Fotoreis Brazilië

Spot de jaguar en de ocelot in het Braziliaanse Pantanal tijdens de Fotoreis Brazilië

Fotoreis Brazilië

Spot de jaguar en de ocelot in het Braziliaanse Pantanal tijdens de Fotoreis Brazilië

Minimum aantal deelnemers: 7

Datum: 27 augustus t/m 10 september 2025 (15 dagen)
Aantal deelnemers: 13 (VOL)
Fotografen: Patrick Gijsbers en Yolanda Wals

Datum: 6 t/m 20 september 2025 (15 dagen)
Fotografen: Patrick Gijsbers
Boekbaar tot 30 september 2024!

Prijs 2025: 8395,- p.p.
(inclusief vluchten)

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Brazilië:

Uniek: Fotografeer de jaguar!

Elf dagen Pantanal!

Op zoek naar de reuzenmiereneter

Tapirs, ocelot, reuzenotters…

Honderden vogelsoorten

Overnachten in hartje Pantanal

Beeld van Jezus Christus in Rio de Janeiro

Per kabelbaan naar de Suikerbroodberg

Minimum aantal deelnemers: 7

Datum: 27 augustus t/m 10 september 2025 (15 dagen)
Aantal deelnemers: 13 (VOL)
Fotografen: Patrick Gijsbers en Yolanda Wals

Datum: 6 t/m 20 september 2025 (15 dagen)
Fotografen: Patrick Gijsbers
Boekbaar tot 30 september 2024!

Prijs 2025: 8395,- p.p.
(inclusief vluchten)

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Brazilië:

Uniek: Fotografeer de jaguar!

Elf dagen Pantanal!

Op zoek naar de reuzenmiereneter

Tapirs, ocelot, reuzenotters…

Honderden vogelsoorten

Overnachten in hartje Pantanal

Beeld van Jezus Christus in Rio de Janeiro

Per kabelbaan naar Suikerbroodberg

Tarantula of vogelspin tijdens de fotoreis Brazilië gefotografeerd.
Capibari langs de waterkant tijdens de fotoreis Brazilië.
Fotoreis Brazilië groene ara met rode kop.
Fotoreis Brazilië Tucan met de oranje snavel geopend.

Fotoreis door Pantanal om jaguar te spotten

Een droomreis. Anders kunnen we de 15-daagse fotoreis naar de Pantanal in Brazilië met een afsluiting in Rio de Janeiro niet noemen. Uniek is dat je maar liefst 11 dagen in de Pantanal verblijft. En dit midden in het lokale hoogseizoen als de diversiteit aan dieren op zijn grootst is. Je struikelt bij wijze van spreken bijna over de wildlife. Echt een juweeltje van een fotografiereis, waarbij je vooral op zoek gaat naar de jaguar, reuzenmiereneter en andere bijzondere dieren, die hier rondlopen. Een fotografiereis bomvol natuurfotografie, waarbij onze (natuur)fotografen jou helpen om al het wildlife goed op de foto vast te leggen. De hoeveelheid verschillende dieren die voor jouw lens verschijnen tijdens deze groepsreis is ongekend vanwege ons lange verblijf in de Pantanal. En de kans om de jaguar met jouw lens te vangen, is enorm groot. Bijna honderd procent…

Natuurexcursies, boottochten en jeepsafari’s inclusief!

Bij de prijs zit vrijwel alles inbegrepen. Internationale en binnenlandse vluchten, prachtige natuurlodges met vrijwel alle maaltijden inclusief (uitgezonderd Rio de Janeiro/Sao Paulo), boottochten, kijkhutten, nighttours, wandelsafari’s, jeepsafari’s… Kortom alle natuurexcursies zijn bij de prijs inbegrepen, evenals de fotografiebegeleiding door twee fotografen en op diverse locaties lokale natuurgidsen. Als afsluiting bezoek je de Suikerberg in Rio de Janeiro tijdens zonsondergang en maak je een prachtige stadstour met bezoek aan Corcovado (het beeld van Jezus), één van de zeven wereldwonderen. Een droomreis die niet alleen geschikt is voor (hobby)fotografen, maar ook uiterst geschikt voor de niet-fotograferende partner. Wie wil er niet de jaguar en andere prachtige dieren en vogels spotten? Ook zonder fotocamera een lust voor het oog. Ga jij mee naar de Pantanal?

De jaguar in de Pantanal tijdens de fotoreis Brazilië
Fotoreis Brazilië Ocelot
Capibari's in Pantanal fotografiereis Brazilië
Rode papegaai vliegend in de lucht
Gordeldier tijdens de fotografiereis door Pantanal Brazilië.

Dag 1 en 2

Jouw Fotoreis Brazilië begint…

De komende dagen begeef je je in de wetlands van Brazilië en ga je in de Pantanal een groot aantal verschillende soorten dieren fotograferen en voel je jezelf een echte wildlife fotograaf! Hoogtepunt tijdens de Fotoreis Brazilië is het spotten van de jaguar. Maar daarnaast zijn ook de reuzenmiereneter, gordeldieren, tapirs, ocelot en de boshond dieren waar onze gids zeker naar op zoek gaat voor jou. De jungle van Pantanal herbergt een verscheidenheid aan zoogdieren, reptielen en vogels. Te veel om op te noemen. Je moet het tijdens deze fotografiereis met je eigen ogen zien. Om in Pantanal te komen vlieg je op dag 1 van Schiphol naar Sao Paulo, om na een welverdiende nachtrust in een comfortabel hotel in de ochtend met een binnenlandse vlucht door te vliegen naar Cuiaba. Uiteraard zitten alle vluchten, zoals je van ons gewend bent, bij de prijs in. Ook de binnenlandse vluchten.

Je reist deze dag naar de eerste lodge in de Pantanal. De weg ernaartoe is al een ware happening en je stopt meerdere keren voor het maken van foto’s. De laatste 50 kilometer van de weg, de Transpantaneira Highway, is onverhard en loopt door een van de grootste wetlands ter wereld. Jouw fotosafari begint hier dus al, want onderweg spot je vele soorten dieren. Ook rondom de lodge zijn veel dieren te spotten. Zet vandaag al de imposante blauw gekleurde hyacinthara op de foto.

