Fotoreis Schotland

Fotografeer de woeste natuur van Schotland tijdens deze prachtige fotoreis

Fotoreis Schotland

Fotografeer de woeste natuur van Schotland

Fotoreis Schotland voor liefhebbers van ruige landschappen

Minimum aantal deelnemers: 6
Per datum 2 groepen van 6-7 deelnemers

Datum: mei 2025

Prijs 2024: 2195 euro p.p.
(inclusief vluchten)

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Schotland:

Glencoe en Isle of Skye

Ruige landschappen en schitterende watervallen

Aan de slag met lange sluitertijden

Inclusief vlucht en hotels

Minimum aantal deelnemers: 6
Per datum 2 groepen van 6-7 deelnemers

Datum: mei 2025

Prijs 2024: 2195 euro p.p.
(inclusief vluchten)

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Schotland:

Glencoe en Isle of Skye

Ruige landschappen en schitterende watervallen

Aan de slag met lange sluitertijden

Inclusief vlucht en hotels

Fotoreis Schotland - Buachaille Etive Mor bij zonsopkomst
Fotoreis Schotland - Arjan bij Glenfinnan Viaduct
Fotoreizen Schotland edelherten bij Kingshouse Hotel

Woest landschap tijdens de Fotoreis Schotland

Houd je van ruige landschappen, woeste leegtes of juist van imposante bergtoppen? Dan is deze Fotoreis Schotland iets voor jou. Tijdens deze fotoreis bezoek je twee van de bekendste gebieden die Schotland tot Schotland maken. Je begin in de omgeving van Glencoe en Rannoch Moor om daarna door te reizen naar Isle of Skye. Je pakt zoveel mogelijk het prachtige licht van de zonsopkomsten en zonsondergangen met daaromheen het gouden uurtje mee. Dus vroeg uit de veren. Uiteraard is er ook tijd om foto’s gezamenlijk te bespreken. Een zeer gewaardeerd onderdeel tijdens onze fotoreizen. Daar steek je namelijk enorm veel van op.

Fotoreizen Schotland
Man met Schotse kilt
Fotoreizen Schotland Glencoe
Deelnemer tijdens de fotoreis Schotland

Glencoe en Isle of Skye

De Fotoreis Schotland begint met Glencoe en de hoogvlakte Rannoch Moor. Dit gebied kent imposante bergen, waarvan Buachaille Etive Mòr de bekendste is. Verder zijn er prachtige rivieren met talloze watervallen. Liefhebbers van James Bond en Harry Potter-films zullen hier zeker enkele uitzichten gaan herkennen. Weidse vergezichten met geweldige luchten, maar ook de kleine details in het landschap en zeer waarschijnlijk ook groot wildlife zoals herten zullen in deze regio aan jouw lens voorbijtrekken. Talloze fotolokaties liggen allemaal dicht bij elkaar zodat je niet verder hoeft te reizen en/of te wandelen, maar alle tijd aan het fotograferen kunt besteden.

Lia aan het fotograferen tijdens de fotografiereis Schotland
Fairy Pools Fotoreis Schotland
Regenboog bij Glencoe Fotoreis Schotland

Je fotoreis vervolgt met een verblijf op Isle of Skye, één van de meest iconische gebieden voor landschapsfotografie in het Verenigd Koninkrijk. Geweldige kusten en rivieren met ook hier weer vele watervallen. Uiteraard ga je ook op zoek naar de beroemde ‘Old Man Of Storr’. Voordat je naar Isle of Skye rijdt, ga je eerst nog langs de beroemde ‘Harry Potter-trein’. Uiteraard mag deze spoorlijn niet ontbreken tijdens een fotografie reis door Schotland.

Schotse hooglander tijdens de fotoreis Schotland
Fotoreis Schotland - Ron bij Glennfinnan Viaduct
Fotoreis Schotland - Corpach Shipwrek met boomstronk
Fotoreis Schotland
Herfst in Schotland
Fotoreizen Schotland

Dag 1

Bediening in Schotse kilt

Op dag 1 reis je al vroeg in de ochtend samen met je medereisgenoten van de Fotoreis Schotland vanaf Schiphol in een uur naar Glasgow. Vervolgens ga je richting Glencoe. Onderweg rijd je door prachtige landschappen en maak je diverse fotostops. Je rijdt langs het enorme meer Loch Lomond en hebt jouw eerste stop bij The Drovers Inn, een pub van meer dan 300 jaar oud. Hier proef je voor het eerst van de Schotse cultuur en mentaliteit. De bediening loopt er in Schotse kilt en de aankleding ademt helemaal de sfeer van eeuwen geleden.

Richting Isles of Skye fotografiereizen Schotland
Regen richting Isles of Skye fotoreizen Schotland
Slichigan Bridges bij Isles of Skye fotoreizen Schotland

Na de koffiebreak ga je naar Kilchurn Castleaan de oever van Loch Awe. Als er weinig wind is, kan je goed gebruik maken van reflecties in het water. We rijden vervolgens verder en komen nu écht in de Highlands. Je doorkruist de hoogvlakte Rannoch Moor. Bij het Rannoch Moor Viewpoint wordt een fotostop gemaakt. Daarna gaat het door naar de hoogvlaktes van Glencoe. In dit schitterende gebied ga je morgen uitgebreid aan de slag met landschapsfotografie. Je maakt nog een fotostop bij The Meeting of the Three Waters/Glencoe Waterfall, een plek waar drie watervallen bij elkaar komen, alvorens bij het hotel aan te komen.

