Fotoreis IJsland Noorderlicht

Het Noorderlicht zien en fotograferen? Boek de Fotoreis IJsland!

Datum: 27 oktober t/m 3 november 2019
Groep 1: VOL!
Groep 2: VOL!
Fotografen: Jan Meiborg en Yolanda Wals
Datum: 17 t/m 24 maart 2020
Fotografen: Bas Meelker en/of Yolanda Wals
Aantal boekingen: 5 (Vertrekgarantie!)
Datum: 18 t/m 25 oktober 2020
Aantal boekingen: 1
(5 tot 7 deelnemers per groep)

Prijs: 1995,- p.p.

Highlights Fotoreis IJsland Noorderlicht:

Leer hoe je het magische Noorderlicht fotografeert

Sprookjesachtige foto’s met lange sluitertijd

Gouden ochtendzon op ijsschotsen

Kliffen, geisers, lavavelden, gletsjers…

 

Magische Noorderlicht tijdens de Fotoreis IJsland

Staat IJsland al jaren op jouw bucketlist? Wil je eens in je leven het magische Noorderlicht aanschouwen en uiteraard ook vastleggen met jouw camera? Ga dan met ons mee! De periodes dat wij naar IJsland gaan, is de kans op het zien van het groene lichtspektakel groot. Dansende groene lichtbanen in de lucht tijdens het Noorderlicht-spektakel. Je kan er maar niet genoeg van krijgen. Wie wil dat niet zien en fotograferen?

Daarnaast is het landschap op IJsland overweldigend. Je valt tijdens deze fotografie reis door IJsland van de ene verwondering in de andere. Verschillende betoverende landschappen op één dag. Het ene moment rijd je in een groene oase en het andere moment kan je in een sneeuwbui zitten. Op IJsland is alles onvoorspelbaar. Maar dat maakt deze fotografie reis juist zo aantrekkelijk. De diversiteit van de Fotoreis IJsland is groot. En je zult je blijven verbazen tijdens deze superreis.

Foto’s kunnen niet mislukken

Dit gecombineerd met schitterende zonsopkomsten en zonsondergangen en het bijzondere licht op IJsland, maakt dat jouw foto’s bijna niet kunnen mislukken. En weet je het toch even niet? Onze fotografen staan jou continu ter zijde om jou te voorzien van tips en tricks om de mooiste foto’s te maken. En hoef je er ‘s avonds niet uit voor het Noorderlicht, dan ga je de die dag gemaakte foto’s gezamenlijk met de andere deelnemers bespreken, om zo van elkaar te kunnen leren.

Van hoogtepunt naar hoogtepunt

Je ziet spectaculaire watervallen en metershoge geisers, kolkende modderpoeltjes, besneeuwde bergen, ijsblauwe gletsjers en lavavelden die bedekt zijn met groen mos. Maar ook zwarte kiezelstranden, bijzondere rotspunten in zee en steile kliffen waar het water tegen omhoog spat. Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld het ijsschotsenmeer, waar enorme brokken ijs ronddrijven en uiteindelijk in zee terecht komen, waarna ze vervolgens weer op het zwarte strand geworpen worden. Dit strand vol ijsschotsen noemt men terecht Diamond Beach.

Ga met een gerust hart met ons mee

Boek je bij ons de Fotoreis IJsland, dan ga je met een gerust hart op foto vakantie. Fotografie-reizen.nl is namelijk lid van de branchevereniging VvkR en het reisgarantiefonds GGTO.

‘Fantastische, gave, enerverende, coole, te gekke reis!’

‘Fantastische, gave, enerverende, coole, te gekke reis!’. Dat schrijft deelneemster Mirjam over haar Fotoreis IJsland. Lees haar  reisdagboek. En deelneemster Kitty schrijft: ‘Yolanda zorgt voor een onvergetelijke reis!’. Bekijk haar reisverslag of lees een krantenverslag uit de Ommelander Courant. En wil je helemaal overtuigd worden van deze gave fotografie reis beluister en bekijk dan hieronder de reviews.

Ook staan op onze website fotografie tips voor fotograferen op IJsland.

Liever in de zomer naar IJsland?

Ga je liever in het zomerseizoen IJsland bezoeken met een bootexcursie naar walvissen, papegaaiduikers en schitterend gekleurde vulkanische kandschappen? Bekijk dan onze Fotoreis IJsland Zomer.

En wil je iets heel anders? Bekijk dan de fotografie groepsreizen naar SchotlandTanzania, Costa Rica, foto stedentrip Valencia, fotosafari Kenia-Tanzania of fotoweekend Ameland.