Ocelot in Pantanal fotografiereis.
Blauwe parkieten tijdens de fotografiereis naar Pantanal
Fotoreis Brazilie kaaiman in Pantenal

Dag 3

Per boot de natuur verkennen

Omdat je in een van de grootste wetlands ter wereld verblijft, staat deze dag zeker een boottocht op het programma, waarbij je wildlife langs de oevers van de rivier vastlegt. Voor de vogelliefhebbers zijn de boottochten in de Pantanal een groot feest. Diverse soorten reigers, ijsvogels, jaçanas, papegaaien en ibissen zijn in dit gebied te vinden. ’s Werelds grootste knaagdieren, de capibara’s houden zich maar al te graag op aan de waterrand, waar ze te fotograferen zijn vanaf de boot. In het water zelf leven de imposante yacare kaaimannen. Naar schatting komen in de Pantanal zelfs meer dan 3 miljoen exemplaren voor, dus het gaat zeker lukken om deze prachtig vast te leggen. We nemen de tijd voor het fotograferen en laten het vaartuig zo stil mogelijk liggen. Uiteraard helpen onze fotografen jou met de instellingen van de camera. Voorafgaand aan de boottocht, krijg je reeds een eerste uitgebreide uitleg over ‘natuurfotografie’, zodat je meteen goed aan de slag kunt.

Naast de boottocht ga je ook met een 4×4 het gebied in op zoek naar wildlife. Het is altijd weer spannend en onvoorspelbaar wat je tegen gaat komen. Zie je vandaag de bijzondere reuzenmiereneter? Of zijn kleinere broertje, de zuidelijke tamandoea? Het moerashert, het pampahert, het rode spieshert en het bruine spieshert staan op het menu van de jaguar en de poema, twee van de vijf katachtigen die hier voorkomen. Ook het symbool van de Pantanal, de Jabiroe, komt hier voor. Wist je dat deze ooievaarsoort na de Andes condor de grootste spanwijdte heeft van alle vogels?

Fotograferen door Pantanal Brazilië, de jaguar
Fotoreis Brazilië uil in de boom
Jaguar in de rivier tijdens de fotografiereis Pantanal Brazilië

Dag 4

Vroeg opstaan om het dierenleven te spotten

In de ochtend sta je vroeg op om de natuur in de directe omgeving van de lodge te fotograferen. Bij de lodge houden zich vele soorten prachtig gekleurde vogels op. Het ontwakende dierenleven trekt hier aan jouw cameralens voorbij. Nabij de lodge is tevens een hoge uitkijktoren, waarbij je een fenomenaal uitzicht hebt over het gebied. Spot jij vanaf de uitkijktoren de vele soorten roofvogels die voorkomen in dit gebied? In het gebied verblijven onder meer de geelkopcaracara, kuifcaracara, slakkenwouw, lachvalk, koningsgier en de kalkoengier. Ook vandaag ga je weer met je camera op de boot om nog meer dieren te spotten! Zoek door je cameralens mee naar de reuzenotter en de langstaartotter. Loop met de wandeling over de loopplanken door de wetlands op zoek naar een van de grootste slangen ter wereld, de anaconda.

Tussen al het natuurgeweld door is er ook zeker tijd om af en toe te ontspannen in de hangmatten. En onder het genot van een lekkere cocktail een verfrissende duik maken in het zwembad van de lodge. Ook het fotograferen van de zonsondergang wordt zeker niet overgeslagen!

Otters in het water in Pantanal Brazilië
Vliegende arend tijdens de fotografiereis naar de Pantanal
Capibari ontmoet kaaiman tijdens de fotografiereis naar Brazilië.

Dag 5

Naar hartje Pantanal

Nadat je in de ochtend weer heerlijk op pad gaat met de camera, pak je je spullen in omdat je na de lunch vertrekt naar de volgende bestemming in de Pantanal. Je doorkruist hierbij al fotograferend een flink gebied van de Pantanal tot je aankomt bij Porto Jofre. Komen we onderweg pekari’s of tapirs tegen dan stoppen we zeker, om deze te fotograferen. In Porto Jofre verblijf je drie nachten in een lodge op een unieke locatie in hartje Pantanal.

Blauwe ara in Pantanal fotografiereis
Vogel in Pantanal
Blauwe vogel in Pantanal

Dag 6 en 7

Bijna 100 procent scorekans op jaguar

De reden waarom Fotografie-reizen heeft gekozen voor drie nachten in Porto Jofre is omdat deze omgeving de allergrootste kans biedt op het zien van de Jaguar. Dag 6 en 7 staan dan ook in zijn geheel in het teken van het zoeken naar het machtigste roofdier van Latijns Amerika. We bieden maar liefst twee volledige full-day jaguar boot excursies aan, die ook nog eens inclusief in de reissom zijn. Dus leg tijdens deze twee dagen dit majestueuze dier prachtig op de geheugenkaart van je camera vast. Na het ontbijt vertrek je voor een fotografie safari aan boord van snelle kleine boten. De jaguar is namelijk aan de oevers van de rivier te vinden. In deze periode zie je verschillende gedragingen van de jaguar: jagend, de rivier overstekend (een jaguar is een goede zwemmer) en zelfs copulerend. We trekken beide dagen volledig uit voor boottochten over de rivier, spiedend naar het dierenleven op de oevers. Naast jaguars fotografeer je een uitgebreid scala aan charismatische dieren, waaronder otters, tapirs, capibara’s en honderden vogelsoorten.

Dag 8 en 9

Tapir: grootste landdier van Zuid-Amerika

Over de Transpantaneiro ga je richting het noorden van de Pantanal. Je verblijft de komende twee nachten in de Pantanal in de omgeving van Pouso Alegre. Deze omgeving is beroemd om zijn uitstekende fotomogelijkheden. In deze omgeving komen ook vier bijzondere vogelsoorten voor. De nandoe, de Zuid Amerikaanse variant van de struisvogel, de kuifseriema, maskerhokko en de kuifhoenderkoet. Stuk voor stuk grote vogels met een bijzondere uiterlijk.

De lodge heeft enkele observatiehutten bij waterholes en vennen, om dieren zonder ze te verstoren te observeren en te fotograferen. De tapir, het grootste landdier van Zuid Amerika laat zich hier dan ook regelmatig zien. Ook neusbeertjes en wasbeertjes laten zich hier graag zien. Tijdens de wandelsafari’s kom je over trails, waarbij verschillende omgevingen worden bezocht. Fotografeer hier bijvoorbeeld de brulapen en de kapucijnapen.