Ons prachtige hotel ligt in een schitterende omgeving en biedt de perfecte omstandigheden om avondfotografie in het blauwe kwartiertje onder de knie te krijgen. De meereizend fotograaf vertelt jou precies hoe je het best avondfoto’s kunt maken en welke instellingen het meest geschikt zijn.

Fairypools fotoreis Schotland
Fotoreizen Glencoe
Pim bij Glenfinnan Viaduct van Harry Potter

Dag 2

Woeste landschappen bij Glencoe

Omdat in het gebied rond Glencoe de weersomstandigheden snel kunnen veranderen en moeilijk nauwkeurig te voorspellen zijn, is een vaste planning van de te bezoeken lokaties niet erg praktisch. Het motto is daarom: ‘chasing the light’. Je ziet in dit gebied de edelherten voor jouw cameralens lopen. Verder fotografeer je mooie bergtoppen, lege, woeste landschappen, watervallen en ruige beekjes.

Eén van de mooiste fotolocaties van Schotland is Buachaille Etive Mor. Vooral bij zonsopkomst, als het licht over de berg strijkt en het water van de woeste beek over de rotsen splasht, maak je schitterende foto’s. Echt een hoogtepunt van deze fotografiereis. Je neemt ruim de tijd om deze indrukwekkende plek goed vast te leggen. Stroomopwaarts wandelend liggen er talloze composities op je te wachten. In de directe omgeving zijn meer dan voldoende mooie plekken om volop te gaan fotograferen. Daar vermaken we ons de rest van de ochtend mee.

Eilean Donan Castle
Arjan tijdens de Fotoreis Schotland
Glenn Finnan Viaduct

Na de lunch zet je koers naar Loch Achtriochtan. Castle Stalker, een ruïne op een klein eilandje, dat onder andere bekend is van de Monthy Python film ‘The Holy Grail’ staat ook op het programma. Op deze plek heb je te maken met de werking van het getij. Bij laag water valt een groot deel van het gebied tussen het strand en het eilandje droog. Dat levert fototechnisch veel compositiemogelijkheden op. Hoog water gebruik je weer heel goed bij langere sluitertijden. Je blijft bij Stalker tot de zonsondergang.

Fotoreis Schotland - Sligachan Bridge
Fotoreis Schotland - Portree bij avond
Fotoreis Schotland - Isle of Skye

Dag 3

De trein wacht niet…

De derde dag van de Fotoreis Schotland reis je van Glencoe naar Skye. De kale reistijd bedraagt zo’n 4 uur. Onderweg willen we jou een paar prachtige plekken niet onthouden. Je gaat eerst naar het Glennfinnan Viaduct. Over dit prachtige viaduct rijdt in de zomermaanden (tot en met half oktober) tweemaal per dag de Jacobite Steamtrain, beter bekend als de Hogwarts Express uit de Harry Potter films. Je gaat de brug vanuit verschillende invalshoeken fotograferen.

Jouw volgende fotostop ligt bij een scheepswrak bij het stadje Corpach. Deze plek is een geliefde locatie voor fotografen geworden. Mede door de berg Ben Nevis in de achtergrond.

Het dorpje Elgol op Skye heeft een kleine haven die schitterend is gelegen met uitzicht op de machtige Cuilin heuvels. Door de ligging aan de Westkust van Skye is dit een ideale locatie voor een zonsondergang. Afhankelijk van de tijd kan de fotograaf vandaag ook kiezen voor de zonsondergang bij de Sligachan Bridge. Een machtige plek om met zonsondergang te staan. Deze locatie heeft geweldige fotografische mogelijkheden.

Fotoreis Schotland - Tegenlicht Old Man of Storr
Fotoreis Schotland - Corpach Shipwreck blauwe kwartier
Fotoreis Schotland - Buachaille Etive Mor met spiegelbeeld

Dag 4

Laat je leiden door het licht op Skye

Bij Skye liggen de fotolokaties voor het oprapen: schitterende landschappen, maar ook spectaculaire kustformaties. The Old Man of Storr ga je zeker tijdens de Fotoreis Schotland bezoeken. Je laat je verder leiden door het weer en het licht. De zonsopkomst ga je vlakbij meemaken, namelijk in de haven van Portree, met uitzicht op een rij gekleurde huisjes.

The Old Man of Storr ga je vandaag fotograferen. The Storr is een bekende, zo niet de bekendste rotsformatie van Isle of Skye. Er wacht je een (flinke) wandeling die je een stuk bergopwaarts zal brengen. Je zoekt mooie uitzichten en neemt alle tijd om te fotograferen in dit weidse landschap. Je kunt ook kiezen voor een eenvoudiger wandeling, die minder hoog gaat en voor iedereen goed te doen is. Doordat de wandeling aan de Oostkust van Skye ligt, is deze ideaal voor het fotograferen in de vroege ochtend. Maar ook overdag bij een bewolkte lucht blijft het een interessante locatie.