Dag 1

Fotoreis IJsland start met camera-instellingen Noorderlicht

De voorpret van de Fotoreis IJsland begint uiteraard al bij jou thuis. Maar zodra je in het vliegtuig zit, kunnen de echte kriebels komen. Jou wacht een schitterende 8-daagse fotografiereis, waarin afwisseling en verwondering de toverwoorden zijn. Vliegend boven IJsland zie je al de eerste kenmerken van het land: zwarte lavavelden rondom het vliegveld Keflavik. Meteen deze eerste dag maak je ook al jouw eerste foto’s. Je hebt deze middag nog een paar uur te besteden en we laten jou zowel het zwarte maanlandschap zien, als een grillige, woeste kust en enorme rookpluimen bij de hete bron Gunnahver.

Omdat je nooit weet wanneer het groene lichtspel, het Noorderlicht, zich laat zien, gaan we de eerste avond meteen aan de slag met de instellingen die op jouw camera nodig zijn om het Noorderlicht in één keer goed op de foto te krijgen. Zo ben je er klaar voor wanneer het Noorderlicht zich aan mocht dienen. Jouw eerste kennismaking met IJsland is een feit.

Dag 2

Fotografeer een van de hoogtepunten: Seltun

Het schiereiland Reykjanes biedt meer dan alleen datgene wat je gisteren gezien hebt. Deze tweede dag van de Fotoreis IJsland krijg je al meteen een van de hoogtepunten te zien, namelijk het solfatarenveld Seltun. Bij Krysuvik zie je overal in de grond pruttelende modderpotjes. De grond kookt. Pluimen met rook dwarrelen omhoog. De kleigrond heeft alle kleuren van de regenboog. Een lust voor het oog en uiteraard ook voor jouw cameralens. Je raakt in deze schitterende omgeving niet uitgefotografeerd. Maar je moet verder, want er wacht vandaag nog veel meer moois, waaronder even verderop het meer Kleifarvatn. Elke keer ziet dit wonderschone meer er weer anders uit. Maar elke keer opnieuw is het weer een plaatje en kan het niet anders dan dat je er bijzondere foto’s van maakt.

Maak jouw eerste watervalfoto’s

De rit gaat vandaag richting de geisers, die je morgen bezoekt. Onderweg maak je veel fotostops. Zo maak je een wandeling rond de Kerid Krater met haar blauwe kratermeer (soms is het meer bevroren), bezoekt het mooie witte kerkje van Skalholt en maakt jouw eerste watervalfoto’s van deze fotografie reis door IJsland bij de Faxafoss-waterval. Ook stop je voor de lunch in Hveragerdi, alwaar een enorme scheur dwars door het winkelcentrum loopt. De scheur is ontstaan tijdens een grote aardbeving. Het winkelcentrum was toen net in aanbouw. De architect heeft als ‘herinnering’ een glazen plaat over de breuklijn gelegd.

Dag 3

Lukt het jou de spuitende geiser te fotograferen?

Jouw overnachting was vlakbij de geisers. Zo kan je voor alle drukte aan de spuitende geiser op de foto zetten. Maar niet alleen dat: ook krijg je de mogelijkheid om de geiser in een opgaand zonnetje te fotograferen. Dat heeft niet iedereen! De geiser spuit elke vier tot acht minuten. Dus kansen genoeg om de twintig meter hoge waterstraal goed op de foto te zetten. We gaan niet weg voordat jij tevreden bent over je foto van de geiser. De volgende fotostop is de Gulfoss-waterval, net als de geiser onderdeel van de Golden Circle. Dit is een immense waterval in meerdere etappes. Je gaat hier aan de slag met lange sluitertijden, om het woest stromende water sprookjesachtig op de foto te krijgen.

Een belevenis die je meegemaakt moet hebben

Voor het middagprogramma zijn er meerdere opties. Eigenlijk vinden we dat je het baden in de Secret Lagoon mee moet maken. Dit is het verborgen broertje van de veel bekendere Blue Lagoon, maar niet zo commercieel en veel knusser. Het badderen in dit openluchtbad dat verwarmd wordt door de hete vulkaanbronnen is optioneel. Een werkelijk unieke belevenis. Kiest de meerderheid van de groep ervoor om naar de waterval Hjalparfoss te gaan, dan doen we dat.

