Fotoreis Spitsbergen

IJsberen, walvissen, poolvossen, bijzondere vogels en ijzige landschappen tijdens deze geweldige bootexpeditie!

Fotoreis Spitsbergen

IJsberen, walvissen, poolvossen, bijzondere vogels en ijzige landschappen tijdens deze geweldige bootexpeditie!

Schitterende bootexpeditie langs het ruige en magische Spitsbergen

Minimum aantal deelnemers: 6
Maximaal aantal deelnemers: 10

Datum: 14 t/m 27 juni 2024
NU: Gratis 3 extra dagen Spitsbergen!
Aantal deelnemers: 10 (VOL)
Fotograaf: Patrick Gijsbers
Gegarandeerd vertrek!

Elke reis is boekbaar tot 1 maand voor vertrek, daarna op aanvraag!

Vanaf 8.995,- p.p.
(inclusief vluchten)

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Spitsbergen:

Fotografeer magische ijsberen

Ontdek vele exotische vogelsoorten

Boordevol wildlife en arctische landschappen

Schitterende bootexpeditie langs de noordpool

Luxe ijsbreker van alle gemakken voorzien!

Minimum aantal deelnemers: 6
Maximaal aantal deelnemers: 10

Datum: 14 t/m 27 juni 2024
NU: Gratis 3 extra dagen Spitsbergen!
Aantal deelnemers: 10 (VOL)
Fotograaf: Patrick Gijsbers
Gegarandeerd vertrek!

Elke reis is boekbaar tot 1 maand voor vertrek, daarna op aanvraag!

Vanaf 8.995,- p.p.
(inclusief vluchten)

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Spitsbergen:

Fotografeer magische ijsberen

Ontdek vele exotische vogelsoorten

Boordevol wildlife en arctische landschappen

Schitterende bootexpeditie langs de noordpool

Luxe ijsbreker van alle gemakken voorzien!

IJsbeer tijdens de Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen 82
Gletsjer tijdens fotografiereis Spitsbergen

Fotoreis Spitsbergen: Een magische reis boordevol wildlife

Ontdek de adembenemende dieren en landschappen van Spitsbergen tijdens deze onvergetelijke fotoreis. Tijdens deze avontuurlijke bootexpeditie fotografeer je hoogtepunten zoals majestueuze ijsberen en spectaculaire vogelkliffen. Vaar door prachtige fjorden, fotografeer exotische vogels en cruise langs adembenemende gletsjers. Je vaart tot het pakijs op 80 graden noorderbreedte en gaat hier unieke beelden schieten. Naast ijsberen kun je op de fotoreis Spitsbergen vijf verschillende soorten walvissen, drie verschillende soorten zeehonden, walrussen, heel veel vogels, jagende poolvossen en rendieren fotograferen! Een fotoreis boordevol wildlife dus. Deze reis wordt geheel uitgevoerd op een luxe expeditieschip waar het je aan niks ontbreekt. Of je nu een gepassioneerde fotograaf bent of gewoon van wildlife houdt, deze fotoreis Spitsbergen is een ervaring die je niet wilt missen!

Fotoreis Spitsbergen
Fotovakantie Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen 255

Prachtige landschappen en mini citytrip Oslo

Fotografeer naast de fascinerende dieren ook betoverende landschappen en historische locaties tijdens de fotoreis Spitsbergen. Zo begin je deze fotoreis met een mini citytrip in het prachtige Oslo. Verken op Spitsbergen het kleine onderzoeksdorp Ny-Ålesund, waar kleurrijke houten hutjes en adembenemende uitzichten op je wachten. Bezoek het legendarische walvisvaardersdorp Smeerenburg, dat ooit onderdak bood aan meer dan 200 mensen. Maak fotogenieke plaatjes van verlaten mijnnederzettingen, zoals Ny-London, met zijn intrigerende geschiedenis. Daarnaast bieden de indrukwekkende walvisvaarderstations en hun uitkijkposten een fascinerend kijkje in het verleden. Verlies jezelf in de prachtige landschappen van Spitsbergen en leg deze unieke plekken vast met je camera.

De fotoreis Spitsbergen is gezien het programma ook uitermate geschikt voor de niet-fotograferende partner die wel van wildlife en expedities houdt.

Houd er rekening mee dat alle excursies, vluchten en (zodiac)landingen afhankelijk zijn van weersomstandigheden, conditie van het ijs en wildlife. Het is dus mogelijk dat er ter plekke meerdere wijzigingen in het programma plaatsvinden.

Fotografiereis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen 235
Fotoreis Spitsbergen 176
Fotoreis Spitsbergen rendier
Fotoreis Spitsbergen

Dag 1 en 2

Fotoreis Spitsbergen: Vlucht en mini-citytrip Oslo

Vandaag vlieg je van Amsterdam naar Oslo. We gaan je vandaag meteen zo goed mogelijk fototechnisch voorbereiden op deze bijzondere fotoreis Spitsbergen tijdens een masterclass landschaps- en wildlifefotografie, zodat je tijdens de bootexpeditie zoveel mogelijk mooie foto’s kunt maken. Uiteraard staan onze professionele fotografen je ook ter plekke bij.

Om meteen in maritieme sferen te komen begin je op dag 2 met een fjordencruise vlakbij Oslo. Je fotografeert hier de prachtige kleine eilandjes met hun karakteristieke gekleurde huisjes. ’s Middags fotografeer je de bijzonder excentrieke sculpturen in het groene Vigelandpark. Een kind dat aan haar moeders haar trekt, twee broers die hun moeder als paard gebruiken, je bedenkt het zo gek nog niet en je vindt het in dit bijzondere park. Je sluit de dag af met een fotosessie van het operagebouw. Zowel binnen als buiten kun je hier bijzondere foto’s maken.

Fotoreis Spitsbergen 53
Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen 199

Dag 3

Op naar het arctische foto-avontuur

Vandaag vlieg je van Oslo naar Longyearbyen, Spitsbergen. Dit mijnersdorpje wordt ook wel het meest noordelijke ‘echte’ stadje van de wereld genoemd. Afhankelijk van de vluchttijd is het mogelijk om dit dorpje te bezoeken, voordat je aan boord gaat van het expeditie schip waar je het grootste deel van de fotoreis Spitsbergen op door gaat brengen. Na de uitleg over het verloop van de reis en de noodzakelijke veiligheidsprocedures vertrekt het schip en begint jouw arctische foto-avontuur.

Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotovakantie Spitsbergen

Dag 4

Adembenemende gletsjers en exotische vogels

Wanneer je ’s ochtends vroeg wordt gewekt door de expeditieleider gaat jouw fotoreis Spitsbergen pas echt beginnen! Je gaat voor het eerst (maar absoluut niet voor het laatst!) mee in de zodiac in het prachtige Krossfjord waar jij prachtige en exotische migrerende vogels, zoals de eidereend, zwarte zeekoet en drieteenmeeuw gaat fotograferen. Je vaart namelijk midden in de arctische zomer (het wordt nooit donker) en hebt in deze periode de beste kansen om deze vogels te spotten. Er staat hier een zodiac landing op de planning in Möllerhamna om je de tijd te geven deze mooie dieren in vlucht vast te leggen. Uiteraard helpt onze fotograaf tijdens de fotografiereis Spitsbergen je hier graag bij. Vergeet ook absoluut niet om het majestueuze landschap om je heen te fotograferen!

Na een uitgebreide lunch vaart het schip verder tussen de fjorden en, afhankelijk van het ijs, ga je met een zodiac langs de Lilliehöök gletsjer varen om dit machtige stukje natuur van dichtbij vast te leggen. Mogelijk kom je onderweg zelfs een baardrob tegen op het ijs! Met een beetje geluk vaar je ’s avonds door de adembenemende baai van Fjortende Juli naar je volgende bestemming en fotografeer je zelf nog een paar spuitende bultruggen of dwergvinvissen.

