Fotoreis Tanzania

Deze fotoreis Tanzania is een mooie mix van natuur en cultuur.

Datum: 19 februari t/m 3 maart 2020 (14 dagen)
Aantal boekingen: 8 (vertrek gegarandeerd!)
Fotograaf: Yolanda Wals

Prijs: 3595,- p.p.

Highlights Fotoreis Tanzania:

ALLES INCLUSIEF: Vlucht, vervoer, volpension, excursies, entrees

Spot jonge pasgeboren dieren en de ‘big five’

Een kijkje in het bijzondere leven van de Masai

Koken en lunchen bij een lokale vrouwengroep

Straatfotografie in het onbekende Same en Mto wa Mbu

Voorlichtingsbijeenkomst: zondag 10 november 2019, 10.30 – 12.00 uur in De Groene Hoven in Apeldoorn.

Jonge pasgeboren dieren tijdens de Fotoreis Tanzania

Jonge pasgeboren dieren dartelend over de savanne tijdens de Fotoreis Tanzania in februari. Pasgeborenen spelend met hun eveneens pas geboren broertjes of zusjes of veilig schuilend in de buurt van moeder. In januari en februari vindt er in Tanzania een geboortegolf plaats. Babyolifantjes, leeuwenwelpen en schattige speelse aapjes kom je dan tegen. Tijdens onze Fotoreis Tanzania kan je dit allemaal met eigen ogen aanschouwen. De fotografie reis start op 20 februari, dus al die lieve, jonge, net geboren wilde dieren krijg je op een presenteerblaadje voor jouw cameralens. De Fotoreis Tanzania is compleet verzorgd: vluchten, volpension, vervoer per jeep en alle entrees en excursies inclusief! Alleen een klein beetje zakgeld voor wat leuke souvenirtjes is voldoende.

Je komt op unieke, niet toeristische plekken

De Fotoreis Tanzania is een fotografiereis, waarbij je op unieke plekjes komt, waar toeristen nog een onbekend fenomeen zijn! Diversiteit is het sleutelwoord van deze fotoreis, want je laat de drukke toeristische plaatsen achterwege en gaat op zoek naar de rustige pareltjes die Tanzania rijk is. De Fotoreis Tanzania is zeer gevarieerd. Nationale parken met haar vele soorten wilde dieren, hotsprings, watervallen en een bezoek aan een Masaifamilie staan op het programma. Maar ook een lunch bij een lokale vrouwengroep met typisch Tanzaniaanse gerechten, evenals een bezoek aan een koffieplantage. En natuurlijk de beroemde Kilimanjaro. Dit alles maakt deze fotografie reis tot een onvergetelijke ervaring.

Alle vormen van fotografie in één fotoreis

Tijdens deze Fotoreis Tanzania kom je bijna alle vormen van fotografie wel tegen en je leert van onze professionele fotograaf in elke situatie de juiste camera-instelling te kiezen. Onze fotoreizen naar Tanzania zijn niet alleen een combinatie van wildlife fotografie en landschapsfotografie, maar ook cultuurfotografie en straatfotografie. Na afloop kom je als allround fotograaf weer thuis en heeft jouw camera geen geheimen meer voor jou.

Je gaat veilig op reis, want Fotografie-reizen.nl is aangesloten bij de branchevereniging VvkR en het reisgarantiefonds GGTO.

Toch liever een andere bestemming? Wat te denken van Fotoreis Schotland, Fotoreis IJsland Noorderlicht, Fotoreis IJsland Zomer, Costa Rica, foto stedentrip Valencia, fotosafari Kenia-Tanzania of fotoweekend Ameland.

