Fotoreis Albanië

Ontdek het nog onbekende Albanië en haar rijke cultuur.

Fotoreis Albanië

Ontdek het nog onbekende Albanië en haar rijke cultuur.

Datum: 10 t/m 20 mei 2021
Aantal deelnemers: 2
Fotografen: Patrick Gijsbers en Yolanda Wals
Deelnemers: 5 tot 7 per busje

CORONA-ACTIE:
Boek nu, betaal later.
Lees de voorwaarden

Prijs: 1695,- p.p.

Inschrijven

Highlights Fotoreis Albanië:

Onbekend maar prachtig land

 Idyllische Stadjes en natuur

Inclusief vlucht

Schitterende excursies

Fotoreis Albanië - Mooi landschap met bergen in de buurt van Theth
Fotoreis Albanië - winkeltje met oude instrumenten in Krujë
Fotoreis Albanië - Prachtig uitzicht over het Komanmeer

Ontdek het onbekende Albanië

Ontdek de rijke cultuur, de lange ‘roemruchtige’ geschiedenis en de prachtige natuur tijdens onze fotoreis door het schitterende Albanië. Bezoek tijdens de fotoreis Albanië zowel de sfeervolle steden, mooie kerken, kloosters en ruïnes als de onherbergzame Albanese Alpen. In de avond ga je genieten van lokale gerechten, snuif je de cultuur en maakt kennis met de zeer vriendelijke inwoners.

Fotoreis Albanië - Hagedis op een rots in de buurt van Teth
Fotoreis Albanië - Vlinder op een bloem bij Syri I Kalker (Bleu Eye)
Fotoreis Albanië - Ruïne in de bossen in Butrint

Professionele begeleiding tijdens de Fotoreis Albanië

Tijdens deze fotoreis Albanië zul je zeer veel foto’s maken in verschillende omstandigheden. Dagelijks krijg je informatie hoe je alles het beste met je camera vast kunt leggen. En lukt het je toch even niet om die mooie foto te maken? Dan staan onze fotografen ter zijde om jou te voorzien van tips en tricks om de mooiste foto’s te maken. Daarnaast ga je tijdens deze fotografiereis regelmatig de gemaakte foto’s gezamenlijk met de andere deelnemers bespreken, om zo wat van elkaar op te steken.

Fotoreis Albanië - Beschilderde deur met kinderen in Durrës
Fotoreis Albanië - Mozaiek tegels in een burcht in Durrës
Fotoreis Albanië - Detailfoto van ketting in Durrës
Fotoreis Albanië - Mozaiek tegels in een burcht in Durrës

Van idyllische steegjes naar het weidse uitzicht in de Albanese Alpen

Tijdens deze Fotoreis Albanië zul je zeer uiteenlopende zaken gaan fotograferen. Zo sta je op het ene moment in de idyllische straatjes van Tirana en sta je het volgende moment het het prachtige landschap te fotograferen. Deze zeer afwisselende fotografiereis biedt alles wat een (hobby)fotograaf zich kan wensen!

Ga met een gerust hart met ons mee

Boek je bij ons de Fotoreis Albanië, dan ga je met een gerust hart op foto vakantie. Fotografie-reizen.nl is namelijk lid van de branchevereniging VvkR, het Calamiteitenfonds en het reisgarantiefonds GGTO

Dag 1

Tirana in de avonduren

Op de eerste dag van de fotoreis Albanië vlieg je samen met je reisgenoten richting Tirana, de hoofdstad van dit land in de zuidelijke Balkan. Aan het einde van de middag arriveer je bij je hotel voor de komende nacht en na het diner heb je nog even de tijd om de stad te verkennen en uiteraard te fotograferen in de avond.

