Fotosafari Kenia-Tanzania

Een droom die uitkomt in Afrika met momenten die bijna niemand beleeft!

Fotosafari Kenia-Tanzania

Een droom die uitkomt in Afrika met momenten die bijna niemand beleeft!

Fotoreis Kenia-Tanzania: bijzondere belevenis tijdens rivercrossing gnoes

Minimum aantal deelnemers: 6.
Per voertuig maximaal 6 deelnemers, maximaal 3 voertuigen.

Datum: 20 juli t/m 2 augustus 2023 (14 dagen)
Aantal deelnemers: 18 (VOL!)
Fotografen: Yolanda Wals, Eveline Dekkers, Erwin Kessing

EXTRA datum: 2 t/m 15 augustus 2023 (14 dagen)
Fotograaf: Yolanda Wals
Nog maar 3 plekken vrij!

Prijs: 5695 euro p.p. 

Schrijf je nu in

Highlights Fotosafari Kenia-Tanzania:

Op zoek naar spectaculaire rivercrossing gnoes

Door beroemdste nationale parken van Kenia en Tanzania

Serengeti, Ngorongoro, Masai Mara, Lake Nakuru, Amboseli

Boottocht tussen nijlpaarden in Lake Naivasha

Ook geschikt voor niet-fotograferende partner

ALLES INCLUSIEF: Vlucht, vervoer, volpension, excursies, entrees

Minimum aantal deelnemers: 6.
Per voertuig maximaal 6 deelnemers, maximaal 3 voertuigen.

Datum: 20 juli t/m 2 augustus 2023 (14 dagen)
Aantal deelnemers: 18 (VOL!)
Fotografen: Yolanda Wals, Eveline Dekkers, Erwin Kessing

EXTRA datum: 2 t/m 15 augustus 2023 (14 dagen)
Fotograaf: Yolanda Wals
Nog maar 3 plekken vrij!

Prijs: 5695 euro p.p. 

Schrijf je nu in

Highlights Fotosafari Kenia-Tanzania:

Op zoek naar spectaculaire rivercrossing gnoes

Door beroemdste nationale parken van Kenia en Tanzania

Serengeti, Ngorongoro, Masai Mara, Lake Nakuru, Amboseli

Boottocht tussen nijlpaarden in Lake Naivasha

Ook geschikt voor niet-fotograferende partner

ALLES INCLUSIEF: Vlucht, vervoer, volpension, excursies, entrees

Rivercrossing Fotoreis Kenia Tanzania
Fotoreis Kenia Tanzania Paul Erwin en Andrea
Gnoes tijden de rivercrossing Kenia Tanzania

Spectaculaire foto’s van overstekende gnoes

De Fotosafari Kenia-Tanzania belooft zeer spectaculair te worden. Je bezoekt alle grote en beroemde parken van deze beide Afrikaanse landen. Een fotoreis boordevol safaridagen om het unieke wildlife vast te leggen. De kans dat je de ‘big5’ spot is enorm groot. In Lake Naivasha vaar je tussen de nijlpaarden door, in Nakuru vind je veel neushoorns, de Masai Mara is ideaal om katachtigen op de foto te zetten en de olifanten hebben een besneeuwde Kilimanjaro als schitterend decor. Als klap op de vuurpijl ga je tijdens de Fotosafari Kenia-Tanzania in Serengeti op zoek naar de spectaculaire rivercrossing van de gnoes. Iedere deelnemer heeft gegarandeerd een eigen raamplaats, dus altijd goed zich op de dieren!

Gapende leeuw tijdens fotosafari Kenia
Fotoreizen Afrika Overstekend luipaard
Neushoorn Lake Nakuru Fotoreis Kenia Tanzania

Dit moet je eens in je leven gezien hebben!

Er zijn een aantal dingen die je eens in je leven gezien moet hebben en de massale rivercrossing van de gnoes is daar eentje van. Het geeft een overweldigend gevoel om met de safari-jeep midden tussen honderdduizenden trekkende gnoes te staan. Overal komen de stofwolken omhoog. En als ze dan ook nog voor jouw cameralens massaal de rivier oversteken waar de meterslange nijlkrokodillen hen in een hinderlaag op liggen te wachten, kan jouw fotosafari niet meer stuk. De kans is groot dat je deze unieke beelden die iedereen wel van de televisie kent, live meemaakt  tijdens de Fotosafari Kenia-Tanzania. De dieren hebben een oerinstinct dat hen door het water drijft. Niets houdt hen tegen. Angst overheerst, maar de vastberadenheid is groter. Een fotosafari-ervaring die je jouw leven lang niet meer vergeet.

De fotosafari Kenia-Tanzania is gezien het programma ook uitermate geschikt voor de niet-fotograferende partner die wel van wildlife houdt.

Fotoreis Kenia Tanzania Ngorongoro Crater Henk
Cheeta tijdens fotoreizen Kenia Tanzania
Fotoreis Kenia Tanzania Claudia en Andrea
Fotoreis Kenia Tanzania - Andrea aan het fotograferen
Maasai Mara Kenia fotosafari
Leeuw gefotografeerd in Kenia tijdens een fotoreis
Bijeneter Kenia Tanzania fotosafari
Fotoreis Kenia Tanzania Roelof zoekt de apen

Dag 1 en 2

Met een boot tussen de nijlpaarden door

De eerste dag van de Fotosafari Kenia-Tanzania vlieg je met de andere deelnemers van Schiphol naar Kenia. De Fotosafari Kenia-Tanzania begint in Nairobi. Vroeg in de ochtend van de tweede dag, na het ontbijt, vertrek je in de safari-jeep richting Lake Naivasha. Gedurende de transfer is het niet ongewoon om dieren zoals zebra’s en struisvogels langs de weg te zien.

Lake Naivasha is een van de vele grote meren die gelegen is in de beroemde riftvallei, ook bekend als de grote slenk. In het meer leven grote aantallen nijlpaarden die je tijdens een boottocht van niet al te grote afstand bekijkt en fotografeert. Ook staat het gebied bekend om zijn grote aantallen vogels zoals maraboes, pelikanen, reigersoorten en de indrukwekkende Afrikaanse zeearenden. De schitterende boottocht gaat onder andere langs Crescent Island.

Fotoreis Kenia Lake Alementaita flamingos
Fotoreis Kenia Tanzania boottrip Lake Naivasha
Kenia Tanzania Nijlpaarden-aan het vechten fotoreizen

Dag 3

Neushoorns en boomklimmende katachtigen

Jouw eerste gamedrive van de Fotosafari Kenia – Tanzania staat vandaag op het programma. Je hebt de hele dag de tijd om in Lake Nakuru National Park op zoek te gaan naar dieren.

Maar het is daarnaast ook dé plek deze Fotosafari Kenia – Tanzania om van dichtbij de witte neushoorn en met wat geluk ook de zwarte neushoorn te fotograferen. Een ander uniek dier wat je alleen in dit park tijdens de fotosafari tegen gaat komen is de Rothschild giraffe, een zeldzame giraffesoort die maar in weinig wildparken nog te vinden is. Ook de katachtigen zoals leeuwen en luipaarden laten zich regelmatig in het park zien. En leg de beroemde ‘boomklimmende leeuwen’ hier op jouw camerabeeld vast. Daarnaast is Nakuru ook nog eens een walhalla voor vogelliefhebbers met enkele honderden soorten verschillende vogels, die zich in dit gebied laten zien. De gids vertelt je tijdens de fotosafari interessante feitjes over de dieren.

In de avond is er tijd om de tot nu toe gemaakte foto’s tijdens de Fotosafari Kenia-Tanzania te bespreken. Ook is er tijd voor fotografie tips om jouw Fotoreis Kenia-Tanzania tot een succes te maken.

Fotoreizen Kenia Tanzania Lake Nakuru Rothschildgiraffe
Kenia - Tanzania - Leeuw op boom met neushoorns eronder
Fotoreis Kenia Tanzania Ellen

Dag 4

Gamedrive in Masai Mara

In de vroege ochtenduren is er tijd om een kijkje bij de miljoenen roze flamingo’s in Lake Elementaita te nemen. Daarna laat je Elementaita achter je en ga je op weg richting de Masai Mara. In de grote uitgestrekte vlaktes doemen de kleine dorpjes op van de meest bekende Afrikaanse stam, de Masai. Als je in de loop van de middag aankomt bij het beroemde reservaat, die vernoemd is naar deze stam, ga je meteen beginnen aan een gamedrive in het mooie, warme, oranje namiddagzonnetje.

Grinzende cheetah Fotografiereizen
Maasai Mara Kenia rondreis zonsopkomst
Zebra oog Kenia Tanzania rondreis

Dag 5 en 6

Maak de ‘big 5’ compleet

Zorg voor voldoende volle batterijen en geheugenkaartjes, want deze beide dagen staan volledig in het teken van het Masai Mara National Reserve. De Masai Mara was jarenlang de thuisbasis van de beroemde BBC-serie Big Cat Diary waarbij niet alleen het leven van de leeuwen, maar ook die van luipaarden en cheeta’s gefotografeerd werd. Maar ook olifanten en buffels trekken over de savannes van dit park, dus de kans is zeer groot om tijdens deze Fotosafari Kenia-Tanzania de beroemde ‘big 5’ compleet voor de lens te krijgen. De Masai Mara vormt één leefgebied voor wild samen met het beroemde Serengeti National Park in Tanzania, waar je later deze fotosafari reis komt. In het park loopt ook de Mara-rivier. Hier heb je kans om voor de eerste keer deze fotoreis de rivercrossing van de gnoes te zien

Fotoreizen Afrika Luipaard
Fotoreizen Afrika Spuitende olifant
Fotoreizen Afrika Slapende leeuw

Dag 7

Je wipt de grens over tijdens de Fotosafari Kenia-Tanzania

Via de Isebanya grensovergang verlaat je vandaag Kenia. Je neemt afscheid van de Keniaanse gids en wordt opgewacht door de Tanzaniaanse gids/chauffeur. Na de formaliteiten aan de grens reis je naar het noorden van de Serengeti, waar je overnacht vlakbij het gebied waar de gnoes de rivier oversteken. Een fotobespreking staat vandaag weer op het programma en stel vooral ook al jouw vragen over fotografie, voor zover ze onderweg tijdens de fotosafari nog niet aan de orde zijn geweest.

Dag 8 en 9

Spectaculaire rivercrossing in de Serengeti

Je hebt de beelden van de grote trek van de gnoes vast weleens op de televisie gezien. Met honderdduizenden trekken ze over de vlaktes van het beroemdste park van Tanzania, Serengeti, en steken in grote getale de rivier over. Vergezeld van grote groepen zebra’s en thomasgazelles. In hun kielzog zijn altijd de katachtigen, zoals leeuwen te vinden.

De rivercrossing geschiedt met groot gevaar voor eigen leven. Meters lange nijlkrokodillen liggen in een hinderlaag op de overstekende dieren te wachten. Niets houdt de voortrazende kudde tegen. Dat er vele soortgenoten sterven, deert de dieren niet. Het is een jaarlijks terugkerend oer-instinct. Met een enorm geweld storten ze zich in het water. Angst overheerst. De dieren vertrappen elkaar in het water. Maar daarnaast zie je ook de vastberadenheid. Een spectaculair gezicht wat je eens in je leven gezien en gefotografeerd moet hebben. En die kans krijg je tijdens jouw fotosafari door Kenia en Tanzania.

Gnoes tijden de rivercrossing Kenia Tanzania
Fotoreis Kenia Tanzania Erik Ina Ellen
Rivercrossing Fotoreis

David Attenborough heeft er schitterende natuurdocumentaires over gemaakt. Maar zulke beelden maak jij ook met de fotografie tips die wij jou daarbij geven. Je gaat twee dagen op zoek naar de kuddes en de plek van de rivieroversteek. Waar dit zal zijn en of je de enorme kuddes daadwerkelijk vindt is altijd maar de vraag, maar de gidsen van de safari-jeeps staan met elkaar in verbinding en seinen elkaar in als ze iets spectaculairs ontdekken. De voorgaande jaren is het onze gidsen altijd gelukt om de rivercrossing te spotten. En lukt het de eerste dag niet, dan is er altijd nog een tweede dag om dit spektakel mee te maken. Dubbel kans dus!

Fotoreizen Afrika Cheetah
Fotoreizen Afrika Leeuw in boom
Fotoreizen Afrika Vervet
Fotoreizen Afrika Krijsende kraai

Dag 10

Centraal Serengeti tijdens Fotosafari Kenia-Tanzania

Het centrale gedeelte van Serengeti staat vandaag op het programma van de Fotosafari Kenia-Tanzania. Geniet van het bijzondere landschap met steenkopjes en acacia’s. Aan het einde van de dag reis je door naar het Ngorongoro Conservation Area. Je overnacht in een lodge op de rand van de Ngorongoro krater midden in de natuur en met een prachtig uitzicht op de krater. Een bijzondere belevenis.

Fotoreizen Afrika antilopesoort
Fotoreizen Afrika gevlekte hyena
Fotoreizen Afrika valk
Fotoreizen Afrika zebra

Dag 11

Ngorongoro Crater: safari walhalla

Vroeg op vandaag, want je gaat de Ngorongoro Crater bezoeken als het nog rustig is en de dieren op hun actiefst zijn. Het is ‘s morgens nog niet te warm voor ze en daar kan jij als fotograaf goed van profiteren. