Fotoreis Costa Rica

Een ‘must’ voor elke natuurliefhebber is de fotoreis Costa Rica.

Fotoreis Costa Rica

Een ‘must’ voor elke natuurliefhebber is de fotoreis Costa Rica.

Minimum aantal deelnemers: 7
Per datum: 2 groepen van 5-8 deelnemers

Datum: 15 t/m 28 november 2024
Aantal deelnemers: 13 (alleen nog 2 plekken vrij op indeling in een 2-persoonskamer)
Fotografen: Timon Pieck en Eddy Reynecke
Gegarandeerd vertrek!

Elke reis is boekbaar tot 1 maand voor vertrek, daarna op aanvraag!

Prijs: 4995,- p.p.
(inclusief vluchten)

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Costa Rica:

Fotografeer honderden soorten vogels zoals kolibries, toekans en de quetzal

Zoek het bekende Costaricaanse kikkertje met een natuurgids

Fotografeer spitssnuitkrokodillen van heel dichtbij

Inclusief 15 natuurexcursies en entrees nationale parken!

Inclusief 2 boottochten en 2 nachttours

Inclusief vlucht en verblijf

Minimum aantal deelnemers: 7
Per datum: 2 groepen van 5-8 deelnemers

Datum: 15 t/m 28 november 2024
Aantal deelnemers: 13 (alleen nog 2 plekken vrij op indeling in een 2-persoonskamer)
Fotografen: Timon Pieck en Eddy Reynecke
Gegarandeerd vertrek!

Elke reis is boekbaar tot 1 maand voor vertrek, daarna op aanvraag!

Prijs: 4995,- p.p.
(inclusief vluchten)

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Costa Rica:

Fotografeer honderden soorten vogels zoals kolibries, toekans en de quetzal

Zoek het bekende Costaricaanse kikkertje met een natuurgids

Fotografeer spitssnuitkrokodillen van heel dichtbij

Inclusief 15 natuurexcursies en entrees nationale parken!

Inclusief 2 boottochten en 2 nachttours

Inclusief vlucht en verblijf

Groepsfoto gemaakt tijdens de fotoreis Costa Rica in november 2019.
Fotoreis Costa Rica kolibri
Fotoreis Costa Rica Roodoogmakikikker

Vijftien excursies en vier Nationale Parken inclusief!

Ongekend! Dat is onze Fotoreis Costa Rica. De fotografie reis zit boordevol natuurexcursies die begeleid worden door gidsen met kennis van de natuurwereld. Elke dag trek je erop uit om weer nieuwe diersoorten te bewonderen. Zoveel verschillende dieren heb je nog niet eerder in zo’n korte tijd kunnen spotten. Van de bijzondere Costa Ricaanse kikkers tot apen en van vogels tot krokodillen. Soms trek je er in de avond op uit, soms ga je per boot en een andere keer wandelend door het regenwoud. En het mooie is: alle beschreven excursies zijn inclusief bij de Fotoreis Costa Rica! Zeventien natuurtours maar liefst. Ook de entrees van vier Nationale Parken zitten in de prijs van de fotografie reis. Je zult deze reis honderden verschillende diersoorten met jouw camera vastleggen. We beloven dat je met duizenden schitterende foto’s weer huiswaarts keert. Dat vind je nergens, alleen bij Fotografie-reizen.nl.

Fotoreis Costa Rica op de vulkaan
Fotografie reis Costa Rica zonsondergang
Krokodillen spotten op de boot tijdens de fotoreis Costa Rica

Op fotoreis met topfotografen

De Fotoreis Costa Rica wordt begeleid door meerdere topnatuurfotografen afhankelijk van de groepsgrootte. Ze hebben over de hele wereld de flora en fauna heeft vastgelegd met hun camera en zijn een kei in het spotten van dieren. Enthousiast? Boek de Fotoreis Costa Rica!

Fotoreis Costa Rica een must voor natuurliefhebber

Costa Rica is een waar natuurparadijs. Meer dan 5 procent van alle flora en fauna in de wereld komt voor in dit kleine land gelegen in Centraal Amerika. Costa Rica is hiermee dan ook een absolute must voor elke fervente fotograaf en natuurliefhebber. Tijdens onze Fotoreis Costa Rica kom je op de meest bijzondere en diverse locaties, waarbij je dagelijks een overvloed aan tijd hebt om te fotograferen. Deze fotografie reis biedt alle mogelijkheden om jouw fotografiekennis en -vaardigheden verder te ontwikkelen. Je telelens komt bijvoorbeeld van pas om de meer dan 800 soorten vogels te fotograferen die Costa Rica rijk is. De macrolens is perfect voor de intrigerende insecten en kleurrijke bloemen. Maar ook de groothoeklens komt van pas voor de prachtige landschappen, zonsondergangen en watervallen. We maken geregeld gebruik van het mooie ochtend- en avondlicht.

Fotoreis Costa Rica Ineke
Fotoreis Costa Rica - vulkaan Poas
Fotoreis Costa Rica - fotograferen lichtstralen
Fotoreis Costa Rica Leguaan van onderen
In de jungle tijdens de fotografiereis Costa Rica
Fotograferen vanaf een boot Fotoreis Costa Rica
Close-up van een jonge capucijneraap.

Dag 1 en 2

Jouw geweldige Fotoreis Costa Rica begint…

Je vliegt samen met jouw mede-fotoreisdeelnemers van Amsterdam naar San José. Na de eerste overnachting vertrek je in de ochtend richting het noorden van Costa Rica waar het Maquenque wildlife refuge gelegen is. Je bevindt je midden in het regenwoud en gaat op zoek naar lokale wildlife. Zet jij de mooie groene of rood gekleurde gifkikkertjes op de foto? Ook voor het fotograferen van vogels zit je hier op de perfecte plek. Naast allerlei soorten vogels in de mooiste kleuren laten ook toekans en ara’s zich met grote regelmaat in deze omgeving zien. 

Rood met gele bloem.
De roodoogmakikker is het symbool van Costa Rica.
Vrolijk gekleurde kolibri in Costa Rica.

Dag 3

La Fortuna: Fotograferen bij de vulkaan

In de ochtend heb je alle tijd om rustig de vogels rondom de Maquenque ecolodge op de foto te zetten. Bij deze lodge zijn maar liefst meer dan 550 soorten geteld! Bij het fotograferen wordt je natuurlijk geholpen door onze fotograferen die je alle tips en handigheidjes geven om de vogels zo mooi mogelijk vast te leggen.

Je vervolgt aan het eind van de ochtend je fotografiereis door Costa Rica richting La Fortuna, een plaatsje gelegen aan de voet van de Arenal vulkaan. Na de lunch breng je een bezoek aan het Arenal Lava 1968 Park waar je een wandeling maakt door het regenwoud. Spot onderweg de witschouderkapucijnapen, mantelbrulapen en neusbeertjes. Veel geziene vogels in het park zijn de relatief zeldzame bruine hokko en oropendola’s. Ook heb je prachtig zicht op de Arenal-vulkaan en over het grootste meer van Costa Rica, Lake Arenal. Na het bezoek aan het park ga je richting jouw mooie hotel.

Brilaanp tijdens de fotografiereis Costa Rica
Oog van een leguaan fotoreis Costa Rica

Dag 4

Caño Negro – Kaaimannen, ijsvogels en apen fotograferen

Vroeg in de ochtend ga je op weg naar Los Chiles, gelegen aan de grens met Nicaragua. In Los Chiles breng je een bezoek aan het Caño Negro reservaat wat een must is voor natuurliefhebbers en fotografen. Door het Caño Negro reservaat ligt de Río Frío rivier waarop je een mooie boottocht gaat maken op zoek naar grote aantallen dieren die hier voorkomen. Zo zie je brilkaaimannen, groene leguanen, kroonbasilisken, mantelbrulapen, witschouderkapucijnapen, zwarthandslingerapen, 6 soorten ijsvogels, slangenhalsvogels en tal van andere dieren. Je krijgt ruim de tijd om de dieren rustig te fotograferen. Tussen het fotograferen en spotten van dieren door geniet je van een heerlijke lunch op de boot. Bij deze excursie hebben we onze eigen privéboot. Een ruime boot, waar je heen en weer kunt lopen, waardoor je alle ruimte hebt om te fotograferen.

In de avond ga je samen met een lokale gids op zoek naar de beroemde Costa Ricaanse kikkers met de rode oogjes en de oranje poten. Naast deze kikker kan je nog veel andere soorten kikkers spotten die hier ‘s avonds actief zijn, zoals doorzichtige glaskikkers en andere soorten boomkikkers.

Spin Costa Rica
Leguaan tijdens de fotografiereis door Costa Rica
Uitleg op het strand van Matapalo Costa Rica

Dag 5

Fotoreis Costa Rica: Birdwatching en prachtige vergezichten

Voordat je op weg gaat naar Rincón de la Vieja ga je al voor het ontbijt, een birdwatchingtour doen. Rondom La Fortuna en de Arenal Vulkaan komen meer dan 400 soorten vogels voor waarvan sommige zeer kleurrijk zijn, zoals de verschillende tangara soorten. Ook toekans en verschillende papegaai-achtigen zijn met jouw camera vast te leggen. Onderweg naar Rincón de la Vieja passeer je Lake Arenal. Vanaf hier heb je vanaf diverse plekken prachtige uitzichten op het meer en op de Arenal-vulkaan. Uiteraard maak je onderweg diverse fotostops om de mooie landschappen in beeld te brengen.

Als je Lake Arenal verlaat, kom je al snel in het drogere deel van Costa Rica: de provincie Guanacaste, waarin ook onze eindbestemming gelegen is. 

Op het terrein van de mooie lodge komen diverse dieren voor zoals vele eekhoorns, goudhazen, motmots, toekans en vele andere prachtige vogels. Genoeg om te fotograferen. Je maakt hier een wandeling over hangbruggen, waarbij je veel wildlife spot, maar vergeet ook de flora niet. De bloemen en planten zijn ook zeker een macrofoto waard.

Dirk en Dick bij Rincon de la Vieja Costa Rica

Dag 6

Rincón de la Vieja – Vulkaan, landschapsfotografie en apen fotograferen

Rincón de la Vieja National Park is een van de mooiste parken van Costa Rica. Het park ligt rondom de 1916 meter hoge gelijknamige vulkaan. Je maakt in het nationale park een wandeling over de Las Pailas route. Deze wandeling is een mooie en zeer afwisselende route  langs mooie riviertjes, een waterval en diverse vulkanische activiteiten, zoals kokend grondwater, kokende modderpotten en prachtig gekleurde zwavelmeren.

In dit park komen diverse soorten dieren voor zoals het neusbeertje, zwarthandslingerapen, miereneters maar ook prachtige gekleurde vlinders en vogels zoals de motmot, kuifsjakohoenen en de bruine hokko.  

Fotografie reizen Costa Rica deelnemers Rincon de la Vieja
Fotografiereis Costa Rica beekje
Fotografiereis Costa Rica basilisk kiekeboe
Fotografie reis Costa Rica vulkanisch

Dag 7

Nevelwouden Monteverde – Macrofotografie in vlindertuin en nightwalk met tarantula’s en slangen

Na een vroeg ontbijt vertrek je richting de schitterende Llanos de Cortez watervallen. Waag een duik in het heldere water. Lange sluitertijdenfotografie is hier ook een goede optie. En ook is er wildlife te spotten.

Je vervolgt je weg naar de beroemde nevelwouden van Monteverde met onderweg spectaculaire vergezichten met uitzichten tot aan de Stille Oceaan. Uiteraard maken we regelmatig een fotostop, om deze vergezichten vast te leggen. Rond lunchtijd kom je aan in Monteverde, waarbij je in de middag een bezoek brengt aan de vlindertuin. Hier vliegen de meest kleurrijke vlindersoorten, zoals de blauwe morpho en de doorzichtige glasvleugelvlinders rond. Een perfecte plek om deze juweeltjes van de natuur vast te leggen.

In de avond staat er nog een nightwalk op het programma. Samen met een lokale gids, een zaklamp en jouw camera trek je de jungle in bij Monteverde op zoek naar het nachtleven. Tijdens de wandeling worden naast bijzondere insecten ook geregeld tarantula’s en slangen gezien en op de gevoelige plaat vastgelegd.
Brulaap tijdens een van de fotoreizen door Costa Rica
Fotografie reizen Jeanskikker, een rode kikker met ene 'blauw' broekje aan op een groen blad.
Crocodylus acutus Country: Costa Rica

Dag 8

Fotoreis Costa Rica: Skywalktour boven de boomtoppen van het regenwoud

De nevelwouden van Monteverde zijn adembenemend en mysterieus en behoren tot de meest groene plekken ter wereld. Er zijn diverse manieren om de nevelwouden te verkennen. Zo is er de mogelijkheid om als een vogel tussen en over de boomtoppen te zweven met een spectaculaire optionele canopytour. Een andere manier is via de loopbruggen waarvandaan je een adembenemend uitzicht hebt over de nevelwouden, die je op deze manier fantastisch kunt fotograferen. Deze bijzondere Skywalktour in Selvatura is uiteraard in de prijs inclusief.

Selvatura Monteverde fotoreis Costa Rica.
Hangende loopbruggen in Monteverde Selvatura Costa Rica.
Boa constrictor - fotoreis Costa Rica Monteverde
Hercules tor op een boom

Dag 9

Curichancha – Leg de quetzal met je fotocamera vast!

Curicancha is een ander locatie in Monteverde die we in de ochtend bezoeken. Hier ga je samen met de gids rustig op zoek naar allerlei soorten vogels zoals de bijzondere drielelklokvogel, de elegante quetzal en de dansende manakins. Ook oefen je hier op het fotograferen van de supersnelle kolibrie. In Monteverde komen een groot aantal soorten zeer kleurrijke kolibries voor. Kolibries zijn niet gemakkelijk te fotograferen, want het zijn razendsnelle vogeltjes. Je gaat met de tips van de fotograaf echter deze uitdaging aan.

Ga in de vrije middag zelf op stap met je camera. Bijvoorbeeld om de slangentuin van Monteverde te bezoeken. Hier zijn veel slangensoorten uit Costa Rica te vinden. Hier is het mogelijk om rustig de bekende boa constrictor, maar ook de gevaarlijkste slang van Costa Rica, de lanspuntslang, van dichtbij en veilig te fotograferen. In Monteverde is tevens een kikkeronderkomen. Is het je nog niet gelukt om het symbool van Costa Rica, de roodoogmakikikker, te fotograferen, dan lukt het je hier zeker. Monteverde is een plaats waar veel te fotograferen is. Zo is er ook de lokale orchideeëntuin. Het is verbazingwekkend hoeveel soorten en maten orchideeën er bestaan. De kleinste zo klein als een speldenknop, terwijl anderen de heerlijk geur hebben van chocolade. Wist je dat vanille ook gewonnen wordt uit een orchideeënsoort?

Mier met blad tijdens fotografiereis Costa Rica
Vulkaan Arenal in de wolken
Twee vleermuizen hangend aan een tak in Costa Rica

Dag 10

Pacifische kust – Tarcoles – Spectaculaire boottocht met spitssnuitkrokodillen van zeer dichtbij!

Manuel Antonio ligt aan de Pacifische kust. Onderweg hier naar toe stop je echter eerst voor een spectaculaire boottocht tussen de spitssnuitkrokodillen door. Je ziet de enorme exemplaren van soms bijna 5 meter in Tarcoles regelmatig van zeer dichtbij. Met de boot vaar je onder andere langs mangrove. Hier zie je verschillende vogelsoorten zoals de lepelaar, een bijzondere vogel met zijn opvallende snavel en zijn roze veren. Daarnaast fotografeer je diverse soorten reigers, visarenden, gieren, caracara’s en ibissen.