Na het diner ga je op avondsafari met een 4×4 en zoeklampen. Verschillende dieren die zich overdag graag verscholen houden laten zich dan makkelijker zien, zoals vossen en katachtigen, de poema of de jaguarundi. Ook vogels die ’s nachts actief zijn tonen zich, zoals de Amerikaanse oehoe, een van de grootste uilensoorten, en nachtzwaluwen.

IJsvogel met vis in Pantanal Fotoreizen Brazilië
IJsvogel met vis in Pantanal Brazilië
IJsvogel met vis in Pantanal Brazilië

Dag 10 en 11

Snuivende reuzenotters van zeer dichtbij

Boswandelingen, boottochten en autosafari’s staan op het programma voor deze beide dagen tijdens de fotoreis door Pantanal. Veel serieuze vogelaars komen naar Mato Groso/Southwild Lodge om hier gevederde vrienden te spotten. Verder zijn in het bos onder andere zwartstaartzijdeaapjes te fotograferen, met zijn 25 cm de kleinste apensoort van de Pantanal. Tijdens de boottocht door Rio Pixaim komen de reuzenotters zeer dicht bij de boot. Gemakkelijk te fotograferen. Hun snuivende geluid en aangespannen nek blijven je nog lang bij. Ook zitten hier veel ijsvogels, die graag een visje zoals een piranha verschalken.

Met de open safaritruck wordt een nachttour gedaan. Katachtigen zijn bijna alle nachten zichtbaar en met de spotverlichting van de safaritruck goed te fotograferen. Volgens de lodge is de kans dat elke nacht een katachtige verschijnt maar liefst 94 procent. Bovendien biedt de lodge gratis gebruik van de uitkijktoren dichtbij de lodge aan, om geweldige fotomomenten vast te leggen. Een fotobespreking bij het zwembad staat ook weer op het programma.

Dag 12

Van de natuur naar de swingende stad

Vandaag is een reisdag. Je laat de natuur achter je en vliegt van Cuiaba via São Paulo naar de meest swingende stad van de wereld, Rio de Janeiro. Ons hotel in Rio de Janeiro ligt vlak bij het beroemde Copacabana strand. Dus heb je na een intensieve fotoreis zin om te relaxen…

Rio de Janeiro bij avond tijdens de fotografiereis Brazilië.
Suikerberg Rio de Janeiro
Rio de Janeiro bij nacht met verlichting tijdens de fotografiereis Brazilië.

Dag 13

Zoef naar de Suikerbroodberg in Rio de Janeiro

De hoogtepunten van Rio de Janeiro krijg je op dag 13 te zien. Het National Park of Tijuca brengt je naar de top van de Corcovadoberg, waar het beroemde beeld van Christus staat. In 2007 is dit uitgeroepen tot één van de zeven wereldwonderen. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad. Vervolgens maak je een interessante tour door de historische binnenstad met haar historische gebouwen.

Met de kabelbaan zoef je aan het eind van de middag naar de top van de Suikerbroodberg om Rio de Janeiro zowel bij daglicht te fotograferen als tijdens de zonsondergang en mooi verlicht in de nacht. Drie verschillende lichtmomenten, die elk een andere instelling van jouw camera vergen. De begeleidende fotografen hebben speciale filters mee, om hierbij te gebruiken. Heb je zelf filters, dan is dat uiteraard nog mooier.

Dag 14 en 15 Strand en terugvlucht

In de ochtend heb je nog tijd om alle indrukken te verwerken op het strand van Copacabana. De Cariocas, zoals de inwoners van Rio de Janeiro zich graag noemen, komen hier naar toe om te flaneren, te sporten of simpelweg te ontspannen.  In de middag is de tijd aangebroken om naar huis te gaan. Je vliegt vanuit Rio de Janeiro terug naar Schiphol met een gigantische lading foto’s. Je vertrekt op dag 14 en komt op dag 15 aan. De napret bij het uitzoeken van de duizenden foto’s begint nu. We zijn benieuwd wat voor schitterend fotoboek jij van deze reis weet te maken.

Verlenging mogelijk

Mocht je eventueel je verblijf in Rio de Janeiro een of meerdere dagen willen verlengen om wat langer te genieten van de zon, zee en het strand  dan biedt Fotografie-reizen deze mogelijkheid. Geeft de wensen hiervoor tijdens het boeken aan ons door.

(routewijzigingen voorbehouden)

Kaart fotoreis Brazilië

Kaart van Brazilië - Fotografie-reizen.nl

Inbegrepen:

 • Vluchten Amsterdam – Sao Paulo en Rio de Janeiro – Amsterdam
 • Luchthavenbelasting/brandstoftoeslag Schiphol
 • Ruimbagage
 • Binnenlandse vluchten Sao Paulo – Cuiaba (Pantanal) en Cuiaba – Rio de Janeiro
 • Transfer naar hotels
 • Transfer naar luchthaven
 • Overnachtingen in prachtige natuurlodges en hotels
 • Op indeling: kamer met 2 bedden
 • Vrijwel alle maaltijden. Ontbijt, lunch, diner in diverse lodges in Pantanal
 • São Paulo en Rio de Janeiro alleen ontbijt
 • Alle natuurexcursies inbegrepen!
 • Pantanal: Meerdere boottochten
 • Pantanal: Meerdere jeepsafari’s
 • Pantanal: Wandelsafari’s
 • Pantanal: Kijkhutten
 • Pantanal: Nighttours
 • Rio de Janeiro: Bezoek Tijuca Forest
 • Rio de Janeiro: Bezoek Christusbeeld, één van de zeven wereldwonderen
 • Rio de Janairo: Met de kabelbaan naar de top van de Suikerbroodberg
 • Rio de Janeiro: Stadstour
 • Vervoer gedurende de reis
 • Begeleiding van twee Nederlandstalige professionele (natuur)fotografen
 • Begeleiding op diverse locaties door lokale natuurgidsen

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 9,00 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Toeslag 1-persoonskamer ca. 1450 euro (zeer beperkt beschikbaar)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooien reisleiding
 • Vaccinaties
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Fooienpot chauffeur, hotels, gidsen, reisbegeleiding
 • Op aanvraag kan vanaf Antwerpen of Brussel worden gereisd

Optioneel:

 • Helicoptervlucht boven Rio de Janeiro vanaf de Suikerbroodberg
 • Favelatour in Rio de Janeiro (sloppenwijken)

Foto-apparatuur:

 • Het maakt voor de Fotoreis Brazilië niet uit wat voor een camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is een camera die behoorlijk in kan zoomen aanbevolen.
 • Voor spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s is het raadzaam naast een standaard/groothoeklens ook een telelens mee te nemen. Dit om dieren op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen. Ook een macrolens voor de kleine dieren en planten is aan te raden. Beschik je over filters, neem deze dan ook mee. Daarnaast is een statief of monopod handig.
 • Zorg voor ruim voldoende geheugenkaartjes, deze zijn niet altijd overal te verkrijgen. Zeker met het fotograferen van vogels in vlucht gaat het erg snel met de opslagruimte.
 • Externe geheugenopslag, zoals een externe HDD of SSD, kan raadzaam zijn voor back-ups, om gegarandeerd voldoende geheugenopslag te hebben.
 • Ook een extra accu is raadzaam zodat je niet onverwachts zonder zit en geen foto’s meer kan maken.
 • Een lege bonen/rijstzak (ter plekke te vullen) om te fotograferen vanuit de 4×4.
 • In verband met de mogelijkheid op regen tijdens de Fotoreis Brazilië is het eveneens aan te raden om een beschermingshoes voor de camera en lens mee te nemen.

Fysieke zwaarte van de reis: Licht tot gemiddeld

 • In de wetlands is de luchtvochtigheid hoog. De gemiddelde maximum temperaturen liggen rond de 35 graden.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling voor de Fotoreis Brazilië binnen twee weken na boeking: 45 procent van de totale reissom.  Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Bij al onze buitenlandse reizen is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekering en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Op het inschrijfformulier kan je aangeven of je informatie wilt over een reisverzekering via ons. Ook kan je die via onze website zelf afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Bagage:

 • De busjes hebben een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.

Vaccinaties:

 • Vraag bij uw huisarts of de GGD na, of kijk op de website van thuisvaccinatie.nl om te zien, welke vaccinaties nodig zijn voor Brazilië.
  Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.

Vliegtuigklasse:

 • Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat je de Fotoreis Brazilië bij ons boekt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar zijn. Fotografie-reizen.nl dient uw vliegticket voor deze fotografie reis dan in een andere (duurdere) klasse te boeken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom.

Wilde dieren:

 • Kijk uit met de wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor uw eigen veiligheid goed naar de reisbegeleiding en lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren tijdens de Fotoreis Brazilië.

Algemene voorwaarden:

Lees de algemene voorwaarden

Kleding:

 • Het klimaat in Brazilië is warm en vochtig. In de avond kan het afkoelen. Hierdoor is het verstandig om ook een dunne fleecejack of trui mee te nemen voor in de avonduren. Ook kunnen er korte hevige tropische regenbuien vallen. Een regenjasje is dus handig. Zorg voor goed schoeisel met stevige grip. We maken op diverse plaatsen wandelingen. Onderweg zijn tijdens de Fotoreis Brazilië op enkele locaties mogelijkheden om kleding te laten wassen. Dit is overigens niet altijd heel goedkoop.
 • Op sommige locaties kunnen soms veel muggen zitten. Daarom is het naast insectenspray ook handig om ook mugwerende kleding bij je te hebben indien nodig.
 • Hieronder een overzichtje wat we adviseren om mee te nemen tijdens de Fotoreis Brazilië naast de normale kleding en toiletartikelen:
  – Goede wandelschoenen
  – Zwemkleding/badhanddoek
  – Zaklantaarn
  – Medicatie
  – Zonnebril, hoofdbescherming
  – Insectenspray
  – Muggen werende kleding
  – Regenkleding
  – Buff (tegen het stof onderweg)

Geldzaken:

 • In Brazilië heeft men een eigen munteenheid genaamd de real. Omdat er tijdens deze fotoreis van Fotografie-reizen.nl alle natuurexcursies, boottochten, safari’s en de meeste maaltijden inclusief zijn heb je ter plaatsen niet erg veel extra kosten meer. Ter plaatse betaal je dus nog drankjes en eventueel souvenirs en eventueel extra, optionele excursies. Omdat de genoemde excursies al zijn inbegrepen in de reissom, kom je niet meer voor onaangename financiële verassingen te staan.
 • Betalen met euro’s is niet mogelijk. Het handigst is om voldoende dollars aan contanten al bij je te hebben. Deze kan je op het vliegveld eventueel omwisselen. In Pantanal is het niet mogelijk om te pinnen. In Rio de Janeiro wel. Vergeet de pinpas niet op ‘wereldpas’ in te stellen anders is pinnen tijdens de Fotoreis Brazilië niet mogelijk.
 • Op de meeste plaatsen is betalen met een creditcard wel mogelijk. Voor wisselkoersen kijk je op de website van www.oanda.com

Reisdocumenten:

 • Om Brazilië te bezoeken heb je een paspoort nodig welke bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor Brazilië is geen Visum nodig voor mensen met een Nederlands paspoort. Mensen uit België die in het bezit zijn van een nieuw model paspoort hebben eveneens geen Visum nodig. Het nieuwe model paspoort is herkenbaar door het logo van de Europese Unie aan de voorzijde. U bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste reisdocumenten. Dus controleer tijdig voorafgaande aan de reis of u deze daadwerkelijk bezit.
 • Reist u met kinderen zorg er dan voor dat ook de kinderen een juist paspoort hebben. Als een van de ouders achterblijft dient er een verklaring toestemming vakantie én een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder overhandigd te kunnen worden. Dit geld ook als de achternaam van de ouder die meereist anders is dan van het meereizende kind. Voor informatie hierover kunt u zich wenden tot de website van de Rijksoverheid. Voor Belgen geldt hiervoor de website van Buitenlandse Zaken.

Reiszwaarte:

 • De Fotoreis Brazilië is geen zware fotografie reis. We overnachten in comfortabele middenklasse hotels waarvan meerdere voorzien zijn van een zwembad. De reisafstanden zijn niet lang waardoor we meer tijd hebben om te fotograferen en relatief weinig tijd kwijt zijn aan reistijden. Sommige dagen kunnen relatief lang zijn, omdat we op tijd vertrekken met excursies aangezien veel dieren vroeg in de ochtend actief zijn.

Stroom:

 • In Brazilië gebruikt men stekkers van het Type N. Simpel gezegd. Je hebt een converter nodig. In principe zijn alle camera apparatuur en laptops tegenwoordig geschikt voor deze stopcontacten en netspanning. Ben je er niet zeker van controleer dan van te voren even of je apparatuur geschikt is voor dit spanningsnetwerk. Meer informatie vind je op de website: https://www.wereldstopcontacten.nl/brazilie/

Tijdverschil:

 • Tijdens onze zomertijd is het 5 uur vroeger in Rio de Janeiro. Pantanal heeft een extra uur tijdsverschil.

Communicatie:

 • Bellen naar Nederland of België is duur. In principe heeft elk hotel wifi beschikbaar waardoor het mogelijk is om via Skype, Messenger of Whatsapp goedkoop naar Nederland te bellen en berichten te versturen.

Klik snel op de tabbladen hieronder voor meer informatie over deze geweldige fotoreis naar Brazilië!

Tarantula of vogelspin tijdens de fotoreis Brazilië gefotografeerd.
Capibari langs de waterkant tijdens de fotoreis Brazilië.
Fotoreis Brazilië groene ara met rode kop.
Fotoreis Brazilië Tucan met de oranje snavel geopend.

Fotoreis door Pantanal om jaguar te spotten

Een droomreis. Anders kunnen we de 15-daagse fotoreis naar de Pantanal in Brazilië met een afsluiting in Rio de Janeiro niet noemen. Uniek is dat je maar liefst 11 dagen in de Pantanal verblijft. En dit midden in het lokale hoogseizoen als de diversiteit aan dieren op zijn grootst is. Je struikelt bij wijze van spreken bijna over de wildlife. Echt een juweeltje van een fotografiereis, waarbij je vooral op zoek gaat naar de jaguar, reuzenmiereneter en andere bijzondere dieren, die hier rondlopen. Een fotografiereis bomvol natuurfotografie, waarbij onze (natuur)fotografen jou helpen om al het wildlife goed op de foto vast te leggen. De hoeveelheid verschillende dieren die voor jouw lens verschijnen tijdens deze groepsreis is ongekend vanwege ons lange verblijf in de Pantanal. En de kans om de jaguar met jouw lens te vangen, is enorm groot. Bijna honderd procent…

Natuurexcursies, boottochten en jeepsafari’s inclusief!

Bij de prijs zit vrijwel alles inbegrepen. Internationale en binnenlandse vluchten, prachtige natuurlodges met vrijwel alle maaltijden inclusief (uitgezonderd Rio de Janeiro/Sao Paulo), boottochten, kijkhutten, nighttours, wandelsafari’s, jeepsafari’s… Kortom alle natuurexcursies zijn bij de prijs inbegrepen, evenals de fotografiebegeleiding door twee fotografen en op diverse lokaties lokale natuurgidsen. Als afsluiting bezoek je de Suikerberg in Rio de Janeiro tijdens zonsondergang en maak je een prachtige stadstour met bezoek aan Corcovado (beeld van Jezus), één van de zeven wereldwonderen. Een droomreis die niet alleen geschikt is voor (hobby)fotografen, maar ook uiterst geschikt voor de niet-fotograferende partner. Wie wil er niet de jaguar en andere prachtige dieren en vogels spotten? Ook zonder fotocamera een lust voor het oog. Ga jij mee naar de Pantanal?

De jaguar in de Pantanal tijdens de fotoreis Brazilië
Fotoreis Brazilië Ocelot
Capibari's in Pantanal fotografiereis Brazilië
Rode papegaai vliegend in de lucht
Gordeldier tijdens de fotografiereis door Pantanal Brazilië.

Dag 1 en 2

Jouw Fotoreis Brazilië begint…

De komende dagen begeef je je in de wetlands van Brazilië en ga je in de Pantanal een groot aantal verschillende soorten dieren fotograferen en voel je jezelf een echte wildlife fotograaf! Hoogtepunt tijdens de Fotoreis Brazilië is het spotten van de jaguar. Maar daarnaast zijn ook de reuzenmiereneter, gordeldieren, tapirs, ocelot en de boshond dieren waar onze gids zeker naar op zoek gaat voor jou. De jungle van Pantanal herbergt een verscheidenheid aan zoogdieren, reptielen en vogels. Te veel om op te noemen. Je moet het tijdens deze fotografiereis met je eigen ogen zien. Om in Pantanal te komen vlieg je op dag 1 van Schiphol naar Sao Paulo, om na een welverdiende nachtrust in een comfortabel hotel in de ochtend met een binnenlandse vlucht door te vliegen naar Cuiaba. Uiteraard zitten alle vluchten, zoals je van ons gewend bent, bij de prijs in. Ook de binnenlandse vluchten.

Je reist deze dag naar de eerste lodge in de Pantanal. De weg ernaartoe is al een ware happening en je stopt meerdere keren voor het maken van foto’s. De laatste 50 kilometer van de weg, de Transpantaneira Highway, is onverhard en loopt door een van de grootste wetlands ter wereld. Jouw fotosafari begint hier dus al, want onderweg spot je vele soorten dieren. Ook rondom de lodge zijn veel dieren te spotten. Zet vandaag al de imposante blauw gekleurde hyacinthara op de foto.

Ocelot in Pantanal fotografiereis.
Blauwe parkieten tijdens de fotografiereis naar Pantanal
Fotoreis Brazilie kaaiman in Pantenal

Dag 3

Per boot de natuur verkennen

Omdat je in een van de grootste wetlands ter wereld verblijft, staat deze dag zeker een boottocht op het programma, waarbij je wildlife langs de oevers van de rivier vastlegt. Voor de vogelliefhebbers zijn de boottochten in de Pantanal een groot feest. Diverse soorten reigers, ijsvogels, jaçanas, papegaaien en ibissen zijn in dit gebied te vinden. ’s Werelds grootste knaagdieren, de capibara’s houden zich maar al te graag op aan de waterrand, waar ze te fotograferen zijn vanaf de boot. In het water zelf leven de imposante yacare kaaimannen. Naar schatting komen in de Pantanal zelfs meer dan 3 miljoen exemplaren voor, dus het gaat zeker lukken om deze prachtig vast te leggen. We nemen de tijd voor het fotograferen en laten het vaartuig zo stil mogelijk liggen. Uiteraard helpen onze fotografen jou met de instellingen van de camera. Voorafgaand aan de boottocht, krijg je reeds een eerste uitgebreide uitleg over ‘natuurfotografie’, zodat je meteen goed aan de slag kunt.