Fairy Pools fotoreis Schotland
Anca in de regen in Schotland tijdens de fotografiereis
Regenboog bij Glencoe fotoreis Schotland
Orchy Falls tijdens de fotografiereis Schotland

Na de lunch wordt door gereden naar Brothers Point, maar je maakt eerst nog een stop bij Lealt Gorge Viewpoint. Brothers Point is een nog onontdekt stukje Schotland, maar zeer de moeite van fotograferen waard. Natuurlijk mogen ook de prachtige kliffen van Kilt Rock & Mealt Falls niet overgeslagen worden. De haven van Portree biedt een schitterend decor in het blauwe kwartiertje. Als fotograaf mag je dit niet overslaan.

Glencoe Fotoreis Schotland
Hannie tijdens fotoreizen Schotland
Glencoe Fotoreis Schotland

Dag 5

Fotoreis Schotland zit vol hoogtepunten

Je begint de dag weer met de zonsopkomst in de directe omgeving van het hotel. Na het ontbijt ga je naar de sprookjesachtige Fairy Pools. De rit gaat vervolgens naar Eilean Donan Castle. Onderweg maak je ook nog een aantal prachtige fotostops. Eilean Donan Castle dateert uit de dertiende eeuw en wordt beschouwd als één van de meest iconische plekken van Schotland. Uiteraard wordt hier gestopt voor het maken van foto’s. Het kasteel is één van de meest bezochte attracties. Gezien de plek, waar drie grote fjorden samenkomen en omgeven door majestueuze bergen, is dat ook niet zo verwonderlijk. Je neemt hier voldoende tijd om foto’s te maken.

Eindpunt is vandaag nabij Fort William of Glencoe. Gedurende de reis worden fotobesprekingen gehouden. Mocht nog niet iedereen aan de beurt zijn geweest, dan is er vanavond nogmaals een fotobespreking.

Fotoreis Schotland - Glenfinnan Viaduct in herfstsfeer
Fotoreis Schotland - Corpach Shipwrek met boomstronk
Fotoreis Schotland - Waterval Isle of Skye

Dag 6

Veel foto-inspiratie tijdens Fotoreis Schotland

Het is alweer de laatste dag van deze reis. Tijd om de koffers te pakken. Maar niet voordat je de laatste zonsopkomst bij de Lagangarbh hut hebt meegemaakt. De hut is een prachtig voorgrondonderwerp met de imposante Buachaille Etive Mòr in de achtergrond. Voor de hut kronkelt de rivier Coupall voorbij, die op haar beurt ook weer ontelbare fotocomposities biedt.

Onderweg naar Glasgow maak je nog diverse fotostops, want het vliegtuig gaat pas laat in de middag. Dus nog tijd genoeg vandaag om nog een serie wow-foto’s te maken, zoals van de echte Schotse hooglanders. Als we deze fotoreis aan bepaalde locaties nog niet toe zijn gekomen, dan pakken we die op de terugweg mee.

Vanuit Glasgow vlieg je terug naar Amsterdam en neem je jouw volle geheugenkaarten, gevuld met prachtige foto’s, herinneringen en veel foto-inspiratie mee terug naar Nederland.

Lijkt dit programma jou wat? Schrijf je dan in voor de Fotoreis Schotland.

Programmawijzigingen voorbehouden.

Slichagan Bridge fotovakantie Schotland
Lia tijdens ene fotovakantie in Schotland
Orchy Falls fotoreizen Schotland
Fotoreis Schotland Buachaille Etive Mor bij zonsopkomst
Fotoreizen Schotland deelnemer aan het fotograferen
Fotoreis Schotland kerkje bij Ballachulish
Fotoreis Schotland Bert bij Two Brothers

Kaart fotoreis Schotland

Kaart Schotland

Inbegrepen:

 • Economy Class vlucht Amsterdam – Glasgow (retour)
 • Luchthavenbelasting Schiphol
 • Brandstoftoeslag
 • 2x Logies en ontbijt Isle of Skye
 • 3x Logies en ontbijt Glencoe en/of Fort William
 • Indeling op 2/3 persoonskamer
 • Vervoer per 4WD-minibus
 • Begeleiding Nederlandstalige professionele fotograaf
 • Besprekingen van de gemaakte foto’s
 • Naslagwerk

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten € 30.- per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9.- per persoom
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2.50 per boeking

Niet inbegrepen:

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Fooien reisleiding
 • Toeslag 1-persoonskamer (€ 575.- alleen indien voorradig)
 • Op aanvraag kan ook vanaf Antwerpen of Brussel gereisd worden

Foto-apparatuur:

 • Tijdens de Fotoreis Schotland fotografeer je hoofdzakelijk landschappen. Een groothoeklens is daarom aan te raden. Een telelens kan ook van pas komen. Neem wel de zonnekap van de lens mee (ook tegen waterspetters) en een regenhoes voor de camera. Beschik je over filters, neem deze dan ook mee. De meereizend fotograaf heeft ook leenfilters bij zich.
 • Een statief is tijdens deze Fotoreis Schotland onontbeerlijk. In onze webshop zijn goede, geschikte statieven te koop.
 • Neem voldoende (snelle) geheugenkaartjes mee!
 • Een extra accu is ook nooit weg. Het zou jammer zijn als je halverwege de dag niet verder kunt fotograferen, omdat de camera-accu leeg is.
 • Omdat je met lange sluitertijden aan de gang gaat, is een infrarood ontspanner of een draadontspanner gemakkelijk. Het is echter niet noodzakelijk. De zelfontspanner van de camera werkt ook prima om trilling te voorkomen.