Costa Rica - Eekhoorn met nootje
Fotoreis Costa Rica op het strand van Matapalo
Op de boot tijdens de fotografiereis Costa Rica
Modder bubbel - Fotoreis Costa Rica

Dag 11

Manuel Antonio – Van wasbeertjes in close-up tot tropische stranden en magische zonsondergang

Het nationale park van Manuel Antonio staat vandaag op de planning. Het is een van de kleinere nationale parken van Costa Rica, maar ook een plek waar je veel dieren van dichtbij ziet. Ook is Manuel Antonio voorzien van mooie tropische stranden. Je gaat met onze natuurgids het park in. De gids zal je wijzen op de bijzondere dieren die je hier vindt, zoals doodshoofdaapjes, luiaards, witstaartherten, wasbeertjes en zwarte leguanen.

Het strand in het nationale park is het eindpunt van de tour. Je krijgt de mogelijkheid om heerlijk te zwemmen in een tropische baai. Of ga zelf op pad te gaan en loop naar de mirador, het uitzichtpunt of ga naar de punta cathedral. Aan het einde van de dag geniet je hier van een prachtige zonsondergang. Ook is er een optionele ontspannen boottocht om dolfijnen te spotten, te snorkelen en er is een diner aan boord, gevolgd door een zonsondergang op zee.

Vrolijk gekleurde vlinder in Costa Rica.
Costa Rica kolibri
Jesus Christ tijdens Fotoreis Costa Rica.

Dag 12

Quetzal National Park – San Gerardo de Dota – Vogelfotografie

Je verlaat de kust en passeert het hoogste punt van deze fotoreis op meer dan 3200 meter naar een van de mooiste valleien: Quetzal vallei. Hier overnacht je in een prachtige groene en vogelrijke omgeving in een klein plaatsje genaamd San Gerardo de Dota.
In de omgeving maak je wandelingen langs de mooie Savegre rivier die door de vallei loopt, om enkele van de meer dan 200 soorten vogels, die voorkomen in dit gebied, te fotograferen.

Fotoreis Costa Rica - waterval llanos de cortez
Fotoreis Costa Rica zeelandschap
Vogels op boomstam tijdens de fotoreis Costa Rica

Dag 13

Quetzal en héél veel vogels tijdens de fotoreis Costa Rica

De omgeving van San Gerardo de Dota behoort bij het Parque Nacional de Los Quetzales, het Quetzal National Park. Wil je deze adembenemende quetzal vinden, dan is dit één van de beste locaties van Costa Rica. Het prachtige metaalgroene met rode verenkleed van deze vogel en de sierlijke lange staart zorgde er voor dat deze vogel heilig was voor de Maya’s en de vogel verkozen is als nationale vogel van Guatemala. In de ochtend, voor het ontbijt, ga je samen met de gids op zoek naar deze majestueuze vogel om hem vast te leggen.

Na het ontbijt ga je nog veel meer prachtige vogels fotograferen. Uiteindelijk vervolgen we onze weg naar het nationale luchthaven om vervolgens aan het einde van de middag te beginnen aan de terugvlucht naar Amsterdam.

Mooi klein vogeltje op een tak - Costa Rica
Fotoreizen Costa Rica Rincon de la Vieja

Dag 14

De Fotoreis Costa Rica eindigt met duizenden schitterende natuurfoto’s!

Aan het einde van de ochtend arriveer je weer op de luchthaven van Amsterdam. Je hebt dan honderden, zo niet duizenden, schitterende natuurfoto’s op jouw geheugenkaartje staan. Tevens ben je een topervaring rijker. Zie jij deze fotografie reis ook zitten na het lezen van dit mooie dagprogramma? Schrijf je dan nu in voor de Fotoreis Costa Rica.

(routewijzigingen voorbehouden)

Kaart fotoreis Costa Rica

Inbegrepen:

 • Vlucht: Amsterdam – San Jose (Costa Rica) (retour)
 • Transfer van en naar de luchthaven in Costa Rica
 • Alle overnachtingen
 • 12x ontbijt
 • 1x Lunch tijdens Caño Negro boottocht
 • Alle vervoer gedurende de reis
 • Begeleiding van Nederlandstalige professionele (natuur)fotografen
 • Spaanstalige chauffeur
 • Entree Arenal National Park + excursie
 • Entree Manuel Antonio National Park + excursie
 • Entree Rincon de la Vieja National Park + excursie
 • Entree Curicancha + excursie
 • Entree watervallen en zwemmen Llanos de Cortez
 • Kikkertour La Fortuna incl. lokale gids
 • Birdwatching Tour La Fortuna
 • Birdwatching Tour Rincón de la Vieja
 • Boottocht Caño Negro
 • Skywalk Tour Selvatura Monteverde
 • Entree Vlindertuin Monteverde
 • Nighttour Monteverde incl. lokale gids
 • Krokodillentour Tarcoles boottocht
 • Quetzal tour San Gerardo de Dota

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 9,00 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Toeslag 1-persoonskamer ca. € 775.-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooien reisleiding
 • Vaccinaties
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Fooienpot chauffeur, hotels, gidsen, reisbegeleiding
 • Eventuele optionele excursies buiten het programma
 • Op aanvraag kan vanaf Antwerpen of Brussel worden gereisd
Fotoreis Costa Rica - Hotel met zwembad

Hotel Country Inn and Suites

De Country Inn & Suites San Jose Aeropuerto ligt in San José en biedt gratis WiFi, 2 luxe buitenzwembaden, een fitnesscentrum en een cadeauwinkel.

De kamers hebben een eigen badkamer en zijn voorzien van airconditioning en kabel-tv. Het hotel biedt roomservice en een wasservice.

Maquenque eco lodge

Deze bijzondere lodge is gelegen in het regenwoud van het noorden van Costa Rica. De kamers hebben eigen douche en toilet en een buiten terras om te genieten van de omgeving.

In de tropische tuin bevindt zich een zwembad. De lodge beschikt over een eigen restaurant en gratis WiFi.

Arenal Oasis lodge

Aan de voet van de Arenal vulkaan ligt de Arenal Oasis lodge. De knusse, comfortabele huisjes liggen mooi verscholen in de jungle.

De lodge beschikt over een eigen restaurant welke ook druk bezocht wordt door de lokale vogels. Een perfecte plek om ze te fotograferen! In het restaurant is WiFi beschikbaar.

Buena Vista lodge

Buena Vista is de Spaanstalige betekenis voor goed uitzicht. Dat heeft deze lodge zeker. Vanuit de bar van het hotel heb je een prachtig uitzicht waar je onder het genot van een cocktail de zonsondergang uitstekend kunt fotograferen.

De lodge beschikt naast de bar over 2 restaurants en een zwembad ook over loopbruggen door de boomtoppen. WiFi is aanwezig in de restaurants van de lodge.

Hotel Cipreses

Gesitueerd op een hoger gedeelte van Monteverde met een uitzicht over het gebied. De kamers zijn sfeervol, ruim en voorzien van WiFi.

Cabinas Espadilla

Cabinas Espadilla is een mooi hotel op een meer dan uitstekende locatie. Het is gelegen op loopafstand van het Nationale Park Manuel Antonio en ligt ook maar slechts een paar honderd meter vanaf het 8km lange strand Playa Espadilla.

Het hotel heeft ruime comfortabele kamers met airconditioning. Het hotel beschikt over WiFi. In de mooi aangelegde tropische tuin is een zwembad aanwezig voor een verfrissende duik.

Hotel Savegre

Een prachtige luxe lodge in San Gerardo de Dota gelegen aan de Savegre rivier. In de prachtig aangelegde tuin wemelt het van de vogeltjes zoals kolibries en diverse soorten gekleurde tangares. Ook de Quetzal laat zich met regelmaat in de tuin van het hotel zien. De mooie en gezellige kamers liggen om een mooi aangelegde tuin.