Naast de boottocht ga je ook met een 4×4 het gebied in op zoek naar wildlife. Het is altijd weer spannend en onvoorspelbaar wat je tegen gaat komen. Zie je vandaag de bijzondere reuzenmiereneter? Of zijn kleinere broertje, de zuidelijke tamandoea? Het moerashert, het pampahert, het rode spieshert en het bruine spieshert staan op het menu van de jaguar en de poema, twee van de vijf katachtigen die hier voorkomen. Ook het symbool van de Pantanal, de Jabiroe, komt hier voor. Wist je dat deze ooievaarsoort na de Andes condor de grootste spanwijdte heeft van alle vogels?

Fotograferen door Pantanal Brazilië, de jaguar
Fotoreis Brazilië uil in de boom
Jaguar in de rivier tijdens de fotografiereis Pantanal Brazilië

Dag 4

Vroeg opstaan om het dierenleven te spotten

In de ochtend sta je vroeg op om de natuur in de directe omgeving van de lodge te fotograferen. Bij de lodge houden zich vele soorten prachtig gekleurde vogels op. Het ontwakende dierenleven trekt hier aan jouw cameralens voorbij. Nabij de lodge is tevens een hoge uitkijktoren, waarbij je een fenomenaal uitzicht hebt over het gebied. Spot jij vanaf de uitkijktoren de vele soorten roofvogels die voorkomen in dit gebied? In het gebied verblijven onder meer de geelkopcaracara, kuifcaracara, slakkenwouw, lachvalk, koningsgier en de kalkoengier. Ook vandaag ga je weer met je camera op de boot om nog meer dieren te spotten! Zoek door je cameralens mee naar de reuzenotter en de langstaartotter. Loop met de wandeling over de loopplanken door de wetlands op zoek naar een van de grootste slangen ter wereld, de anaconda.

Tussen al het natuurgeweld door is er ook zeker tijd om af en toe te ontspannen in de hangmatten. En onder het genot van een lekkere cocktail een verfrissende duik maken in het zwembad van de lodge. Ook het fotograferen van de zonsondergang wordt zeker niet overgeslagen!

Otters in het water in Pantanal Brazilië
Vliegende arend tijdens de fotografiereis naar de Pantanal
Capibari ontmoet kaaiman tijdens de fotografiereis naar Brazilië.

Dag 5

Naar hartje Pantanal

Nadat je in de ochtend weer heerlijk op pad gaat met de camera, pak je je spullen in omdat je na de lunch vertrekt naar de volgende bestemming in de Pantanal. Je doorkruist hierbij al fotograferend een flink gebied van de Pantanal tot je aankomt bij Porto Jofre. Komen we onderweg pekari’s of tapirs tegen dan stoppen we zeker, om deze te fotograferen. In Porto Jofre verblijf je drie nachten in een lodge op een unieke locatie in hartje Pantanal.

Blauwe ara in Pantanal fotografiereis
Vogel in Pantanal
Blauwe vogel in Pantanal

Dag 6 en 7

Bijna 100 procent scorekans op jaguar

De reden waarom Fotografie-reizen heeft gekozen voor drie nachten in Porto Jofre is omdat deze omgeving de allergrootste kans biedt op het zien van de Jaguar. Dag 6 en 7 staan dan ook in zijn geheel in het teken van het zoeken naar het machtigste roofdier van Latijns Amerika. We bieden maar liefst twee volledige full-day jaguar boot excursies aan, die ook nog eens inclusief in de reissom zijn. Dus leg tijdens deze twee dagen dit majestueuze dier  prachtig op de geheugenkaart van je camera vast. Na het ontbijt vertrek je voor een fotografie safari aan boord van snelle kleine boten. De jaguar is namelijk aan de oevers van de rivier te vinden. In deze periode zie je verschillende gedragingen van de jaguar: jagend, de rivier overstekend (een jaguar is een goede zwemmer) en zelfs copulerend. We trekken beide dagen volledig uit voor boottochten over de rivier, spiedend naar het dierenleven op de oevers. Naast jaguars fotografeer je een uitgebreid scala aan charismatische dieren, waaronder otters, tapirs, capibara’s en honderden vogelsoorten.

Dag 8 en 9

Tapir: grootste landdier van Zuid-Amerika

Over de Transpantaneiro ga je richting het noorden van de Pantanal. Je verblijft de komende twee nachten in de Pantanal in de omgeving van Pouso Alegre. Deze omgeving is beroemd om zijn uitstekende fotomogelijkheden. In deze omgeving komen ook vier bijzondere vogelsoorten voor. De nandoe, de Zuid Amerikaanse variant van de struisvogel, de kuifseriema, maskerhokko en de kuifhoenderkoet. Stuk voor stuk grote vogels met een bijzondere uiterlijk.

De lodge heeft enkele observatiehutten bij waterholes en vennen, om dieren zonder ze te verstoren te observeren en te fotograferen. De tapir, het grootste landdier van Zuid Amerika laat zich hier dan ook regelmatig zien. Ook neusbeertjes en wasbeertjes laten zich hier graag zien. Tijdens de wandelsafari’s kom je over trails, waarbij verschillende omgevingen worden bezocht. Fotografeer hier bijvoorbeeld de brulapen en de kapucijnapen.

Na het diner ga je op avondsafari met een 4×4 en zoeklampen. Verschillende dieren die zich overdag graag verscholen houden laten zich dan makkelijker zien, zoals vossen en katachtigen, zoals bijvoorbeeld de poema of de jaguarundi. Ook vogels die ’s nachts actief zijn tonen zich, zoals de Amerikaanse oehoe, een van de grootste uilensoorten, en nachtzwaluwen.

IJsvogel met vis in Pantanal Fotoreizen Brazilië
IJsvogel met vis in Pantanal Brazilië
IJsvogel met vis in Pantanal Brazilië

Dag 10 en 11

Snuivende reuzenotters van zeer dichtbij

Boswandelingen, boottochten en autosafari’s staan op het programma voor deze beide dagen tijdens de fotoreis door Pantanal. Veel serieuze vogelaars komen naar Mato Groso/Southwild Lodge om hier gevederde vrienden te spotten. Verder zijn in het bos onder andere zwartstaartzijdeaapjes te fotograferen, met zijn 25 cm de kleinste apensoort van de Pantanal. Tijdens de boottocht door Rio Pixaim komen de reuzenotters zeer dicht bij de boot. Gemakkelijk te fotograferen. Hun snuivende geluid en aangespannen nek blijven je nog lang bij. Ook zitten hier veel ijsvogels, die graag een visje zoals een piranha verschalken.