Ethem Bey moskee en klokketoren in Tirana Albanië
Glazen panelen - Tirana Albanië
Dak met communistisch leiders in Tirana

Dag 2

Bezoek de idyllische straatjes van de stad van de 1000 vensters

Snuif de cultuur op van het mooi Tirana en fotografeer bekende plekken zoals de historische Tanners Bridge, het monument van moeder Theresa, die in Albanië geboren is, en de Piramide van Tirana. Verder passeer je de kathedraal en de grootste moskee van het land, de Et’hem Bej. Ook heb je de mogelijkheid om één van de bunkers in de stad genaamd Bunk Árt 2 te bezoeken.

Na de lunch vertrek je richting Berat wat op ongeveer 2 uur rijden ligt van de hoofdstad. Deze stad met ongeveer 60.000 inwoners ademt een totaal andere sfeer uit dan de hoofdstad. Het historische centrum van deze stad wat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat moet gewoon op de foto worden vastgelegd. Vervolgens loop je door de smalle straatjes en steegjes van Berat met haar fotogenieke huisjes en bezoek je het eeuwenoude kasteel boven op de berg met een magnifiek uitzicht over de rivier die de stad in tweeën snijdt. Vanaf hier kan je prachtige panoramische foto’s maken. Ook in de avond is Berat een juweeltje om te fotograferen. Na het diner ga je er dan uiteraard ook nog op uit voor avondfotografie.

Kasteel van Berat - Fotoreis Albanië
Uitzicht over het dal
Idyllisch straatje - Fotoreis Albanië

Dag 3

Terug naar de tijd van de Ottomanen

In de ochtend, voor het ontbijt ga je met je reisgenoten aan de Fotoreis Albanië nog een ronde lopen door Berat, die ook wel de stad van de 1000 vensters wordt genoemd. De smalle steegjes en straten zijn dan nog zo goed als leeg waardoor je de plaats voor jezelf lijkt te hebben met het fotograferen. Na het ontbijt pak je jouw spullen om naar de volgende plaats te rijden, het eveneens heel fotogenieke Gjirokaster. Deze stad staat bekend om zijn Osmaanse architectuur uit de tijd van de Ottomanen. Ook deze stad heeft een prachtig kasteel met magnifieke uitzichten om te fotograferen. In vroegere tijden was dit een perfect strategische plek om uitzicht te hebben over de gehele rivier vallei. In het kasteel is een klein museum met van de Duitsers in beslag genomen wapens en tanks.

Het centrum van Gjirokaster staat net zoals die van Berat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Maar liefst 500 huizen staan genoteerd als cultureel monument. De ouderen van de stad houden zich graag op bij de pleintjes en kleine koffiebarretjes. Als dat geen mooie foto’s oplevert!

Kerk met uitzicht op het dal - fotoreis Albanië
Man op straat in Tirana - Fotoreis Albanië
Oud Hoekhuis - Fotoreis Albanië
Fotoreis Albanië - Tunnel tweede wereld oorlog

Dag 4

Fotografeer het blauwe water van The Blue Eye

In de ochtend voor vertrek breng je eerst nog een bezoek aan de tunnels die dienden als bunkers tijdens de koude oorlog. De tunnels met de kamers die gemaakt zijn in de heuvel onder het kasteel zijn zowel intrigerend als onheilspellend. Hierna stap je weer in het busje en vervolg je de fotoreis door Albanië. Je gaat op weg richting Butrint met een tussenstop bij The Blue Eye. Na alle onderdompelingen in de cultuur is het tijd voor een heerlijk stukje natuur. The Blue Eye is een natuurlijke waterbron met kristalhelder blauw water in een bosrijke omgeving omringd door allerlei soorten vogeltjes. Voor fotografen is dit echt een Walhalla voor het vastleggen van de mooie natuur met zijn vele vogels.

Butrint, je volgende bestemming, ligt op slechts enkele kilometers van de Griekse grens vandaan. Het is dan ook een oude Griekse stad en archeologische site. Doordat het ook werd overheerst door het Romeinse, Byzantijnse en de Venetiaanse rijk is het een belangrijke archeologische site met monumenten uit al deze periodes. Butrint is met zijn 86 km2 de grootste en belangrijkste archeologische site van Albanië en staat daarom ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Na je bezoek aan deze site ga je door richting je hotel die is gelegen nabij de kust van Albanië. Een uitgelezen mogelijkheid dus om vandaag als afsluiter een mooie zonsondergang boven zee te fotograferen.

