Fotoreis Brazilië

Spot de jaguar en de ocelot in het Braziliaanse Pantanal tijdens de Fotoreis Brazilië

Fotoreis Brazilië

Spot de jaguar en de ocelot in het Braziliaanse Pantanal tijdens de Fotoreis Brazilië

Datum: 14 t/m 28 september 2021 (15 dagen)

(voorlopige datum ivm nog niet beschikbaar zijn van vluchten)

CORONA-ACTIE:
Boek nu, betaal later.
Lees de voorwaarden

Prijs: 5549,- p.p.

Inschrijven

Highlights Fotoreis Brazilië:

Uniek: Fotografeer de jaguar!

Elf dagen Pantanal

Op zoek naar de reuzenmiereneter

Tapirs, ocelot, reuzenotters…

Honderden vogels

Beeld van Jezus Christus in Rio de Janeiro

Per kabelbaan naar Suikerbroodberg

Zeer veel inclusief:

Alle natuurexcursies in Pantanal

Boottochten, nachttours, jeepsafari’s, wandelsafari’s en kijkhutten

Luxe lodges en vrijwel alle maaltijden (uitgezonderd Rio de Janeiro)

KLM-vluchten Schiphol – Sao Paulo en Rio de Janeiro – Schiphol

Binnenlandse vluchten Sao Paulo – Pantanal en Pantanal – Rio de Janeiro

Transport in Pantanal en Rio de Janeiro

Stadstour Rio de Janeiro met o.a. Christusbeeld en Suikerbroodberg

Fotografiebegeleiding door 2 fotografen en lokale natuurgidsen

Tarantula of vogelspin tijdens de fotoreis Brazilië gefotografeerd.
Capibari langs de waterkant tijdens de fotoreis Brazilië.
Fotoreis Brazilië groene ara met rode kop.
Fotoreis Brazilië Tucan met de oranje snavel geopend.

Fotoreis door Pantanal om jaguar te spotten

Een droomreis. Anders kunnen we de 15-daagse fotoreis naar de Pantanal in Brazilië met een afsluiting in Rio de Janeiro niet noemen. Uniek is dat je maar liefst 11 dagen in de Pantanal verblijft. En dit midden in het lokale hoogseizoen als de diversiteit aan dieren op zijn grootst is. Je struikelt bij wijze van spreken bijna over de wildlife. Echt een juweeltje van een fotografiereis, waarbij je vooral op zoek gaat naar de jaguar, reuzenmiereneter en andere bijzondere dieren, die hier rondlopen. Een fotografiereis bomvol natuurfotografie, waarbij onze (natuur)fotografen Patrick Gijsbers en Yolanda Wals jou helpen om al het wildlife goed op de foto vast te leggen. Patrick is daarnaast een kei in het spotten van dieren, dus de hoeveelheid verschillende dieren die voor jouw lens verschijnen tijdens deze groepsreis is ongekend. En de kans om de jaguar met jouw lens te vangen, is enorm groot. Bijna honderd procent…

Natuurexcursies, boottochten en jeepsafari’s inclusief!

Bij de prijs zit vrijwel alles inbegrepen. Vluchten met KLM, binnenlandse vluchten, prachtige natuurlodges met vrijwel alle maaltijden inclusief (uitgezonderd Rio de Janeiro/Sao Paulo), boottochten, kijkhutten, nighttours, wandelsafari’s, jeepsafari’s… Kortom alle natuurexcursies zijn bij de prijs inbegrepen, evenals de fotografiebegeleiding door twee fotografen en op diverse lokaties lokale natuurgidsen. Als afsluiting bezoek je de Suikerberg in Rio de Janeiro tijdens zonsondergang en maak je een prachtige stadstour met bezoek aan Corcovado (beeld van Jezus), één van de zeven wereldwonderen. Een droomreis die niet alleen geschikt is voor (hobby)fotografen, maar ook uiterst geschikt voor de niet-fotograferende partner. Wie wil er niet de jaguar en andere prachtige dieren en vogels spotten? Ook zonder fotocamera een lust voor het oog.