Dag 1 en 2

Straatfotografie en jouw eerste fotografietips in Moshi

Vanaf Amsterdam vlieg je samen met de andere deelnemers aan Fotoreis Tanzania naar Kilimanjaro International Airport. Dit vliegveld ligt tussen de steden Arusha en Moshi in. De rit naar Moshi neemt ongeveer 1 uur in beslag. Na een kennismaking met de andere leden van de fotogroep, maak je een rondwandeling door Moshi, waarbij je meteen een bijzondere vorm van fotografie tegenkomt, namelijk urbex-fotografie. Je brengt een bezoek aan het verlaten stationsgebouw en het niet meer in gebruik zijnde spoor in Moshi. Het is net of iedereen overhaast het station verlaten heeft. Pamfletten hangen op het prikbord en papieren liggen nog op de buro’s.

Ook kan je in deze levendige ‘safarihoofdstad’ geld wisselen en kan je op de markt jouw bonenzak vullen, die je de later tijdens de fotografie reis goed kunt gebruiken. Wil je relaxen dan kan je dat doen bij het zwembad in de hoteltuin. Vandaag krijg je jouw eerste fototips van deze Fotoreis Tanzania over hoe je wildlife het best met jouw camera vast kunt leggen.

Dag 3

Lange sluitertijdenfotografie bij de watervallen van de Kilimanjaro

De bekende berg Kilimanjaro mag natuurlijk niet ontbreken tijdens deze Fotoreis Tanzania. Elke dag komen er vele liters smeltwater van de berg af, waardoor dit heeft geleid tot veel watervallen. Van de vele watervallen is de Maturuni-waterval misschien wel de mooiste. Een waterval goed op de gevoelige plaat vastleggen vergt speciale instellingen van de fotocamera en vandaag wordt jou dat geleerd. Ook neem je een kijkje in een stelsel van ondergrondse gangen. Tijdens een wandeling in het regenwoud leer je hoe je in een donker bos moet fotograferen. De gids vertelt je ondertussen van alles over de natuur die je onderweg tegenkomt, waaronder de Kilimanjaro-kameleon die alleen hier te vinden is en nergens anders op de wereld.

Bezoek aan de koffieboer

In dit gebied wordt ook veel koffie verbouwd. De boeren van de Maturuni koffie-coöperatie laten zien, hoe zij deze organische koffie verbouwen en hoe het proces van boon tot koffie gaat. Wederom unieke fotomomenten voor jou. Onze gids brengt je voor de lunch naar een lokaal restaurant. Hier kan je genieten van het vele lekkers dat er voor ons gekookt is. De basis van de Tanzaniaanse maaltijd is meestal rijst of ugali. Ugali wordt met de handen gegeten, waarvoor een speciale techniek vereist is. De gids legt graag uit, hoe je dit precies moet doen.

Dag 4

Klein juweeltje tijdens Fotoreis Tanzania: Lake Chala

Tegen de Keniaanse grens ligt een klein juweeltje, namelijk Lake Chala. Dit kleine kratermeer onder de rook van de Kilimanjaro heeft een magnifiek uitkijkpunt. Hier vandaan kan je geweldige foto’s maken. Afhankelijk van de tijd van het jaar kleurt het water turquoise, diepblauw of diepgroen. Een must-see. Ook maken we een wandeling naar de boorden van het meer. Aan het eind van deze fotodag rijden we naar Same.

Dag 5

Uitgestrekte schoonheid in onontdekte Mkomazi

Wildlifefotografie staat vandaag op het programma van de Fotoreis Tanzania. Mkomazi is een paradijs dat nog bij verrassend weinig safarigangers bekend is. Een uitgestrekte schoonheid met erboven weelderige Usambara en Pare Eastern Arc Mountains. En in de verte de besneeuwde top van de Kilimanjaro.

Zeldzame wilde dieren fotograferen

Mkomazi ligt ten zuiden van de droge Sahel-regio en grenst aan Tsavo National Park in Kenia. Het park dient als graasgebied voor de naastgelegen drogere gebieden. De plaatselijke flora en fauna is opmerkelijk goed aangepast aan de droogte. Kenmerkend zijn de vele, enorme boababs en de helft van alle planten in Tanzania komt hier voor. Er lopen in Mkomazi minder dieren rond dan in de bekendere parken, maar hier komen wel zeldzamere dieren voor, die in andere parken niet aangetroffen worden. Voorbeelden zijn de generoek (girafgazelle), oryxen (spiesbokken) en de kleine koedoe. Ook is Mkomazi een toevluchtsoord voor de zwarte neushoorn en de wilde hond. Qua vogels zit je hier ook goed: de Friedamnns leewerik, de damarakakelaar en de Kaapse krombek kunnen voor jouw lens vliegen.

Dag 6

Geen toerist te vinden in Same: alleen wij!

Same is een klein plaatsje in het noorden van Tanzania. Deze kleine marktplaats ligt aan de voet van de Para-bergen. Het dorpje kent bijna geen toerisme, waardoor dit Same tot een waar genoegen maakt. Souvenirshops zijn niet te vinden, maar wel de lokale markt met al haar kleuren en geuren. Een perfect decor voor schitterende foto’s als onderdeel van de Fotoreis Tanzania. Er zijn genoeg winkeltjes, alwaar kleurrijke lappen verkocht worden en de lokale naaisters maken hier graag kleding van voor jou.

Dag 7

Kikuletwa Hotsprings: Fotografeer de waterbron of neem een duik!

Fotogeniek zijn de Kikuletwa Hotsprings. Deze bronnen liggen in het hart van de Masai steppen. Ze zijn een uitzonderlijk fenomeen. In dit droge, stoffige landschap haast het water zich in de hotsprings omhoog. Het kristalheldere, turquoise water wordt omgeven door palmbomen en kronkelende wortels van vijgen. De volledige omzoming van de bomen biedt een pittoreske plek voor fotografie, maar ook voor een ontspannen middag zwemmen tijdens de Fotoreis Tanzania behoort tot de mogelijkheden.

Als je zin hebt in een frisse duik, kan je dat hier doen. Heerlijk genietend en dobberend op het water, al luisterend naar de apen en de vogels in de bomen. Ga je liever met je fotocamera aan de slag, dan zijn de Kikuletwa Hotsprings een dankbaar foto-onderwerp.

Lokaal wordt deze plek Chemka genoemd, wat kokend betekent. Dit verwijst naar de wijze waarop het water naar boven komt, namelijk vol met bubbels, alsof het kookt. De naam verwijst dus niet naar de temperatuur van het water, maar naar de bubbels die aangenaam op de huid voelen. De weg naar de bronnen is een slecht onderhouden zandpad, en een behoorlijke onderneming, maar het eindpunt maakt alles weer goed.

Dag 8

Wildlifefotografie in Tarangire National Park

Opnieuw moet de telelens uit jouw fototas, want vandaag ga je tijdens de Fotoreis Tanzania wilde dieren spotten in het Tarangire National Park. Het park is beroemd om de grote kuddes olifanten en leeuwen. De Tarangire-rivier loopt dwars door het park, waardoor er altijd dieren aanwezig zijn. Vooral in de droge tijd van mei tot en met november zoeken de gnoes en zebra’s het water van de rivier op. Het Tarangire National Park heeft een unieke aanblik vanwege de grote baobabbomen, die over het gehele park verspreid staan. Je overnacht in een natuurlijke omgeving met zijn eigen natuurlijke bewoners, zoals blauwapen en verschillende soorten mangoesten. Foto-onderwerpen op een presenteerblaadje!

Dag 9

Leg het lokale leven op de gevoelige plaat vast in Mto wa Mbu!

Vandaag doe je aan straatfotografie in het dorpje Mto wa Mbu. Een leuke tak van sport binnen de fotografie. Het dorpje is klein en overzichtelijk. Je vindt in Mto wa Mbu naast de kleurrijke bevolking, onder andere een kunstmarkt, een bananenplantage, houtsnijwerkers en rijstvelden. Onze lokale gids Emanuel laat je de leuke plekjes zien. Je komt met hem tijdens deze Fotoreis Tanzania op plaatsen, waar je zelf niet zo gauw zou komen.