Het hotel heeft een uitstekend restaurant, een bar met grote open haard. Optioneel kan er gebruik worden gemaakt van de spa waar men een hot tub, jacuzzi en sauna heeft en massages verzorgt.

(Alle hotels zijn onder voorbehoud)

Foto-apparatuur:

 • Het maakt voor de Fotoreis Costa Rica niet uit wat voor een camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is een camera die behoorlijk in kan zoomen aanbevolen.
 • Voor spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s is het raadzaam naast een standaard/groothoeklens ook een telelens mee te nemen. Dit om dieren op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen. Ook een macrolens voor de kleine dieren is aan te raden. Beschik je over filters, neem deze dan ook mee. Daarnaast is een statief of monopod handig.
 • Zorg voor voldoende geheugenkaartjes, deze zijn niet altijd overal te verkrijgen.
 • Ook een extra accu is raadzaam zodat je niet onverwachts zonder zit en geen foto’s meer kan maken.
 • In verband met de mogelijkheid op regen tijdens de Fotoreis Costa Rica is het eveneens aan te raden om een beschermingshoes voor de camera en lens mee te nemen.

Fysieke zwaarte van de reis: Licht tot gemiddeld

 • Er worden diverse, eenvoudige wandelingen gemaakt. Hierbij is de luchtvochtigheid soms hoog en kan het heet zijn.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling voor de Fotoreis Costa Rica binnen twee weken na boeking: 45 procent van de totale reissom.  Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Bij al onze buitenlandse reizen is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekering en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Op het inschrijfformulier kan je aangeven of je informatie wilt over een reisverzekering via ons. Ook kan je die via onze website zelf afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Bagage tijdens de fotoreis Costa Rica:

 • De bus heeft een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.

Vaccinaties:

 • Vraag bij uw huisarts of de GGD na, of kijk op de website van thuisvaccinatie.nl om te zien, welke vaccinaties nodig zijn voor Costa Rica.
 • Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.

Vliegtuigklasse:

 • Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat je de Fotoreis Costa Rica bij ons boekt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar zijn. Fotografie-reizen.nl dient uw vliegticket voor deze fotografie reis dan in een andere (duurdere) klasse te boeken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom.

Wilde dieren tijdens de fotoreis Costa Rica:

 • Pas op voor wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor uw eigen veiligheid goed naar de reisbegeleiding en lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren tijdens de Fotoreis Costa Rica.

Algemene voorwaarden:

Lees de algemene voorwaarden

Kleding:

 • Het klimaat in Costa Rica is over het algemeen warm en vochtig. In de bergen van Monteverde en San Gerardo de Dota kan het echter in de avond flink afkoelen. Hierdoor is het verstandig om ook een warme fleecejack of trui mee te nemen voor in de avonduren. In Costa Rica kan het vaak veel en hard regenen. Regenkleding is daarom te adviseren. Zorg voor goed schoeisel met stevige grip. We maken op diverse plaatsen wandelingen door nationale parken. Onderweg zijn tijdens de Fotoreis Costa Rica er op enkele locaties mogelijkheden om kleding te laten wassen. Dit is overigens niet altijd heel goedkoop.
 • Hieronder een overzichtje wat we adviseren om mee te nemen tijdens de Fotoreis Costa Rica naast de normale kleding en toiletartikelen:
  – Regenkleding
  – Goede wandelschoenen
  – Zwemkleding
  – Badhanddoek
  – Zaklantaarn
  – Medicatie
  – Zonnebril, hoofdbescherming
  – Insectenspray
  – Wereldstekker

Transport:

 • Tijdens de fotografie rondreis maken we gebruik van een zogeheten Coaster Bus. Dit is een kleine bus. Onze bagage zal bij een kleine groep worden geplaatst op de achterbanken zodat dit eenvoudiger is met het inladen.

Geldzaken:

 • In Costa Rica heeft men een eigen munteenheid genaamd de Colon. Je kunt echter overal waar je komt ook betalen met de Amerikaanse Dollar. Omdat er tijdens deze reis van Fotografie-reizen.nl maar liefst 15 excursies, 4 nationale parken, 1 lunch en alle ontbijten inclusief zijn heb je ter plaatsen niet erg veel extra kosten meer. Ter plaatse betaal je dus nog de lunches, diners, drankjes en eventueel souvenirs en eventueel extra, optionele excursies. Qua maaltijden en supermarkten moet je rekening houden met Nederlandse prijzen.
 • Costa Rica is een duur land, zeker qua excursies. Omdat de genoemde excursies in de reissom al zijn inbegrepen komt u niet meer voor onaangename financiële verrassingen te staan. Betalen met Euro’s is vaak niet mogelijk. Wisselen van Euro’s kan eventueel op de luchthaven. Het handigst is om ongeveer 300 Dollar aan contanten al bij je te hebben. Pinnen van Dollars kan ook op Schiphol. Gedurende de Fotoreis Costa Rica is het dan mogelijk om nog bij te pinnen. Op diverse locaties kan je pinnen met de Maestro pinpas. Vergeet deze echter niet op ‘wereldpas’ in te stellen anders is pinnen in Costa Rica niet mogelijk. Verder kan je pinnen met Mastercard en Visa. Bij de meeste plaatsen waar we stoppen om eventueel geld te pinnen kan je zowel Colon als Dollars opnemen. Let op! V-Pay kaarten werken niet in Costa Rica!
 • De grotere restaurants accepteren ook creditcards voor betalingen. Voor wisselkoersen kijk je op de website van https://www.oanda.com

Veiligheid:

 • Costa Rica is een relatief veilig land. Uiteraard is het ook hier belangrijk om goed op je spullen te letten en geen waardevolle spullen te laten rondslingeren. Een moneybelt welke op het lichaam gedragen kan worden is een goede manier om je geld, bankzaken en paspoort op te bergen. Controleer ook voor vertrek of o.a. je apparatuur goed verzekerd is.

Reisdocumenten voor de fotoreis Costa Rica:

 • Om Costa Rica te bezoeken heb je een paspoort nodig welke bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor Costa Rica is geen Visum nodig voor mensen met een Nederlands paspoort. Mensen uit België die in het bezit zijn van een nieuw model paspoort hebben eveneens geen Visum nodig. Het nieuwe model paspoort is herkenbaar door het logo van de Europese Unie aan de voorzijde. U bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste reisdocumenten. Dus controleer tijdig voorafgaande aan de reis of u deze daadwerkelijk bezit.
 • Reist u met kinderen zorg er dan voor dat ook de kinderen een juist paspoort hebben. Als een van de ouders achterblijft dient er een verklaring toestemming vakantie én een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder overhandigd te kunnen worden. Dit geld ook als de achternaam van de ouder die meereist anders is dan van het meereizende kind. Voor informatie hierover kunt u zich wenden tot de website van de Rijksoverheid. Voor Belgen geldt hiervoor de website van Buitenlandse Zaken.

Reiszwaarte fotoreis Costa Rica:

 • De Fotoreis Costa Rica is geen zware fotografie reis. We overnachten in comfortabele middenklasse hotels waarvan meerdere voorzien zijn van een zwembad. De reisafstanden in Costa Rica zijn niet lang waardoor we meer tijd hebben om te fotograferen en relatief weinig tijd kwijt zijn aan reistijden. Sommige dagen kunnen relatief lang zijn, omdat we op tijd vertrekken met excursies aangezien veel dieren vroeg in de ochtend actief zijn.

Stroom:

 • In Costa Rica gebruikt men stekkers van het Type A en B. Simpel gezegd. Je hebt een converter nodig met rechte platte polen. De netspanning in Costa Rica is 120 Volt op een frequentie van 60 Hertz. In principe zijn alle camera apparatuur en laptops tegenwoordig geschikt voor deze stopcontacten en spanning. Ben je er niet zeker van controleer dan van te voren even of je apparatuur geschikt is voor dit spanningsnetwerk. Meer informatie vind je op de website: https://www.wereldstopcontacten.nl/costa-rica/

Tijdverschil:

 • Tijdens onze wintertijd is het 7 uur vroeger in Costa Rica. Tijdens onze zomertijd is dit verschil 8 uur.