Fotoreis Spitsbergen 86
Fotografiereis Spitsbergen
1200x800

Dag 5

Walvisvaarders en zeehonden tijdens de fotoreis Spitsbergen

Nadat je het nationale park Noordwest Svalbard binnen bent gevaren ga je op zoek naar schattige zeehonden en ijsberen in Virgohamna. Terwijl de crew voor ons op zoek gaat kun je meerdere lezingen bijwonen. Deze variëren van het herkennen van walvissoorten, geschiedenis van de walvisvaarders, de vorming van gletsjers tot waar je op moet letten bij het fotograferen in de Arctic. Mogelijk wordt er tussendoor een ijsbeer gevonden en ga je met een zodiac van het schip af om dichter bij te komen en die geweldige wow-foto’s te maken!

Na je onverwachte ijsbeer-sessie vaar je door naar Amsterdamøya om een landing te doen in Smeerenburg, het legendarische walvisvaardersdorp uit de 17e eeuw. Hier woonden tijdens de hoogtijdagen van de walvisjacht meer dan 200 mensen in erbarmelijke omstandigheden. Afhankelijk van de omstandigheden doe je later nog een landing in Ytre Norskøya, waar de walvisvaarders hun uitkijkposten hadden. Mogelijk komen we deze avond zelfs blauwe walvissen tegen! Je sluit deze dag van de fotografiereis Spitsbergen af met een uiterst leerzame fotobespreking met je mededeelnemers.

Fotoreis Spitsbergen 127
Pakijs Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotografiereis Spitsbergen

Dag 6

IJsberen en magische vogelkliffen

Kans is dat je deze ochtend van de fotoreis Spitsbergen wakker wordt gemaakt door de expeditieleider omdat er een ijsbeer met haar jongen is gespot! Eerst ga je deze magische dieren met je telelens fotograferen vanaf het dek. Vervolgens ga je, indien de omstandigheden het toelaten, deze gevaarlijke knuffeldieren van dichtbij fotograferen vanaf een zodiac.

Later op de ochtend ga je walrussen fotograferen op de kust bij Torrelnesset, waar je met de zodiac naartoe gaat. Deze dieren zien eruit alsof ze zijn gevangen in een slaapzak. Hun imposante slagtanden, die bij de mannetjes groter zijn dan bij de vrouwtjes, zorgen voor indrukwekkende foto’s. Mogelijk spot je zelfs nog een paar walrussen spelend in het water!

Tijdens het vervolg van de vaart richting de indrukwekkende vogelkliffen van Akefellet heb je de kans om ijsberen te spotten op alle kleine eilandjes die je passeert. Houd je telelens dus in de buurt. Op Alkefellet leven duizenden kortbekzeekoeten op de ruige kliffen met haar woeste watervallen. Je gaat deze prachtige kliffen en vogels van dichtbij fotograferen tijdens een paar uur durende zodiac tocht. Met een beetje geluk spot je hier zelfs de zeldzame poolvos en Beluga walvissen! ’s Avonds begint het schip aan haar nachttocht naar het pakijs op 80 graden noorderbreedte.

Fotoreis Spitsbergen
Fotografiereis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen

Dag 7

Pakijs en bijzondere eilanden

Wanneer jij wakker wordt bevindt het schip zich hopelijk al in de buurt van de 80e breedtegraad tussen het pakijs. Ze noemen het hier ook wel het rijk van de ijsberen en je kunt hier prachtige foto’s maken van het ijs. Gedurende de dag zal de kapitein, afhankelijk van de omstandigheden, langzaam door het pakijs varen om op zoek te gaan naar wildlife en worden er meerdere lezingen gegeven. Later op de dag bezoek je de eilanden Nordaustlandet en Sjuøyane. Deze bijna kale eilanden bieden nauwelijks meer dan mos en stenen, maar zijn daarom juist een bijzonder beeld. Ook vind je hier veel bijzondere soorten meeuwen, zoals ivoormeeuwen en de noordse stormvogel. Je sluit deze dag af met een fotobespreking samen met je mededeelnemers. Waar wacht je nog op? Boek nu!

Fotoreizen Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen 214

Dag 8

Indrukwekkende walvissen en prachtige uitzichten

Tijdens je bezoek aan de Woodfjord en Liefdefjorden krijg je de kans om schitterende foto’s te maken van de Monaco gletsjer vanaf de zodiac, terwijl je uitleg krijgt over de vorming hiervan en de elementen die een rol spelen. Deze gletsjer is vernoemd naar prins Albert I van Monaco, die veel onderzoeken op Spitsbergen financierde. Na dit gletsjerbezoek krijg je een hele unieke kans: Je mag namelijk een sprong maken in het ijskoude water en je polar plunge certificaat behalen. Uiteraard staat er een alcoholische opwarmer voor je klaar.

Na de luxe bbq lunch op het bovendek ga je op zoek naar walvissen, waaronder de bergvinvis, bultrug en blauwe walvis. Na enkele uren waarin je hopelijk walvissen hebt gefotografeerd, doe je een zodiac landing bij de Texas Bar, een walvisvaardershut vernoemd de Amerikaanse staat Texas. Geniet hier van de natuur om je heen en maak prachtige foto’s van het uitzicht en de prachtige zeldzame bloemen.

Fotovakantie Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fototrip Spitsbergen

Dag 9

Ny-Ålesund, Ny-London en Arctische sternen

Je gaat mee in de zodiac met je medefotografen om de machtige koningsgletsjers te fotograferen in Kongsfjord. Terwijl je naar de gletsjers toe vaart gaat het je opvallen dat er overal ijsschotsen om je heen drijven. Deze afgebroken stukken gletsjer bieden jou een magisch schouwspel om te fotograferen. Mogelijk spot je zelfs een baardrob!

Je vervolgt de fotoreis Spitsbergen met een bezoek aan het iconische Ny-Ålesund. Dit voormalige mijnersdorpje is tegenwoordig de thuisbasis voor meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar de lokale flora en fauna, maar biedt ook vele fotogenieke mogelijkheden. Wat dacht je van kleurrijke houten hutjes, rendieren, sternen en brandganzen?

Aan het einde van de dag is er mogelijk nog tijd om een landing te doen bij de oude mijnnederzetting Ny-London. Deze nederzetting heeft maar 9 jaar bestaan om al het lokale marmer te ontginnen en is ten onder gegaan aan financieel wanbeleid en oorlogen. ’s Avonds is er opnieuw kans om wildlife te fotograferen, zoals dwergvinvissen, blauwe walvissen, bultruggen, beluga’s en papegaaiduikers.

Fotoreis Spitsbergen 95
Fotoreis Spitsbergen 200
Fotografiereis Spitsbergen
Fotoreizen Spitsbergen

Gratis & extra: Dag 10

Bezoek het eigenwijze Longyearbyen tijdens de fotoreis Spitsbergen

Een versleten kabelbaan waar de lege kolenemmers nog aanhangen begroet jou vanuit de verte wanneer het expeditieschip aanmeert in Longyearbyen voor een dag met fotogenieke onderwerpen. Je zult zien dat dit dorp, ondanks het niet hebben van één culturele identiteit, toch behoorlijk veel traditioneel ogende constructies herbergt. Zo leent de vervallen mijn zich perfect voor urbex fotografie, ga je vogels fotograferen vanuit één van de vogelhutjes, kun je het museum over de geschiedenis van Spitsbergen bezoeken en nog veel meer.

Leuk weetje: Wist je dat het wettelijk verboden is om je zonder een vuurwapen buiten Longyearbyen te begeven in verband met het gevaar van ijsberen?

Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen

Gratis & extra: Dag 11 en 12

Ontdek Zuid en Oost Spitsbergen

De zuidelijke helft van Spitsbergen omvat het eiland Edgeøya, vele fjorden en kleine interessante eilandjes die wachten op jouw camera. Je kunt hier onder andere inheemse Spitsbergenrendieren, poolvossen, sneeuwgorsen en bijzondere, kale landschappen fotograferen. Ook bezoek je één van de unieke walrusstranden waar je deze machtige dieren van dichtbij gaat aanschouwen. Mogelijk spot je zelfs nog een groep witte dolfijnen wanneer je met de zodiac weer teruggaat naar het expeditieschip.

Terwijl je op weg bent naar de oostkant van Spitsbergen bezoek je eerst nog het verlaten walvisvaarderstation op Edgeøya en ga je met een zodiac richting de indrukwekkende vogelkliffen bij Bellsund en Hornsund. Ook zijn er hier weer volop kansen om ijsberen tegen te komen en te fotograferen. Misschien kom je zelfs een moeder met haar jongen tegen. Later volgt een bezoek aan de walruskolonie van Kapp Lee en de spectaculaire rotsen en vogelkliffen bij Sundneset, voordat je weer richting Spitsbergen vaart na een fantastisch diner met prachtige uitzichten.

In de zodiak tijdens fotografiereis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen 62

Dag 13 en 14

Bezoek Longyearbyen en einde fotoreis Spitsbergen

’s Middags arriveert het schip weer op de startlocatie in Longyearbyen. Na een lekkere lunch verlaat je het schip en ga je, afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht, de prachtige kerk in het rommelige, eigenwijze Longyearbyen fotograferen. Vervolgens vlieg je met de chartervlucht van Longyearbyen naar Oslo en verblijf je in een hotel vlakbij het vliegveld. Je vliegt de volgende dag vanaf Oslo weer voldaan naar Amsterdam met duizenden prachtfoto’s die jou zullen herinneren aan alle geweldige ervaringen die je hebt opgedaan tijdens jouw fotoreis Spitsbergen. Boek nu!

Houd er rekening mee dat alle excursies, vluchten en (zodiac)landingen afhankelijk zijn van weersomstandigheden, conditie van het ijs en wildlife. Het is dus mogelijk dat er ter plekke meerdere wijzigingen in het programma plaatsvinden.

Kaart fotoreis Spitsbergen

Fotoreis Spitsbergen 2024

Inbegrepen Fotoreis Spitsbergen:

 • Vlucht Amsterdam – Oslo v.v. incl. belastingen
 • Chatervlucht Oslo – Longyearbyen v.v. incl. belastingen
 • Transfers van en naar hotel/boot
 • Lokaal vervoer Oslo
 • Hotelovernachtingen in Oslo
 • Indeling op hotelkamer in Oslo op basis van geboekte huttype
 • Verblijf op luxe ijsbreker op basis van geboekte huttype (klik hier voor details)
 • Op de boot – Volpension (3 maaltijden en middagsnack per dag)
 • Op de boot – Gratis (alcoholische) drankjes tijdens het diner
 • Op de boot – Gratis koffie, thee en water gedurende de dag
 • Oslo – Logies en ontbijt
 • (Dagelijkse) zodiac rides Spitsbergen
 • (Dagelijkse) kustlandingen Spitsbergen
 • (Dagelijkse) wildlife excursies Spitsbergen
 • Verplichte waterdichte laarzen tijdens zodiac landingen
 • Engelstalige lezingen over meerdere topics (o.a. fotografie, wildlife, geologie, geschiedenis)
 • Nederlandstalige masterclass wildlifefotografie
 • Nederlandstalige masterclass landschapsfotografie
 • Bootexcursie fjorden Oslo
 • Stadswandeling Oslo
 • Entrees Oslo
 • Bezoek Longyearbyen (afhankelijk van vluchttijden)
 • Begeleiding van een Nederlandstalige professioneel fotograaf
 • Besprekingen van de gemaakte foto’s

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 9,00 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Zakgeld: Ongeveer 300 euro (voor maaltijden Oslo, drankjes, fooien bootcrew, kleine souvenirs)
 • Toeslag 1-persoonskamer Oslo: 160 euro p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooien reisleiding
 • Optioneel: Kayak toer Spitsbergen

Het expeditieschip

De Ocean Albatros wordt ingezet op een grote selectie van expeditiebestemmingen, waaronder Antarctica, de Noordpool en alle andere opwindende nieuwe bestemmingen daar tussenin. Met in totaal 94 comfortabele hutten en suites, allemaal met vrij uitzicht op zee, is de Ocean Albatros zeker een van de meest populaire expeditieschepen ter wereld. Het schip beschikt over twee restaurants, een wellnessruimte, een Albatros Nordic Bar, een eetgelegenheid op het open dek met jacuzzi’s, een moderne collegezaal, een panorama sauna en andere ultramoderne voorzieningen.

Het schip heeft meer dan 50% minder CO2-voetafdruk dan traditionele expeditieschepen en is een van de meest milieuvriendelijke schepen, waarbij het Green Initiative Programma wordt geïmplementeerd om zowel absoluut comfort als duurzaamheid voor onze gasten te garanderen. Ons schip tijdens de fotografiereis Spitsbergen wordt bemand door experts in het veld die onderweg ook geweldige lezingen geven, variërend van ontdekkingsgeschiedenis tot biologie, geologie, ijs en dieren in het wild.

Bootexpeditie Spitsbergen
Het schip 'Ocean Albatros'
Fotoreis Spitsbergen Categorie C
Categorie C
Fotoreis Spitsbergen Categorie D
Categorie D

Huttypes

Categorie C – Tweepersoons balkonhut | ong. 20-24 m2 | 11.295,- p.p.

Het meest voorkomende type passagiershut (C) op de Ocean Albatros bevindt zich op dekken 4 en 6. Ze hebben een balkon met grote ramen, twee eenpersoonsbedden, een badkamer en een zithoek met een tafel en stoel.

Categorie D – Tweepersoonshut met patrijspoort | 22 m2 | 9.845,- p.p.

Deze hutten op de Ocean Albatros liggen dicht bij de mudroom en hebben snelle toegang tot de zodiac-platforms voor ontscheping tijdens landingen. Dit is erg handig als je minder mobiel bent en een korte afstand tot de zodiacs wilt. De hutten zijn perfect voor diegenen die een comfortabele basis wensen tijdens hun verblijf aan boord van Ocean Albatros. Deze kamers hebben allemaal een tweepersoonsbed of 2 eenpersoonsbedden en een badkamer. De hutten bevinden zich op dek 3 en 4.

Categorie E – Franse tweepersoons balkonhut | 16 m2 | 10.495,- p.p.

De Franse balkonhut is een standaardhut met een Frans balkon, een tweepersoonsbed, ramen tot het plafond en een badkamer. Deze hutten bevinden zich op dek 7 en zijn voornamelijk bedoeld voor koppels. Indien nodig kan een slaapbank opgemaakt worden.

Categorie F – Driepersoonshut met patrijspoort | 22 m2 | 8.995,- p.p.

Er zijn vier driepersoonshutten aan boord van de Ocean Albatros met patrijspoorten, allemaal met een eigen badkamer. Ze bevinden zich op dek 3, dicht bij de mudroom en de laadplatformen. Driepersoonshutten hebben normaal gesproken drie aparte bedden, maar er kan op verzoek ook een tweepersoonsbed worden geplaatst.

Categorie G – Eenpersoonshut met patrijspoort | 14 m2 | 11.295,- p.p.

Standaard eenpersoonspassagiershut met patrijspoort aan boord, gelegen op dek 3. Dit is een gunstig gelegen passagiershut dicht bij de mudroom die de toegang tot de zodiacs vergemakkelijkt tijdens het in- en uitstappen om je avonturen te beginnen.


Houd er rekening mee dat de plattegronden, illustraties en afmetingen van de getoonde hutcategorieën alleen ter illustratie zijn. De daadwerkelijke cabine-indelingen en -afmetingen kunnen variëren.