Dag 4

Onze fotograaf brengt je naar fotogenieke locaties

Het belooft weer een bijzondere dag te worden. Een van de bekendste foto’s van IJsland is de rots in de kolkende zee met een groot gat onderin: Dyrholaey. Hier ga je foto’s maken, maar ook op andere plekken langs de kust, waaronder bij de hooggelegen vuurtoren. Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over de kustlijn en het achterland. Pas op dat jouw cameralens niet knapt van de werkelijk adembenemende kloof Fjadrárgljúfur. Een groot verborgen wonder. Je moet het maar net weten te vinden. De fotografen van Fotografie-reizen.nl weten jou echter naar de meest fotogenieke locaties te brengen, waaronder deze kloof.

Noorderlicht boven ijsschotsenmeer: een droom die uitkomt

Het eindpunt van vandaag zijn de twee ijsschotsenmeren die je deze reis aandoet. Een mooie ondergaande zon zou natuurlijk het summum zijn. Maar nog veel unieker is het, wanneer het Noorderlicht zich boven het ijsschotsenmeer laat zien en je dit geweldige fenomeen hier kunt fotograferen. Echt een droom die uitkomt. Dit zal je jouw leven lang nooit meer vergeten. Ondenkbaar is deze ultieme droom niet, want je slaapt in een hotel vlakbij het ijsschotsenmeer. En… het is ons als Fotografie-reizen.nl vaker gelukt.

Dag 5

Prijswinnende plaatjes in gouden zonlicht

Na de hopelijk Noorderlicht-ervaring van vannacht, wacht jou vanmorgen opnieuw iets bijzonders: de opkomende zon boven het ijsschotsenmeer Jökulsárlón en de ernaast gelegen Diamond Beach. Hier kan je met filters aan de slag. Zowel grijsverloopfilters, stoppers als een stereffectfilter. Onze fotograaf heeft een hele serie tussenringen mee, die op vrijwel alle cameralenzen passen, dus als je zelf geen filters hebt, mag je deze lenen en uitproberen. Plant jouw driepoot in het zwarte zand en ga aan de slag om bijzondere effecten te creëren. Maar ook zonder filters kan je prijswinnende plaatjes maken met de gouden gloed van het opkomende zonnetje, schijnend op de ijsschotsen in zowel het meer als op het strand.

IJsblauwe gletsjers en ijsschotsen

Het lichtblauwe gletsjerijs bij zowel het kleine ijsschotsenmeer Fjallsárlón als de enorme ijsmassa van de gletsjer Svinafellsjökull leent zich uitstekend voor de meest waanzinnige opnamen. Zoveel ijs had je vast nog niet eerder voor je cameralens. Is de route begaanbaar en het weer goed, dan maak je een wandeling naar de Svartifoss-waterval. Deze waterval ziet eruit als een immens groot orgel met haar basaltformaties.

Dag 6

Pas op… je kunt nat worden!

Een van de mooiste plekjes om een zonsopkomst te fotograferen is op het strand van Vik. Bij Vik torenen drie rotspunten fier omhoog uit zee. De zon komt er pal achter op, wat jou sfeervolle foto’s oplevert, waar het thuisfront stil van zal worden. Vandaag staan verder twee beroemde watervallen op het programma: de Skogafoss en de Seljalandfoss. Maar… regenjas aan en een regenhoes om de camera, want de Seljalandfoss is een waterval waar je achterlangs kunt lopen. Droog houd je het zeer zeker niet. Maar de ervaring is uniek. Het donderend geraas van het neerstortende water, maakt een enorme indruk.

En dan de Gljufrafoss, een waterval die verscholen ligt in een kloof. Balancerend van steen naar steen, hopend dat je niet in het water stapt, bereik je deze waterval. Overigens is dit alleen voor de durfals. Je krijgt er echter wel iets voor terug. Namelijk foto’s die menigeen doet watertanden.

Dag 7

Souvenirtjes en Hallgrimskirkja

Gekleurde vissershuisjes, bloemrijke graffiti en twee veel gefotografeerde gebouwen, de Hallgrimskirkja en de glazen opera, vindt je in Reykjavik. Hier kan je in de middag te kust en te keur fotograferen en jouw skills voor stadsfotografie uitproberen. Je kunt onder andere de Hallgrimskirkja, de kolommen kerk van de IJslandse hoofdstad, beklimmen. Dan heb je een prachtig uitzicht over de stad. Maar je kunt er ook voor kiezen vanmiddag te gaan shoppen en leuke souvenirtjes te kopen.