Dag 10

Boomklimmende leeuwen in Lake Manyara National Park

Flamingo’s, bavianen en impala’s zijn enkele van de vele diersoorten die je vandaag tegenkomt in het Lake Manyara National Park. Het kleine park ligt op de rand van de Rift-vallei. Vanaf de ingang rijden we door een open woud en vervolgens via de savanne naar het meer. Door de constante aanwezigheid van water, vind je rond het meer een grote diversiteit aan flora en fauna. In de droge tijd van juni tot en met oktober zijn er veel grote zoogdieren te vinden. Maar daarnaast is rond het meer en in het woud ook veel kleiner wild. Het hele jaar door zijn er vele vogelsoorten, waaronder grijskopijsvogels en flamingo’s. Verder zie je tijdens jouw Fotoreis Tanzania onder andere nijlpaarden, olifanten, gnoes en giraffen.

Heel bijzonder zijn de boomklimmende leeuwen. Dit is geen bijzondere leeuwensoort, maar door de schuine stand van de bomen, kunnen de leeuwen er gemakkelijk in klimmen om vervolgens hun dagelijks middagdutje te doen.

Dag 11

Kleurrijke foto’s van Masai samen met onze lokale gids Emanuel

Kleurrijke foto’s zullen vandaag zeer zeker gemaakt kunnen worden tijdens jouw Fotoreis Tanzania, want je brengt een bezoek aan een Masaifamilie. Emanuel is vandaag wederom de lokale gids. In het gebied rondom Mto wa Mbu wonen vele Masai. Elke familie heeft een eigen nederzetting of boma en je bezoekt één van deze boma’s. De vrouwen nodigen je uit in hun huis, zodat je kunt zien hoe ze leven. Ook bieden zij handgemaakte sierraden aan, waarmee zij in hun levensonderhoud voorzien.

Wij betalen onze gastheren en gastvrouwen een kleine vergoeding voor onze aanwezigheid in hun huis. Dit bedrag gebruiken zij om hun gemeenschap te verbeteren, zoals het bouwen van een waterput, of het verbeteren van een basisschool. Wij werken samen met deze mensen om jou zo kennis te laten maken met de diversiteit aan culturen in Tanzania en om op deze wijze hun levensomstandigheden te verbeteren. Voor jou een unieke kans om op een niet-toeristische locatie met de plaatselijke bevolking tijdens de Fotoreis Tanzania kennis te maken en hen in hun natuurlijke leefomstandigheden te fotograferen.

Lokale vrouwengroep gaat speciaal voor jou koken

Een lokale vrouwengroep stelt voor ons een buffet samen, bestaande uit diverse Tanzaniaanse gerechten. Deze gerechten worden gemaakt op hout gestookte vuren. Je mag een kijkje nemen in hun keuken. Als je mee wilt helpen, mag je ook aan het kokkerellen gaan. Unieke fotomomenten! Het buffet bestaat onder andere uit diverse groentegerechten, zoals witte kool, aubergine, een soort spinazie en bruine bonen. Tevens staan diverse rijstgerechten, zoals witte rijst en gekruide rijst, op tafel. Het geheel wordt aangevuld met chapati, een soort pannenkoek, en diverse stoofpotjes, zoals bananen, runderstoof of aardappel. Als dessert krijg je veel vers fruit. Echt een unieke belevenis, die je bij andere reizen niet tegen komt.

Dag 12

Het hoogtepunt van deze fotoreis: Ngorongoro

Het absolute hoogtepunt van de fotoreis Tanzania staat vandaag op jouw programma: Ngorongoro Conservation Area, het vroegere zuid-Serengeti. In februari bevinden zich hier honderden dieren om te grazen op de open groene vlaktes. De migratie van de gnoes bevindt zich hier in deze periode en dat betekent ook veel katachtigen, zoals leeuwen, cheetahs en luipaarden die op zoek zijn naar een prooi. In Ngorongoro Conservation Area worden de jonge gnoes, jonge zebra’s en andere dieren geboren in januari en februari. Je ziet dus superjonge dieren in deze periode en misschien maak je zelfs wel een geboorte mee! Heel bijzonder om mee te maken.