De jaguar in de Pantanal tijdens de fotoreis Brazilië
Fotoreizen Costa Rica Patrick Gijsbers
Fotoreis Brazilië Ocelot
Capibari's in Pantanal fotografiereis Brazilië
Rode papegaai vliegend in de lucht
Gordeldier tijdens de fotografiereis door Pantanal Brazilië.

Dag 1 en 2

Jouw Fotoreis Brazilië begint…

De komende dagen begeef je je in de wetlands van Brazilië en ga je in de Pantanal een groot aantal dieren fotograferen. Hoogtepunt tijdens de Fotoreis Brazilië is ongetwijfeld het spotten van de jaguar. Maar daarnaast zijn ook de reuzenmiereneter, gordeldieren, ocelot en de boshond dieren waar onze gids zeker naar op zoek gaat voor jou. De jungle van Pantanal herbergt een verscheidenheid aan zoogdieren, reptielen en vogels. Te veel om op te noemen. Je moet het tijdens deze fotografiereis met je eigen ogen zien. Om in Pantanal te komen vlieg je op dag 1 met KLM van Schiphol naar Sao Paulo, om na een welverdiende nachtrust in de ochtend met een binnenlandse vlucht door te vliegen naar Cuiaba. Uiteraard zitten alle vluchten, zoals je van ons gewend bent, bij de prijs in. Ook de binnenlandse vluchten.

Je reist deze dag naar de eerste overnachtingslodge in de jungle van Pousada. De weg ernaartoe is al een ware happening en je stopt meerdere keren voor het maken van foto’s. De laatste 50 kilometer van de weg, de Transpantaneira Highway, is onverhard en loopt langs het natuurpark. Jouw fotosafari begint hier dus al. Rio Claro Lodge ligt middenin Noord Pantanal en is omgeven door water.

Ocelot in Pantanal fotografiereis.
Blauwe parkieten tijdens de fotografiereis naar Pantanal
Fotoreis Brazilie kaaiman in Pantenal

Dag 3

Per boot de natuur verkennen

Omdat Rio Claro Lodge aan de rivier Rio Claro ligt, staat deze dag in het teken van het maken van een boottocht, waarbij je wildlife langs de oevers van de rivier vast kunt leggen. Veel watervogels, maar bijvoorbeeld ook capibara’s, kaaimannen en basilisken zijn er te zien. Uiteraard zorgen wij ervoor dat je vanaf de boot alle mogelijkheid krijgt om prachtige foto’s te maken. We nemen de tijd voor het fotograferen en laten het vaartuig zo stil mogelijk liggen. Uiteraard helpen onze fotografen met de instellingen van de camera. Voorafgaand aan de boottocht, krijg je reeds een eerste uitleg over ‘natuurfotografie’, zodat je meteen goed aan de slag kunt.

Eén van de dagen dat we in de Rio Claro Lodge verblijven gaan we ook een nachttour per boot doen. De zaklantaarn van de gids laat de ogen van kaaimannen doen oplichten in het donker.

Fotograferen door Pantanal Brazilië, de jaguar
Fotoreis Brazilië uil in de boom
Jaguar in de rivier tijdens de fotografiereis Pantanal Brazilië

Dag 4

Vroeg opstaan om het dierenleven te spotten

In de ochtend sta je vroeg op om de natuur in de omgeving van de lodge te fotograferen. Het ontwakende dierenleven trekt aan jouw cameralens voorbij. Verder ga je vandaag een wandelsafari doen om samen met de gids dieren te spotten en uiteraard te fotograferen. Na de lunch wordt je naar Pouso Alegre Lodge gebracht. Een lodge middenin de natuur, waar je vanavond of morgenavond een spannende nachtsafari maakt.

