Fotoreis Tanzania

Fotoreis Tanzania, voor een mix van natuur en cultuur in Afrika

Fotoreis Tanzania

Fotoreis Tanzania, voor een mix van natuur en cultuur in Afrika

Veelzijdig Tanzania voor de ultieme fotoreis in Afrika

Minimum aantal deelnemers: 6
Per voertuig maximaal 6 deelnemers, maximaal 2 voertuigen

Datum: 21 december 2024 t/m 3 januari 2025 (14 dagen)
Fotografie-reisleider: Caroline Langevoord en Hans Balk
Volgende reis pas in 2026!

Elke reis is boekbaar tot 1 maand voor vertrek, daarna op aanvraag!


 

 

 

Prijs: 5895,- p.p.
(inclusief vluchten)

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Tanzania:

ALLES INCLUSIEF: Vlucht, vervoer, volpension, excursies, entrees

Spot jonge pasgeboren dieren en de ‘big five’

Een kijkje in het bijzondere leven van de Masai

Koken en lunchen bij een lokale vrouwengroep

Straatfotografie in het onbekende Same en Mto wa Mbu

Minimum aantal deelnemers: 6
Per voertuig maximaal 6 deelnemers, maximaal 2 voertuigen

Datum: 21 december 2024 t/m 3 januari 2025 (14 dagen)
Fotografie-reisleider: Caroline Langevoord en Hans Balk
Volgende reis pas in 2026!

Elke reis is boekbaar tot 1 maand voor vertrek, daarna op aanvraag!Prijs: 5895,- p.p.
(inclusief vluchten)

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Tanzania:

ALLES INCLUSIEF: Vlucht, vervoer, volpension, excursies, entrees

Spot jonge pasgeboren dieren en de ‘big five’

Een kijkje in het bijzondere leven van de Masai

Koken en lunchen bij een lokale vrouwengroep

Straatfotografie in het onbekende Same en Mto wa Mbu

Fotoreis Afrika Tanzania Ruud bij de Masai
Fotoreis Kenia Tanzania Ngorongoro Crater Henk
Cheeta tijdens fotoreizen Kenia Tanzania
Fotoreis Afrika Tanzania Renate bij Masai

Jonge pasgeboren dieren tijdens de Fotoreis Tanzania

Jonge pasgeboren dieren dartelend over de savanne tijdens de Fotoreis Tanzania. Jonge beestjes spelend met hun eveneens pas geboren broertjes of zusjes of schuilen in de buurt van hun moeder. In december t/m februari vindt er in Tanzania een geboortegolf plaats. Babyolifantjes, leeuwenwelpen en schattige speelse aapjes kom je dan tegen. Tijdens onze Fotoreis Tanzania aanschouw je dit allemaal met eigen ogen. De fotografiereis is in deze periode, dus al die lieve, jonge, net geboren wilde dieren krijg je op een presenteerblaadje voor jouw cameralens. De Fotoreis Tanzania is compleet verzorgd: vluchten, volpension, vervoer per jeep en alle entrees en excursies inclusief! Alleen een klein beetje zakgeld voor wat leuke souvenirtjes is voldoende.

Fotoreis Kenia Tanzania Paul Erwin en Andrea
Nieuwsgierig aapje - fotoreis Tanzania
Fotoreis Afrika Tanzania Giraffe steekt over

Je komt op unieke, niet toeristische plekken

De Fotoreis Tanzania is een fotografiereis, waarbij je op unieke plekjes komt, waar toeristen nog een onbekend fenomeen zijn! Diversiteit is het sleutelwoord van deze fotoreis, want je laat de drukke toeristische plaatsen achterwege en gaat op zoek naar de rustige pareltjes die Tanzania rijk is. De Fotoreis Tanzania is zeer gevarieerd. Nationale parken met haar vele soorten wilde dieren, hotsprings, watervallen en een bezoek aan een Masaifamilie staan op het programma. Maar ook een lunch bij een lokale vrouwengroep met typisch Tanzaniaanse gerechten, evenals een bezoek aan lokale koffieboeren. En natuurlijk de beroemde Kilimanjaro op de achtergrond.

Daarnaast maak je kennis met de lokale bevolking tijdens wandelingen door de straten onder leiding van lokale gidsen. Je bezoekt bijvoorbeeld een schooltje, een bananenbierbrouwerij, rijstvelden, de lokale warenmarkt, een Masai-markt, een kunstatelier en houtwerkplaatsen. Dit alles maakt deze fotografie reis tot een onvergetelijke ervaring.

Fotoreizen Afrika Tanzania
Dansen met de Masai in Tanzania
Fotoreizen Afrika Tanzania Masai vrouw

Alle vormen van fotografie in één fotoreis

Tijdens deze Fotoreis Tanzania kom je bijna alle vormen van fotografie wel tegen en je steekt enorm veel op van onze professionele fotograaf om in elke situatie de juiste camera-instelling te kiezen. Onze fotoreizen naar Tanzania zijn niet alleen een combinatie van wildlife fotografie en landschapsfotografie, maar ook cultuurfotografie en straatfotografie. Na afloop kom je als allround fotograaf weer thuis en heeft jouw camera geen geheimen meer voor jou.

Fotoreizen Afrika Jongens in schooluniform Tanzania
Fotoreizen Afrika Masai krijger in Tanzania
Fotoreis Kenia Tanzania - Claudia en Andrea fotograferen vanuit de jeep
Fotoreis Kenia Tanzania - Andrea aan het fotograferen
Masai krijger tijdens de fotoreizen door Afrika Tanzania
Dans van de Masai krijgers Mto wa Mbu Tanzania
Masai vrouw fotoreis Tanzania Afrika

Dag 1 en 2

Straatfotografie en jouw eerste fotografietips in Moshi

Vanaf Amsterdam vlieg je samen met de andere deelnemers aan Fotoreis Tanzania naar Kilimanjaro International Airport. Dit vliegveld ligt tussen de steden Arusha en Moshi in. De rit naar Moshi neemt ongeveer 1 uur in beslag.

Je brengt in de ochtend een bezoek aan het stationsgebouw in Moshi. Het station was jarenlang verlaten, maar sinds kort rijdt er drie avonden per week weer een trein van Moshi naar Dar-Es-Salaam. Het straatleven rondom het station is intrigerend.

Ook wissel je in deze levendige ‘safarihoofdstad’ geld en wordt jouw bonenzak gevuld, die je later tijdens de fotografie reis goed kunt gebruiken. Wil je relaxen? Het hotel heeft een zwembad in de hoteltuin. Vandaag krijg je jouw eerste fototips van deze Fotoreis Tanzania over hoe je wildlife, straatfotografie en landschapsfotografie het best met jouw camera vast kunt leggen.

Fotoreis Tanzania - Gapende cheetah
Fotoreis Tanzania - Staart van een giraffe
Fotoreis Tanzania - Aapje bij moeder

Kikuletwa Hotsprings: Fotografeer de waterbron of neem een duik!