Met de open safaritruck wordt een nachttour gedaan. Katachtigen zijn bijna alle nachten zichtbaar en met de spotverlichting van de safaritruck goed te fotograferen. Volgens de lodge is de kans dat elke nacht een katachtige verschijnt maar liefst 94 procent. Bovendien biedt de lodge gratis gebruik van de uitkijktoren dichtbij de lodge aan, om geweldige fotomomenten vast te leggen. Een fotobespreking bij het zwembad staat ook weer op het programma.

Dag 12

Van de natuur naar de swingende stad

Vandaag is een reisdag. Je laat de natuur achter je en vliegt van Cuiaba via São Paulo naar de meest swingende stad van de wereld, Rio de Janeiro. Ons hotel in Rio de Janeiro ligt vlak bij het beroemde Copacabana strand. Dus heb je na een intensieve fotoreis zin om te relaxen…

Rio de Janeiro bij avond tijdens de fotografiereis Brazilië.
Suikerberg Rio de Janeiro
Rio de Janeiro bij nacht met verlichting tijdens de fotografiereis Brazilië.

Dag 13

Zoef naar de Suikerbroodberg in Rio de Janeiro

De hoogtepunten van Rio de Janeiro krijg je op dag 13 te zien. Het National Park of Tijuca brengt je naar de top van de Corcovadoberg, waar het beroemde beeld van Christus staat. In 2007 is dit uitgeroepen tot één van de zeven wereldwonderen. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad. Vervolgens maak je een interessante tour door de historische binnenstad met haar historische gebouwen.

Met de kabelbaan zoef je aan het eind van de middag naar de top van de Suikerbroodberg om Rio de Janeiro zowel bij daglicht te fotograferen als tijdens de zonsondergang en mooi verlicht in de nacht. Drie verschillende lichtmomenten, die elk een andere instelling van jouw camera vergen. De begeleidende fotografen hebben speciale filters mee, om hierbij te gebruiken. Heb je zelf filters, dan is dat uiteraard nog mooier.

Dag 14 en 15 Strand en terugvlucht

In de ochtend heb je nog tijd om alle indrukken te verwerken op het strand van Copacabana. De Cariocas, zoals de inwoners van Rio de Janeiro zich graag noemen, komen hier naar toe om te flaneren, te sporten of simpelweg te ontspannen.  In de middag is de tijd om naar huis te gaan aangebroken. Je vliegt vanuit Rio de Janeiro terug naar Schiphol met een gigantische lading foto’s. Je vertrekt op dag 14 en komt op dag 15 aan. De napret bij het uitzoeken van de duizenden foto’s begint nu. We zijn benieuwd wat voor schitterend fotoboek jij van deze reis weet te maken.

Verlenging mogelijk

Mocht je eventueel je verblijf in Rio de Janeiro een of meerdere dagen willen verlengen om wat langer te genieten van de zon, zee en het strand  dan biedt Fotografie-reizen deze mogelijkheid. Geeft de wensen hiervoor tijdens het boeken aan ons door.

(routewijzigingen voorbehouden)

Kaart fotoreis Brazilië

Kaart van Brazilië - Fotografie-reizen.nl

Inbegrepen:

 • Vluchten Amsterdam – Sao Paulo en Rio de Janeiro – Amsterdam
 • Luchthavenbelasting/brandstoftoeslag Schiphol
 • Ruimbagage
 • Binnenlandse vluchten Sao Paulo – Cuiaba (Pantanal) en Cuiaba – Rio de Janeiro
 • Transfer naar hotels
 • Transfer naar luchthaven
 • Overnachtingen in prachtige natuurlodges en hotels
 • Op indeling: kamer met 2 bedden
 • Vrijwel alle maaltijden. Ontbijt, lunch, diner in diverse lodges in Pantanal
 • São Paulo en Rio de Janeiro alleen ontbijt
 • Alle natuurexcursies inbegrepen!
 • Pantanal: Meerdere boottochten
 • Pantanal: Meerdere jeepsafari’s
 • Pantanal: Wandelsafari’s
 • Pantanal: Kijkhutten
 • Pantanal: Nighttours
 • Rio de Janeiro: Bezoek Tijuca Forest
 • Rio de Janeiro: Bezoek Christusbeeld, één van de zeven wereldwonderen
 • Rio de Janairo: Met de kabelbaan naar de top van de Suikerbroodberg
 • Rio de Janeiro: Stadstour
 • Vervoer gedurende de reis
 • Begeleiding van twee Nederlandstalige professionele (natuur)fotografen
 • Begeleiding op diverse locaties door lokale natuurgidsen

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 9,00 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Toeslag 1-persoonskamer ca. 1450 euro (zeer beperkt beschikbaar)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooien reisleiding
 • Vaccinaties
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Fooienpot chauffeur, hotels, gidsen, reisbegeleiding
 • Op aanvraag kan vanaf Antwerpen of Brussel worden gereisd

Optioneel:

 • Helicoptervlucht boven Rio de Janeiro vanaf de Suikerbroodberg
 • Favelatour in Rio de Janeiro (sloppenwijken)

Foto-apparatuur:

 • Het maakt voor de Fotoreis Brazilië niet uit wat voor een camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is een camera die behoorlijk in kan zoomen aanbevolen.
 • Voor spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s is het raadzaam naast een standaard/groothoeklens ook een telelens mee te nemen. Dit om dieren op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen. Ook een macrolens voor de kleine dieren en planten is aan te raden. Beschik je over filters, neem deze dan ook mee. Daarnaast is een statief of monopod handig.
 • Zorg voor ruim voldoende geheugenkaartjes, deze zijn niet altijd overal te verkrijgen. Zeker met het fotograferen van vogels in vlucht gaat het erg snel met de opslagruimte.
 • Externe geheugenopslag, zoals een externe HDD of SSD, kan raadzaam zijn voor back-ups, om gegarandeerd voldoende geheugenopslag te hebben.
 • Ook een extra accu is raadzaam zodat je niet onverwachts zonder zit en geen foto’s meer kan maken.
 • Een lege bonen/rijstzak (ter plekke te vullen) om te fotograferen vanuit de 4×4.
 • In verband met de mogelijkheid op regen tijdens de Fotoreis Brazilië is het eveneens aan te raden om een beschermingshoes voor de camera en lens mee te nemen.

Fysieke zwaarte van de reis: Licht tot gemiddeld

 • In de wetlands is de luchtvochtigheid hoog. De gemiddelde maximum temperaturen liggen rond de 35 graden.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling voor de Fotoreis Brazilië binnen twee weken na boeking: 45 procent van de totale reissom.  Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Bij al onze buitenlandse reizen is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekering en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Op het inschrijfformulier kan je aangeven of je informatie wilt over een reisverzekering via ons. Ook kan je die via onze website zelf afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Bagage:

 • De busjes hebben een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.

Vaccinaties:

 • Vraag bij uw huisarts of de GGD na, of kijk op de website van thuisvaccinatie.nl om te zien, welke vaccinaties nodig zijn voor Brazilië.
  Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.

Vliegtuigklasse:

 • Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat je de Fotoreis Brazilië bij ons boekt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar zijn. Fotografie-reizen.nl dient uw vliegticket voor deze fotografie reis dan in een andere (duurdere) klasse te boeken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom.

Wilde dieren:

 • Kijk uit met de wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor uw eigen veiligheid goed naar de reisbegeleiding en lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren tijdens de Fotoreis Brazilië.

Algemene voorwaarden:

Lees de algemene voorwaarden

Kleding:

 • Het klimaat in Brazilië is warm en vochtig. In de avond kan het afkoelen. Hierdoor is het verstandig om ook een dunne fleecejack of trui mee te nemen voor in de avonduren. Ook kunnen er korte hevige tropische regenbuien vallen. Een regenjasje is dus handig. Zorg voor goed schoeisel met stevige grip. We maken op diverse plaatsen wandelingen. Onderweg zijn tijdens de Fotoreis Brazilië op enkele locaties mogelijkheden om kleding te laten wassen. Dit is overigens niet altijd heel goedkoop.
 • Op sommige locaties kunnen soms veel muggen zitten. Daarom is het naast insectenspray ook handig om ook mugwerende kleding bij je te hebben indien nodig.
 • Hieronder een overzichtje wat we adviseren om mee te nemen tijdens de Fotoreis Brazilië naast de normale kleding en toiletartikelen:
  – Goede wandelschoenen
  – Zwemkleding/badhanddoek
  – Zaklantaarn
  – Medicatie
  – Zonnebril, hoofdbescherming
  – Insectenspray
  – Muggen werende kleding
  – Regenkleding
  – Buff (tegen het stof onderweg)

Geldzaken:

 • In Brazilië heeft men een eigen munteenheid genaamd de real. Omdat er tijdens deze fotoreis van Fotografie-reizen.nl alle natuurexcursies, boottochten, safari’s en de meeste maaltijden inclusief zijn heb je ter plaatsen niet erg veel extra kosten meer. Ter plaatse betaal je dus nog drankjes en eventueel souvenirs en eventueel extra, optionele excursies. Omdat de genoemde excursies al zijn inbegrepen in de reissom, kom je niet meer voor onaangename financiële verassingen te staan.
 • Betalen met euro’s is niet mogelijk. Het handigst is om voldoende dollars aan contanten al bij je te hebben. Deze kan je op het vliegveld eventueel omwisselen. In Pantanal is het niet mogelijk om te pinnen. In Rio de Janeiro wel. Vergeet de pinpas niet op ‘wereldpas’ in te stellen anders is pinnen tijdens de Fotoreis Brazilië niet mogelijk.
 • Op de meeste plaatsen is betalen met een creditcard wel mogelijk. Voor wisselkoersen kijk je op de website van www.oanda.com

Reisdocumenten:

 • Om Brazilië te bezoeken heb je een paspoort nodig welke bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor Brazilië is geen Visum nodig voor mensen met een Nederlands paspoort. Mensen uit België die in het bezit zijn van een nieuw model paspoort hebben eveneens geen Visum nodig. Het nieuwe model paspoort is herkenbaar door het logo van de Europese Unie aan de voorzijde. U bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste reisdocumenten. Dus controleer tijdig voorafgaande aan de reis of u deze daadwerkelijk bezit.
 • Reist u met kinderen zorg er dan voor dat ook de kinderen een juist paspoort hebben. Als een van de ouders achterblijft dient er een verklaring toestemming vakantie én een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder overhandigd te kunnen worden. Dit geld ook als de achternaam van de ouder die meereist anders is dan van het meereizende kind. Voor informatie hierover kunt u zich wenden tot de website van de Rijksoverheid. Voor Belgen geldt hiervoor de website van Buitenlandse Zaken.

Reiszwaarte:

 • De Fotoreis Brazilië is geen zware fotografiereis. We overnachten in comfortabele middenklasse hotels waarvan meerdere voorzien zijn van een zwembad. De reisafstanden zijn niet lang waardoor we meer tijd hebben om te fotograferen en relatief weinig tijd kwijt zijn aan reistijden. Sommige dagen kunnen relatief lang zijn, omdat we op tijd vertrekken met excursies aangezien veel dieren vroeg in de ochtend actief zijn.

Stroom:

 • In Brazilië gebruikt men stekkers van het Type N. Simpel gezegd: je hebt een converter nodig. In principe zijn alle camera apparatuur en laptops tegenwoordig geschikt voor deze stopcontacten en netspanning. Ben je er niet zeker van controleer dan van te voren even of je apparatuur geschikt is voor dit spanningsnetwerk. Meer informatie vind je op de website: https://www.wereldstopcontacten.nl/brazilie/

Tijdverschil:

 • Tijdens onze zomertijd is het 5 uur vroeger in Rio de Janeiro. Pantanal heeft een extra uur tijdsverschil.

Communicatie:

 • Bellen naar Nederland of België is duur. In principe heeft elk hotel wifi beschikbaar waardoor het mogelijk is om via Skype, Messenger of Whatsapp goedkoop naar Nederland te bellen en berichten te versturen.

Kies je toch liever een andere fotografie bestemming? We hebben ook leuke fotoreizen naar Borneo, Spitsbergen, Fins Lapland, Helgoland, Schotland, Glencoe, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Nepal, AlbaniëMadagaskarCosta RicaBrazilië PantanalIJsland Zomer, IJsland Westfjorden, Tanzania, ValenciaKenia-Tanzania, New York, Japan, Namibië, Argentinië, Bolivia & Chili, Lissabon, Luxemburg, de Opaalkust, Terschelling, Drenthe, Groninger Waddenkust, Limburg, Veluwe, Brabant en Ameland. Fotografie-reizen.nl is lid van het reisgarantiefonds GGTO, Calamiteitenfonds en de branchevereniging VvKR. Dat betekent dat je veilig en vertrouwd op fotografie reis gaat.