Communicatie tijdens de fotoreis Costa Rica:

 • Bellen naar Nederland of België is duur. In principe heeft elk hotel wifi beschikbaar waardoor het mogelijk is om via Skype, Messenger of Whatsapp goedkoop naar Nederland te bellen en berichten te versturen. Versturen van kaartjes duurt ongeveer 2 weken.

Klik op de foto om een fotogalerij te openen.

Fotoreis Costa Rica - Impressie

Fotoreis Costa Rica - 2020

Klik snel op de tabbladen hieronder voor meer informatie over deze geweldige fotoreis naar Costa Rica!

Groepsfoto gemaakt tijdens de fotoreis Costa Rica in november 2019.
Fotoreis Costa Rica kolibri
Fotoreis Costa Rica Roodoogmakikikker

Vijftien excursies en vier Nationale Parken inclusief!

Ongekend! Dat is onze Fotoreis Costa Rica. De fotografie reis zit boordevol natuurexcursies die begeleid worden door gidsen met kennis van de natuurwereld. Elke dag trek je erop uit om weer nieuwe diersoorten te bewonderen. Zoveel verschillende dieren heb je nog niet eerder in zo’n korte tijd kunnen spotten. Van de bijzondere Costa Ricaanse kikkers tot apen en van vogels tot krokodillen. Soms trek je er in de avond op uit, soms ga je per boot en een andere keer wandelend door het regenwoud. En het mooie is: alle beschreven excursies zijn inclusief bij de Fotoreis Costa Rica! Zeventien natuurtours maar liefst. Ook de entrees van vier Nationale Parken zitten in de prijs van de fotografie reis. Je zult deze reis honderden verschillende diersoorten met jouw camera vastleggen. We beloven dat je met duizenden schitterende foto’s weer huiswaarts keert. Dat vind je nergens, alleen bij Fotografie-reizen.nl.

Fotoreis Costa Rica op de vulkaan
Fotografie reis Costa Rica zonsondergang
Krokodillen spotten op de boot tijdens de fotoreis Costa Rica

Op fotoreis met topfotografen

De Fotoreis Costa Rica wordt begeleid door meerdere topnatuurfotografen afhankelijk van de groepsgrootte. Ze hebben over de hele wereld de flora en fauna heeft vastgelegd met hun camera en zijn een kei in het spotten van dieren. Enthousiast? Boek de Fotoreis Costa Rica!

Fotoreis Costa Rica een must voor natuurliefhebber

Costa Rica is een waar natuurparadijs. Meer dan 5 procent van alle flora en fauna in de wereld komt voor in dit kleine land gelegen in Centraal Amerika. Costa Rica is hiermee dan ook een absolute must voor elke fervente fotograaf en natuurliefhebber. Tijdens onze Fotoreis Costa Rica kom je op de meest bijzondere en diverse locaties, waarbij je dagelijks een overvloed aan tijd hebt om te fotograferen. Deze fotografie reis biedt alle mogelijkheden om jouw fotografiekennis en -vaardigheden verder te ontwikkelen. Je telelens komt bijvoorbeeld van pas om de meer dan 800 soorten vogels te fotograferen die Costa Rica rijk is. De macrolens is perfect voor de intrigerende insecten en kleurrijke bloemen. Maar ook de groothoeklens komt van pas voor de prachtige landschappen, zonsondergangen en watervallen. We maken geregeld gebruik van het mooie ochtend- en avondlicht.

Fotoreis Costa Rica Ineke
Fotoreis Costa Rica - vulkaan Poas
Fotoreis Costa Rica - fotograferen lichtstralen
Fotoreis Costa Rica Leguaan van onderen
In de jungle tijdens de fotografiereis Costa Rica
Fotograferen vanaf een boot Fotoreis Costa Rica
Close-up van een jonge capucijneraap.

Dag 1 en 2

Jouw geweldige Fotoreis Costa Rica begint…

Je vliegt samen met jouw mede-fotoreisdeelnemers van Amsterdam naar San José. Na de eerste overnachting vertrek je in de ochtend richting het noorden van Costa Rica waar het Maquenque wildlife refuge gelegen is. Je bevindt je midden in het regenwoud en gaat op zoek naar lokale wildlife. Zet jij de mooie groene of rood gekleurde gifkikkertjes op de foto? Ook voor het fotograferen van vogels zit je hier op de perfecte plek. Naast allerlei soorten vogels in de mooiste kleuren laten ook toekans en ara’s zich met grote regelmaat in deze omgeving zien. 

Rood met gele bloem.
De roodoogmakikker is het symbool van Costa Rica.
Vrolijk gekleurde kolibri in Costa Rica.

Dag 3

La Fortuna: Fotograferen bij de vulkaan

In de ochtend heb je alle tijd om rustig de vogels rondom de Maquenque ecolodge op de foto te zetten. Bij deze lodge zijn maar liefst meer dan 550 soorten geteld! Bij het fotograferen wordt je natuurlijk geholpen door onze fotograferen die je alle tips en handigheidjes geven om de vogels zo mooi mogelijk vast te leggen.

Je vervolgt aan het eind van de ochtend je fotografiereis door Costa Rica richting La Fortuna, een plaatsje gelegen aan de voet van de Arenal vulkaan. Na de lunch breng je een bezoek aan het Arenal Lava 1968 Park waar je een wandeling maakt door het regenwoud. Spot onderweg de witschouderkapucijnapen, mantelbrulapen en neusbeertjes. Veel geziene vogels in het park zijn de relatief zeldzame bruine hokko en oropendola’s. Ook heb je prachtig zicht op de Arenal-vulkaan en over het grootste meer van Costa Rica, Lake Arenal. Na het bezoek aan het park ga je richting jouw mooie hotel.

Brilaanp tijdens de fotografiereis Costa Rica
Oog van een leguaan fotoreis Costa Rica

Dag 4

Caño Negro – Kaaimannen, ijsvogels en apen fotograferen

Vroeg in de ochtend ga je op weg naar Los Chiles, gelegen aan de grens met Nicaragua. In Los Chiles breng je een bezoek aan het Caño Negro reservaat wat een must is voor natuurliefhebbers en fotografen. Door het Caño Negro reservaat ligt de Río Frío rivier waarop je een mooie boottocht gaat maken op zoek naar grote aantallen dieren die hier voorkomen. Zo zie je brilkaaimannen, groene leguanen, kroonbasilisken, mantelbrulapen, witschouderkapucijnapen, zwarthandslingerapen, 6 soorten ijsvogels, slangenhalsvogels en tal van andere dieren. Je krijgt ruim de tijd om de dieren rustig te fotograferen. Tussen het fotograferen en spotten van dieren door geniet je van een heerlijke lunch op de boot. Bij deze excursie hebben we onze eigen privéboot. Een ruime boot, waar je heen en weer kunt lopen, waardoor je alle ruimte hebt om te fotograferen.

In de avond ga je samen met een lokale gids op zoek naar de beroemde Costa Ricaanse kikkers met de rode oogjes en de oranje poten. Naast deze kikker kan je nog veel andere soorten kikkers spotten die hier ‘s avonds actief zijn, zoals doorzichtige glaskikkers en andere soorten boomkikkers.

Spin Costa Rica
Leguaan tijdens de fotografiereis door Costa Rica
Uitleg op het strand van Matapalo Costa Rica

Dag 5

Fotoreis Costa Rica: Birdwatching en prachtige vergezichten

Voordat je op weg gaat naar Rincón de la Vieja ga je al voor het ontbijt, een birdwatchingtour doen. Rondom La Fortuna en de Arenal Vulkaan komen meer dan 400 soorten vogels voor waarvan sommige zeer kleurrijk zijn, zoals de verschillende tangara soorten. Ook toekans en verschillende papegaai-achtigen zijn met jouw camera vast te leggen. Onderweg naar Rincón de la Vieja passeer je Lake Arenal. Vanaf hier heb je vanaf diverse plekken prachtige uitzichten op het meer en op de Arenal-vulkaan. Uiteraard maak je onderweg diverse fotostops om de mooie landschappen in beeld te brengen.