Fotoreis Albanië - Vesting in de buurt van Butrint
Stenen poorten in een ruïne in Butrint
Fotoreis Albanië - Ruïne in de bossen in Butrint

Dag 5

Landschapsfotografie tijdens de Fotoreis Albanië

Reis naar het noorden via een prachtige route langs de kust met scherpe haarspeldbochten en geniet van het hooggelegen uitzichtpunt die je zicht geeft op de kustlijn van de prachtig blauwe Adriatische zee en de kliffen van het Llogara National Park. Dit levert zeker weer prachtige landschapsfoto’s op. Heb je geen filters bij je dan kun je gebruik maken van onze filters om je foto’s nog meer kracht mee te geven.

In de middag arriveer je in Durrës, een stad die voor vele eeuwen een van de grootste havens was aan de Adriatische zee. Een van de bezienswaardigheden van Durrës die je vandaag kan fotograferen is het bijna 2000 jaar oude Romeinse amfitheater. Momenteel staat dit theater op de nominatie tot toevoeging voor de UNESCO werelderfgoedlijst. Uit de tijd van de Byzantijnen dateren de restanten van het kasteel van Durrës en de oude stadsmuur.

Fotoreis Albanië - Detailfoto van ketting in Durrës
Fotoreis Albanië - Mozaiek tegels in een burcht in Durrës
Fotoreis Albanië - Beschilderde deur met kinderen in Durrës
Fotoreis Albanië - Mozaiek tegels in een burcht in Durrës

Dag 6

De Albanese Alpen

Leg vandaag een van de meest traditionele regio’s van Albanië vast waar de herders nog rondtrekken met hun dieren en waar je misschien een steenarend kunt fotograferen, namelijk de Albanese Alpen. Het mooie bergachtige gebied rond de plaats Teth is een Nationaal Park en heeft een van de grootste biodiversiteiten van het land met maar liefst 1600 soorten planten en 50 soorten vogels waaronder de majestueuze steenarend. Ook is het een thuis voor diverse zoogdieren zoals de lynx, grijze wolf, bruine beer en de gemsbok.

Theth is gelegen in de Shala vallei en is aan alle zijden ingesloten door bergen van meer dan 2 km hoog. Ook is de grens met Montenegro hier hemelsbreed een kleine 10 km vandaan. Ook de weg hiernaar toe is prachtig en onderweg stop je enkele keren om de mooie vergezichten vast te leggen bij onder andere het herdenkingspunt in ere van de Albanoloog Baron Nopcia.

Om te kunnen genieten van de prachtige omgeving en prachtige foto’s blijf je hier dan ook 3 nachten en heb je dus 2 hele dagen in Teth. Dat geeft je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld op een van de avonden uit te leven op sterrenfotografie.

Fotoreis Albanië - Hagedis op een rots in de buurt van Teth
Fotoreis Albanië - Waterval in de buurt van Teth
Fotoreis Albanië - Zeer helder woeste rivier nabij Teth

Dag 7 & 8

Bloedrode luchten

De beste tijd om de ontluikende natuur vast te leggen is met zonsopkomst of tijdens zonsondergang. Zet je statief stevig neer, hou je filters bij de hand en wacht tot het licht ideaal is. Met de rode gloed aan de horizon maak ook jij de meest fantastische natuur- en landschapsfoto’s en kom jij thuis met foto’s waar anderen jaloers op zijn.