Fysieke zwaarte van de reis: Gemiddeld

 • Er worden diverse wandelingen gemaakt. Enkele wandelingen gaan ook de berg omhoog via stenige, oneffen paden. In sommige gebieden is het zompig en worden laarzen geadviseerd. Het kan er nat en modderig zijn.

Aanbetaling:

 • De Fotoreis Schotland kent een aanbetaling van 45 procent van de totale reissom. Als de aanbetaling binnen 14 dagen na boeking is voldaan, kan de voorpret voor jouw Fotoreis Schotland beginnen, want jouw deelname is verzekerd. Met het boeken ga je akkoord met de algemene voorwaarden en ga je een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Nadat jouw boeking is bevestigd is er geen herroepingsrecht.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Fotografie-reizen.nl wil dat iedereen veilig op stap gaat. Daarom is het hebben van een reisverzekering verplicht voor de Fotoreis Schotland.  We raden een annuleringsverzekering aan. Dit is echter niet verplicht. Het is aan jezelf of je het risico van een annulering wilt lopen. Fotografie-reizen.nl kan een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou regelen. We werken hiervoor samen met Europeesche Verzekeringen. Wil je graag dat wij een reisverzekering voor jou afsluiten, dan kan je dit op het inschrijfformulier aanvinken. Sluit je liever zelf een verzekering bij Europeesche Verzekeringen af, ook dat kan. Klik hier voor de pagina over reis- en annuleringsverzekeringen.
 • Let erop dat je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een annuleringsverzekering binnen 1 of 2 weken na boeking afgesloten moet hebben anders kan het niet meer.

Paspoort of identiteitskaart:

 • Schotland is onderdeel van Groot Brittanië. Je Nederlandse of Belgische paspoort moet in ieder geval geldig zijn tot en met de dag van terugreis van de Fotoreis Schotland. Vanaf 1 oktober 2021 kan je niet meer met een identiteitskaart binnenreizen.

Vliegtuigklasse:

 • Fotografie-reizen.nl boekt vliegtickets in een bepaalde klasse. Vliegmaatschappijen hebben vaak een x-aantal stoelen beschikbaar in zo’n klasse. Zijn de stoelen op, dan moet Fotografie-reizen.nl stoelen in een duurdere klasse inkopen. Hoe dichter op de vertrekdatum van de reis hoe groter de kans hierop is. Dit geldt dus voornamelijk als je vlak voor de vertrekdatum nog deze fotoreis boekt. Het prijsverschil berekenen wij door aan onze klanten. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de klant.

Bagage:

 • We reizen tijdens de FotoreisSchotland in busjes, waarin de bagageruimte beperkt is. Daarom vragen we jou bagage mee te nemen in een flexibele tas en niet in een hardschalen koffer!
 • Ook verzoeken we om niet te veel mee te nemen.

Algemene voorwaarden:

 • Klik hier voor de algemene voorwaarden.

Klimaat:

 • Het klimaat in Schotland is wisselvallig. Er valt geregeld regen, maar laat je daardoor niet weerhouden. Je kunt fantastische foto’s maken tijdens of net voor of na de regenbuien.
 • De temperatuur ligt overdag gemiddeld tussen de 8 en 12 graden.

Kleding:

 • Neem voor de Fotoreis Schotland warme kleding mee in laagjes. Een wind- en waterdichte jas en dito broek is belangrijk, maar neem niet te veel mee. Handig is om over je kleding een dun regenjasje te doen.
 • Goede, waterdichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Liefst een hoog model, zodat je je enkels niet verzwikt tijdens de fotografie reis. Van groot belang is dat de schoenen je voeten droog houden. Op de hoogvlakte Rannoch Moor is de ondergrond ‘boggy’. Dat wil zeggen: nat, zacht en sompig.
 • Verder handschoenen, sjaal en muts.

Tijdsverschil:

 • In Schotland is het tijdens onze zomertijd 1 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit:

 • Het voltage is in Schotland hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn van het type G (Engelse stekker). Je hebt dus een  reisstekker nodig. Vergeet niet al je oplaadsnoeren mee te nemen!! Voor zowel de camera als de telefoon.
 • Meer informatie vind je op de website: https://www.wereldstopcontacten.nl/schotland/

Valuta/betalen:

 • In Groot-Brittanië betalen ze niet met de euro, maar met Britse ponden. Schotland heeft haar eigen Schotse ponden, die qua waarde ongeveer gelijk zijn aan Britse ponden.
 • Voor wisselkoersen kijk je op de website van https://www.oanda.com

Wifi:

 • Verwacht geen goede/snelle Wifi in en om de hotels. In de omgeving van Glencoe is het 3G/4G bereik prima.