Fotogeniek zijn de Kikuletwa Hotsprings. Deze bronnen liggen in het hart van de Masai steppen. Ze zijn een uitzonderlijk fenomeen. In dit droge, stoffige landschap haast het water zich in de hotsprings omhoog. Het kristalheldere, turquoise water wordt omgeven door palmbomen en kronkelende wortels van vijgen. De volledige omzoming van de bomen biedt een pittoreske plek voor fotografie, maar ook voor een ontspannen middag zwemmen tijdens de Fotoreis Tanzania.

Neem een frisse duik in het kristalheldere water. Heerlijk genietend en dobberend op het water, al luisterend naar de apen en de vogels in de bomen. Ga je liever met je fotocamera aan de slag, dan zijn de Kikuletwa Hotsprings een dankbaar foto-onderwerp.

Lokaal wordt deze plek Chemka genoemd, wat kokend betekent. Dit verwijst naar de wijze waarop het water naar boven komt, namelijk vol met bubbels, alsof het kookt. De naam verwijst dus niet naar de temperatuur van het water, maar naar de bubbels die aangenaam op de huid voelen. De weg naar de bronnen is een slecht onderhouden zandpad, en een behoorlijke onderneming, maar het eindpunt maakt alles weer goed.

fotografiereis Afrika Tanzania
Meisje in de 'klas' Fotoreis Afrika Tanzania
Fotoreizen Afrika Tanzania
Oude Masai vrouw Fotoreis Afrika Tanzania

Dag 3

Lange sluitertijdenfotografie bij de watervallen van de Kilimanjaro

De bekende berg Kilimanjaro mag natuurlijk niet ontbreken tijdens deze Fotoreis Tanzania. Elke dag komen er vele liters smeltwater van de berg af, waardoor dit heeft geleid tot veel watervallen. Van de vele watervallen is de Maturuni-waterval misschien wel de mooiste. Een waterval goed op de gevoelige plaat vastleggen vergt speciale instellingen van de fotocamera en vandaag wordt jou dat uitgelegd. Tijdens een wandeling in het regenwoud ontdek je hoe je in een donker bos moet fotograferen. Justin, de lokale gids, vertelt je ondertussen van alles over de natuur die je onderweg tegenkomt, waaronder de Kilimanjaro-kameleon die alleen hier te vinden is en nergens anders op de wereld.

Fotoreis Afrika Kilimanjaro kameleon Tanzania
Fotoreis Afrika Kilimanjaro kameleon Tanzania
Fotoreis Afrika Mkomazi National Park Tanzania
Fotoreis Afrika Kilimanjaro Tanzania
Fotoreis Tanzania - KIlimanjaro kameleon
Fotoreis Tanzania - Man met bananen op zijn hoofd
Fotoreis Tanzania - Regenwoud met lange sluitertijd

Bezoek aan de koffieboer met ‘local’ Justin

In dit gebied wordt ook veel koffie verbouwd. De boeren van de Materuni koffie-coöperatie laten zien, hoe zij deze organische koffie verbouwen en hoe het proces van boon tot koffie gaat. Al zingend en dansend worden de koffiebonen fijngestampt. Wederom unieke fotomomenten voor jou. Ook krijg je bij de koffieboeren een lokale lunch aangeboden. Geniet van het vele lekkers dat voor ons gekookt is. De basis van de Tanzaniaanse maaltijd is meestal rijst of ugali. Ugali wordt met de handen gegeten, waarvoor een speciale techniek vereist is. De gids legt graag uit, hoe je dit precies moet doen.

Fotoreis Afrika Vrouwen in naaiatelier Tanzania
Fotoreis Afrika Jongetje in deuropening Tanzania
Fotoreis Afrika Tanzania Man maakt handmatig een trommel met koeienhuid

Dag 4

Klein juweeltje tijdens Fotoreis Afrika: Lake Chala

Tegen de Keniaanse grens ligt een klein juweeltje, namelijk Lake Chala. Dit kleine kratermeer onder de rook van de Kilimanjaro heeft een magnifiek uitkijkpunt. Hier vandaan maak je geweldige foto’s. Afhankelijk van de tijd van het jaar kleurt het water turquoise, diepblauw of diepgroen. Een must-see. Ook maak je een wandeling naar de boorden van het meer. Aan het eind van deze fotodag rijden we naar Same.

Fotoreis Afrika Mkomazi National Park Tanzania
Fotoreis Afrika Mkomazi National Park Tanzania
Fotoreis Afrika Ngorongoro Krater Tanzania
Fotoreis Afrika Ngorongoro Crater Tanzania

Dag 5

Uitgestrekte schoonheid in onontdekte Mkomazi

Wildlifefotografie staat vandaag op het programma van de Fotoreis Tanzania. Mkomazi is een paradijs dat nog bij verrassend weinig safarigangers bekend is. Een uitgestrekte schoonheid met erboven weelderige Usambara en Pare Eastern Arc Mountains. En in de verte de besneeuwde top van de Kilimanjaro.

Zeldzame wilde dieren fotograferen

Mkomazi ligt ten zuiden van de droge Sahel-regio en grenst aan Tsavo National Park in Kenia. Het park dient als graasgebied voor de naastgelegen drogere gebieden. De plaatselijke flora en fauna is opmerkelijk goed aangepast aan de droogte. Kenmerkend zijn de vele, enorme boababs en de helft van alle planten in Tanzania komt hier voor. Er lopen in Mkomazi minder dieren rond dan in de bekendere parken, maar hier komen wel zeldzamere dieren voor, die in andere parken niet aangetroffen worden. Voorbeelden zijn de generoek (girafgazelle), oryxen (spiesbokken) en de kleine koedoe. Ook is Mkomazi een toevluchtsoord voor de zwarte neushoorn en de wilde hond. Qua vogels zit je hier ook goed: de Friedmanns leeuwerik, de damarakakelaar en de Kaapse krombek vliegen voor jouw lens.

Fotoreis Afrika Zonsondergang rijstvelden Mto wa Mbu Tanzania
Fotoreis Afrika Same Tanzania
Fotoreis Afrika Same Tanzania

Dag 6

Geen toerist te vinden in Same: alleen wij!

Same is een klein plaatsje in het noorden van Tanzania. Deze kleine marktplaats ligt aan de voet van de Para-bergen. Het dorpje kent bijna geen toerisme, waardoor dit Same tot een waar genoegen maakt. Souvenirshops zijn niet te vinden, maar wel de lokale markt met al haar kleuren en geuren. Een perfect decor voor schitterende foto’s als onderdeel van de Fotoreis Tanzania. Er zijn genoeg winkeltjes, alwaar kleurrijke lappen verkocht worden en de lokale naaisters maken hier graag kleding van voor jou. Een lokale gids leidt je door de straten van Same.

Fotoreizen Afrika Tanzania Ron fotografeert wildlife
Struisvogels onder baobab bomen Fotoreis Afrika Tanzania
Olifant bij de auto met Fotografie-reizen op de achterkant Afrika

Dag 7

Fotografeer een uniek project!

De rit gaat vandaag naar Arusha. In Arusha breng je een bezoek aan een bijzonder project, waar gehandicapten een kans krijgen. Je ziet glasblazers, wevers en ander handnijverheid door gehandicapten uitgevoerd.