Als je Lake Arenal verlaat, kom je al snel in het drogere deel van Costa Rica: de provincie Guanacaste, waarin ook onze eindbestemming gelegen is. 

Op het terrein van de mooie lodge komen diverse dieren voor zoals vele eekhoorns, goudhazen, motmots, toekans en vele andere prachtige vogels. Genoeg om te fotograferen. Je maakt hier een wandeling over hangbruggen, waarbij je veel wildlife spot, maar vergeet ook de flora niet. De bloemen en planten zijn ook zeker een macrofoto waard.

Dirk en Dick bij Rincon de la Vieja Costa Rica

Dag 6

Rincón de la Vieja – Vulkaan, landschapsfotografie en apen fotograferen

Rincón de la Vieja National Park is een van de mooiste parken van Costa Rica. Het park ligt rondom de 1916 meter hoge gelijknamige vulkaan. Je maakt in het nationale park een wandeling over de Las Pailas route. Deze wandeling is een mooie en zeer afwisselende route  langs mooie riviertjes, een waterval en diverse vulkanische activiteiten, zoals kokend grondwater, kokende modderpotten en prachtig gekleurde zwavelmeren.

In dit park komen diverse soorten dieren voor zoals het neusbeertje, zwarthandslingerapen, miereneters maar ook prachtige gekleurde vlinders en vogels zoals de motmot, kuifsjakohoenen en de bruine hokko.  

Fotografie reizen Costa Rica deelnemers Rincon de la Vieja
Fotografiereis Costa Rica beekje
Fotografiereis Costa Rica basilisk kiekeboe
Fotografie reis Costa Rica vulkanisch

Dag 7

Nevelwouden Monteverde – Macrofotografie in vlindertuin en nightwalk met tarantula’s en slangen

Na een vroeg ontbijt vertrek je richting de schitterende Llanos de Cortez watervallen. Waag een duik in het heldere water. Lange sluitertijdenfotografie is hier ook een goede optie. En ook is er wildlife te spotten.

Je vervolgt je weg naar de beroemde nevelwouden van Monteverde met onderweg spectaculaire vergezichten met uitzichten tot aan de Stille Oceaan. Uiteraard maken we regelmatig een fotostop, om deze vergezichten vast te leggen. Rond lunchtijd kom je aan in Monteverde, waarbij je in de middag een bezoek brengt aan de vlindertuin. Hier vliegen de meest kleurrijke vlindersoorten, zoals de blauwe morpho en de doorzichtige glasvleugelvlinders rond. Een perfecte plek om deze juweeltjes van de natuur vast te leggen.

In de avond staat er nog een nightwalk op het programma. Samen met een lokale gids, een zaklamp en jouw camera trek je de jungle in bij Monteverde op zoek naar het nachtleven. Tijdens de wandeling worden naast bijzondere insecten ook geregeld tarantula’s en slangen gezien en op de gevoelige plaat vastgelegd.
Brulaap tijdens een van de fotoreizen door Costa Rica
Fotografie reizen Jeanskikker, een rode kikker met ene 'blauw' broekje aan op een groen blad.
Crocodylus acutus Country: Costa Rica

Dag 8

Fotoreis Costa Rica: Skywalktour boven de boomtoppen van het regenwoud

De nevelwouden van Monteverde zijn adembenemend en mysterieus en behoren tot de meest groene plekken ter wereld. Er zijn diverse manieren om de nevelwouden te verkennen. Zo is er de mogelijkheid om als een vogel tussen en over de boomtoppen te zweven met een spectaculaire optionele canopytour. Een andere manier is via de loopbruggen waarvandaan je een adembenemend uitzicht hebt over de nevelwouden, die je op deze manier fantastisch kunt fotograferen. Deze bijzondere Skywalktour in Selvatura is uiteraard in de prijs inclusief.

Selvatura Monteverde fotoreis Costa Rica.
Hangende loopbruggen in Monteverde Selvatura Costa Rica.
Boa constrictor - fotoreis Costa Rica Monteverde
Hercules tor op een boom

Dag 9

Curichancha – Leg de quetzal met je fotocamera vast!

Curicancha is een ander locatie in Monteverde die we in de ochtend bezoeken. Hier ga je samen met de gids rustig op zoek naar allerlei soorten vogels zoals de bijzondere drielelklokvogel, de elegante quetzal en de dansende manakins. Ook oefen je hier op het fotograferen van de supersnelle kolibrie. In Monteverde komen een groot aantal soorten zeer kleurrijke kolibries voor. Kolibries zijn niet gemakkelijk te fotograferen, want het zijn razendsnelle vogeltjes. Je gaat met de tips van de fotograaf echter deze uitdaging aan.

Ga in de vrije middag zelf op stap met je camera. Bijvoorbeeld om de slangentuin van Monteverde te bezoeken. Hier zijn veel slangensoorten uit Costa Rica te vinden. Hier is het mogelijk om rustig de bekende boa constrictor, maar ook de gevaarlijkste slang van Costa Rica, de lanspuntslang, van dichtbij en veilig te fotograferen. In Monteverde is tevens een kikkeronderkomen. Is het je nog niet gelukt om het symbool van Costa Rica, de roodoogmakikikker, te fotograferen, dan lukt het je hier zeker. Monteverde is een plaats waar veel te fotograferen is. Zo is er ook de lokale orchideeëntuin. Het is verbazingwekkend hoeveel soorten en maten orchideeën er bestaan. De kleinste zo klein als een speldenknop, terwijl anderen de heerlijk geur hebben van chocolade. Wist je dat vanille ook gewonnen wordt uit een orchideeënsoort?

Mier met blad tijdens fotografiereis Costa Rica
Vulkaan Arenal in de wolken
Twee vleermuizen hangend aan een tak in Costa Rica

Dag 10

Pacifische kust – Tarcoles – Spectaculaire boottocht met spitssnuitkrokodillen van zeer dichtbij!

Manuel Antonio ligt aan de Pacifische kust. Onderweg hier naar toe stop je echter eerst voor een spectaculaire boottocht tussen de spitssnuitkrokodillen door. Je ziet de enorme exemplaren van soms bijna 5 meter in Tarcoles regelmatig van zeer dichtbij. Met de boot vaar je onder andere langs mangrove. Hier zie je verschillende vogelsoorten zoals de lepelaar, een bijzondere vogel met zijn opvallende snavel en zijn roze veren. Daarnaast fotografeer je diverse soorten reigers, visarenden, gieren, caracara’s en ibissen.

Costa Rica - Eekhoorn met nootje
Fotoreis Costa Rica op het strand van Matapalo
Op de boot tijdens de fotografiereis Costa Rica
Modder bubbel - Fotoreis Costa Rica

Dag 11

Manuel Antonio – Van wasbeertjes in close-up tot tropische stranden en magische zonsondergang

Het nationale park van Manuel Antonio staat vandaag op de planning. Het is een van de kleinere nationale parken van Costa Rica, maar ook een plek waar je veel dieren van dichtbij ziet. Ook is Manuel Antonio voorzien van mooie tropische stranden. Je gaat met onze natuurgids het park in. De gids zal je wijzen op de bijzondere dieren die je hier vindt, zoals doodshoofdaapjes, luiaards, witstaartherten, wasbeertjes en zwarte leguanen.

Het strand in het nationale park is het eindpunt van de tour. Je krijgt de mogelijkheid om heerlijk te zwemmen in een tropische baai. Of ga zelf op pad te gaan en loop naar de mirador, het uitzichtpunt of ga naar de punta cathedral. Aan het einde van de dag geniet je hier van een prachtige zonsondergang. Ook is er een optionele ontspannen boottocht om dolfijnen te spotten, te snorkelen en er is een diner aan boord, gevolgd door een zonsondergang op zee.