Dag 8

Jouw fotografie reis IJsland loopt ten einde

Je hebt de afgelopen week enorm veel nieuwe fotokennis opgedaan. Honderden, nee waarschijnlijk duizenden, foto’s staan op jouw geheugenkaartje. De napret kan beginnen. Uitzoeken van die enorme berg schitterende foto’s is nog een keer nagenieten van die geweldige fotografie reis door IJsland.

Enthousiast geworden? Schrijf je dan in voor de Fotoreis IJsland.

Programmawijzigingen voorbehouden.

 

 

Inbegrepen:

 • Economy Class vlucht met Icelandair Amsterdam – Reykjavik (retour)
 • Luchthavenbelasting Schiphol
 • Brandstoftoeslag
 • Logies en ontbijt in diverse hotels/guesthouses
 • Indeling op 2/3 persoonskamer
 • Vervoer per 4WD-minibus
 • Koffie/thee onderweg
 • Entree Kerid krater
 • Begeleiding Nederlandstalige professionele fotograaf
 • Besprekingen van de gemaakte foto’s

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro
 • Bijdrage reisgarantiefonds GGTO 15,- euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Toeslag 1-persoonskamer (ca. 500 euro, alleen indien voorradig)
 • Fooien

Optioneel:

 • Secret Lagoon (ca. 30 euro)

Foto-apparatuur:

 • Omdat we tijdens de Fotoreis IJsland hoofdzakelijk landschappen fotograferen is een standaardlens voldoende. Mooier is nog een groothoeklens. Een telelens zal je niet of nauwelijks gebruiken. Het is aan jezelf of je deze de hele foto vakantie mee wilt slepen. Neem wel de zonnekap van de lens mee (ook tegen waterspetters) en een regenhoes voor de camera. Beschik je over filters, neem deze dan ook mee. De meereizend fotograaf heeft ook leenfilters bij zich.
 • Een statief is tijdens deze Fotoreis IJsland onontbeerlijk. Deze is eventueel te leen van Fotografie-reizen.nl.
 • Neem voldoende (snelle) geheugenkaartjes mee!
 • Een extra accu is ook nooit weg. Het zou jammer zijn als je halverwege de dag niet verder kunt fotograferen, omdat de camera-accu leeg is.
 • Omdat je met lange sluitertijden aan de gang gaat, onder andere bij het fotograferen van het Noorderlicht, is een infrarood ontspanner of een draadontspanner gemakkelijk. Het is echter niet noodzakelijk. De zelfontspanner van de camera werkt ook prima om trilling te voorkomen.

Aanbetaling:

 • De Fotoreis IJsland kent een aanbetaling van de gemiddelde vliegticketprijs plus 25 procent van het restant van de reissom met een minimum van 800 euro p.p.. Als de aanbetaling binnen 14 dagen na boeking is voldaan, kan de voorpret voor jouw Fotoreis IJsland beginnen, want jouw deelname is verzekerd. Met het boeken ga je akkoord met de algemene voorwaarden en ga je een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Nadat jouw boeking is bevestigd is er geen herroepingsrecht.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Fotografie-reizen.nl wil dat iedereen veilig op stap gaat. Daarom is het hebben van een reisverzekering verplicht voor de Fotoreis IJsland.  We raden een annuleringsverzekering aan. Dit is echter niet verplicht. Het is aan jezelf of je het risico van een annulering wilt lopen. Fotografie-reizen.nl kan een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou regelen. We werken hiervoor samen met Europeesche Verzekeringen. Wil je graag dat wij een reisverzekering voor jou afsluiten, dan kan je dit op het inschrijfformulier aanvinken. Sluit je liever zelf een verzekering bij Europeesche Verzekeringen af, ook dat kan. Klik hier voor de pagina over reis- en annuleringsverzekeringen.
 • Let erop dat je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een annuleringsverzekering binnen 1 of 2 weken na boeking afgesloten moet hebben anders kan het niet meer.

Paspoort of identiteitskaart:

 • IJsland maakt deel uit van de Schengenlanden. IJsland is echter geen lid van de EU. Je paspoort of identiteitskaart moet na afloop van de Fotoreis IJsland in ieder geval nog drie maanden geldig zijn.

Vliegtuigklasse:

 • Fotografie-reizen.nl boekt vliegtickets in een bepaalde klasse. Vliegmaatschappijen hebben vaak een x-aantal stoelen beschikbaar in zo’n klasse. Zijn de stoelen op, dan moet Fotografie-reizen.nl stoelen in een duurdere klasse inkopen. Hoe dichter op de vertrekdatum van de reis hoe groter de kans hierop is. Het prijsverschil berekenen wij door aan onze klanten. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de klant.

