Fotoreis Schotland

Houd je van woeste landschappen? Boek dan de Fotoreis Schotland!

Datum: 4 t/m 9 november 2019 (VOL!)
Fotografen: Ton Drijfhamer en Yolanda Wals

Datum: 12 t/m 17 mei 2020 (6 dagen)
Datum: 12 t/m 17 oktober 2020 (6 dagen)
Aantal deelnemers: 5 – 7 per groep

Prijs: 1595 euro p.p.

Highlights Fotoreis Schotland:

Inclusief o.a. vlucht en 3x diner

Glencoe en Isle of Skye

Ruige landschappen

Mooie watervallen

 

Ruige landschappen tijdens de Fotoreis Schotland

Houd je van ruige landschappen, woeste leegtes of juist van imposante bergtoppen? Dan is deze Fotoreis Schotland iets voor jou.

Tijdens deze fotoreis bezoek je twee van de bekendste gebieden die Schotland tot Schotland maken. Je begint Op Isle of Sky om daarna door te reizen naar de omgeving van Glencoe en Rannoch Moor. Je pakt zoveel mogelijk het prachtige licht van de zonsopkomsten en zonsondergangen met daaromheen het gouden uurtje mee. Dus vroeg uit de veren. Uiteraard is er ook tijd om foto’s gezamenlijk te bespreken. Een zeer gewaardeerd onderdeel tijdens onze fotoreizen. Daar leer je namelijk enorm veel van.

Glencoe en Isle of Skye

De Fotoreis Schotland begint met een verblijf op Isle of Skye, één van de meest iconische gebieden voor landschapsfotografie in het Verenigd Koninkrijk. Geweldige kusten en rivieren met ook hier weer vele watervallen. Uiteraard ga je ook op zoek naar de beroemde ‘Old Man Of Storr’.

Je fotoreis vervolgt met Glencoe en de hoogvlakte Rannoch Moor. Dit gebied kent imposante bergen, waarvan Buachaille Etive Mòr de bekendste is. Verder zijn er prachtige rivieren met talloze watervallen. Liefhebbers van James Bond en Harry Potter-films zullen hier zeker enkele uitzichten gaan herkennen. Weidse vergezichten met geweldige luchten, maar ook de kleine details in het landschap en zeer waarschijnlijk ook groot wildlife zoals herten zullen in deze regio aan jouw lens voorbijtrekken. Talloze fotolokaties liggen allemaal dicht bij elkaar zodat je niet verder hoeft te reizen en/of te wandelen, maar alle tijd aan het fotograferen kunt besteden.

Fotograaf Ton is Schotland-fanaticus

Deze Fotoreis Schotland wordt begeleid door Ton Drijfhamer en Yolanda Wals. Ton is een Schotland-fanaticus en komt minstens tweemaal per jaar met fotovrienden in dit gebied. Hij weet dan ook voor jou alle mooie fotogenieke plekjes te vinden en weet exact waar je wanneer klaar moet staan. Yolanda Wals heeft al veel fotoreizen over de hele wereld begeleid en weet op bijna al jouw fotovragen een antwoord. Ze is creatief en weet het uiterste uit jouw fotografie te halen.

We hebben nog veel meer fotografie groepsreizen. Bekijk onze andere bestemmingen: Fotoreis IJsland Noorderlicht, Fotoreis IJsland ZomerTanzania, Costa Rica, foto stedentrip Valencia, fotosafari Kenia-Tanzania of fotoweekend Ameland.

 

Dag 1 en 2

Old Man of Storr

Op dag 1 reis je samen met je medereisgenoten van de Fotoreis Schotland en onze fotograaf vanaf Schiphol naar Glasgow. Vervolgens ga je richting Isle of Skye. Onderweg rijd je door prachtige landschappen. Uiteraard maak je een aantal fotostops. Bij Skye liggen de fotolokaties voor het oprapen: schitterende landschappen, maar ook spectaculaire kustformaties. The Old Man of Storr ga je op dag 2 van de Fotoreis Schotland bezoeken. Je laat je verder leiden door het weer en het licht. De uitdrukking ‘chasing the light’ ga je de komende dagen erg letterlijk nemen.