Otters in het water in Pantanal Brazilië
Vliegende arend tijdens de fotografiereis naar de Pantanal
Capibari ontmoet kaaiman tijdens de fotografiereis naar Brazilië.

Dag 5

Tapirs en reuzenmiereneters

Tapirs, reuzenmiereneters, ocelot en margay cat. Het zijn enkele van de vele dieren die je op het 5000 vierkante meter grote terrein van deze Pouso Alegre Lodge tegen kunt komen. Uiteraard is er ook een uitgebreid vogelleven. Op het uitgestrekte terrein ga je met de fotogroep natuurwandelingen maken en wederom staat een boottocht op het programma. Alles om de natuur op en top te beleven tijdens deze Fotoreis Brazilië. En… met een beetje geluk zie je hier voor de eerste keer de jaguar.

Dag 6

Is de jaguar al gespot?

Langs de onverharde Transpantaneira maak je vandaag een autosafari. Je kunt onderweg vele dieren zien: alligators, herten, capibara’s, miereneters en zelfs jaguars. Je wordt naar de lodge Porto Jofre in Pousada gebracht. Een bespreking van de tot nu toe gemaakte foto’s met feedback van onze professionele fotografen en mogelijke tips van medereizigers staat op het avondprogramma.

Blauwe ara in Pantanal fotografiereis
Vogel in Pantanal
Blauwe vogel in Pantanal

Dag 7 en 8

Bijna 100 procent scorekans op jaguar

Na het ontbijt vertrek je voor en fotografie safari aan boord van snelle kleine boten. Heb je de jaguar nog niet gespot, dan is de kans vandaag en morgen erg groot om deze prachtige katachtige wel op de geheugenkaart van jouw camera vast te leggen. De kans is namelijk aanzienlijk dat je de jaguar aan de oevers van de rivier weet te vinden. In deze periode kan je verschillende gedragingen van de jaguar zien: jagend, de rivier overstekend (een jaguar is een goede zwemmer) en zelfs copulerend. We trekken beide dagen volledig uit voor boottochten over de rivier, spiedend naar het dierenleven op de oevers. Naast jaguars kan je een uitgebreid scala aan charismatische dieren fotograferen, waaronder otters, tapirs, capibara’s en honderden vogelsoorten.

Dag 9

Tapir: grootste landdier van Zuid-Amerika

In de ochtend geniet je nog van het rijke dierenleven op de Porto Jofre Lodge. Samen met onze natuurfotograaf ga je wederom op zoek naar wildlife, het liefst al vroeg in de ochtend, als de dieren het actiefst zijn. Rond de middag check je uit en zet via een off-road safari op de Transpantaneiro koers naar Pousada Southwild Pantanal. Deze lodge is beroemd om zijn uitstekende fotomogelijkheden. vanuit twee kijktorens heb je een uitstekend zicht en kan je ongestoord dieren in het wild gadeslaan. Je ziet vele zoogdieren en watervogels op en rond de Pixaim-rivier. Verder zie je langs de toegangsweg vaak moerasherten en het grootste landdier van Zuid-Amerika, de 600 pond zware Braziliaanse tapir.

IJsvogel met vis in Pantanal Fotoreizen Brazilië
IJsvogel met vis in Pantanal Brazilië
IJsvogel met vis in Pantanal Brazilië

Dag 10 en 11

Snuivende reuzenotters van zeer dichtbij

Boswandelingen, boottochten en autosafari’s staan op het programma voor deze beide dagen tijdens de Fotoreis door Pantanal. Veel serieuze vogelaars komen naar Southwild Lodge om hier gevederde vrienden te spotten. Verder kan je in het bos onder andere kapucijnapen fotograferen. Tijdens de boottocht door Rio Pixaim komen de reuzenotters zeer dicht bij de boot, zodat je deze van korte afstand kunt zien en fotograferen. Hun snuivende geluid en aangespannen nek zal je nog lang bijblijven.