Bagage:

 • Icelandair: Ruimbagage: 23 kilo (lxbxh maximaal 158 cm). Handbagage: 40 x 20 x 55 incl. wielen en handvat, max. 10 kg.

We reizen tijdens de Fotoreis IJsland in busjes, waarin de bagageruimte beperkt is. Daarom vragen we jou bagage mee te nemen in een flexibele tas en niet in een hardschalen koffer! Ook verzoeken we om niet te veel mee te nemen.

Algemene voorwaarden

 

Klimaat:

 • De naam doet wellicht anders vermoeden, maar wist je dat de winter in IJsland gemiddeld warmer is dan die in New York? Het weer in IJsland is erg mild, dankzij de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan en de dominante zuidwestelijke wind. De gemiddelde temperatuur in het zuiden is in de winter nét iets boven of onder het vriespunt. De temperatuur op de gletsjers ligt logischerwijs een stukje lager. Stop je koffer voor de Fotoreis IJsland vol met thermo-ondergoed en je kunt de hele wereld aan.

Kleding:

 • Neem voor de Fotoreis IJsland warme kleding mee in laagjes, bijvoorbeeld met thermo-ondergoed. Een wind- en waterdichte jas en dito broek is belangrijk, maar neem niet te veel mee. Handig is om over je kleding een dun regenjasje te doen, want de geisers en watervallen hebben opspattend en ‘wegwaaiend’ water. Dus je kunt nat worden. Een goedkope wegwerpregencape, die nog geen euro kost, voldoet ook prima.
 • Goede, waterdichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Liefst een hoog model, zodat je je enkels niet verzwikt tijdens de fotografie reis.
 • Verder handschoenen, sjaal en muts.

Zwemkleding:

 • Vergeet ook vooral je zwemkleding niet!!! Sommige van onze hotels hebben een hottub en ook kunnen we baden in de Secret Lagoon.

Tijdsverschil:

 • Op IJsland is het in de winter 1 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit:

 • Het voltage is op IJsland hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn ook hetzelfde, zodat je geen verloopstekker nodig hebt. Wel hebben we tijdens de Fotoreis IJsland veel stopcontacten nodig voor alle telefoons en voor het opladen van de camera-accu’s. Stekkers waar meerdere telefoons tegelijk in opgeladen kunnen worden of een stekkerdoos zijn handig. Vergeet niet al je oplaadsnoeren mee te nemen!! Voor zowel de camera als de telefoon.

Valuta/betalen:

 • De munteenheid in IJsland is de IJslandse kroon (ISK). De Kroon is onderverdeeld in 100 eyrir en wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10, 50 en 100 kronen en biljetten van 500, 1.000, 2.000 en 5.000 kronen. 100 ISK is ongeveer 80 cent.
 • Je kunt in IJsland direct op het vliegveld ISK pinnen. Maar echt noodzakelijk is dat niet. Je kunt op IJsland overal met je creditcard betalen en op de meeste plaatsen ook met een bankpas/pinpas met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Het prijsniveau ligt in IJsland behoorlijk hoger dan in Nederland en België.

Fooien:

 • Het geven van fooien is in IJsland niet gebruikelijk. De fooien zijn vaak inbegrepen.

Wat onze deelnemers zeggen

“IJsland is op zichzelf al een geweldige ervaring. Je krijgt zo’n indrukwekkend beeld van een heel andere wereld… een imposant landschap. Maar daarnaast zijn als fotovakantie de mogelijkheden onbeperkt. Elke dag kom je aan je trekken. Maar je moet wel weten, waar je naartoe moet. In Yolanda Wals hadden we een goede gids, die ons leidde naar plekken die fotografisch zeer interessant waren. Maar daarnaast was het ook heel waardevol dat we op fotografiegebied rechtstreeks input van haar als professioneel fotograaf kregen. Allemaal praktische zaken. Hoe je de camera instelt, bijvoorbeeld in de nacht of bij regen. Maar ook wat fotografeer je en hoe leg je het vast op beeld. Dat was het dubbele van de reis: aan de ene kant het schitterende landschap en aan de andere kant was deze reis een aanwinst voor je fotografiekennis. Ik kan deze reis echt iedereen aanbevelen. Je zult niet teleurgesteld worden.”

Bevalt onze website? Dan wil je vast op de hoogte blijven! Laat je gegevens achter.

We hebben regelmatig blogs met interesante fotografietips en brengen jou op de hoogte van nieuwe data van fotoreizen en fotocursussen. Dus je mist niets meer.

Bedankt voor jouw inschrijving. We houden je op de hoogte!