Dag 3

De trein wacht niet…

De derde dag van de Fotoreis Schotland reis je van Skye naar Glencoe. De kale reistijd bedraagt zo’n 4 uur. Schotland kent niet zulke goede wegen als wij in Nederland gewend zijn, dus we moeten ons daaraan aanpassen. Je gaat er zelfs nog langer over doen omdat we jou onderweg een paar prachtige plekken niet willen onthouden. Je gaat fotostops houden op (enkele van) de volgende plaatsen:
– Eilean Donan Castle (een James Bond lokatie) aan het begin van Isle of Skye.
– Corpach shipwreck.
– Jacobite Steam train/Glenfinnan viaduct, een bekend viaduct uit de Harry Potter films met de al net zo bekende ‘Hogwarts Express’ die er twee keer per dag overheen rijdt. Om de trein te zien moet je de klok goed in de gaten houden, want de trein wacht niet. Mocht je de trein missen, dan niet getreurd, want ook zonder blijft het viaduct prachtig om te fotograferen. Een voordeel is dat er dan veel minder publiek zal zijn, want de trein is een echte toeristentrekker geworden.

Dag 4 en 5

Laat je leiden door het licht in Glencoe

Omdat in het gebied rond Glencoe de weersomstandigheden snel kunnen veranderen en moeilijk nauwkeurig te voorspellen zijn, is een vaste planning van de te bezoeken lokaties niet erg praktisch. Je zet jouw ‘chasing the light’-missie daarom op dezelfde manier voort als op Isle of Skye. Je ziet in dit gebied de edelherten voor jouw cameralens lopen. Verder fotografeer je mooie bergtoppen, lege, woeste landschappen, watervallen en ruige beekjes. Castle Stalker, een ruïne op een klein eilandje, dat onder andere bekend is van de Monthy Python film ‘The Holy Grail’ staat ook op het programma.

Dag 6

Veel foto-inspiratie tijdens Fotoreis Schotland

Op dag 6 heb je in de ochtend nog tijd voor de laatste foto’s, maar helaas komt dan het einde alweer in zicht. Nadat je hebt uitgecheckt uit het hotel zal je koers zetten naar Glasgow om van daaruit weer terug naar Schiphol te vliegen. Uiteraard wel met heel veel nieuwe foto-inspiratie.

Lijkt dit programma jou wat? Schrijf je dan in voor de Fotoreis Schotland.

Programmawijzigingen voorbehouden.

 

Inbegrepen:

 • Economy Class vlucht Amsterdam – Glasgow (retour)
 • Luchthavenbelasting Schiphol
 • Brandstoftoeslag
 • 2x Logies en ontbijt Isle of Skye
 • 3x Logies en ontbijt Glencoe
 • 3x 3-gangen Diner (op dag 3, 4 en 5 in Glencoe)
 • Indeling op 2/3 persoonskamer
 • Vervoer per 4WD-minibus
 • Koffie/thee onderweg
 • Begeleiding Nederlandstalige professionele fotograaf
 • Besprekingen van de gemaakte foto’s

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro
 • Bijdrage reisgarantiefonds GGTO 15,- euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeslag 1-persoonskamer (325 euro, alleen indien voorradig)

Foto-apparatuur:

 • Tijdens de Fotoreis Schotland fotografeer je hoofdzakelijk landschappen. Een groothoeklens is daarom aan te raden. Een telelens kan ook van pas komen. Neem wel de zonnekap van de lens mee (ook tegen waterspetters) en een regenhoes voor de camera. Beschik je over filters, neem deze dan ook mee. De meereizend fotograaf heeft ook leenfilters bij zich.
 • Een statief is tijdens deze Fotoreis Schotland onontbeerlijk. In onze webshop zijn goede, geschikte statieven te koop.
 • Neem voldoende (snelle) geheugenkaartjes mee!
 • Een extra accu is ook nooit weg. Het zou jammer zijn als je halverwege de dag niet verder kunt fotograferen, omdat de camera-accu leeg is.
 • Omdat je met lange sluitertijden aan de gang gaat, is een infrarood ontspanner of een draadontspanner gemakkelijk. Het is echter niet noodzakelijk. De zelfontspanner van de camera werkt ook prima om trilling te voorkomen.