Klik snel op de tabbladen hieronder voor meer informatie over deze geweldige fotoreis naar Schotland!

Fotoreis Schotland - Buachaille Etive Mor bij zonsopkomst
Fotoreis Schotland - Arjan bij Glenfinnan Viaduct
Fotoreizen Schotland edelherten bij Kingshouse Hotel

Woest landschap tijdens de Fotoreis Schotland

Houd je van ruige landschappen, woeste leegtes of juist van imposante bergtoppen? Dan is deze Fotoreis Schotland iets voor jou. Tijdens deze fotoreis bezoek je twee van de bekendste gebieden die Schotland tot Schotland maken. Je begin in de omgeving van Glencoe en Rannoch Moor om daarna door te reizen naar Isle of Skye. Je pakt zoveel mogelijk het prachtige licht van de zonsopkomsten en zonsondergangen met daaromheen het gouden uurtje mee. Dus vroeg uit de veren. Uiteraard is er ook tijd om foto’s gezamenlijk te bespreken. Een zeer gewaardeerd onderdeel tijdens onze fotoreizen. Daar steek je namelijk enorm veel van op.

Fotoreizen Schotland
Man met Schotse kilt
Fotoreizen Schotland Glencoe
Deelnemer tijdens de fotoreis Schotland

Glencoe en Isle of Skye

De Fotoreis Schotland begint met Glencoe en de hoogvlakte Rannoch Moor. Dit gebied kent imposante bergen, waarvan Buachaille Etive Mòr de bekendste is. Verder zijn er prachtige rivieren met talloze watervallen. Liefhebbers van James Bond en Harry Potter-films zullen hier zeker enkele uitzichten gaan herkennen. Weidse vergezichten met geweldige luchten, maar ook de kleine details in het landschap en zeer waarschijnlijk ook groot wildlife zoals herten zullen in deze regio aan jouw lens voorbijtrekken. Talloze fotolokaties liggen allemaal dicht bij elkaar zodat je niet verder hoeft te reizen en/of te wandelen, maar alle tijd aan het fotograferen kunt besteden.

Lia aan het fotograferen tijdens de fotografiereis Schotland
Fairy Pools Fotoreis Schotland
Regenboog bij Glencoe Fotoreis Schotland

Je fotoreis vervolgt met een verblijf op Isle of Skye, één van de meest iconische gebieden voor landschapsfotografie in het Verenigd Koninkrijk. Geweldige kusten en rivieren met ook hier weer vele watervallen. Uiteraard ga je ook op zoek naar de beroemde ‘Old Man Of Storr’. Voordat je naar Isle of Skye rijdt, ga je eerst nog langs de beroemde ‘Harry Potter-trein’. Uiteraard mag deze spoorlijn niet ontbreken tijdens een fotografie reis door Schotland.

Schotse hooglander tijdens de fotoreis Schotland
Fotoreis Schotland - Ron bij Glennfinnan Viaduct
Fotoreis Schotland - Corpach Shipwrek met boomstronk
Fotoreis Schotland
Herfst in Schotland
Fotoreizen Schotland

Dag 1

Bediening in Schotse kilt

Op dag 1 reis je al vroeg in de ochtend samen met je medereisgenoten van de Fotoreis Schotland vanaf Schiphol in een uur naar Glasgow. Vervolgens ga je richting Glencoe. Onderweg rijd je door prachtige landschappen en maak je diverse fotostops. Je rijdt langs het enorme meer Loch Lomond en hebt jouw eerste stop bij The Drovers Inn, een pub van meer dan 300 jaar oud. Hier proef je voor het eerst van de Schotse cultuur en mentaliteit. De bediening loopt er in Schotse kilt en de aankleding ademt helemaal de sfeer van eeuwen geleden.

Richting Isles of Skye fotografiereizen Schotland
Regen richting Isles of Skye fotoreizen Schotland
Slichigan Bridges bij Isles of Skye fotoreizen Schotland

Na de koffiebreak ga je naar Kilchurn Castleaan de oever van Loch Awe. Als er weinig wind is, kan je goed gebruik maken van reflecties in het water. We rijden vervolgens verder en komen nu écht in de Highlands. Je doorkruist de hoogvlakte Rannoch Moor. Bij het Rannoch Moor Viewpoint wordt een fotostop gemaakt. Daarna gaat het door naar de hoogvlaktes van Glencoe. In dit schitterende gebied ga je morgen uitgebreid aan de slag met landschapsfotografie. Je maakt nog een fotostop bij The Meeting of the Three Waters/Glencoe Waterfall, een plek waar drie watervallen bij elkaar komen, alvorens bij het hotel aan te komen.

Ons prachtige hotel ligt in een schitterende omgeving en biedt de perfecte omstandigheden om avondfotografie in het blauwe kwartiertje onder de knie te krijgen. De meereizend fotograaf vertelt jou precies hoe je het best avondfoto’s kunt maken en welke instellingen het meest geschikt zijn.

