizen.nl die net een extra weekend Drenthe aan hun programma hadden toegevoegd.

In dit weekend stond de landschapsfotografie centraal. Een thema waar ik weinig mee doe. Juist daarom is het leuk om hier een weekend intensief mee bezig te zijn. Ook loop ik al een tijdje met een set filters rond waar ik nauwelijks wat mee gedaan heb. Dit weekend zijn ze volop in gebruik geweest en heb ik veel geleerd over hun toepasbaarheid.

De omgeving was prachtig met de paarse heidevelden. Alleen het weer was een wisselend succes. Na een stukje theorie gingen we de hei op om het geleerde in praktijk te brengen. Het bleek nog knap lastig om een goede compositie met de wow-factor te vinden. Deze vrijdag was het prachtig weer. Eigenlijk was het te mooi. Waar we bij de zonsondergang hoopten op mooie wolkenpartijen en een bijzonder kleurenspel, kregen we een strakblauwe lucht. Het felle zonlicht zorgde voor frustraties omdat het, zelfs met verloopfilters, lastig leek om de zonsondergang in combinatie met de bloeiende heide goed op de foto te krijgen. Overal leek de voorgrond zwart. Thuis bleek het allemaal nogal mee te vallen en was de heide weer eenvoudig op te halen.

Zaterdag moesten we vroeg uit de veren voor de zonsopkomst. De lessen over het filtergebruik bij de zonsondergang konden we nu weer toepassen. En het werkte…we konden nu zowel de zonsopkomst als de heide goed vastleggen. Er waren nu ook wat wolken die de lucht kleur gaven en soms ook dramatisch lijnenspel opleverden. Want dat was ook een les: zelfs in de natuur moet je op zoek naar de lijnen.

In de ochtend maakten we een wandeling onder begeleiding van een lokale natuurgids die veel wist te vertellen over de markante bomen, struiken en de verschillende soorten heide die de omgeving nog bijzonderder maakten. Ondertussen was de groep druk bezig om alles zo goed mogelijk vast te leggen. Helaas kwam net iets te vroeg een korte maar hevige hoosbui dus werd snel alle apparatuur in veiligheid gebracht.

Na de lunch was het tijd voor de eerste fotobespreking. Dat is toch altijd spannend, zeker als blijkt dat mijn foto’s als eerste aan de beurt zijn. Met de tips die gegeven worden kunnen we weer vooruit. Aansluitend gaan we er nog even naar Oudemolen waar we de keuze hebben om op zoek te gaan naar de ooievaars of de molen te fotograferen. Ik koos voor de ooievaars en dus gingen we onder begeleiding van Patrick het veld in waar ze vaak te vinden zijn; maar nu niet. Na een tijdje kwamen er een paar in de buurt maar al snel gingen ze richting de molen.

’s Avonds gaan we op een andere locatie, aan het water opnieuw proberen de zonsondergang te fotograferen. Het wordt een geweldige avond: indrukwekkende wolkenpartijen, jakobsladders, prachtige kleuren en de reflectie in het water. Maar zondagmorgen hoor ik het al als de wekker gaat. Het regent. Geen fotografeerbare zonsopkomst vandaag. We kunnen ons nog een keer omdraaien.

Deze ochtend gaan we het hunebed van Tynaarlo fotograferen. Na een tijdje grijpt Yolanda in. Zoals we bezig zijn zullen we de wow-factor nooit in onze foto’s krijgen. We moeten dichterbij komen en een lager standpunt innemen. En ja… het verschil is duidelijk zichtbaar. We gaan ook nog even aan de creatieve fotografie door bij een langere sluitertijd de camera te bewegen. Hier ga ik nog even mee verder als we bij het hotel nog even de heide oplopen. Het levert leuke effecten op.

Het weekend sluiten we af met een groepsfoto. Als we net allemaal staan, komt er weer een buitje, maar dat mag de pret niet drukken. Er volgt nog een fotobespreking, wat laatste tips en dan het afscheid. Yolanda en Patrick bedankt voor jullie begeleiding, inspiratie en geduld. Het was een geweldig leuk en leerzaam weekend in deze bijzondere tijd van afstand en mondkapjes.”

Lees ook alle andere fotoverhalen van deelnemers aan onze fotoreizen.

Astrid Sanders 2_01Astrid Sanders 3_01Astrid Sanders 4_01Astrid Sanders 5_01

1 Comment

 1. Marianne Siebert schreef:

  Eind augustus 2020 in corona tijd een heerlijk lang weekend in Drenthe gehad met Fotografie-reizen.
  De maatregelen omtrent de corona werden nageleefd. Als Yolanda en of Patrick je iets kwamen uitleggen dan was het mondkapje voor.
  Goed weer gehad maar daar kunnen Yolanda en Patrick niets aandoen.
  Waar ze wel wat aan kunnen doen is je begeleiden “Hoe maak ik die foto” en dat doen ze.
  Goed hotel uitgezocht met de heide om de hoek.
  Een leuke afwisseling was met een Natuurgids op pad die erg veel van de omgeving wist en waardoor je anders gaat fotograferen.
  Dus fijn weekend om op terug te kijken.
  Ga zeker in de toekomst weer met Fotografie-reizen op pad.

  Marianne Siebert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!