Fotoreis Spitsbergen
Categorie E
Fotoreis Spitsbergen
Categorie F
Fotoreis Spitsbergen
Categorie G

Foto-apparatuur tijdens de Fotoreis Spitsbergen:

 • Omdat we tijdens de Fotoreis Spitsbergen niet alleen wildlife maar ook arctische landschappen fotograferen is een groothoeklens aan te raden (minimaal tussen de 10-24 mm). Een standaardlens (bijv 24-120mm) kan ook.
 • Een telelens (400mm+ full frame equivalent) en/of een zoomlens (bijv 100-400mm full frame equivalent) is onmisbaar voor de wildlife en foto’s die je vanaf de boot maakt.
 • Zorg tijdens de Fotoreis Spitsbergen voor bescherming tegen de elementen. Een waterdichte fototas is een must!
 • Filters heb je hier niet nodig. Laat deze dus vooral thuis.
 • Ook je statief kun je thuis laten.
 • Een monopod kan eventueel handig zijn, maar is niet noodzakelijk.
 • Voldoende snelle geheugenkaartjes en je laptop of tablet om ze te backupen.
 • Een extra accu, want accu’s lopen in de kou sneller leeg.
 • Zorg voor een (thee)doek voor het droog houden van je apparatuur en objectieven, en een microvezeldoekje voor het schoonmaken.

Fysieke zwaarte van de reis: Licht

 • Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van de zodiac: voor zodiactochten of landings. Je wordt door het expeditieteam in de boot geholpen. Deze reis is zeer geschikt voor mensen die fysiek beperkter zijn.

Aanbetaling:

 • De Fotoreis Spitsbergen kent een aanbetaling van 45 procent van de totale reissom. Als de aanbetaling binnen 14 dagen na boeking is voldaan, kan de voorpret voor jouw Fotoreis Spitsbergen beginnen, want jouw deelname is verzekerd. Met het boeken ga je akkoord met de algemene voorwaarden en ga je een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Nadat jouw boeking is bevestigd is er geen herroepingsrecht.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Fotografie-reizen.nl wil dat iedereen veilig op stap gaat. Daarom is het hebben van een reisverzekering verplicht voor de Fotoreis Spitsbergen. We raden een annuleringsverzekering aan. Dit is echter niet verplicht. Het is aan jezelf of je het risico van een annulering wilt lopen. Fotografie-reizen.nl kan een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou regelen. We werken hiervoor samen met Europeesche Verzekeringen. Wil je graag dat wij een reisverzekering voor jou afsluiten, dan kan je dit op het inschrijfformulier aanvinken. Sluit je liever zelf een verzekering bij Europeesche Verzekeringen af, ook dat kan. Klik hier voor de pagina over reis- en annuleringsverzekeringen.
 • Let erop dat je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een annuleringsverzekering binnen 1 of 2 weken na boeking afgesloten moet hebben anders kan het niet meer.

Paspoort of identiteitskaart:

 • Spitsbergen/Noorwegen maakt deel uit van de Schengenlanden. Je kunt deze landen binnen reizen met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort of identiteitskaart.

Kamerindeling:

 • Het is op basis van het geboekte huttype mogelijk dat je wordt ingedeeld met een reiziger die deel uitmaakt van een andere reisorganisatie. Dit is afhankelijk van het aantal boekingen dat wij per categorie binnenkrijgen. Uiteraard proberen wij jou altijd bij één van onze eigen deelnemers in te delen. Indien je een tweepersoonskamer boekt in een bepaalde categorie en er boekt geen tweede deelnemer van ons deze categorie, zul je verzocht worden om te downgraden/upgraden naar een andere categorie.

Vliegtuigklasse:

 • Fotografie-reizen.nl boekt vliegtickets in een bepaalde klasse. Vliegmaatschappijen hebben vaak een x-aantal stoelen beschikbaar in zo’n klasse. Zijn de stoelen op, dan moet Fotografie-reizen.nl stoelen in een duurdere klasse inkopen. Hoe dichter op de vertrekdatum van de reis hoe groter de kans hierop is. Het prijsverschil berekenen wij door aan onze klanten. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de klant.

Bagage:

 • Ruimbagage: 20 kg (lxbxh maximaal 158 cm). Handbagage: 55 x 35 x 25 cm incl. wielen en handvat, max. 10 kg.
 • We reizen tijdens de Fotoreis Spitsbergen niet ver met de ruimbagage. Daarom maakt het niet of je de ruimbagage in een hardschalen koffer of flexibele tas meeneemt. Wel vragen we om niet boven de 30 kg aan totale bagage mee te nemen. Voor de vlucht Oslo-Longyearbyen mag dit ook 15 kg ruimbagage + 15 kg handbagage zijn.

Algemene voorwaarden:

Klik hier:
Algemene voorwaarden

Programmawijzigingen:

Houd er rekening mee dat alle excursies, vluchten en (zodiac)landingen afhankelijk zijn van weersomstandigheden, conditie van het ijs en wildlife. Het is dus mogelijk dat er ter plekke meerdere wijzigingen in het programma plaatsvinden.

Klimaat

Spitsbergen heeft een arctisch klimaat, hoewel de temperaturen aanzienlijk hoger zijn dan in andere gebieden op dezelfde breedtegraad. In juni is er op Spitsbergen 24 uur daglicht. De temperaturen liggen boven de 0°C om aan het eind van de maand een maximum van 5 tot 8°C te bereiken. Juli is de warmste maand, met gemiddelde temperaturen van 3 tot 7 °C. Het constante daglicht van de middernachtzon helpt de waarnemingen van dieren in het wild te maximaliseren. Er valt in beide maanden relatief weinig neerslag met slechts ongeveer 18 mm per maand. Ondanks deze relatief warme temperaturen, kan het op de zodiacs en op het dek erg koud worden. Daarnaast bestaat er op een boot altijd de kans om nat te worden. Houd dus rekening met de kleding op de lijst hieronder tijdens de Fotografiereis Spitsbergen.

Kleding tijdens de fotoreis Spitsbergen

Zoals aangegeven is Spitsbergen in de zomer op zich niet koud. Gemiddeld ligt de temperatuur tussen de 3 tot 8°C, maar in de wind op het water kan de gevoelstemperatuur erg laag zijn. Een wind- en waterdichte jas en broek is daarom verplicht op deze reis. Kleding kan het beste in laagjes gedragen worden. Bijvoorbeeld:

 • Thermo onderkleding bij zodiac cruises.
 • Dik/warm fleece vest.
 • Winddichte en waterdichte jas, zoals een hardshell. Een regenjas over een goede warme winterjas kan ook een goede bescherming bieden tegen de kille wind.
 • Handschoenen, eventueel een paar dunne handschoenen waarmee je de camera kunt bedienen of een dikker paar handschoenen om warm te blijven.
 • Warme muts die oren en hoofd warm kan houden.
 • Warme sjaal of das waar je je lekker in kunt nestelen.
 • Warme (gevoerde) broek, wind en/of waterdicht, of een skibroek. Heb je die niet, dan is een warme broek en een simpele (fiets) regenbroek ook perfect te doen. Het is verplicht om minstens 1 waterdichte broek mee te nemen.
 • Je hebt op de boot en in Oslo alleen comfortabele schoenen nodig, niet persé wandelschoenen. Je krijgt gratis waterdichte laarzen op de boot die je verplicht bent te gebruiken bij zodiac landingen.

Tijdsverschil

 • Er is geen tijdverschil met Nederland.

Elektriciteit

 • Het voltage is in Noorwegen en op het schip hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn ook hetzelfde, zodat je geen verloopstekker nodig hebt.
 • Er zijn in elke hut op het schip genoeg stopcontacten, het is dus niet nodig om een stekkerdoos mee te nemen.
 • Vergeet niet al je oplaadkabels mee te nemen voor zowel de camera als de telefoon.