Fairypools fotoreis Schotland
Fotoreizen Glencoe
Pim bij Glenfinnan Viaduct van Harry Potter

Dag 2

Woeste landschappen bij Glencoe

Omdat in het gebied rond Glencoe de weersomstandigheden snel kunnen veranderen en moeilijk nauwkeurig te voorspellen zijn, is een vaste planning van de te bezoeken lokaties niet erg praktisch. Het motto is daarom: ‘chasing the light’. Je ziet in dit gebied de edelherten voor jouw cameralens lopen. Verder fotografeer je mooie bergtoppen, lege, woeste landschappen, watervallen en ruige beekjes.

Eén van de mooiste fotolocaties van Schotland is Buachaille Etive Mor. Vooral bij zonsopkomst, als het licht over de berg strijkt en het water van de woeste beek over de rotsen splasht, maak je schitterende foto’s. Echt een hoogtepunt van deze fotografiereis. Je neemt ruim de tijd om deze indrukwekkende plek goed vast te leggen. Stroomopwaarts wandelend liggen er talloze composities op je te wachten. In de directe omgeving zijn meer dan voldoende mooie plekken om volop te gaan fotograferen. Daar vermaken we ons de rest van de ochtend mee.

Eilean Donan Castle
Arjan tijdens de Fotoreis Schotland
Glenn Finnan Viaduct

Na de lunch zet je koers naar Loch Achtriochtan. Castle Stalker, een ruïne op een klein eilandje, dat onder andere bekend is van de Monthy Python film ‘The Holy Grail’ staat ook op het programma. Op deze plek heb je te maken met de werking van het getij. Bij laag water valt een groot deel van het gebied tussen het strand en het eilandje droog. Dat levert fototechnisch veel compositiemogelijkheden op. Hoog water gebruik je weer heel goed bij langere sluitertijden. Je blijft bij Stalker tot de zonsondergang.

Fotoreis Schotland - Sligachan Bridge
Fotoreis Schotland - Portree bij avond
Fotoreis Schotland - Isle of Skye

Dag 3

De trein wacht niet…

De derde dag van de Fotoreis Schotland reis je van Glencoe naar Skye. De kale reistijd bedraagt zo’n 4 uur. Onderweg willen we jou een paar prachtige plekken niet onthouden. Je gaat eerst naar het Glennfinnan Viaduct. Over dit prachtige viaduct rijdt in de zomermaanden (tot en met half oktober) tweemaal per dag de Jacobite Steamtrain, beter bekend als de Hogwarts Express uit de Harry Potter films. Je gaat de brug vanuit verschillende invalshoeken fotograferen.

Jouw volgende fotostop ligt bij een scheepswrak bij het stadje Corpach. Deze plek is een geliefde locatie voor fotografen geworden. Mede door de berg Ben Nevis in de achtergrond.

Het dorpje Elgol op Skye heeft een kleine haven die schitterend is gelegen met uitzicht op de machtige Cuilin heuvels. Door de ligging aan de Westkust van Skye is dit een ideale locatie voor een zonsondergang. Afhankelijk van de tijd kan de fotograaf vandaag ook kiezen voor de zonsondergang bij de Sligachan Bridge. Een machtige plek om met zonsondergang te staan. Deze locatie heeft geweldige fotografische mogelijkheden.

Fotoreis Schotland - Tegenlicht Old Man of Storr
Fotoreis Schotland - Corpach Shipwreck blauwe kwartier
Fotoreis Schotland - Buachaille Etive Mor met spiegelbeeld

Dag 4

Laat je leiden door het licht op Skye

Bij Skye liggen de fotolokaties voor het oprapen: schitterende landschappen, maar ook spectaculaire kustformaties. The Old Man of Storr ga je zeker tijdens de Fotoreis Schotland bezoeken. Je laat je verder leiden door het weer en het licht. De zonsopkomst ga je vlakbij meemaken, namelijk in de haven van Portree, met uitzicht op een rij gekleurde huisjes.

The Old Man of Storr ga je vandaag fotograferen. The Storr is een bekende, zo niet de bekendste rotsformatie van Isle of Skye. Er wacht je een (flinke) wandeling die je een stuk bergopwaarts zal brengen. Je zoekt mooie uitzichten en neemt alle tijd om te fotograferen in dit weidse landschap. Je kunt ook kiezen voor een eenvoudiger wandeling, die minder hoog gaat en voor iedereen goed te doen is. Doordat de wandeling aan de Oostkust van Skye ligt, is deze ideaal voor het fotograferen in de vroege ochtend. Maar ook overdag bij een bewolkte lucht blijft het een interessante locatie.

Fairy Pools fotoreis Schotland
Anca in de regen in Schotland tijdens de fotografiereis
Regenboog bij Glencoe fotoreis Schotland
Orchy Falls tijdens de fotografiereis Schotland

Na de lunch wordt door gereden naar Brothers Point, maar je maakt eerst nog een stop bij Lealt Gorge Viewpoint. Brothers Point is een nog onontdekt stukje Schotland, maar zeer de moeite van fotograferen waard. Natuurlijk mogen ook de prachtige kliffen van Kilt Rock & Mealt Falls niet overgeslagen worden. De haven van Portree biedt een schitterend decor in het blauwe kwartiertje. Als fotograaf mag je dit niet overslaan.