Ook breng je een bezoek aan een Masai Market. Je overnacht in Arusha, waar je even een baantje kunt trekken in het zwembad van het hotel en waar we een fotobespreking hebben. Een zeer interessant programma- onderdeel, want je doet ideeën op door naar foto’s van anderen te kijken.

Masai jongen in Mto wa Mbu tijdens de fotoreis Afrika Tanzania
Shanga project in Arusha fotoreizen Afrika
Straatleven Mto wa Mbu Fotoreizen Afrika

Dag 8

Wildlifefotografie in Tarangire National Park

Opnieuw moet de telelens uit jouw fototas, want vandaag ga je tijdens de Fotoreis Tanzania wilde dieren spotten in het Tarangire National Park. Het park is beroemd om de grote kuddes olifanten en leeuwen. De Tarangire-rivier loopt dwars door het park, waardoor er altijd dieren aanwezig zijn. Vooral in de droge tijd van mei tot en met november zoeken de gnoes en zebra’s het water van de rivier op. Het Tarangire National Park heeft een unieke aanblik vanwege de grote baobabbomen, die over het gehele park verspreid staan. Je overnacht in een natuurlijke omgeving met zijn eigen natuurlijke bewoners, zoals blauwapen en verschillende soorten mangoesten. Foto-onderwerpen op een presenteerblaadje!

Anke fotografeert met telelens tijden fotoreis Tanzania
Vechtende nijlpaarden op de fotoreis Tanzania
Deelnemer fotografeert olifant vanuit de Jeep tijdens fotosafari Tanzania

Dag 9

Leg het lokale leven op de gevoelige plaat vast in Mto wa Mbu!

Vandaag doe je aan straatfotografie in het dorpje Mto wa Mbu. Een leuke tak van sport binnen de fotografie. Het dorpje is klein en overzichtelijk. Je vindt in Mto wa Mbu naast de kleurrijke bevolking, onder andere een kunstmarkt, een bananenplantage, de warenmarkt, houtsnijwerkers en rijstvelden. Onze lokale gids Emanuel laat je de leuke plekjes zien. Je komt met hem tijdens deze Fotoreis Tanzania op plaatsen, waar je zelf niet zo gauw zou komen. Zo wordt er een bezoek aan een schooltje gebracht, ga je in een lokale tuktuk naar de Masai-markt en neem je een kijkje bij een bananenbierbrouwerij. Halverwege de dag kookt een lokale vrouwengroep een echte Tanzaniaanse lunch voor de fotogroep.

Werken op het veld Fotoreizen Afrika Tanzania
Fotoreis Tanzania meisje spring aan touw in het water
Fotoreis Tanzania - Oude vrouw close-up
Deelnemer tijdens fotosafari Tanzania

Dag 10

Boomklimmende leeuwen in Lake Manyara National Park

Flamingo’s, bavianen en impala’s zijn enkele van de vele diersoorten die je vandaag tegenkomt in het Lake Manyara National Park. Het kleine park ligt op de rand van de Rift-vallei. Vanaf de ingang rijden we door een open woud en vervolgens via de savanne naar het meer. Door de constante aanwezigheid van water, vind je rond het meer een grote diversiteit aan flora en fauna. In de droge tijd van juni tot en met oktober en van half december tot en met februari zijn er veel grote zoogdieren te vinden. Maar daarnaast is rond het meer en in het woud ook veel kleiner wild. Het hele jaar door zijn er vele vogelsoorten, waaronder grijskopijsvogels en flamingo’s. Verder zie je tijdens jouw Fotoreis Tanzania onder andere nijlpaarden, olifanten, gnoes en giraffen.

Heel bijzonder zijn de boomklimmende leeuwen. Dit is geen bijzondere leeuwensoort, maar door de schuine stand van de bomen, kunnen de leeuwen er gemakkelijk in klimmen om vervolgens hun dagelijks middagdutje te doen.

Dansen samen met de Masai tijdens de fotografiereis naar Tanzania
Astrid bij de Masai

Dag 11

Kleurrijke foto’s van Masai samen met onze lokale gids Emanuel

Kleurrijke foto’s zullen vandaag zeer zeker gemaakt worden, want je brengt een bezoek aan een Masaifamilie. Emanuel is vandaag wederom de lokale gids. In het gebied rondom Mto wa Mbu wonen vele Masai. Elke familie heeft een eigen nederzetting of boma en je bezoekt één van deze boma’s. De vrouwen nodigen je uit in hun huis, zodat je ziet hoe ze leven. Ook bieden zij handgemaakte sierraden aan, waarmee zij in hun levensonderhoud voorzien.

Wij betalen onze gastheren en gastvrouwen een kleine vergoeding voor onze aanwezigheid in hun huis. Dit bedrag gebruiken zij om hun gemeenschap te verbeteren, zoals het bouwen van een waterput, of het verbeteren van een basisschool. Wij werken samen met deze mensen om jou zo kennis te laten maken met de diversiteit aan culturen in Tanzania en om op deze wijze hun levensomstandigheden te verbeteren. Voor jou een unieke kans om op een niet-toeristische locatie met de plaatselijke bevolking tijdens de Fotoreis Tanzania kennis te maken en hen in hun natuurlijke leefomstandigheden te fotograferen.

Fotoreis Tanzania - Leeuw slaapt in de boom
Fotoreis Tanzania - Buffel in het water
Wildlife fotoreizen Africa

Lokale vrouwengroep gaat speciaal voor jou koken

Een lokale vrouwengroep stelt voor ons een buffet samen, bestaande uit diverse Tanzaniaanse gerechten. Deze gerechten worden gemaakt op hout gestookte vuren. Neem een kijkje in hun keuken en help mee met het kokkerellen. Unieke fotomomenten! Het buffet bestaat onder andere uit diverse groentegerechten, zoals witte kool, aubergine, een soort spinazie en bruine bonen. Tevens staan diverse rijstgerechten, zoals witte rijst en gekruide rijst, op tafel. Het geheel wordt aangevuld met chapati, een soort pannenkoek, en diverse stoofpotjes, zoals bananen, runderstoof of aardappel. Als dessert krijg je veel vers fruit. Echt een unieke belevenis, die je bij andere reizen niet tegen komt.

Fotoreis Afrika Ngorongoro Crater Tanzania
Fotoreis Afrika Ngorongoro Crater Tanzania
Fotoreis Afrika Zebra's in Ngorongoro Crater Tanzania
Fotoreis Afrika Ngorongoro Crater Tanzania vechtende zebra's
Fotoreis Afrika Ngorongoro Mto wa Mbu
Fotoreis Afrika Mkomazi National Park Tanzania

Dag 12

Het hoogtepunt van deze fotoreis: Ngorongoro

Het absolute hoogtepunt van de fotoreis Tanzania staat vandaag op jouw programma: de Ngorongoro Krater. In februari bevinden zich hier honderden dieren om te grazen op de open groene vlaktes. De migratie van de gnoes bevindt zich hier in deze periode en dat betekent ook veel katachtigen, zoals leeuwen, cheetahs en luipaarden die op zoek zijn naar een prooi. In Ngorongoro Conservation Area worden de jonge gnoes, jonge zebra’s en andere dieren geboren van eind december t/m februari. Je ziet dus superjonge dieren in deze periode en misschien maak je zelfs wel een geboorte mee! Heel bijzonder om mee te maken.