Aanbetaling:

 • De Fotoreis Schotland kent een aanbetaling van de gemiddelde vliegticketprijs plus 25 procent van het restant van de reissom met een minimum van 650 euro p.p. Als de aanbetaling binnen 14 dagen na boeking is voldaan, kan de voorpret voor jouw Fotoreis Schotland beginnen, want jouw deelname is verzekerd. Met het boeken ga je akkoord met de algemene voorwaarden en ga je een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Nadat jouw boeking is bevestigd is er geen herroepingsrecht.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Fotografie-reizen.nl wil dat iedereen veilig op stap gaat. Daarom is het hebben van een reisverzekering verplicht voor de Fotoreis Schotland.  We raden een annuleringsverzekering aan. Dit is echter niet verplicht. Het is aan jezelf of je het risico van een annulering wilt lopen. Fotografie-reizen.nl kan een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou regelen. We werken hiervoor samen met Europeesche Verzekeringen. Wil je graag dat wij een reisverzekering voor jou afsluiten, dan kan je dit op het inschrijfformulier aanvinken. Sluit je liever zelf een verzekering bij Europeesche Verzekeringen af, ook dat kan. Klik hier voor de pagina over reis- en annuleringsverzekeringen.
 • Let erop dat je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een annuleringsverzekering binnen 1 of 2 weken na boeking afgesloten moet hebben anders kan het niet meer.

Paspoort of identiteitskaart:

 • Schotland is onderdeel van Groot Brittanië. Het maakt geen deel uit van de Schengenlanden. Je paspoort of identiteitskaart moet in ieder geval geldig zijn tot en met de dag van terugreis van de Fotoreis Schotland.

Vliegtuigklasse:

 • Fotografie-reizen.nl boekt vliegtickets in een bepaalde klasse. Vliegmaatschappijen hebben vaak een x-aantal stoelen beschikbaar in zo’n klasse. Zijn de stoelen op, dan moet Fotografie-reizen.nl stoelen in een duurdere klasse inkopen. Hoe dichter op de vertrekdatum van de reis hoe groter de kans hierop is. Het prijsverschil berekenen wij door aan onze klanten. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de klant.

Bagage:

We reizen tijdens de FotoreisSchotland in busjes, waarin de bagageruimte beperkt is. Daarom vragen we jou bagage mee te nemen in een flexibele tas en niet in een hardschalen koffer! Ook verzoeken we om niet te veel mee te nemen.

Algemene voorwaarden

 

Klimaat:

 • Het klimaat in Schotland is wisselvallig. Er valt geregeld regen, maar laat je daardoor niet weerhouden. Je kunt fantastische fotot’s maken tijdens of net voor of na de regenbuien.
 • De temperatuur ligt overdag gemiddeld tussen de 8 en 12 graden.

Kleding:

 • Neem voor de Fotoreis Schotland warme kleding mee in laagjes. Een wind- en waterdichte jas en dito broek is belangrijk, maar neem niet te veel mee. Handig is om over je kleding een dun regenjasje te doen.
 • Goede, waterdichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Liefst een hoog model, zodat je je enkels niet verzwikt tijdens de fotografie reis. Van groot belang is dat de schoenen je voeten droog houden. Op de hoogvlakte Rannoch Moor is de ondergrond ‘boggy’. Dat wil zeggen: nat, zacht en sompig.
 • Verder handschoenen, sjaal en muts.

Tijdsverschil:

 • In Schotland is het 1 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit:

 • Het voltage is in Schotland hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn van het type G (Engelse stekker). Je hebt dus een  reisstekker nodig. Vergeet niet al je oplaadsnoeren mee te nemen!! Voor zowel de camera als de telefoon.

Valuta/betalen:

 • In Groot-Brittanië betalen ze niet met de euro, maar met Britse ponden. Schotland heeft haar eigen Schotse ponden, die qua waarde ongeveer gelijk zijn aan Britse ponden.

Wifi:

 • Verwacht geen goede/snelle Wifi in en om de hotels. In de omgeving van Glencoe is het 3G/4G bereik prima.

Bevalt onze website? Dan wil je vast op de hoogte blijven! Laat je gegevens achter.

We hebben regelmatig blogs met interesante fotografietips en brengen jou op de hoogte van nieuwe data van fotoreizen en fotocursussen. Dus je mist niets meer.

Bedankt voor jouw inschrijving. We houden je op de hoogte!