Munt eenheid en betalen

 • Plaatselijke munt: Noorse kronen (NOK).
 • Valuta op schip: Amerikaanse dollar (USD).
 • € 1 is ongeveer kr 9,6 (voor het gemak: 10 kronen = € 1).
 • Geadviseerd wordt om geen geld vooraf te wisselen. In Oslo en Longyearbyen kun je overal pinnen en op het schip wordt met creditcard betaald.

Klik snel op de tabbladen hieronder voor meer informatie over deze geweldige fotoreis naar Spitsbergen!

IJsbeer tijdens de Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen 82
Gletsjer tijdens fotografiereis Spitsbergen

Fotoreis Spitsbergen: Een magische reis boordevol wildlife

Ontdek de adembenemende dieren en landschappen van Spitsbergen tijdens deze onvergetelijke fotoreis. Tijdens deze avontuurlijke bootexpeditie fotografeer je hoogtepunten zoals majestueuze ijsberen en spectaculaire vogelkliffen. Vaar door prachtige fjorden, fotografeer exotische vogels en cruise langs adembenemende gletsjers. Je vaart tot het pakijs op 80 graden noorderbreedte en gaat hier unieke beelden schieten. Naast ijsberen kun je op de fotoreis Spitsbergen vijf verschillende soorten walvissen, drie verschillende soorten zeehonden, walrussen, heel veel vogels, jagende poolvossen en rendieren fotograferen! Een fotoreis boordevol wildlife dus. Deze reis wordt geheel uitgevoerd op een luxe expeditieschip waar het je aan niks ontbreekt. Of je nu een gepassioneerde fotograaf bent of gewoon van wildlife houdt, deze fotoreis Spitsbergen is een ervaring die je niet wilt missen!

Fotoreis Spitsbergen
Fotovakantie Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen 255

Prachtige landschappen en mini citytrip Oslo

Fotografeer naast de fascinerende dieren ook betoverende landschappen en historische locaties tijdens de fotoreis Spitsbergen. Zo begin je deze fotoreis met een mini citytrip in het prachtige Oslo. Verken op Spitsbergen het kleine onderzoeksdorp Ny-Ålesund, waar kleurrijke houten hutjes en adembenemende uitzichten op je wachten. Bezoek het legendarische walvisvaardersdorp Smeerenburg, dat ooit onderdak bood aan meer dan 200 mensen. Maak fotogenieke plaatjes van verlaten mijnnederzettingen, zoals Ny-London, met zijn intrigerende geschiedenis. Daarnaast bieden de indrukwekkende walvisvaarderstations en hun uitkijkposten een fascinerend kijkje in het verleden. Verlies jezelf in de prachtige landschappen van Spitsbergen en leg deze unieke plekken vast met je camera.

De fotoreis Spitsbergen is gezien het programma ook uitermate geschikt voor de niet-fotograferende partner die wel van wildlife en expedities houdt.

Houd er rekening mee dat alle excursies, vluchten en (zodiac)landingen afhankelijk zijn van weersomstandigheden, conditie van het ijs en wildlife. Het is dus mogelijk dat er ter plekke meerdere wijzigingen in het programma plaatsvinden.

Fotografiereis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen 235
Fotoreis Spitsbergen 176
Fotoreis Spitsbergen rendier
Fotoreis Spitsbergen

Dag 1 en 2

Fotoreis Spitsbergen: Vlucht en mini-citytrip Oslo

Vandaag vlieg je van Amsterdam naar Oslo. We gaan je vandaag meteen zo goed mogelijk fototechnisch voorbereiden op deze bijzondere fotoreis Spitsbergen tijdens een masterclass landschaps- en wildlifefotografie, zodat je tijdens de bootexpeditie zoveel mogelijk mooie foto’s kunt maken. Uiteraard staan onze professionele fotografen je ook ter plekke bij.

Om meteen in maritieme sferen te komen begin je op dag 2 met een fjordencruise vlakbij Oslo. Je fotografeert hier de prachtige kleine eilandjes met hun karakteristieke gekleurde huisjes. ’s Middags fotografeer je de bijzonder excentrieke sculpturen in het groene Vigelandpark. Een kind dat aan haar moeders haar trekt, twee broers die hun moeder als paard gebruiken, je bedenkt het zo gek nog niet en je vindt het in dit bijzondere park. Je sluit de dag af met een fotosessie van het operagebouw. Zowel binnen als buiten kun je hier bijzondere foto’s maken.

Fotoreis Spitsbergen 53
Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen 199

Dag 3

Op naar het arctische foto-avontuur

Vandaag vlieg je van Oslo naar Longyearbyen, Spitsbergen. Dit mijnersdorpje wordt ook wel het meest noordelijke ‘echte’ stadje van de wereld genoemd. Afhankelijk van de vluchttijd is het mogelijk om dit dorpje te bezoeken, voordat je aan boord gaat van het expeditie schip waar je het grootste deel van de fotoreis Spitsbergen op door gaat brengen. Na de uitleg over het verloop van de reis en de noodzakelijke veiligheidsprocedures vertrekt het schip en begint jouw arctische foto-avontuur.

Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotovakantie Spitsbergen

Dag 4

Adembenemende gletsjers en exotische vogels

Wanneer je ’s ochtends vroeg wordt gewekt door de expeditieleider gaat jouw fotoreis Spitsbergen pas echt beginnen! Je gaat voor het eerst (maar absoluut niet voor het laatst!) mee in de zodiac in het prachtige Krossfjord waar jij prachtige en exotische migrerende vogels, zoals de eidereend, zwarte zeekoet en drieteenmeeuw gaat fotograferen. Je vaart namelijk midden in de arctische zomer (het wordt nooit donker) en hebt in deze periode de beste kansen om deze vogels te spotten. Er staat hier een zodiac landing op de planning in Möllerhamna om je de tijd te geven deze mooie dieren in vlucht vast te leggen. Uiteraard helpt onze fotograaf tijdens de fotografiereis Spitsbergen je hier graag bij. Vergeet ook absoluut niet om het majestueuze landschap om je heen te fotograferen!

Na een uitgebreide lunch vaart het schip verder tussen de fjorden en, afhankelijk van het ijs, ga je met een zodiac langs de Lilliehöök gletsjer varen om dit machtige stukje natuur van dichtbij vast te leggen. Mogelijk kom je onderweg zelfs een baardrob tegen op het ijs! Met een beetje geluk vaar je ’s avonds door de adembenemende baai van Fjortende Juli naar je volgende bestemming en fotografeer je zelf nog een paar spuitende bultruggen of dwergvinvissen.

Fotoreis Spitsbergen 86
Fotografiereis Spitsbergen
1200x800

Dag 5

Walvisvaarders en zeehonden tijdens de fotoreis Spitsbergen

Nadat je het nationale park Noordwest Svalbard binnen bent gevaren ga je op zoek naar schattige zeehonden en ijsberen in Virgohamna. Terwijl de crew voor ons op zoek gaat kun je meerdere lezingen bijwonen. Deze variëren van het herkennen van walvissoorten, geschiedenis van de walvisvaarders, de vorming van gletsjers tot waar je op moet letten bij het fotograferen in de Arctic. Mogelijk wordt er tussendoor een ijsbeer gevonden en ga je met een zodiac van het schip af om dichter bij te komen en die geweldige wow-foto’s te maken!

Na je onverwachte ijsbeer-sessie vaar je door naar Amsterdamøya om een landing te doen in Smeerenburg, het legendarische walvisvaardersdorp uit de 17e eeuw. Hier woonden tijdens de hoogtijdagen van de walvisjacht meer dan 200 mensen in erbarmelijke omstandigheden. Afhankelijk van de omstandigheden doe je later nog een landing in Ytre Norskøya, waar de walvisvaarders hun uitkijkposten hadden. Mogelijk komen we deze avond zelfs blauwe walvissen tegen! Je sluit deze dag van de fotografiereis Spitsbergen af met een uiterst leerzame fotobespreking met je mededeelnemers.