Dag 13

Colobussen (zwart witte franje apen) en Blue Monkeys zitten in het bos aan de voet van de Mount Meru. Je gaat samen met een natuurgids en onze professionele fotograaf al wandelend op zoek naar deze apensoorten.

Dag 14

Thuiskomen van de Fotoreis Tanzania met een rugtas vol nieuwe fotografiekennis

Met een berg aan mooie foto’s en een rugtas vol met nieuwe fotokennis keer je na de Fotoreis Tanzania vanaf Kilimanjaro International Airport terug op Schiphol.

Enthousiast geworden? Schrijf je dan nu in!

(Programmawijzigingen voorbehouden)

 

Inbegrepen:

 • Vlucht Amsterdam – Kilimanjaro (Tanzania) (retour)
 • Luchthavenbelasting Schiphol
 • Brandstoftoeslag
 • Transfer naar hotel
 • Overnachtingen in hotels/lodges
 • Volpension – 3 maaltijden per dag
 • 1 fles water per dag
 • Vervoer gedurende de reis
 • Excursies conform programma
 • Begeleiding van een Nederlandstalige professioneel fotograaf
 • Begeleiding van een Engelstalige gids

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 15,- euro per boeking
 • Zakgeld: Ongeveer 150 tot 200 euro voor 14 dagen (voor drankjes, fooien gidsen/chauffeurs, kleine souvenirs)

Niet inbegrepen:

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Visum Tanzania
 • Vaccinaties
 • Drankjes
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Fooien

Foto-apparatuur:

 • Het maakt voor deze Fotoreis Tanzania niet uit wat voor een camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is het raadzaam naast een standaardlens ook een telelens mee te nemen, zodat je in kunt zoomen. Of een compactcamera, die ver in kan zoomen. Dit om dieren en mensen op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen. Beschik je over filters, neem deze dan ook mee.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling binnen twee weken na boeking. De gemiddelde vliegticketprijs plus 25 procent van het restant van de reissom met een minimum van 1750 euro p.p..  Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Bij al onze buitenlandse reizen is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekering en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Op het inschrijfformulier kan je aangeven of je informatie wilt over een reisverzekering via ons. Ook kan je die via onze website zelf afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Visum/Paspoort:

 • Het paspoort moet na aankomst in Tanzania nog zes maanden geldig zijn. Het visum voor Tanzania kun je persoonlijk of schriftelijk aanvragen via het consulaat in Den Haag, Alexanderveld 87, 2585 DB, 070-2156450. Het visum kost circa € 50,- per persoon. Als je geen tijd hebt om zelf voor je visum naar Den Haag te gaan, kun je gebruik maken van de diensten van een visumburo, zoals de Visumcentrale, gespecialiseerd in visumaanvraag voor onder meer Kenia en Tanzania.

Bagage:

 • De minibusjes hebben een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.

Vaccinaties:

 • Vraag bij uw huisarts of de GGD na welke vaccinaties/malariapillen voor Tanzania aanbevolen worden. Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.

Vliegtuigklasse:

 • Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat er bij ons geboekt wordt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar zijn. Fotografie-reizen.nl dient uw reis dan in een andere (duurdere) klasse te boeken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom.

Wilde dieren:

 • Kijk uit met de wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor uw eigen veiligheid goed naar de lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren.

Reis- en annuleringsverzekering:

 • Een annuleringsverzekering moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen binnen een tot twee weken na de definitieve boeking afgesloten worden. Let daarop! Een reisverzekering stellen we voor deze reis verplicht.

Algemene voorwaarden:

Klimaat en kleding Tanzania:

 • Tanzania heeft een gematigd klimaat, waardoor dunne laagjes kleding voldoende is. Draag lange mouwen en een lange broek, om steken van diverse muggensoorten, waaronder malaria te voorkomen. Neem een set lichtgekleurde kleding mee voor safaridagen, want de tseetseevlieg heeft een voorkeur voor donkere kleding en kan erg steken. Het aantrekken van lichtgekleurde kleding verminderd zodoende het steken door de tseetseevlieg aanzienlijk. ’s Nachts en vroeg in de ochtend kan het soms behoorlijk afkoelen. Neem dus ook een vestje/truitje mee. In september/oktober kunnen zich korte, hevige regenbuien voordoen.

Elektriciteit:

 • De netspanning is 230 V. Je hebt een wereldstekker nodig van het Engelse type.

Valuta/betalen:

 • De valuta in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling. Deze valuta mag niet in- of uitgevoerd worden. Pinnen is beperkt mogelijk in enkele grote steden.

Tijdsverschil:

 • In Tanzania is het in de winter 2 uur later dan in Nederland en in de zomer 1 uur later.

Veiligheid:

 • Tanzania is een redelijk veilig land, maar wel komt zakkenrollerij voor. Vooral op en nabij het vliegveld. Draag dus niet heel opzichtig dure spullen en pas op met gouden sierraden en dure foto-apparatuur, smartphones, laptops e.d. Laat gouden sierraden thuis. Bewaar je paspoort en geld in de kluisjes van het hotel of de lodge en laat het niet op je kamer achter. Bewaar je paspoort op een andere plek dan de kopie ervan.

Taal:

 • Swahili is de taal die in Tanzania gesproken wordt, maar daarnaast heeft iedere stam ook nog zijn eigen taal. Uiteraard spreken onze gidsen en het hotelpersoneel ook Engels. 

Wat onze deelnemers zeggen

Je proeft, ruikt en ziet het echte Afrikaanse leven

Met een groepje van 8 hobbyfotografen en een professioneel  fotografe hebben we een tweeweekse reis gemaakt door Tanzania. Diverse aspecten van fotografie kwamen aan bod, landschapsfotografie, wildlife, macrofotografie en portretfotografie. Wat me aansprak voor de reis was dat deze reis niet de meest toeristische gebieden en parken bezocht, zoals de Serengeti of Ngorongoro park, maar Arusha park, Lake Manyara, een kleiner Masai dorp. Een afwisselend programma, begeleid door 2 bijzonder aardige drivers, afwisselende hotels, lodges en glampings. Je proeft, ruikt en ziet het echte Afrikaanse leven. Theeplantages, koffieplantages, en hierdoor ook  kontakt met de locale bevolking. Een prachtige besneeuwde Kiimanjaro kon worden gefotografeerd.  Zo mooi en zo trots!!! Echt genieten van geweldige natuur! In fijne jeeps konden we meerdere dagen genieten van een prachtig wildlife, waarin we bijna de big 5 op de plaat konden vastleggen. Een bijzondere ervaring en belevenis.  Ook de kleuren van de masai waren uitnodigend om mooie foto’s te kunnen schieten!
Een fijne sfeer zorgde voor relaxte  fotoweken in een prachtig, uitnodigend mooi Afrikaans Tanzania. Veel opgestoken op fotogebied, met veel en mooie foto’s huiswaarts nog heel lang nagenietend van deze bijzondere fotoreis!
En…. Hopelijk volgend jaar …weer terug

Anke Hock

Mix van natuur, cultuur- en straat- fotografie

In juni 2018 hebben we met Yolanda Wals een mooie rondreis door Tanzania gemaakt. Het was een mix van natuur, cultuur- en straat- fotografie wat we beoefend hebben deze 2 weken. Tarangire National Park en Lake Manyara National Park waren voor ons de hoogtepunten van de reis. We hebben zeker genoten en weer bijgeleerd op deze mooie fotografie reis en zijn met een schat aan mooie foto’s weer thuis gekomen.

Theo en Riet Nibbeling

Bevalt onze website? Dan wil je vast op de hoogte blijven! Laat je gegevens achter.

We hebben regelmatig blogs met interesante fotografietips en brengen jou op de hoogte van nieuwe data van fotoreizen en fotocursussen. Dus je mist niets meer.

Bedankt voor jouw inschrijving. We houden je op de hoogte!