Glencoe Fotoreis Schotland
Hannie tijdens fotoreizen Schotland
Glencoe Fotoreis Schotland

Dag 5

Fotoreis Schotland zit vol hoogtepunten

Je begint de dag weer met de zonsopkomst in de directe omgeving van het hotel. Na het ontbijt ga je naar de sprookjesachtige Fairy Pools. De rit gaat vervolgens naar Eilean Donan Castle. Onderweg maak je ook nog een aantal prachtige fotostops. Eilean Donan Castle dateert uit de dertiende eeuw en wordt beschouwd als één van de meest iconische plekken van Schotland. Uiteraard wordt hier gestopt voor het maken van foto’s. Het kasteel is één van de meest bezochte attracties. Gezien de plek, waar drie grote fjorden samenkomen en omgeven door majestueuze bergen, is dat ook niet zo verwonderlijk. Je neemt hier voldoende tijd om foto’s te maken.

Eindpunt is vandaag nabij Fort William of Glencoe. Gedurende de reis worden fotobesprekingen gehouden. Mocht nog niet iedereen aan de beurt zijn geweest, dan is er vanavond nogmaals een fotobespreking.

Fotoreis Schotland - Glenfinnan Viaduct in herfstsfeer
Fotoreis Schotland - Corpach Shipwrek met boomstronk
Fotoreis Schotland - Waterval Isle of Skye

Dag 6

Veel foto-inspiratie tijdens Fotoreis Schotland

Het is alweer de laatste dag van deze reis. Tijd om de koffers te pakken. Maar niet voordat je de laatste zonsopkomst bij de Lagangarbh hut hebt meegemaakt. De hut is een prachtig voorgrondonderwerp met de imposante Buachaille Etive Mòr in de achtergrond. Voor de hut kronkelt de rivier Coupall voorbij, die op haar beurt ook weer ontelbare fotocomposities biedt.

Onderweg naar Glasgow maak je nog diverse fotostops, want het vliegtuig gaat pas laat in de middag. Dus nog tijd genoeg vandaag om nog een serie wow-foto’s te maken, zoals van de echte Schotse hooglanders. Als we deze fotoreis aan bepaalde locaties nog niet toe zijn gekomen, dan pakken we die op de terugweg mee.

Vanuit Glasgow vlieg je terug naar Amsterdam en neem je jouw volle geheugenkaarten, gevuld met prachtige foto’s, herinneringen en veel foto-inspiratie mee terug naar Nederland.

Lijkt dit programma jou wat? Schrijf je dan in voor de Fotoreis Schotland.

Programmawijzigingen voorbehouden.

Slichagan Bridge fotovakantie Schotland
Lia tijdens ene fotovakantie in Schotland
Orchy Falls fotoreizen Schotland
Fotoreis Schotland Buachaille Etive Mor bij zonsopkomst
Fotoreizen Schotland deelnemer aan het fotograferen
Fotoreis Schotland kerkje bij Ballachulish
Fotoreis Schotland Bert bij Two Brothers

Kaart fotoreis Schotland

Kaart Schotland

Inbegrepen:

 • Economy Class vlucht Amsterdam – Glasgow (retour)
 • Luchthavenbelasting Schiphol
 • Brandstoftoeslag
 • 2x Logies en ontbijt Isle of Skye
 • 3x Logies en ontbijt Glencoe en/of Fort William
 • Indeling op 2/3 persoonskamer
 • Vervoer per 4WD-minibus
 • Begeleiding Nederlandstalige professionele fotograaf
 • Besprekingen van de gemaakte foto’s
 • Naslagwerk

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten € 30.- per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO € 9.- per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Fooien reisleiding
 • Toeslag 1-persoonskamer (€ 575,- alleen indien voorradig)
 • Op aanvraag kan ook vanaf Antwerpen of Brussel gereisd worden

Foto-apparatuur:

 • Tijdens de Fotoreis Schotland fotografeer je hoofdzakelijk landschappen. Een groothoeklens is daarom aan te raden. Een telelens kan ook van pas komen. Neem wel de zonnekap van de lens mee (ook tegen waterspetters) en een regenhoes voor de camera. Beschik je over filters, neem deze dan ook mee. De meereizend fotograaf heeft ook leenfilters bij zich.
 • Een statief is tijdens deze Fotoreis Schotland onontbeerlijk. In onze webshop zijn goede, geschikte statieven te koop.
 • Neem voldoende (snelle) geheugenkaartjes mee!
 • Een extra accu is ook nooit weg. Het zou jammer zijn als je halverwege de dag niet verder kunt fotograferen, omdat de camera-accu leeg is.
 • Omdat je met lange sluitertijden aan de gang gaat, is een infrarood ontspanner of een draadontspanner gemakkelijk. Het is echter niet noodzakelijk. De zelfontspanner van de camera werkt ook prima om trilling te voorkomen.

Fysieke zwaarte van de reis: Gemiddeld

 • Er worden diverse wandelingen gemaakt. Enkele wandelingen gaan ook de berg omhoog via stenige, oneffen paden. In sommige gebieden is het zompig en worden laarzen geadviseerd. Het kan er nat en modderig zijn.

Aanbetaling:

 • De Fotoreis Schotland kent een aanbetaling van 45 procent van de totale reissom. Als de aanbetaling binnen 14 dagen na boeking is voldaan, kan de voorpret voor jouw Fotoreis Schotland beginnen, want jouw deelname is verzekerd. Met het boeken ga je akkoord met de algemene voorwaarden en ga je een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Nadat jouw boeking is bevestigd is er geen herroepingsrecht.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Fotografie-reizen.nl wil dat iedereen veilig op stap gaat. Daarom is het hebben van een reisverzekering verplicht voor de Fotoreis Schotland.  We raden een annuleringsverzekering aan. Dit is echter niet verplicht. Het is aan jezelf of je het risico van een annulering wilt lopen. Fotografie-reizen.nl kan een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou regelen. We werken hiervoor samen met Europeesche Verzekeringen. Wil je graag dat wij een reisverzekering voor jou afsluiten, dan kan je dit op het inschrijfformulier aanvinken. Sluit je liever zelf een verzekering bij Europeesche Verzekeringen af, ook dat kan. Klik hier voor de pagina over reis- en annuleringsverzekeringen.
 • Let erop dat je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een annuleringsverzekering binnen 1 of 2 weken na boeking afgesloten moet hebben anders kan het niet meer.

Paspoort of identiteitskaart:

 • Schotland is onderdeel van Groot Brittanië. Je Nederlandse of Belgische paspoort moet in ieder geval geldig zijn tot en met de dag van terugreis van de Fotoreis Schotland. Vanaf 1 oktober 2021 kan je niet meer met een identiteitskaart binnenreizen.

Vliegtuigklasse:

 • Fotografie-reizen.nl boekt vliegtickets in een bepaalde klasse. Vliegmaatschappijen hebben vaak een x-aantal stoelen beschikbaar in zo’n klasse. Zijn de stoelen op, dan moet Fotografie-reizen.nl stoelen in een duurdere klasse inkopen. Hoe dichter op de vertrekdatum van de reis hoe groter de kans hierop is. Dit geldt dus voornamelijk als je vlak voor de vertrekdatum nog deze fotoreis boekt. Het prijsverschil berekenen wij door aan onze klanten. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de klant.

Bagage:

 • We reizen tijdens de FotoreisSchotland in busjes, waarin de bagageruimte beperkt is. Daarom vragen we jou bagage mee te nemen in een flexibele tas en niet in een hardschalen koffer!
 • Ook verzoeken we om niet te veel mee te nemen.

Algemene voorwaarden:

 • Klik hier voor de algemene voorwaarden.

Klimaat:

 • Het klimaat in Schotland is wisselvallig. Er valt geregeld regen, maar laat je daardoor niet weerhouden. Je kunt fantastische foto’s maken tijdens of net voor of na de regenbuien.
 • De temperatuur ligt overdag gemiddeld tussen de 8 en 12 graden.

Kleding:

 • Neem voor de Fotoreis Schotland warme kleding mee in laagjes. Een wind- en waterdichte jas en dito broek is belangrijk, maar neem niet te veel mee. Handig is om over je kleding een dun regenjasje te doen.
 • Goede, waterdichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Liefst een hoog model, zodat je je enkels niet verzwikt tijdens de fotografie reis. Van groot belang is dat de schoenen je voeten droog houden. Op de hoogvlakte Rannoch Moor is de ondergrond ‘boggy’. Dat wil zeggen: nat, zacht en sompig.
 • Verder handschoenen, sjaal en muts.

Tijdsverschil:

 • In Schotland is het tijdens onze zomertijd 1 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit:

 • Het voltage is in Schotland hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn van het type G (Engelse stekker). Je hebt dus een  reisstekker nodig. Vergeet niet al je oplaadsnoeren mee te nemen!! Voor zowel de camera als de telefoon.
 • Meer informatie vind je op de website: https://www.wereldstopcontacten.nl/schotland/

Valuta/betalen:

 • In Groot-Brittanië betalen ze niet met de euro, maar met Britse ponden. Schotland heeft haar eigen Schotse ponden, die qua waarde ongeveer gelijk zijn aan Britse ponden.
 • Voor wisselkoersen kijk je op de website van https://www.oanda.com

Wifi:

 • Verwacht geen goede/snelle Wifi in en om de hotels. In de omgeving van Glencoe is het 3G/4G bereik prima.

Kies je toch liever een andere fotografie bestemming? We hebben ook leuke fotoreizen naar Borneo, Spitsbergen, Fins Lapland, Helgoland, Schotland, Glencoe, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Nepal, AlbaniëMadagaskarCosta RicaBrazilië PantanalIJsland Zomer, IJsland Westfjorden, Tanzania, ValenciaKenia-Tanzania, New York, Japan, Namibië, Argentinië, Bolivia & Chili, Lissabon, Luxemburg, de Opaalkust, Terschelling, Drenthe, Groninger Waddenkust, Limburg, Veluwe, Brabant en Ameland. Fotografie-reizen.nl is lid van het reisgarantiefonds GGTO, Calamiteitenfonds en de branchevereniging VvKR. Dat betekent dat je veilig en vertrouwd op fotografie reis gaat.