Deze twee dagen staan verder in zijn geheel in het teken van de omgeving te verkennen en te fotograferen. Zo maak je enkele wandelingen in de omgeving. Je bezoekt daarbij zeker ook de Lock Tower en de Katholieke kerk van Theth, twee van de meest karakteristieke gebouwen uit de omgeving. Je hebt de mogelijkheid van fotograferen van het dagelijkse leven in Theth met de schaapskuddes, de herders en de oude boerderijen. Ook bezoek je enkele watervallen die je op allerlei manieren zo mooi mogelijk op de gevoelige plaat kunt gaan vast leggen. En je passeert de kleine maar prachtige Grunas Canyon.

Fotoreis Albanië - Prachtig uitzicht over het Komanmeer
Fotoreis Albanië - Vlinder op een bloem bij Syri I Kalker (Bleu Eye)
Fotoreis Albanië - Rivier in de Blue Eye

Dag 9

Italiaans-achtige sferen

In de ochtend geniet je voor de laatste keer van de zonsopkomst en zie je hoe Theth weer ontwaakt. Dan in de loop van de ochtend ga je weer richting ‘de bewoonde wereld’. Einddoel van vandaag is de stad Shkoder. Onderweg hier naar toe maken je eerst een stop bij de Mesi brug, een oude brug uit de 2e helft van de 18e eeuw die over de Kir Rivier loopt. Deze mooie brug met zijn grote boog en 10 kleinere bogen laat zich prachtig fotograferen tegen de heuvelachtige achtergrond.

Voordat je in Shkoder arriveert bezoek je ook nog het Rozafa kasteel die gebouwd is op de 130 meter hoge heuvel. Het kasteel is voor het grootste deel een ruïne maar vanwege de ligging zeker een bezoek waard met veel fotogenieke plekken. Binnen de muren van het kasteel zijn de restanten te vinden van zowel een kerk als een moskee.

De stad Shkoder is een van de oudste steden in de Balkan en de eerste bebouwing in deze omgeving dateert al terug tot de 4e eeuw voor de jaartelling. Met uitzondering van het kasteel zijn er helaas niet veel echte oudheden in de stad te vinden. Wel is het centrum van de stad erg sfeervol en gezellig met allerlei restaurantjes, terrasjes en doet het bijna Italiaans aan.

Fotoreis Albanië - Mooi landschap met bergen in de buurt van Theth
Fotoreis Albanie - Oude Vesting op de berg in Krujë
Fotoreis Albanië - Schapen op een kerkhof in de buurt van Theth

Dag 10

Fotograferen vanuit de boot

Vroeg uit de veren voor een fotogenieke boottocht op het Komanmeer. Via een mooie route arriveer je bij het stuwmeer gelegen in de Drin rivier. De rivier naar het meer is op sommige plaatsen slechts een paar honderd meter breed en bevindt zich tussen steile bergwanden waardoor het soms wat weg heeft van de Noordse fjorden. Met de juiste lichtinval op het meer kleurt het water soms turquoise blauw.

Je gaat met het busje de ferry op die je vervolgens in ongeveer 2.5 uur richting Fierza vaart. Dit geeft je alle tijd om de soms adembenemende, sfeervolle landschappen te fotograferen. In Fierza vervolg je de route richting Krujë, helaas alweer de laatste bestemming van deze Fotoreis Albanië. Hier bezoek je uiteraard nog wel het Kasteel van Krujë. Het originele kasteel is tegenwoordig niet veel meer dan een ruïne maar hiertussen gebouwd in traditionele stijl is het Skanderbeg-museum te vinden, die je eventueel kan bezoeken.

Daarnaast staat Krujë ook bekend om zijn mooie sfeervolle bazaar waar je naast het maken van prachtige foto’s ook zeker nog een mooi souvenir als aandenken aan deze bijzondere fotografiereis door Albanië kan vinden.

Fotoreis Albanië - winkeltje met oude instrumenten in Krujë
Fotoreis Albanië - Oude Vesting bij Krujë
Fotoreis Albanië - Winkelstraatje met kleurige doeken in Krujë

Dag 11

Een koffer vol mooie foto’s

In de ochtend heb je nog even de tijd om je laatste foto’s te schieten in Krujë voordat je weer terug gaat richting de luchthaven en beginnen aan je terugvlucht naar Amsterdam, met in je koffer de vuile was en de volle geheugenkaartjes van deze prachtige Fotoreis Albanië.

Programmawijzigingen voorbehouden.

Kaart fotoreis Albanië

Kaart van Albanië

Inbegrepen:

 • Economy Class vlucht met Amsterdam – Tirana (retour)
 • Luchthavenbelasting Schiphol
 • Brandstoftoeslag
 • Logies en ontbijt in diverse hotels/guesthouses
 • Indeling op 2/3 persoonskamer
 • Vervoer per minibus
 • Koffie/thee onderweg
 • Begeleiding Nederlandstalige professionele fotograaf
 • Besprekingen van de gemaakte foto’s

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 7,50 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeslag 1-persoonskamer
 • Fooien

Foto-apparatuur:

 • Omdat we tijdens de Fotoreis Albanië hoofdzakelijk landschappen en architectuur fotograferen is een standaardlens voldoende. Mooier is nog een groothoeklens. Een telelens zal je minder gebruiken, maar is natuurlijk nooit weg.
 • Neem wel de zonnekap van de lens mee (ook tegen waterspetters).
 • Beschik je over filters, neem deze dan ook mee. De meereizend fotograaf heeft ook leenfilters bij zich.
 • Een statief is tijdens deze Fotoreis Albanië onontbeerlijk. Deze is eventueel te leen van Fotografie-reizen.nl.
 • Neem voldoende (snelle) geheugenkaartjes mee!
 • Een extra accu is ook nooit weg. Het zou jammer zijn als je halverwege de dag niet verder kunt fotograferen, omdat de camera-accu leeg is.
 • Omdat je met lange sluitertijden aan de gang gaat, onder andere bij het fotograferen van het Noorderlicht, is een infrarood ontspanner of een draadontspanner gemakkelijk. Het is echter niet noodzakelijk. De zelfontspanner van de camera werkt ook prima om trilling te voorkomen.

Aanbetaling:

 • De Fotoreis Albanië kent een aanbetaling van 45 procent van de totale reissom. Als de aanbetaling binnen 14 dagen na boeking is voldaan, kan de voorpret voor jouw Fotoreis Albanië beginnen, want jouw deelname is verzekerd. Met het boeken ga je akkoord met de algemene voorwaarden en ga je een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Nadat jouw boeking is bevestigd is er geen herroepingsrecht.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Fotografie-reizen.nl wil dat iedereen veilig op stap gaat. Daarom is het hebben van een reisverzekering verplicht voor de Fotoreis Albanië.  We raden een annuleringsverzekering aan. Dit is echter niet verplicht. Het is aan jezelf of je het risico van een annulering wilt lopen. Fotografie-reizen.nl kan een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou regelen. We werken hiervoor samen met Europeesche Verzekeringen. Wil je graag dat wij een reisverzekering voor jou afsluiten, dan kan je dit op het inschrijfformulier aanvinken. Sluit je liever zelf een verzekering bij Europeesche Verzekeringen af, ook dat kan. Klik hier voor de pagina over reis- en annuleringsverzekeringen.
 • Let erop dat je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een annuleringsverzekering binnen 1 of 2 weken na boeking afgesloten moet hebben anders kan het niet meer.

Paspoort of identiteitskaart:

 • Albanië maakt geen deel uit van de Schengenlanden. Je paspoort of identiteitskaart moet na afloop van de Fotoreis Albanië in ieder geval nog drie maanden geldig zijn.

Vliegtuigklasse:

 • Fotografie-reizen.nl boekt vliegtickets in een bepaalde klasse. Vliegmaatschappijen hebben vaak een x-aantal stoelen beschikbaar in zo’n klasse. Zijn de stoelen op, dan moet Fotografie-reizen.nl stoelen in een duurdere klasse inkopen. Hoe dichter op de vertrekdatum van de reis hoe groter de kans hierop is. Het prijsverschil berekenen wij door aan onze klanten. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de klant.

Bagage:

 • Ruimbagage: 20 kilo. Handbagage: max. 8 kg.
 • We reizen tijdens de Fotoreis Albanië in busjes, waarin de bagageruimte beperkt is. Daarom vragen we jou bagage mee te nemen in een flexibele tas en niet in een hardschalen koffer! Ook verzoeken we om niet te veel mee te nemen.

Algemene voorwaarden:

Lees hier de Algemene voorwaarden.

Klimaat:

 • Albanië heeft twee verschillende klimaatzones. De kust van Albanië beschikt over een mediterraan klimaat. Dit wil zeggen dat dit gebied lange, hete zomers kent die worden afgewisseld met natte, maar milde winters. In het binnenland van Albanië heerst een landklimaat. Ook hier zijn de zomers warm, maar de winters zijn hier streng met een grote kans op sneeuw.

Kleding:

 • Zorg voor laagjes kleding. Het klimaat kan in het voorjaar erg variëren. Zeker in de avonden en in het gebergte van telti kan het flink afkoelen. Dus ook warme kleding is te adviseren.
 • Vergeet niet regenkleding mee te nemen.
 • Stevige wandelschoenen worden aanbevolen tijdens de Fotoreis Albanië.
 • Bij moskeebezoek moet je je houden aan het kledingvoorschrift. Vrouwen bedekken hun haar met een sjaal, dragen hun rok of broek tot over de knie en de armen zijn geheel bedekt. Mannen dragen een lange broek en de armen zijn tot op de elleboog bedekt.

Zwemkleding:

 • Tijdens de Fotoreis Albanië verblijf je in het zuiden van Albanië een nacht aan de kust. In het voorjaar kan het water nog fris zijn, maar mocht je willen, dan kan je de zee in.

Tijdsverschil:

 • Albanië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland. Je hebt dus geen tijdsverschil.

Elektriciteit:

 • Het voltage is in Albanië hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn ook hetzelfde, zodat je geen verloopstekker nodig hebt. Wel hebben we tijdens de Fotoreis Albanië veel stopcontacten nodig voor alle telefoons en voor het opladen van de camera-accu’s.
 • Stekkers waar meerdere telefoons tegelijk in opgeladen kunnen worden of een stekkerdoos zijn handig.
 • Vergeet niet al je oplaadsnoeren mee te nemen!! Voor zowel de camera als de telefoon.

Valuta/betalen:

 • De munteenheid in Albanië is de Albanese lek (ALL). Er zijn muntjes van 5. 10, 20, 50 en 100 lek. De biljetten zijn er van 200, 500, 1000, 2000 en 5000 lek. 100 ALL is ongeveer 80 cent.
 • Je kunt in Albanië direct op het vliegveld pinnen. Maar echt noodzakelijk is dat niet. Je kunt in Albanië overal met je creditcard betalen en op de meeste plaatsen ook met een bankpas/pinpas met een Cirrus- of Maestro logo.
 • Het prijsniveau in Albanië is een stuk lager dan in Nederland.

Kies je toch liever een andere fotografie bestemming? We hebben ook leuke fotoreizen naar Helgoland, SchotlandIJsland Noorderlicht, LofotenAlbaniëMadagaskarCosta RicaBrazilië PantanalIJsland Zomer, TanzaniaValenciaKenia-Tanzania, New York, Japan, Drenthe, Groninger Waddenkust , Veluwe, Brabant of Ameland. Fotografie-reizen.nl is lid van het reisgarantiefonds GGTO, Calamiteitenfonds en de branchevereniging VvKR. Dat betekent dat je veilig en vertrouwd op fotografie reis gaat.

Vind je onze website leuk?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Ontvang de nieuwste blogs en acties in je mailbox

Bedankt voor jouw inschrijving. We houden je op de hoogte!