Vrolijk gekleurde vlinder in Costa Rica.
Costa Rica kolibri
Jesus Christ tijdens Fotoreis Costa Rica.

Dag 12

Quetzal National Park – San Gerardo de Dota – Vogelfotografie

Je verlaat de kust en passeert het hoogste punt van deze fotoreis op meer dan 3200 meter naar een van de mooiste valleien: Quetzal vallei. Hier overnacht je in een prachtige groene en vogelrijke omgeving in een klein plaatsje genaamd San Gerardo de Dota.
In de omgeving maak je wandelingen langs de mooie Savegre rivier die door de vallei loopt, om enkele van de meer dan 200 soorten vogels, die voorkomen in dit gebied, te fotograferen.

Fotoreis Costa Rica - waterval llanos de cortez
Fotoreis Costa Rica zeelandschap
Vogels op boomstam tijdens de fotoreis Costa Rica

Dag 13

Quetzal en héél veel vogels tijdens de fotoreis Costa Rica

De omgeving van San Gerardo de Dota behoort bij het Parque Nacional de Los Quetzales, het Quetzal National Park. Wil je deze adembenemende quetzal vinden, dan is dit één van de beste locaties van Costa Rica. Het prachtige metaalgroene met rode verenkleed van deze vogel en de sierlijke lange staart zorgde er voor dat deze vogel heilig was voor de Maya’s en de vogel verkozen is als nationale vogel van Guatemala. In de ochtend, voor het ontbijt, ga je samen met de gids op zoek naar deze majestueuze vogel om hem vast te leggen.

Na het ontbijt ga je nog veel meer prachtige vogels fotograferen. Uiteindelijk vervolgen we onze weg naar het nationale luchthaven om vervolgens aan het einde van de middag te beginnen aan de terugvlucht naar Amsterdam.

Mooi klein vogeltje op een tak - Costa Rica
Fotoreizen Costa Rica Rincon de la Vieja

Dag 14

De Fotoreis Costa Rica eindigt met duizenden schitterende natuurfoto’s!

Aan het einde van de ochtend arriveer je weer op de luchthaven van Amsterdam. Je hebt dan honderden, zo niet duizenden, schitterende natuurfoto’s op jouw geheugenkaartje staan. Tevens ben je een topervaring rijker. Zie jij deze fotografie reis ook zitten na het lezen van dit mooie dagprogramma? Schrijf je dan nu in voor de Fotoreis Costa Rica.

(routewijzigingen voorbehouden)

Kaart fotoreis Costa Rica

Inbegrepen:

 • Vlucht: Amsterdam – San Jose (Costa Rica) (retour)
 • Transfer van en naar de luchthaven in Costa Rica
 • Alle overnachtingen
 • 12x ontbijt
 • 1x Lunch tijdens Caño Negro boottocht
 • Alle vervoer gedurende de reis
 • Begeleiding van Nederlandstalige professionele (natuur)fotografen
 • Spaanstalige chauffeur
 • Entree Arenal National Park + excursie
 • Entree Manuel Antonio National Park + excursie
 • Entree Rincon de la Vieja National Park + excursie
 • Entree Curicancha + excursie
 • Entree watervallen en zwemmen Llanos de Cortez
 • Kikkertour La Fortuna incl. lokale gids
 • Birdwatching Tour La Fortuna
 • Birdwatching Tour Rincón de la Vieja
 • Boottocht Caño Negro
 • Skywalk Tour Selvatura Monteverde
 • Entree Vlindertuin Monteverde
 • Nighttour Monteverde incl. lokale gids
 • Krokodillentour Tarcoles boottocht
 • Quetzal tour San Gerardo de Dota

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 9,00 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Toeslag 1-persoonskamer ca. € 775.-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooien reisleiding
 • Vaccinaties
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Fooienpot chauffeur, hotels, gidsen, reisbegeleiding
 • Eventuele optionele excursies buiten het programma
 • Op aanvraag kan vanaf Antwerpen of Brussel worden gereisd
Fotoreis Costa Rica - Hotel met zwembad

Hotel Country Inn and Suites

De Country Inn & Suites San Jose Aeropuerto ligt in San José en biedt gratis WiFi, 2 luxe buitenzwembaden, een fitnesscentrum en een cadeauwinkel.

De kamers hebben een eigen badkamer en zijn voorzien van airconditioning en kabel-tv. Het hotel biedt roomservice en een wasservice.

Maquenque eco lodge

Deze bijzondere lodge is gelegen in het regenwoud van het noorden van Costa Rica. De kamers hebben eigen douche en toilet en een buiten terras om te genieten van de omgeving.

In de tropische tuin bevindt zich een zwembad. De lodge beschikt over een eigen restaurant en gratis WiFi.

Arenal Oasis lodge

Aan de voet van de Arenal vulkaan ligt de Arenal Oasis lodge. De knusse, comfortabele huisjes liggen mooi verscholen in de jungle.

De lodge beschikt over een eigen restaurant welke ook druk bezocht wordt door de lokale vogels. Een perfecte plek om ze te fotograferen! In het restaurant is WiFi beschikbaar.

Buena Vista lodge

Buena Vista is de Spaanstalige betekenis voor goed uitzicht. Dat heeft deze lodge zeker. Vanuit de bar van het hotel heb je een prachtig uitzicht waar je onder het genot van een cocktail de zonsondergang uitstekend kunt fotograferen.

De lodge beschikt naast de bar over 2 restaurants en een zwembad ook over loopbruggen door de boomtoppen. WiFi is aanwezig in de restaurants van de lodge.

Hotel Cipreses

Gesitueerd op een hoger gedeelte van Monteverde met een uitzicht over het gebied. De kamers zijn sfeervol, ruim en voorzien van WiFi.

Cabinas Espadilla

Cabinas Espadilla is een mooi hotel op een meer dan uitstekende locatie. Het is gelegen op loopafstand van het Nationale Park Manuel Antonio en ligt ook maar slechts een paar honderd meter vanaf het 8km lange strand Playa Espadilla.

Het hotel heeft ruime comfortabele kamers met airconditioning. Het hotel beschikt over WiFi. In de mooi aangelegde tropische tuin is een zwembad aanwezig voor een verfrissende duik.

Hotel Savegre

Een prachtige luxe lodge in San Gerardo de Dota gelegen aan de Savegre rivier. In de prachtig aangelegde tuin wemelt het van de vogeltjes zoals kolibries en diverse soorten gekleurde tangares. Ook de Quetzal laat zich met regelmaat in de tuin van het hotel zien. De mooie en gezellige kamers liggen om een mooi aangelegde tuin.

Het hotel heeft een uitstekend restaurant, een bar met grote open haard. Optioneel kan er gebruik worden gemaakt van de spa waar men een hot tub, jacuzzi en sauna heeft en massages verzorgt.

(Alle hotels zijn onder voorbehoud)

Foto-apparatuur:

 • Het maakt voor de Fotoreis Costa Rica niet uit wat voor een camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is een camera die behoorlijk in kan zoomen aanbevolen.
 • Voor spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s is het raadzaam naast een standaard/groothoeklens ook een telelens mee te nemen. Dit om dieren op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen. Ook een macrolens voor de kleine dieren is aan te raden. Beschik je over filters, neem deze dan ook mee. Daarnaast is een statief of monopod handig.
 • Zorg voor voldoende geheugenkaartjes, deze zijn niet altijd overal te verkrijgen.
 • Ook een extra accu is raadzaam zodat je niet onverwachts zonder zit en geen foto’s meer kan maken.
 • In verband met de mogelijkheid op regen tijdens de Fotoreis Costa Rica is het eveneens aan te raden om een beschermingshoes voor de camera en lens mee te nemen.

Fysieke zwaarte van de reis: Licht tot gemiddeld

 • Er worden diverse, eenvoudige wandelingen gemaakt. Hierbij is de luchtvochtigheid soms hoog en kan het heet zijn.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling voor de Fotoreis Costa Rica binnen twee weken na boeking: 45 procent van de totale reissom.  Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Bij al onze buitenlandse reizen is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekering en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Op het inschrijfformulier kan je aangeven of je informatie wilt over een reisverzekering via ons. Ook kan je die via onze website zelf afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Bagage tijdens de fotoreis Costa Rica:

 • De bus heeft een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.

Vaccinaties:

 • Vraag bij uw huisarts of de GGD na, of kijk op de website van thuisvaccinatie.nl om te zien, welke vaccinaties nodig zijn voor Costa Rica.
 • Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.

Vliegtuigklasse:

 • Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat je de Fotoreis Costa Rica bij ons boekt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar zijn. Fotografie-reizen.nl dient uw vliegticket voor deze fotografie reis dan in een andere (duurdere) klasse te boeken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom.

Wilde dieren tijdens de fotoreis Costa Rica:

 • Pas op voor wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor uw eigen veiligheid goed naar de reisbegeleiding en lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren tijdens de Fotoreis Costa Rica.

Algemene voorwaarden:

Lees de algemene voorwaarden

Kleding:

 • Het klimaat in Costa Rica is over het algemeen warm en vochtig. In de bergen van Monteverde en San Gerardo de Dota kan het echter in de avond flink afkoelen. Hierdoor is het verstandig om ook een warme fleecejack of trui mee te nemen voor in de avonduren. In Costa Rica kan het vaak veel en hard regenen. Regenkleding is daarom te adviseren. Zorg voor goed schoeisel met stevige grip. We maken op diverse plaatsen wandelingen door nationale parken. Onderweg zijn tijdens de Fotoreis Costa Rica er op enkele locaties mogelijkheden om kleding te laten wassen. Dit is overigens niet altijd heel goedkoop.
 • Hieronder een overzichtje wat we adviseren om mee te nemen tijdens de Fotoreis Costa Rica naast de normale kleding en toiletartikelen:
  – Regenkleding
  – Goede wandelschoenen
  – Zwemkleding
  – Badhanddoek
  – Zaklantaarn
  – Medicatie
  – Zonnebril, hoofdbescherming
  – Insectenspray
  – Wereldstekker

Transport:

 • Tijdens de fotografie rondreis maken we gebruik van een zogeheten Coaster Bus. Dit is een kleine bus. Onze bagage zal bij een kleine groep worden geplaatst op de achterbanken zodat dit eenvoudiger is met het inladen.

Geldzaken:

 • In Costa Rica heeft men een eigen munteenheid genaamd de Colon. Je kunt echter overal waar je komt ook betalen met de Amerikaanse Dollar. Omdat er tijdens deze reis van Fotografie-reizen.nl maar liefst 15 excursies, 4 nationale parken, 1 lunch en alle ontbijten inclusief zijn heb je ter plaatsen niet erg veel extra kosten meer. Ter plaatse betaal je dus nog de lunches, diners, drankjes en eventueel souvenirs en eventueel extra, optionele excursies. Qua maaltijden en supermarkten moet je rekening houden met Nederlandse prijzen.
 • Costa Rica is een duur land, zeker qua excursies. Omdat de genoemde excursies in de reissom al zijn inbegrepen komt u niet meer voor onaangename financiële verrassingen te staan. Betalen met Euro’s is vaak niet mogelijk. Wisselen van Euro’s kan eventueel op de luchthaven. Het handigst is om ongeveer 300 Dollar aan contanten al bij je te hebben. Pinnen van Dollars kan ook op Schiphol. Gedurende de Fotoreis Costa Rica is het dan mogelijk om nog bij te pinnen. Op diverse locaties kan je pinnen met de Maestro pinpas. Vergeet deze echter niet op ‘wereldpas’ in te stellen anders is pinnen in Costa Rica niet mogelijk. Verder kan je pinnen met Mastercard en Visa. Bij de meeste plaatsen waar we stoppen om eventueel geld te pinnen kan je zowel Colon als Dollars opnemen. Let op! V-Pay kaarten werken niet in Costa Rica!
 • De grotere restaurants accepteren ook creditcards voor betalingen. Voor wisselkoersen kijk je op de website van https://www.oanda.com

Veiligheid:

 • Costa Rica is een relatief veilig land. Uiteraard is het ook hier belangrijk om goed op je spullen te letten en geen waardevolle spullen te laten rondslingeren. Een moneybelt welke op het lichaam gedragen kan worden is een goede manier om je geld, bankzaken en paspoort op te bergen. Controleer ook voor vertrek of o.a. je apparatuur goed verzekerd is.

Reisdocumenten voor de fotoreis Costa Rica:

 • Om Costa Rica te bezoeken heb je een paspoort nodig welke bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor Costa Rica is geen Visum nodig voor mensen met een Nederlands paspoort. Mensen uit België die in het bezit zijn van een nieuw model paspoort hebben eveneens geen Visum nodig. Het nieuwe model paspoort is herkenbaar door het logo van de Europese Unie aan de voorzijde. U bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste reisdocumenten. Dus controleer tijdig voorafgaande aan de reis of u deze daadwerkelijk bezit.
 • Reist u met kinderen zorg er dan voor dat ook de kinderen een juist paspoort hebben. Als een van de ouders achterblijft dient er een verklaring toestemming vakantie én een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder overhandigd te kunnen worden. Dit geld ook als de achternaam van de ouder die meereist anders is dan van het meereizende kind. Voor informatie hierover kunt u zich wenden tot de website van de Rijksoverheid. Voor Belgen geldt hiervoor de website van Buitenlandse Zaken.

Reiszwaarte fotoreis Costa Rica:

 • De Fotoreis Costa Rica is geen zware fotografie reis. We overnachten in comfortabele middenklasse hotels waarvan meerdere voorzien zijn van een zwembad. De reisafstanden in Costa Rica zijn niet lang waardoor we meer tijd hebben om te fotograferen en relatief weinig tijd kwijt zijn aan reistijden. Sommige dagen kunnen relatief lang zijn, omdat we op tijd vertrekken met excursies aangezien veel dieren vroeg in de ochtend actief zijn.

Stroom:

 • In Costa Rica gebruikt men stekkers van het Type A en B. Simpel gezegd. Je hebt een converter nodig met rechte platte polen. De netspanning in Costa Rica is 120 Volt op een frequentie van 60 Hertz. In principe zijn alle camera apparatuur en laptops tegenwoordig geschikt voor deze stopcontacten en spanning. Ben je er niet zeker van controleer dan van te voren even of je apparatuur geschikt is voor dit spanningsnetwerk. Meer informatie vind je op de website: https://www.wereldstopcontacten.nl/costa-rica/

Tijdverschil:

 • Tijdens onze wintertijd is het 7 uur vroeger in Costa Rica. Tijdens onze zomertijd is dit verschil 8 uur.

Communicatie tijdens de fotoreis Costa Rica:

 • Bellen naar Nederland of België is duur. In principe heeft elk hotel wifi beschikbaar waardoor het mogelijk is om via Skype, Messenger of Whatsapp goedkoop naar Nederland te bellen en berichten te versturen. Versturen van kaartjes duurt ongeveer 2 weken.

Klik op de foto om een fotogalerij te openen.

Fotoreis Costa Rica - Impressie

Fotoreis Costa Rica - 2020

Kies je toch liever een andere fotografie bestemming? We hebben ook leuke fotoreizen naar Borneo, Spitsbergen, Fins Lapland, Helgoland, Schotland, Glencoe, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Nepal, AlbaniëMadagaskarCosta RicaBrazilië PantanalIJsland Zomer, IJsland Westfjorden, Tanzania, ValenciaKenia-Tanzania, New York, Japan, Namibië, Argentinië, Bolivia & Chili, Lissabon, Luxemburg, de Opaalkust, Terschelling, Drenthe, Groninger Waddenkust, Limburg, Veluwe, Brabant en Ameland. Fotografie-reizen.nl is lid van het reisgarantiefonds GGTO, Calamiteitenfonds en de branchevereniging VvKR. Dat betekent dat je veilig en vertrouwd op fotografie reis gaat.