Met de open safaritruck wordt een nachttour gedaan. Katachtigen zijn bijna alle nachten zichtbaar en met de spotverlichting van de safari truck goed te fotograferen. Volgens de lodge is de kans dat elke nacht een katachtige verschijnt maar liefst 94 procent. Bovendien biedt SouthWild Pantanal het gratis gebruik van de Jaributoren dicht bij de lodge om geweldige fotomomenten vast te leggen. Ook zijn er feeders in de tuin om dieren te trekken. Een fotobespreking bij het zwembad staat ook weer op het programma.

Dag 12

Nog even nagenieten met een natuurexcursie

Geniet nog even van de prachtige natuur. Vandaag maak je nog een natuurexcursie op het terrein onder leiding van onze natuurgids/natuurfotograaf om aan het eind van de middag met een binnenlandse vlucht naar Rio de Janeiro te vliegen. Ons hotel in Rio de Janeiro ligt vlak bij het bekende Copacabana strand. Dus heb je na een intensieve fotoreis zin om te relaxen…

Rio de Janeiro bij avond tijdens de fotografiereis Brazilië.
Suikerberg Rio de Janeiro
Rio de Janeiro bij nacht met verlichting tijdens de fotografiereis Brazilië.

Dag 13, 14 en 15

Zoef naar de Suikerbroodberg in Rio de Janeiro

De hoogtepunten van Rio de Janeiro krijg je op dag 13 te zien. Het National Park of Tijuca brengt je naar de top van de Corcovadoberg, waar het beroemde beeld van Christus staat. In 2007 is dit uitgeroepen tot één van de zeven wereldwonderen. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad. Vervolgens maak je een interessante tour door de historische binnenstad met haar historische gebouwen.

Met de kabelbaan zoef je aan het eind van de middag naar de top van de Suikerbroodberg om Rio de Janeiro zowel bij daglicht te fotograferen als tijdens de zonsondergang en mooi verlicht in de nacht. Drie verschillende lichtmomenten, die elk een andere instelling van jouw camera vergen. De begeleidende fotografen hebben speciale filters mee, die je hiervoor mag gebruiken. Heb je zelf filters, dan is dat uiteraard nog mooier.

De tijd om naar huis te gaan is aangebroken. Met KLM vlieg je vanuit Rio de Janeiro terug naar Schiphol met een gigantische lading foto’s. Je vertrekt op dag 14 en komt op dag 15 aan. De napret bij het uitzoeken van de duizenden foto’s kan nu beginnen. We zijn benieuwd wat voor schitterend fotoboek jij van deze reis weet te maken.

(routewijzigingen voorbehouden)

Kaart fotoreis Brazilië

Kaart van Brazilië - Fotografie-reizen.nl

Inbegrepen:

 • Vlucht met KLM Schiphol – Sao Paulo en Rio de Janeiro – Schiphol
 • Luchthavenbelasting/brandstoftoeslag Schiphol
 • Ruimbagage
 • Binnenlandse vluchten Sao Paulo – Cuiaba (Pantanal) en Cuiaba – Rio de Janeiro
 • Transfer naar hotels
 • Transfer naar luchthaven
 • Overnachtingen in prachtige natuurlodges/hotels
 • Op indeling: kamer met 2 bedden
 • Vrijwel alle maaltijden. Ontbijt, lunch, diner in diverse lodges in Pantanal
 • Sao Paulo en Rio de Janeiro alleen ontbijt
 • Alle natuurexcursies
 • Pantanal: Meerdere boottochten
 • Pantanal: Meerdere jeepsafari’s
 • Pantanal: Wandelsafari’s
 • Pantanal: Kijkhutten
 • Pantanal: Nighttours
 • Rio de Janeiro: Bezoek Tijuca Forest
 • Rio de Janeiro: Bezoek Christusbeeld, één van de zeven wereldwonderen
 • Rio de Janairo: Met de kabelbaan naar de top van de Suikerbroodberg
 • Rio de Janeiro: Stadstour
 • Vervoer gedurende de reis
 • Begeleiding van twee Nederlandstalige professionele (natuur)fotografen
 • Begeleiding op diverse locaties door lokale natuurgidsen