Fotoreis Spitsbergen 127
Pakijs Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotografiereis Spitsbergen

Dag 6

IJsberen en magische vogelkliffen

Kans is dat je deze ochtend van de fotoreis Spitsbergen wakker wordt gemaakt door de expeditieleider omdat er een ijsbeer met haar jongen is gespot! Eerst ga je deze magische dieren met je telelens fotograferen vanaf het dek. Vervolgens ga je, indien de omstandigheden het toelaten, deze gevaarlijke knuffeldieren van dichtbij fotograferen vanaf een zodiac.

Later op de ochtend ga je walrussen fotograferen op de kust bij Torrelnesset, waar je met de zodiac naartoe gaat. Deze dieren zien eruit alsof ze zijn gevangen in een slaapzak. Hun imposante slagtanden, die bij de mannetjes groter zijn dan bij de vrouwtjes, zorgen voor indrukwekkende foto’s. Mogelijk spot je zelfs nog een paar walrussen spelend in het water!

Tijdens het vervolg van de vaart richting de indrukwekkende vogelkliffen van Akefellet heb je de kans om ijsberen te spotten op alle kleine eilandjes die je passeert. Houd je telelens dus in de buurt. Op Alkefellet leven duizenden kortbekzeekoeten op de ruige kliffen met haar woeste watervallen. Je gaat deze prachtige kliffen en vogels van dichtbij fotograferen tijdens een paar uur durende zodiac tocht. Met een beetje geluk spot je hier zelfs de zeldzame poolvos en Beluga walvissen! ’s Avonds begint het schip aan haar nachttocht naar het pakijs op 80 graden noorderbreedte.

Fotoreis Spitsbergen
Fotografiereis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen

Dag 7

Pakijs en bijzondere eilanden

Wanneer jij wakker wordt bevindt het schip zich hopelijk al in de buurt van de 80e breedtegraad tussen het pakijs. Ze noemen het hier ook wel het rijk van de ijsberen en je kunt hier prachtige foto’s maken van het ijs. Gedurende de dag zal de kapitein, afhankelijk van de omstandigheden, langzaam door het pakijs varen om op zoek te gaan naar wildlife en worden er meerdere lezingen gegeven. Later op de dag bezoek je de eilanden Nordaustlandet en Sjuøyane. Deze bijna kale eilanden bieden nauwelijks meer dan mos en stenen, maar zijn daarom juist een bijzonder beeld. Ook vind je hier veel bijzondere soorten meeuwen, zoals ivoormeeuwen en de noordse stormvogel. Je sluit deze dag af met een fotobespreking samen met je mededeelnemers. Waar wacht je nog op? Boek nu!

Fotoreizen Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen 214

Dag 8

Indrukwekkende walvissen en prachtige uitzichten

Tijdens je bezoek aan de Woodfjord en Liefdefjorden krijg je de kans om schitterende foto’s te maken van de Monaco gletsjer vanaf de zodiac, terwijl je uitleg krijgt over de vorming hiervan en de elementen die een rol spelen. Deze gletsjer is vernoemd naar prins Albert I van Monaco, die veel onderzoeken op Spitsbergen financierde. Na dit gletsjerbezoek krijg je een hele unieke kans: Je mag namelijk een sprong maken in het ijskoude water en je polar plunge certificaat behalen. Uiteraard staat er een alcoholische opwarmer voor je klaar.

Na de luxe bbq lunch op het bovendek ga je op zoek naar walvissen, waaronder de bergvinvis, bultrug en blauwe walvis. Na enkele uren waarin je hopelijk walvissen hebt gefotografeerd, doe je een zodiac landing bij de Texas Bar, een walvisvaardershut vernoemd de Amerikaanse staat Texas. Geniet hier van de natuur om je heen en maak prachtige foto’s van het uitzicht en de prachtige zeldzame bloemen.

Fotovakantie Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fototrip Spitsbergen

Dag 9

Ny-Ålesund, Ny-London en Arctische sternen

Je gaat mee in de zodiac met je medefotografen om de machtige koningsgletsjers te fotograferen in Kongsfjord. Terwijl je naar de gletsjers toe vaart gaat het je opvallen dat er overal ijsschotsen om je heen drijven. Deze afgebroken stukken gletsjer bieden jou een magisch schouwspel om te fotograferen. Mogelijk spot je zelfs een baardrob!

Je vervolgt de fotoreis Spitsbergen met een bezoek aan het iconische Ny-Ålesund. Dit voormalige mijnersdorpje is tegenwoordig de thuisbasis voor meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar de lokale flora en fauna, maar biedt ook vele fotogenieke mogelijkheden. Wat dacht je van kleurrijke houten hutjes, rendieren, sternen en brandganzen?

Aan het einde van de dag is er mogelijk nog tijd om een landing te doen bij de oude mijnnederzetting Ny-London. Deze nederzetting heeft maar 9 jaar bestaan om al het lokale marmer te ontginnen en is ten onder gegaan aan financieel wanbeleid en oorlogen. ’s Avonds is er opnieuw kans om wildlife te fotograferen, zoals dwergvinvissen, blauwe walvissen, bultruggen, beluga’s en papegaaiduikers.

Fotoreis Spitsbergen 95
Fotoreis Spitsbergen 200
Fotografiereis Spitsbergen
Fotoreizen Spitsbergen

Gratis & extra: Dag 10

Bezoek het eigenwijze Longyearbyen tijdens de fotoreis Spitsbergen

Een versleten kabelbaan waar de lege kolenemmers nog aanhangen begroet jou vanuit de verte wanneer het expeditieschip aanmeert in Longyearbyen voor een dag met fotogenieke onderwerpen. Je zult zien dat dit dorp, ondanks het niet hebben van één culturele identiteit, toch behoorlijk veel traditioneel ogende constructies herbergt. Zo leent de vervallen mijn zich perfect voor urbex fotografie, ga je vogels fotograferen vanuit één van de vogelhutjes, kun je het museum over de geschiedenis van Spitsbergen bezoeken en nog veel meer.

Leuk weetje: Wist je dat het wettelijk verboden is om je zonder een vuurwapen buiten Longyearbyen te begeven in verband met het gevaar van ijsberen?

Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen

Gratis & extra: Dag 11 en 12

Ontdek Zuid en Oost Spitsbergen

De zuidelijke helft van Spitsbergen omvat het eiland Edgeøya, vele fjorden en kleine interessante eilandjes die wachten op jouw camera. Je kunt hier onder andere inheemse Spitsbergenrendieren, poolvossen, sneeuwgorsen en bijzondere, kale landschappen fotograferen. Ook bezoek je één van de unieke walrusstranden waar je deze machtige dieren van dichtbij gaat aanschouwen. Mogelijk spot je zelfs nog een groep witte dolfijnen wanneer je met de zodiac weer teruggaat naar het expeditieschip.

Terwijl je op weg bent naar de oostkant van Spitsbergen bezoek je eerst nog het verlaten walvisvaarderstation op Edgeøya en ga je met een zodiac richting de indrukwekkende vogelkliffen bij Bellsund en Hornsund. Ook zijn er hier weer volop kansen om ijsberen tegen te komen en te fotograferen. Misschien kom je zelfs een moeder met haar jongen tegen. Later volgt een bezoek aan de walruskolonie van Kapp Lee en de spectaculaire rotsen en vogelkliffen bij Sundneset, voordat je weer richting Spitsbergen vaart na een fantastisch diner met prachtige uitzichten.