Fotoreis Afrika Same Tanzania
Fotoreis Tanzania Masai Mara vrouw
Oude Masai krijger Mto wa Mbu fotoreis Afrika

Dag 13

Het is vanmorgen heerlijk nagenieten van een fantastische fotoreis in onze luxe lodge in Karatu. Er is voldoende tijd om nogmaals een fotobespreking te doen en wil je nog iets weten over een van de fotografievormen die behandeld zijn of nog eens oefenen met filters of HDR-fotografie dan is er vanmorgen zeker nog tijd voor. Wil je liever relaxen en zwemmen, dan is dat ook een nuttige tijdsbesteding. Na een heerlijke warme lunch vertrek je richting het vliegveld.

Fotoreis Tanzania - Cheetah in het gras
Fotoreis Tanzania Giraffenjong
Fotoreis Tanzania - Babyolifant bij moeder
Fotoreis Tanzania - Familie leeuw aan de maaltijd

Dag 14

Thuiskomen van de Fotoreis Tanzania met een rugtas vol nieuwe fotografiekennis

Met een berg aan mooie foto’s en een rugtas vol met nieuwe fotokennis keer je na de Fotoreis Tanzania vanaf Kilimanjaro International Airport terug op Schiphol.

Enthousiast geworden? Schrijf je dan nu in!

(Programmawijzigingen voorbehouden)

Fotoreis Tanzania - Man zit voor slagerij
Fotoreis Tanzania - Visjes in emmers
Fotoreis Tanzania - Vrouwtje met bananen
Fotoreis Afrika Same Tanzania
Fotoreis Tanzania - Masai kinderen

Kaart Tanzania

Kaart Tanzania

Inbegrepen:

 • Vlucht Amsterdam – Kilimanjaro (retour) incl. belastingen
 • Transfer naar hotel
 • Overnachtingen in hotels/lodges
 • Volpension – 3 maaltijden per dag
 • Flesjes water gedurende de dag
 • Vervoer in jeeps gedurende de reis
 • Begeleiding van een Nederlandstalige fotograaf
 • Begeleiding van een Engelstalige natuurgids/chauffeur
 • Bezoek aan Masai-stam
 • Bezoek aan Materuni koffieboeren incl. lokale lunch
 • Gamedrive en entree Mkomazi National Park
 • Gamedrive en entree Tarangire National Park
 • Gamedrive en entree Lake Manyara National Park
 • Gamedrive en entree Ngorongoro Crater Conservation Area
 • Excursie en entree Kikuletwa Hotspings
 • Wandeling naar Materuni waterval o.l.v. lokale gids
 • Excursie en wandeling Lake Chala o.l.v. lokale gids
 • Wandeling door Same o.l.v. lokale gids (o.a. straatleven en markt)
 • Wandeling door Mto wa Mbu o.l.v. lokale gids (o.a. bezoek schooltje, rijstvelden, kunstatelier, bananenbierbrouwerij)
 • Ritje met een lokale tuktuk in Mto wa Mbu
 • Meerdere lokale lunches bij vrouwengroepen

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 9,00 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Visum Tanzania
 • Toeslag 1-persoonskamer 795 euro
 • Fooien reisleiding
 • Zakgeld: Ongeveer 100 euro per week (voor drankjes, fooien gidsen/chauffeurs, kleine souvenirs)
 • Op aanvraag ook vanaf Brussel/Antwerpen inclusief Thalys
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vaccinaties

Foto-apparatuur:

 • Het maakt voor deze Fotoreis Tanzania niet uit wat voor een camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is het raadzaam naast een groothoek/standaardlens ook een telelens mee te nemen, zodat je in kunt zoomen. Of een compactcamera, die ver in kan zoomen. Dit om dieren en mensen op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen. Voor straatfotografie is bijvoorbeeld een 70-200mm of 100-400mm erg geschikt. Voor wildlife tot 400 of 600mm. Houd je van macrofotografie, neem dan je macrolens ook mee.

Fysieke zwaarte van de reis: Licht

 • Er worden diverse wandelingen gemaakt, waaronder één zwaardere wandeling naar een waterval. Je kunt tegen een kleine vergoeding met een brommertje weer terug (omhoog) gebracht worden. Voor de rest is de fotoreis niet zwaar. Het vervoer, waaronder tijdens de gamedrives, is in 4×4 auto’s.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling binnen twee weken na boeking: 45 procent van de totale reissom.  Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Bij al onze buitenlandse reizen is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekering en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Op het inschrijfformulier kan je aangeven of je informatie wilt over een reisverzekering via ons. Ook kan je die via onze website zelf afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Visum/Paspoort:

 • Het paspoort moet na aankomst in Tanzania nog zes maanden geldig zijn. Het visum voor Tanzania kun je elektronisch aanvragen via: https://visa.immigration.go.tz

Bagage:

 • De jeeps hebben een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.

Vaccinaties:

 • Vraag bij uw huisarts of de GGD na, of kijk op de website van thuisvaccinatie.nl om te zien, welke vaccinaties/malaria tabletten nodig zijn voor Tanzania.
 • Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.

Vliegtuigklasse:

 • Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat er bij ons geboekt wordt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar zijn. Fotografie-reizen.nl dient uw reis dan in een andere (duurdere) klasse te boeken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom.

Wilde dieren:

 • Kijk uit met de wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor uw eigen veiligheid goed naar de lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren.

Reis- en annuleringsverzekering:

 • Een annuleringsverzekering moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen binnen een tot twee weken na de definitieve boeking afgesloten worden. Let daarop! Een reisverzekering stellen we voor deze reis verplicht.

Algemene voorwaarden:

Klimaat en kleding Tanzania:

 • Tanzania heeft een gematigd klimaat, waardoor dunne laagjes kleding voldoende is. Draag lange mouwen en een lange broek, om steken van diverse muggensoorten, waaronder malaria te voorkomen. Neem een set lichtgekleurde kleding mee voor safaridagen, want de tseetseevlieg heeft een voorkeur voor donkere kleding en kan erg steken. Het aantrekken van lichtgekleurde kleding verminderd zodoende het steken door de tseetseevlieg aanzienlijk. ’s Nachts en vroeg in de ochtend kan het soms behoorlijk afkoelen. Neem dus ook een vestje/truitje mee. In september/oktober kunnen zich korte, hevige regenbuien voordoen.

Elektriciteit:

Valuta/betalen:

 • De valuta in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling. Deze valuta mag niet in- of uitgevoerd worden. Pinnen is beperkt mogelijk in enkele grote steden.
 • Voor wisselkoersen kijk je op de website van www.oanda.com

Tijdsverschil:

 • In Tanzania is het in de winter 2 uur later dan in Nederland en in de zomer 1 uur later.