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 7,50 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Toeslag 1-persoonskamer ca. 1350 euro (niet beschikbaar in 2020)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vaccinaties
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Fooienpot chauffeur, hotels, gidsen, reisbegeleiding
 • Op aanvraag kan vanaf Antwerpen of Brussel worden gereisd

Optioneel:

 • Helicoptervlucht boven Rio de Janeiro vanaf de Suikerbroodberg
 • Favelatour in Rio de Janeiro (sloppenwijken)

Foto-apparatuur:

 • Het maakt voor de Fotoreis Brazilië niet uit wat voor een camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is een camera die behoorlijk in kan zoomen aanbevolen.
 • Voor spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s is het raadzaam naast een standaard/groothoeklens ook een telelens mee te nemen. Dit om dieren op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen. Ook een macrolens voor de kleine dieren en planten is aan te raden. Beschik je over filters, neem deze dan ook mee. Daarnaast is een statief of monopod handig.
 • Zorg voor voldoende geheugenkaartjes, deze zijn niet altijd overal te verkrijgen.
 • Ook een extra accu is raadzaam zodat je niet onverwachts zonder zit en geen foto’s meer kan maken.
 • In verband met de mogelijkheid op regen tijdens de Fotoreis Brazilië is het eveneens aan te raden om een beschermingshoes voor de camera en lens mee te nemen.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling voor de Fotoreis Brazilië binnen twee weken na boeking: 45 procent van de totale reissom.  Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Bij al onze buitenlandse reizen is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekering en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Op het inschrijfformulier kan je aangeven of je informatie wilt over een reisverzekering via ons. Ook kan je die via onze website zelf afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Bagage:

 • De busjes hebben een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.

Vaccinaties:

 • Vraag bij uw huisarts of de GGD na welke vaccinaties voor Brazilië aanbevolen worden. Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.

Vliegtuigklasse:

 • Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat je de Fotoreis Brazilië bij ons boekt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar zijn. Fotografie-reizen.nl dient uw vliegticket voor deze fotografie reis dan in een andere (duurdere) klasse te boeken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom.

Wilde dieren:

 • Kijk uit met de wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor uw eigen veiligheid goed naar de reisbegeleiding en lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren tijdens de Fotoreis Brazilië.

Algemene voorwaarden:

Lees de algemene voorwaarden

Kleding:

 • Het klimaat in Brazilië is warm en vochtig. In de avond kan het afkoelen. Hierdoor is het verstandig om ook een dunne fleecejack of trui mee te nemen voor in de avonduren. Ook kunnen er korte hevige tropische regenbuien vallen. Een regenjasje is dus handig. Zorg voor goed schoeisel met stevige grip. We maken op diverse plaatsen wandelingen. Onderweg zijn tijdens de Fotoreis Brazilië op enkele locaties mogelijkheden om kleding te laten wassen. Dit is overigens niet altijd heel goedkoop.
 • Op sommige locaties kunnen soms veel muggen zitten. Daarom is het naast insectenspray ook handig om ook mugwerende kleding bij je te hebben indien nodig.
 • Hieronder een overzichtje wat we adviseren om mee te nemen tijdens de Fotoreis Brazilië naast de normale kleding en toiletartikelen:
  – Goede wandelschoenen
  – Zwemkleding/badhanddoek
  – Zaklantaarn
  – Medicatie
  – Zonnebril, hoofdbescherming
  – Insectenspray
  – Regenkleding

Geldzaken:

 • In Brazilië heeft men een eigen munteenheid genaamd de real. Omdat er tijdens deze fotoreis van Fotografie-reizen.nl alle natuurexcursies, boottochten, safari’s en de meeste maaltijden inclusief zijn heb je ter plaatsen niet erg veel extra kosten meer. Ter plaatse betaal je dus nog drankjes en eventueel souvenirs en eventueel extra, optionele excursies. Omdat de genoemde excursies al zijn inbegrepen in de reissom, kom je niet meer voor onaangename financiële verassingen te staan.
 • Betalen met euro’s is niet mogelijk. Het handigst is om voldoende dollars aan contanten al bij je te hebben. Deze kan je op het vliegveld eventueel omwisselen. In Pantanal is het niet mogelijk om te pinnen. In Rio de Janeiro wel. Vergeet de pinpas niet op ‘wereldpas’ in te stellen anders is pinnen tijdens de Fotoreis Brazilië niet mogelijk.
 • Op de meeste plaatsen is betalen met een creditcard wel mogelijk. Voor wisselkoersen kijk je op de website van www.oanda.com

Reisdocumenten:

 • Om Brazilië te bezoeken heb je een paspoort nodig welke bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor Brazilië is geen Visum nodig voor mensen met een Nederlands paspoort. Mensen uit België die in het bezit zijn van een nieuw model paspoort hebben eveneens geen Visum nodig. Het nieuwe model paspoort is herkenbaar door het logo van de Europese Unie aan de voorzijde. U bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste reisdocumenten. Dus controleer tijdig voorafgaande aan de reis of u deze daadwerkelijk bezit.
 • Reist u met kinderen zorg er dan voor dat ook de kinderen een juist paspoort hebben. Als een van de ouders achterblijft dient er een verklaring toestemming vakantie én een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder overhandigd te kunnen worden. Dit geld ook als de achternaam van de ouder die meereist anders is dan van het meereizende kind. Voor informatie hierover kunt u zich wenden tot de website van de Rijksoverheid. Voor Belgen geldt hiervoor de website van Buitenlandse Zaken.

Reiszwaarte:

 • De Fotoreis Brazilië is geen zware fotografie reis. We overnachten in comfortabele middenklasse hotels waarvan meerdere voorzien zijn van een zwembad. De reisafstanden zijn niet lang waardoor we meer tijd hebben om te fotograferen en relatief weinig tijd kwijt zijn aan reistijden. Sommige dagen kunnen relatief lang zijn, omdat we op tijd vertrekken met excursies aangezien veel dieren vroeg in de ochtend actief zijn.

Stroom:

 • In Brazilië gebruikt men stekkers van het Type N. Simpel gezegd. Je hebt een converter nodig. In principe zijn alle camera apparatuur en laptops tegenwoordig geschikt voor deze stopcontacten en netspanning. Ben je er niet zeker van controleer dan van te voren even of je apparatuur geschikt is voor dit spanningsnetwerk. Meer informatie vind je op de website: https://www.wereldstopcontacten.nl/brazilie/

Tijdverschil:

 • Tijdens onze zomertijd is het 5 uur vroeger in Rio de Janeiro. Pantanal heeft een extra uur tijdsverschil.

Communicatie:

 • Bellen naar Nederland of België is duur. In principe heeft elk hotel wifi beschikbaar waardoor het mogelijk is om via Skype, Messenger of Whatsapp goedkoop naar Nederland te bellen en berichten te versturen.

Kies je toch liever een andere fotografie bestemming? We hebben ook leuke fotoreizen naar Helgoland, SchotlandIJsland Noorderlicht, LofotenAlbaniëMadagaskarCosta RicaBrazilië PantanalIJsland Zomer, TanzaniaValenciaKenia-Tanzania, New York, Japan, Drenthe, Groninger Waddenkust , Veluwe, Brabant of Ameland. Fotografie-reizen.nl is lid van het reisgarantiefonds GGTO, Calamiteitenfonds en de branchevereniging VvKR. Dat betekent dat je veilig en vertrouwd op fotografie reis gaat.

Vind je onze website leuk?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Ontvang de nieuwste blogs en acties in je mailbox

Bedankt voor jouw inschrijving. We houden je op de hoogte!