In de zodiak tijdens fotografiereis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen
Fotoreis Spitsbergen 62

Dag 13 en 14

Bezoek Longyearbyen en einde fotoreis Spitsbergen

’s Middags arriveert het schip weer op de startlocatie in Longyearbyen. Na een lekkere lunch verlaat je het schip en ga je, afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht, de prachtige kerk in het rommelige, eigenwijze Longyearbyen fotograferen. Vervolgens vlieg je met de chartervlucht van Longyearbyen naar Oslo en verblijf je in een hotel vlakbij het vliegveld. Je vliegt de volgende dag vanaf Oslo weer voldaan naar Amsterdam met duizenden prachtfoto’s die jou zullen herinneren aan alle geweldige ervaringen die je hebt opgedaan tijdens jouw fotoreis Spitsbergen. Boek nu!

Houd er rekening mee dat alle excursies, vluchten en (zodiac)landingen afhankelijk zijn van weersomstandigheden, conditie van het ijs en wildlife. Het is dus mogelijk dat er ter plekke meerdere wijzigingen in het programma plaatsvinden.

Kaart fotoreis Spitsbergen

Fotoreis Spitsbergen 2024

Inbegrepen Fotoreis Spitsbergen:

 • Vlucht Amsterdam – Oslo v.v. incl. belastingen
 • Chatervlucht Oslo – Longyearbyen v.v. incl. belastingen
 • Transfers van en naar hotel/boot
 • Lokaal vervoer Oslo
 • Hotelovernachtingen in Oslo
 • Indeling op hotelkamer in Oslo op basis van geboekte huttype
 • Verblijf op luxe ijsbreker op basis van geboekte huttype (klik hier voor details)
 • Op de boot – Volpension (3 maaltijden en middagsnack per dag)
 • Op de boot – Gratis (alcoholische) drankjes tijdens het diner
 • Op de boot – Gratis koffie, thee en water gedurende de dag
 • Oslo – Logies en ontbijt
 • (Dagelijkse) zodiac rides Spitsbergen
 • (Dagelijkse) kustlandingen Spitsbergen
 • (Dagelijkse) wildlife excursies Spitsbergen
 • Verplichte waterdichte laarzen tijdens zodiac landingen
 • Engelstalige lezingen over meerdere topics (o.a. fotografie, wildlife, geologie, geschiedenis)
 • Nederlandstalige masterclass wildlifefotografie
 • Nederlandstalige masterclass landschapsfotografie
 • Bootexcursie fjorden Oslo
 • Stadswandeling Oslo
 • Entrees Oslo
 • Bezoek Longyearbyen (afhankelijk van vluchttijden)
 • Begeleiding van een Nederlandstalige professioneel fotograaf
 • Besprekingen van de gemaakte foto’s

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 9,00 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Zakgeld: Ongeveer 300 euro (voor maaltijden Oslo, drankjes, fooien bootcrew, kleine souvenirs)
 • Toeslag 1-persoonskamer Oslo: 160 euro p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooien reisleiding
 • Optioneel: Kayak toer Spitsbergen

Het expeditieschip

De Ocean Albatros wordt ingezet op een grote selectie van expeditiebestemmingen, waaronder Antarctica, de Noordpool en alle andere opwindende nieuwe bestemmingen daar tussenin. Met in totaal 94 comfortabele hutten en suites, allemaal met vrij uitzicht op zee, is de Ocean Albatros zeker een van de meest populaire expeditieschepen ter wereld. Het schip beschikt over twee restaurants, een wellnessruimte, een Albatros Nordic Bar, een eetgelegenheid op het open dek met jacuzzi’s, een moderne collegezaal, een panorama sauna en andere ultramoderne voorzieningen.

Het schip heeft meer dan 50% minder CO2-voetafdruk dan traditionele expeditieschepen en is een van de meest milieuvriendelijke schepen, waarbij het Green Initiative Programma wordt geïmplementeerd om zowel absoluut comfort als duurzaamheid voor onze gasten te garanderen. Ons schip tijdens de fotografiereis Spitsbergen wordt bemand door experts in het veld die onderweg ook geweldige lezingen geven, variërend van ontdekkingsgeschiedenis tot biologie, geologie, ijs en dieren in het wild.

Bootexpeditie Spitsbergen
Het schip 'Ocean Albatros'
Fotoreis Spitsbergen Categorie C
Categorie C
Fotoreis Spitsbergen Categorie D
Categorie D

Huttypes

Categorie C – Tweepersoons balkonhut | ong. 20-24 m2 | 11.295,- p.p.

Het meest voorkomende type passagiershut (C) op de Ocean Albatros bevindt zich op dekken 4 en 6. Ze hebben een balkon met grote ramen, twee eenpersoonsbedden, een badkamer en een zithoek met een tafel en stoel.

Categorie D – Tweepersoonshut met patrijspoort | 22 m2 | 9.845,- p.p.

Deze hutten op de Ocean Albatros liggen dicht bij de mudroom en hebben snelle toegang tot de zodiac-platforms voor ontscheping tijdens landingen. Dit is erg handig als je minder mobiel bent en een korte afstand tot de zodiacs wilt. De hutten zijn perfect voor diegenen die een comfortabele basis wensen tijdens hun verblijf aan boord van Ocean Albatros. Deze kamers hebben allemaal een tweepersoonsbed of 2 eenpersoonsbedden en een badkamer. De hutten bevinden zich op dek 3 en 4.

Categorie E – Franse tweepersoons balkonhut | 16 m2 | 10.495,- p.p.

De Franse balkonhut is een standaardhut met een Frans balkon, een tweepersoonsbed, ramen tot het plafond en een badkamer. Deze hutten bevinden zich op dek 7 en zijn voornamelijk bedoeld voor koppels. Indien nodig kan een slaapbank opgemaakt worden.

Categorie F – Driepersoonshut met patrijspoort | 22 m2 | 8.995,- p.p.

Er zijn vier driepersoonshutten aan boord van de Ocean Albatros met patrijspoorten, allemaal met een eigen badkamer. Ze bevinden zich op dek 3, dicht bij de mudroom en de laadplatformen. Driepersoonshutten hebben normaal gesproken drie aparte bedden, maar er kan op verzoek ook een tweepersoonsbed worden geplaatst.

Categorie G – Eenpersoonshut met patrijspoort | 14 m2 | 11.295,- p.p.

Standaard eenpersoonspassagiershut met patrijspoort aan boord, gelegen op dek 3. Dit is een gunstig gelegen passagiershut dicht bij de mudroom die de toegang tot de zodiacs vergemakkelijkt tijdens het in- en uitstappen om je avonturen te beginnen.


Houd er rekening mee dat de plattegronden, illustraties en afmetingen van de getoonde hutcategorieën alleen ter illustratie zijn. De daadwerkelijke cabine-indelingen en -afmetingen kunnen variëren.

Fotoreis Spitsbergen
Categorie E
Fotoreis Spitsbergen
Categorie F
Fotoreis Spitsbergen
Categorie G

Foto-apparatuur tijdens de Fotoreis Spitsbergen:

 • Omdat we tijdens de Fotoreis Spitsbergen niet alleen wildlife maar ook arctische landschappen fotograferen is een groothoeklens aan te raden (minimaal tussen de 10-24 mm). Een standaardlens (bijv 24-120mm) kan ook.
 • Een telelens (400mm+ full frame equivalent) en/of een zoomlens (bijv 100-400mm full frame equivalent) is onmisbaar voor de wildlife en foto’s die je vanaf de boot maakt.
 • Zorg tijdens de Fotoreis Spitsbergen voor bescherming tegen de elementen. Een waterdichte fototas is een must!
 • Filters heb je hier niet nodig. Laat deze dus vooral thuis.
 • Ook je statief kun je thuis laten.
 • Een monopod kan eventueel handig zijn, maar is niet noodzakelijk.
 • Voldoende snelle geheugenkaartjes en je laptop of tablet om ze te backupen.
 • Een extra accu, want accu’s lopen in de kou sneller leeg.
 • Zorg voor een (thee)doek voor het droog houden van je apparatuur en objectieven, en een microvezeldoekje voor het schoonmaken.

Fysieke zwaarte van de reis: Licht

 • Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van de zodiac: voor zodiactochten of landings. Je wordt door het expeditieteam in de boot geholpen. Deze reis is zeer geschikt voor mensen die fysiek beperkter zijn.

Aanbetaling:

 • De Fotoreis Spitsbergen kent een aanbetaling van 45 procent van de totale reissom. Als de aanbetaling binnen 14 dagen na boeking is voldaan, kan de voorpret voor jouw Fotoreis Spitsbergen beginnen, want jouw deelname is verzekerd. Met het boeken ga je akkoord met de algemene voorwaarden en ga je een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Nadat jouw boeking is bevestigd is er geen herroepingsrecht.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Fotografie-reizen.nl wil dat iedereen veilig op stap gaat. Daarom is het hebben van een reisverzekering verplicht voor de Fotoreis Spitsbergen. We raden een annuleringsverzekering aan. Dit is echter niet verplicht. Het is aan jezelf of je het risico van een annulering wilt lopen. Fotografie-reizen.nl kan een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou regelen. We werken hiervoor samen met Europeesche Verzekeringen. Wil je graag dat wij een reisverzekering voor jou afsluiten, dan kan je dit op het inschrijfformulier aanvinken. Sluit je liever zelf een verzekering bij Europeesche Verzekeringen af, ook dat kan. Klik hier voor de pagina over reis- en annuleringsverzekeringen.
 • Let erop dat je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een annuleringsverzekering binnen 1 of 2 weken na boeking afgesloten moet hebben anders kan het niet meer.

Paspoort of identiteitskaart:

 • Spitsbergen/Noorwegen maakt deel uit van de Schengenlanden. Je kunt deze landen binnen reizen met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort of identiteitskaart.

Kamerindeling:

 • Het is op basis van het geboekte huttype mogelijk dat je wordt ingedeeld met een reiziger die deel uitmaakt van een andere reisorganisatie. Dit is afhankelijk van het aantal boekingen dat wij per categorie binnenkrijgen. Uiteraard proberen wij jou altijd bij één van onze eigen deelnemers in te delen. Indien je een tweepersoonskamer boekt in een bepaalde categorie en er boekt geen tweede deelnemer van ons deze categorie, zul je verzocht worden om te downgraden/upgraden naar een andere categorie.

Vliegtuigklasse:

 • Fotografie-reizen.nl boekt vliegtickets in een bepaalde klasse. Vliegmaatschappijen hebben vaak een x-aantal stoelen beschikbaar in zo’n klasse. Zijn de stoelen op, dan moet Fotografie-reizen.nl stoelen in een duurdere klasse inkopen. Hoe dichter op de vertrekdatum van de reis hoe groter de kans hierop is. Het prijsverschil berekenen wij door aan onze klanten. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de klant.

Bagage:

 • Ruimbagage: 20 kg (lxbxh maximaal 158 cm). Handbagage: 55 x 35 x 25 cm incl. wielen en handvat, max. 10 kg.
 • We reizen tijdens de Fotoreis Spitsbergen niet ver met de ruimbagage. Daarom maakt het niet of je de ruimbagage in een hardschalen koffer of flexibele tas meeneemt. Wel vragen we om niet boven de 30 kg aan totale bagage mee te nemen. Voor de vlucht Oslo-Longyearbyen mag dit ook 15 kg ruimbagage + 15 kg handbagage zijn.

Algemene voorwaarden:

Klik hier:
Algemene voorwaarden

Programmawijzigingen:

Houd er rekening mee dat alle excursies, vluchten en (zodiac)landingen afhankelijk zijn van weersomstandigheden, conditie van het ijs en wildlife. Het is dus mogelijk dat er ter plekke meerdere wijzigingen in het programma plaatsvinden.

Klimaat

Spitsbergen heeft een arctisch klimaat, hoewel de temperaturen aanzienlijk hoger zijn dan in andere gebieden op dezelfde breedtegraad. In juni is er op Spitsbergen 24 uur daglicht. De temperaturen liggen boven de 0°C om aan het eind van de maand een maximum van 5 tot 8°C te bereiken. Juli is de warmste maand, met gemiddelde temperaturen van 3 tot 7 °C. Het constante daglicht van de middernachtzon helpt de waarnemingen van dieren in het wild te maximaliseren. Er valt in beide maanden relatief weinig neerslag met slechts ongeveer 18 mm per maand. Ondanks deze relatief warme temperaturen, kan het op de zodiacs en op het dek erg koud worden. Daarnaast bestaat er op een boot altijd de kans om nat te worden. Houd dus rekening met de kleding op de lijst hieronder tijdens de Fotografiereis Spitsbergen.

Kleding tijdens de fotoreis Spitsbergen

Zoals aangegeven is Spitsbergen in de zomer op zich niet koud. Gemiddeld ligt de temperatuur tussen de 3 tot 8°C, maar in de wind op het water kan de gevoelstemperatuur erg laag zijn. Een wind- en waterdichte jas en broek is daarom verplicht op deze reis. Kleding kan het beste in laagjes gedragen worden. Bijvoorbeeld:

 • Thermo onderkleding bij zodiac cruises.
 • Dik/warm fleece vest.
 • Winddichte en waterdichte jas, zoals een hardshell. Een regenjas over een goede warme winterjas kan ook een goede bescherming bieden tegen de kille wind.
 • Handschoenen, eventueel een paar dunne handschoenen waarmee je de camera kunt bedienen of een dikker paar handschoenen om warm te blijven.
 • Warme muts die oren en hoofd warm kan houden.
 • Warme sjaal of das waar je je lekker in kunt nestelen.
 • Warme (gevoerde) broek, wind en/of waterdicht, of een skibroek. Heb je die niet, dan is een warme broek en een simpele (fiets) regenbroek ook perfect te doen. Het is verplicht om minstens 1 waterdichte broek mee te nemen.
 • Je hebt op de boot en in Oslo alleen comfortabele schoenen nodig, niet persé wandelschoenen. Je krijgt gratis waterdichte laarzen op de boot die je verplicht bent te gebruiken bij zodiac landingen.

Tijdsverschil

 • Er is geen tijdverschil met Nederland.

Elektriciteit

 • Het voltage is in Noorwegen en op het schip hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn ook hetzelfde, zodat je geen verloopstekker nodig hebt.
 • Er zijn in elke hut op het schip genoeg stopcontacten, het is dus niet nodig om een stekkerdoos mee te nemen.
 • Vergeet niet al je oplaadkabels mee te nemen voor zowel de camera als de telefoon.

Munt eenheid en betalen

 • Plaatselijke munt: Noorse kronen (NOK).
 • Valuta op schip: Amerikaanse dollar (USD).
 • € 1 is ongeveer kr 9,6 (voor het gemak: 10 kronen = € 1).
 • Geadviseerd wordt om geen geld vooraf te wisselen. In Oslo en Longyearbyen kun je overal pinnen en op het schip wordt met creditcard betaald.

Kies je toch liever een andere fotografie bestemming? We hebben ook leuke fotoreizen naar Borneo, Spitsbergen, Fins Lapland, Helgoland, Schotland, Glencoe, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Nepal, AlbaniëMadagaskarCosta RicaBrazilië PantanalIJsland Zomer, IJsland Westfjorden, Tanzania, ValenciaKenia-Tanzania, New York, Japan, Namibië, Argentinië, Bolivia & Chili, Lissabon, Luxemburg, de Opaalkust, Terschelling, Drenthe, Groninger Waddenkust, Limburg, Veluwe, Brabant en Ameland. Fotografie-reizen.nl is lid van het reisgarantiefonds GGTO, Calamiteitenfonds en de branchevereniging VvKR. Dat betekent dat je veilig en vertrouwd op fotografie reis gaat.