Veiligheid:

 • Tanzania is een redelijk veilig land, maar wel komt zakkenrollerij voor. Vooral op en nabij het vliegveld. Draag dus niet heel opzichtig dure spullen en pas op met gouden sierraden en dure foto-apparatuur, smartphones, laptops e.d. Laat gouden sierraden thuis. Bewaar je paspoort en geld in de kluisjes van het hotel of de lodge en laat het niet op je kamer achter. Bewaar je paspoort op een andere plek dan de kopie ervan.

Taal:

 • Swahili is de taal die in Tanzania gesproken wordt, maar daarnaast heeft iedere stam ook nog zijn eigen taal. Uiteraard spreken onze gidsen en het hotelpersoneel ook Engels.

Klik snel op de tabbladen hieronder voor meer informatie over deze geweldige fotoreis naar Tanzania!

Fotoreis Afrika Tanzania Ruud bij de Masai
Fotoreis Kenia Tanzania Ngorongoro Crater Henk
Cheeta tijdens fotoreizen Kenia Tanzania
Fotoreis Afrika Tanzania Renate bij Masai

Jonge pasgeboren dieren tijdens de Fotoreis Tanzania

Jonge pasgeboren dieren dartelend over de savanne tijdens de Fotoreis Tanzania. Jonge beestjes spelend met hun eveneens pas geboren broertjes of zusjes of schuilen in de buurt van hun moeder. In december t/m februari vindt er in Tanzania een geboortegolf plaats. Babyolifantjes, leeuwenwelpen en schattige speelse aapjes kom je dan tegen. Tijdens onze Fotoreis Tanzania aanschouw je dit allemaal met eigen ogen. De fotografiereis is in deze periode, dus al die lieve, jonge, net geboren wilde dieren krijg je op een presenteerblaadje voor jouw cameralens. De Fotoreis Tanzania is compleet verzorgd: vluchten, volpension, vervoer per jeep en alle entrees en excursies inclusief! Alleen een klein beetje zakgeld voor wat leuke souvenirtjes is voldoende.

Fotoreis Kenia Tanzania Paul Erwin en Andrea
Nieuwsgierig aapje - fotoreis Tanzania
Fotoreis Afrika Tanzania Giraffe steekt over

Je komt op unieke, niet toeristische plekken

De Fotoreis Tanzania is een fotografiereis, waarbij je op unieke plekjes komt, waar toeristen nog een onbekend fenomeen zijn! Diversiteit is het sleutelwoord van deze fotoreis, want je laat de drukke toeristische plaatsen achterwege en gaat op zoek naar de rustige pareltjes die Tanzania rijk is. De Fotoreis Tanzania is zeer gevarieerd. Nationale parken met haar vele soorten wilde dieren, hotsprings, watervallen en een bezoek aan een Masaifamilie staan op het programma. Maar ook een lunch bij een lokale vrouwengroep met typisch Tanzaniaanse gerechten, evenals een bezoek aan lokale koffieboeren. En natuurlijk de beroemde Kilimanjaro op de achtergrond.

Daarnaast maak je kennis met de lokale bevolking tijdens wandelingen door de straten onder leiding van lokale gidsen. Je bezoekt bijvoorbeeld een schooltje, een bananenbierbrouwerij, rijstvelden, de lokale warenmarkt, een Masai-markt, een kunstatelier en houtwerkplaatsen. Dit alles maakt deze fotografie reis tot een onvergetelijke ervaring.

Fotoreizen Afrika Tanzania
Dansen met de Masai in Tanzania
Fotoreizen Afrika Tanzania Masai vrouw

Alle vormen van fotografie in één fotoreis

Tijdens deze Fotoreis Tanzania kom je bijna alle vormen van fotografie wel tegen en je steekt enorm veel op van onze professionele fotograaf om in elke situatie de juiste camera-instelling te kiezen. Onze fotoreizen naar Tanzania zijn niet alleen een combinatie van wildlife fotografie en landschapsfotografie, maar ook cultuurfotografie en straatfotografie. Na afloop kom je als allround fotograaf weer thuis en heeft jouw camera geen geheimen meer voor jou.

Fotoreizen Afrika Jongens in schooluniform Tanzania
Fotoreizen Afrika Masai krijger in Tanzania
Fotoreis Kenia Tanzania - Claudia en Andrea fotograferen vanuit de jeep
Fotoreis Kenia Tanzania - Andrea aan het fotograferen
Masai krijger tijdens de fotoreizen door Afrika Tanzania
Dans van de Masai krijgers Mto wa Mbu Tanzania
Masai vrouw fotoreis Tanzania Afrika

Dag 1 en 2

Straatfotografie en jouw eerste fotografietips in Moshi

Vanaf Amsterdam vlieg je samen met de andere deelnemers aan Fotoreis Tanzania naar Kilimanjaro International Airport. Dit vliegveld ligt tussen de steden Arusha en Moshi in. De rit naar Moshi neemt ongeveer 1 uur in beslag.

Je brengt in de ochtend een bezoek aan het stationsgebouw in Moshi. Het station was jarenlang verlaten, maar sinds kort rijdt er drie avonden per week weer een trein van Moshi naar Dar-Es-Salaam. Het straatleven rondom het station is intrigerend.

Ook wissel je in deze levendige ‘safarihoofdstad’ geld en wordt jouw bonenzak gevuld, die je later tijdens de fotografie reis goed kunt gebruiken. Wil je relaxen? Het hotel heeft een zwembad in de hoteltuin. Vandaag krijg je jouw eerste fototips van deze Fotoreis Tanzania over hoe je wildlife, straatfotografie en landschapsfotografie het best met jouw camera vast kunt leggen.

Fotoreis Tanzania - Gapende cheetah
Fotoreis Tanzania - Staart van een giraffe
Fotoreis Tanzania - Aapje bij moeder

Kikuletwa Hotsprings: Fotografeer de waterbron of neem een duik!

Fotogeniek zijn de Kikuletwa Hotsprings. Deze bronnen liggen in het hart van de Masai steppen. Ze zijn een uitzonderlijk fenomeen. In dit droge, stoffige landschap haast het water zich in de hotsprings omhoog. Het kristalheldere, turquoise water wordt omgeven door palmbomen en kronkelende wortels van vijgen. De volledige omzoming van de bomen biedt een pittoreske plek voor fotografie, maar ook voor een ontspannen middag zwemmen tijdens de Fotoreis Tanzania.

Neem een frisse duik in het kristalheldere water. Heerlijk genietend en dobberend op het water, al luisterend naar de apen en de vogels in de bomen. Ga je liever met je fotocamera aan de slag, dan zijn de Kikuletwa Hotsprings een dankbaar foto-onderwerp.

Lokaal wordt deze plek Chemka genoemd, wat kokend betekent. Dit verwijst naar de wijze waarop het water naar boven komt, namelijk vol met bubbels, alsof het kookt. De naam verwijst dus niet naar de temperatuur van het water, maar naar de bubbels die aangenaam op de huid voelen. De weg naar de bronnen is een slecht onderhouden zandpad, en een behoorlijke onderneming, maar het eindpunt maakt alles weer goed.

fotografiereis Afrika Tanzania
Meisje in de 'klas' Fotoreis Afrika Tanzania
Fotoreizen Afrika Tanzania
Oude Masai vrouw Fotoreis Afrika Tanzania

Dag 3

Lange sluitertijdenfotografie bij de watervallen van de Kilimanjaro

De bekende berg Kilimanjaro mag natuurlijk niet ontbreken tijdens deze Fotoreis Tanzania. Elke dag komen er vele liters smeltwater van de berg af, waardoor dit heeft geleid tot veel watervallen. Van de vele watervallen is de Maturuni-waterval misschien wel de mooiste. Een waterval goed op de gevoelige plaat vastleggen vergt speciale instellingen van de fotocamera en vandaag wordt jou dat uitgelegd. Tijdens een wandeling in het regenwoud ontdek je hoe je in een donker bos moet fotograferen. Justin, de lokale gids, vertelt je ondertussen van alles over de natuur die je onderweg tegenkomt, waaronder de Kilimanjaro-kameleon die alleen hier te vinden is en nergens anders op de wereld.

Fotoreis Afrika Kilimanjaro kameleon Tanzania
Fotoreis Afrika Kilimanjaro kameleon Tanzania
Fotoreis Afrika Mkomazi National Park Tanzania
Fotoreis Afrika Kilimanjaro Tanzania
Fotoreis Tanzania - KIlimanjaro kameleon
Fotoreis Tanzania - Man met bananen op zijn hoofd
Fotoreis Tanzania - Regenwoud met lange sluitertijd

Bezoek aan de koffieboer met ‘local’ Justin

In dit gebied wordt ook veel koffie verbouwd. De boeren van de Materuni koffie-coöperatie laten zien, hoe zij deze organische koffie verbouwen en hoe het proces van boon tot koffie gaat. Al zingend en dansend worden de koffiebonen fijngestampt. Wederom unieke fotomomenten voor jou. Ook krijg je bij de koffieboeren een lokale lunch aangeboden. Geniet van het vele lekkers dat voor ons gekookt is. De basis van de Tanzaniaanse maaltijd is meestal rijst of ugali. Ugali wordt met de handen gegeten, waarvoor een speciale techniek vereist is. De gids legt graag uit, hoe je dit precies moet doen.

Fotoreis Afrika Vrouwen in naaiatelier Tanzania
Fotoreis Afrika Jongetje in deuropening Tanzania
Fotoreis Afrika Tanzania Man maakt handmatig een trommel met koeienhuid

Dag 4

Klein juweeltje tijdens Fotoreis Afrika: Lake Chala

Tegen de Keniaanse grens ligt een klein juweeltje, namelijk Lake Chala. Dit kleine kratermeer onder de rook van de Kilimanjaro heeft een magnifiek uitkijkpunt. Hier vandaan maak je geweldige foto’s. Afhankelijk van de tijd van het jaar kleurt het water turquoise, diepblauw of diepgroen. Een must-see. Ook maak je een wandeling naar de boorden van het meer. Aan het eind van deze fotodag rijden we naar Same.

Fotoreis Afrika Mkomazi National Park Tanzania
Fotoreis Afrika Mkomazi National Park Tanzania
Fotoreis Afrika Ngorongoro Krater Tanzania
Fotoreis Afrika Ngorongoro Crater Tanzania

Dag 5

Uitgestrekte schoonheid in onontdekte Mkomazi

Wildlifefotografie staat vandaag op het programma van de Fotoreis Tanzania. Mkomazi is een paradijs dat nog bij verrassend weinig safarigangers bekend is. Een uitgestrekte schoonheid met erboven weelderige Usambara en Pare Eastern Arc Mountains. En in de verte de besneeuwde top van de Kilimanjaro.

Zeldzame wilde dieren fotograferen

Mkomazi ligt ten zuiden van de droge Sahel-regio en grenst aan Tsavo National Park in Kenia. Het park dient als graasgebied voor de naastgelegen drogere gebieden. De plaatselijke flora en fauna is opmerkelijk goed aangepast aan de droogte. Kenmerkend zijn de vele, enorme boababs en de helft van alle planten in Tanzania komt hier voor. Er lopen in Mkomazi minder dieren rond dan in de bekendere parken, maar hier komen wel zeldzamere dieren voor, die in andere parken niet aangetroffen worden. Voorbeelden zijn de generoek (girafgazelle), oryxen (spiesbokken) en de kleine koedoe. Ook is Mkomazi een toevluchtsoord voor de zwarte neushoorn en de wilde hond. Qua vogels zit je hier ook goed: de Friedmanns leeuwerik, de damarakakelaar en de Kaapse krombek vliegen voor jouw lens.

Fotoreis Afrika Zonsondergang rijstvelden Mto wa Mbu Tanzania
Fotoreis Afrika Same Tanzania
Fotoreis Afrika Same Tanzania

Dag 6

Geen toerist te vinden in Same: alleen wij!

Same is een klein plaatsje in het noorden van Tanzania. Deze kleine marktplaats ligt aan de voet van de Para-bergen. Het dorpje kent bijna geen toerisme, waardoor dit Same tot een waar genoegen maakt. Souvenirshops zijn niet te vinden, maar wel de lokale markt met al haar kleuren en geuren. Een perfect decor voor schitterende foto’s als onderdeel van de Fotoreis Tanzania. Er zijn genoeg winkeltjes, alwaar kleurrijke lappen verkocht worden en de lokale naaisters maken hier graag kleding van voor jou. Een lokale gids leidt je door de straten van Same.

Fotoreizen Afrika Tanzania Ron fotografeert wildlife
Struisvogels onder baobab bomen Fotoreis Afrika Tanzania
Olifant bij de auto met Fotografie-reizen op de achterkant Afrika

Dag 7

Fotografeer een uniek project!

De rit gaat vandaag naar Arusha. In Arusha breng je een bezoek aan een bijzonder project, waar gehandicapten een kans krijgen. Je ziet glasblazers, wevers en ander handnijverheid door gehandicapten uitgevoerd.

Ook breng je een bezoek aan een Masai Market. Je overnacht in Arusha, waar je even een baantje kunt trekken in het zwembad van het hotel en waar we een fotobespreking hebben. Een zeer interessant programma- onderdeel, want je doet ideeën op door naar foto’s van anderen te kijken.

Masai jongen in Mto wa Mbu tijdens de fotoreis Afrika Tanzania
Shanga project in Arusha fotoreizen Afrika
Straatleven Mto wa Mbu Fotoreizen Afrika

Dag 8

Wildlifefotografie in Tarangire National Park

Opnieuw moet de telelens uit jouw fototas, want vandaag ga je tijdens de Fotoreis Tanzania wilde dieren spotten in het Tarangire National Park. Het park is beroemd om de grote kuddes olifanten en leeuwen. De Tarangire-rivier loopt dwars door het park, waardoor er altijd dieren aanwezig zijn. Vooral in de droge tijd van mei tot en met november zoeken de gnoes en zebra’s het water van de rivier op. Het Tarangire National Park heeft een unieke aanblik vanwege de grote baobabbomen, die over het gehele park verspreid staan. Je overnacht in een natuurlijke omgeving met zijn eigen natuurlijke bewoners, zoals blauwapen en verschillende soorten mangoesten. Foto-onderwerpen op een presenteerblaadje!

Anke fotografeert met telelens tijden fotoreis Tanzania
Vechtende nijlpaarden op de fotoreis Tanzania
Deelnemer fotografeert olifant vanuit de Jeep tijdens fotosafari Tanzania

Dag 9

Leg het lokale leven op de gevoelige plaat vast in Mto wa Mbu!

Vandaag doe je aan straatfotografie in het dorpje Mto wa Mbu. Een leuke tak van sport binnen de fotografie. Het dorpje is klein en overzichtelijk. Je vindt in Mto wa Mbu naast de kleurrijke bevolking, onder andere een kunstmarkt, een bananenplantage, de warenmarkt, houtsnijwerkers en rijstvelden. Onze lokale gids Emanuel laat je de leuke plekjes zien. Je komt met hem tijdens deze Fotoreis Tanzania op plaatsen, waar je zelf niet zo gauw zou komen. Zo wordt er een bezoek aan een schooltje gebracht, ga je in een lokale tuktuk naar de Masai-markt en neem je een kijkje bij een bananenbierbrouwerij. Halverwege de dag kookt een lokale vrouwengroep een echte Tanzaniaanse lunch voor de fotogroep.

Werken op het veld Fotoreizen Afrika Tanzania
Fotoreis Tanzania meisje spring aan touw in het water
Fotoreis Tanzania - Oude vrouw close-up
Deelnemer tijdens fotosafari Tanzania

Dag 10

Boomklimmende leeuwen in Lake Manyara National Park

Flamingo’s, bavianen en impala’s zijn enkele van de vele diersoorten die je vandaag tegenkomt in het Lake Manyara National Park. Het kleine park ligt op de rand van de Rift-vallei. Vanaf de ingang rijden we door een open woud en vervolgens via de savanne naar het meer. Door de constante aanwezigheid van water, vind je rond het meer een grote diversiteit aan flora en fauna. In de droge tijd van juni tot en met oktober en van half december tot en met februari zijn er veel grote zoogdieren te vinden. Maar daarnaast is rond het meer en in het woud ook veel kleiner wild. Het hele jaar door zijn er vele vogelsoorten, waaronder grijskopijsvogels en flamingo’s. Verder zie je tijdens jouw Fotoreis Tanzania onder andere nijlpaarden, olifanten, gnoes en giraffen.

Heel bijzonder zijn de boomklimmende leeuwen. Dit is geen bijzondere leeuwensoort, maar door de schuine stand van de bomen, kunnen de leeuwen er gemakkelijk in klimmen om vervolgens hun dagelijks middagdutje te doen.

Dansen samen met de Masai tijdens de fotografiereis naar Tanzania
Astrid bij de Masai

Dag 11

Kleurrijke foto’s van Masai samen met onze lokale gids Emanuel

Kleurrijke foto’s zullen vandaag zeer zeker gemaakt worden, want je brengt een bezoek aan een Masaifamilie. Emanuel is vandaag wederom de lokale gids. In het gebied rondom Mto wa Mbu wonen vele Masai. Elke familie heeft een eigen nederzetting of boma en je bezoekt één van deze boma’s. De vrouwen nodigen je uit in hun huis, zodat je ziet hoe ze leven. Ook bieden zij handgemaakte sierraden aan, waarmee zij in hun levensonderhoud voorzien.

Wij betalen onze gastheren en gastvrouwen een kleine vergoeding voor onze aanwezigheid in hun huis. Dit bedrag gebruiken zij om hun gemeenschap te verbeteren, zoals het bouwen van een waterput, of het verbeteren van een basisschool. Wij werken samen met deze mensen om jou zo kennis te laten maken met de diversiteit aan culturen in Tanzania en om op deze wijze hun levensomstandigheden te verbeteren. Voor jou een unieke kans om op een niet-toeristische locatie met de plaatselijke bevolking tijdens de Fotoreis Tanzania kennis te maken en hen in hun natuurlijke leefomstandigheden te fotograferen.

Fotoreis Tanzania - Leeuw slaapt in de boom
Fotoreis Tanzania - Buffel in het water
Wildlife fotoreizen Africa

Lokale vrouwengroep gaat speciaal voor jou koken

Een lokale vrouwengroep stelt voor ons een buffet samen, bestaande uit diverse Tanzaniaanse gerechten. Deze gerechten worden gemaakt op hout gestookte vuren. Neem een kijkje in hun keuken en help mee met het kokkerellen. Unieke fotomomenten! Het buffet bestaat onder andere uit diverse groentegerechten, zoals witte kool, aubergine, een soort spinazie en bruine bonen. Tevens staan diverse rijstgerechten, zoals witte rijst en gekruide rijst, op tafel. Het geheel wordt aangevuld met chapati, een soort pannenkoek, en diverse stoofpotjes, zoals bananen, runderstoof of aardappel. Als dessert krijg je veel vers fruit. Echt een unieke belevenis, die je bij andere reizen niet tegen komt.

Fotoreis Afrika Ngorongoro Crater Tanzania
Fotoreis Afrika Ngorongoro Crater Tanzania
Fotoreis Afrika Zebra's in Ngorongoro Crater Tanzania
Fotoreis Afrika Ngorongoro Crater Tanzania vechtende zebra's
Fotoreis Afrika Ngorongoro Mto wa Mbu
Fotoreis Afrika Mkomazi National Park Tanzania

Dag 12

Het hoogtepunt van deze fotoreis: Ngorongoro

Het absolute hoogtepunt van de fotoreis Tanzania staat vandaag op jouw programma: de Ngorongoro Krater. In februari bevinden zich hier honderden dieren om te grazen op de open groene vlaktes. De migratie van de gnoes bevindt zich hier in deze periode en dat betekent ook veel katachtigen, zoals leeuwen, cheetahs en luipaarden die op zoek zijn naar een prooi. In Ngorongoro Conservation Area worden de jonge gnoes, jonge zebra’s en andere dieren geboren van eind december t/m februari. Je ziet dus superjonge dieren in deze periode en misschien maak je zelfs wel een geboorte mee! Heel bijzonder om mee te maken.

Fotoreis Afrika Same Tanzania
Fotoreis Tanzania Masai Mara vrouw
Oude Masai krijger Mto wa Mbu fotoreis Afrika

Dag 13

Het is vanmorgen heerlijk nagenieten van een fantastische fotoreis in onze luxe lodge in Karatu. Er is voldoende tijd om nogmaals een fotobespreking te doen en wil je nog iets weten over een van de fotografievormen die behandeld zijn of nog eens oefenen met filters of HDR-fotografie dan is er vanmorgen zeker nog tijd voor. Wil je liever relaxen en zwemmen, dan is dat ook een nuttige tijdsbesteding. Na een heerlijke warme lunch vertrek je richting het vliegveld.

Fotoreis Tanzania - Cheetah in het gras
Fotoreis Tanzania Giraffenjong
Fotoreis Tanzania - Babyolifant bij moeder
Fotoreis Tanzania - Familie leeuw aan de maaltijd

Dag 14

Thuiskomen van de Fotoreis Tanzania met een rugtas vol nieuwe fotografiekennis

Met een berg aan mooie foto’s en een rugtas vol met nieuwe fotokennis keer je na de Fotoreis Tanzania vanaf Kilimanjaro International Airport terug op Schiphol.

Enthousiast geworden? Schrijf je dan nu in!

(Programmawijzigingen voorbehouden)

Fotoreis Tanzania - Man zit voor slagerij
Fotoreis Tanzania - Visjes in emmers
Fotoreis Tanzania - Vrouwtje met bananen
Fotoreis Afrika Same Tanzania
Fotoreis Tanzania - Masai kinderen

Kaart Tanzania

Kaart Tanzania

Inbegrepen:

 • Vlucht Amsterdam – Kilimanjaro (retour) incl. belastingen
 • Transfer naar hotel
 • Overnachtingen in hotels/lodges
 • Volpension – 3 maaltijden per dag
 • Flesjes water gedurende de dag
 • Vervoer in jeeps gedurende de reis
 • Begeleiding van een Nederlandstalige fotograaf
 • Begeleiding van een Engelstalige natuurgids/chauffeur
 • Bezoek aan Masai-stam
 • Bezoek aan Materuni koffieboeren incl. lokale lunch
 • Gamedrive en entree Mkomazi National Park
 • Gamedrive en entree Tarangire National Park
 • Gamedrive en entree Lake Manyara National Park
 • Gamedrive en entree Ngorongoro Crater Conservation Area
 • Excursie en entree Kikuletwa Hotspings
 • Wandeling naar Materuni waterval o.l.v. lokale gids
 • Excursie en wandeling Lake Chala o.l.v. lokale gids
 • Wandeling door Same o.l.v. lokale gids (o.a. straatleven en markt)
 • Wandeling door Mto wa Mbu o.l.v. lokale gids (o.a. bezoek schooltje, rijstvelden, kunstatelier, bananenbierbrouwerij)
 • Ritje met een lokale tuktuk in Mto wa Mbu
 • Meerdere lokale lunches bij vrouwengroepen

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 9,00 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Visum Tanzania
 • Toeslag 1-persoonskamer 795 euro
 • Fooien reisleiding
 • Zakgeld: Ongeveer 100 euro per week (voor drankjes, fooien gidsen/chauffeurs, kleine souvenirs)
 • Op aanvraag ook vanaf Brussel/Antwerpen inclusief Thalys
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Vaccinaties

Foto-apparatuur:

 • Het maakt voor deze Fotoreis Tanzania niet uit wat voor een camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is het raadzaam naast een groothoek/standaardlens ook een telelens mee te nemen, zodat je in kunt zoomen. Of een compactcamera, die ver in kan zoomen. Dit om dieren en mensen op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen. Voor straatfotografie is bijvoorbeeld een 70-200mm of 100-400mm erg geschikt. Voor wildlife tot 400 of 600mm. Houd je van macrofotografie, neem dan je macrolens ook mee.

Fysieke zwaarte van de reis: Licht

 • Er worden diverse wandelingen gemaakt, waaronder één zwaardere wandeling naar een waterval. Je kunt tegen een kleine vergoeding met een brommertje weer terug (omhoog) gebracht worden. Voor de rest is de fotoreis niet zwaar. Het vervoer, waaronder tijdens de gamedrives, is in 4×4 auto’s.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling binnen twee weken na boeking: 45 procent van de totale reissom.  Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Bij al onze buitenlandse reizen is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekering en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Op het inschrijfformulier kan je aangeven of je informatie wilt over een reisverzekering via ons. Ook kan je die via onze website zelf afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Visum/Paspoort:

 • Het paspoort moet na aankomst in Tanzania nog zes maanden geldig zijn. Het visum voor Tanzania kun je elektronisch aanvragen via: https://visa.immigration.go.tz

Bagage:

 • De jeeps hebben een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.

Vaccinaties:

 • Vraag bij uw huisarts of de GGD na, of kijk op de website van thuisvaccinatie.nl om te zien, welke vaccinaties/malaria tabletten nodig zijn voor Tanzania.
 • Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.

Vliegtuigklasse:

 • Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat er bij ons geboekt wordt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar zijn. Fotografie-reizen.nl dient uw reis dan in een andere (duurdere) klasse te boeken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom.

Wilde dieren:

 • Kijk uit met de wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor uw eigen veiligheid goed naar de lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren.

Reis- en annuleringsverzekering:

 • Een annuleringsverzekering moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen binnen een tot twee weken na de definitieve boeking afgesloten worden. Let daarop! Een reisverzekering stellen we voor deze reis verplicht.

Algemene voorwaarden:

Klimaat en kleding Tanzania:

 • Tanzania heeft een gematigd klimaat, waardoor dunne laagjes kleding voldoende is. Draag lange mouwen en een lange broek, om steken van diverse muggensoorten, waaronder malaria te voorkomen. Neem een set lichtgekleurde kleding mee voor safaridagen, want de tseetseevlieg heeft een voorkeur voor donkere kleding en kan erg steken. Het aantrekken van lichtgekleurde kleding verminderd zodoende het steken door de tseetseevlieg aanzienlijk. ’s Nachts en vroeg in de ochtend kan het soms behoorlijk afkoelen. Neem dus ook een vestje/truitje mee. In september/oktober kunnen zich korte, hevige regenbuien voordoen.

Elektriciteit:

Valuta/betalen:

 • De valuta in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling. Deze valuta mag niet in- of uitgevoerd worden. Pinnen is beperkt mogelijk in enkele grote steden.
 • Voor wisselkoersen kijk je op de website van www.oanda.com

Tijdsverschil:

 • In Tanzania is het in de winter 2 uur later dan in Nederland en in de zomer 1 uur later.

Veiligheid:

 • Tanzania is een redelijk veilig land, maar wel komt zakkenrollerij voor. Vooral op en nabij het vliegveld. Draag dus niet heel opzichtig dure spullen en pas op met gouden sierraden en dure foto-apparatuur, smartphones, laptops e.d. Laat gouden sierraden thuis. Bewaar je paspoort en geld in de kluisjes van het hotel of de lodge en laat het niet op je kamer achter. Bewaar je paspoort op een andere plek dan de kopie ervan.

Taal:

 • Swahili is de taal die in Tanzania gesproken wordt, maar daarnaast heeft iedere stam ook nog zijn eigen taal. Uiteraard spreken onze gidsen en het hotelpersoneel ook Engels.

Kies je toch liever een andere fotografie bestemming? We hebben ook leuke fotoreizen naar Borneo, Spitsbergen, Fins Lapland, Helgoland, Schotland, Glencoe, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Nepal, AlbaniëMadagaskarCosta RicaBrazilië PantanalIJsland Zomer, IJsland Westfjorden, Tanzania, ValenciaKenia-Tanzania, New York, Japan, Namibië, Argentinië, Bolivia & Chili, Lissabon, Luxemburg, de Opaalkust, Terschelling, Drenthe, Groninger Waddenkust, Limburg, Veluwe, Brabant en Ameland. Fotografie-reizen.nl is lid van het reisgarantiefonds GGTO, Calamiteitenfonds en de branchevereniging VvKR. Dat betekent dat je veilig en vertrouwd op fotografie reis gaat.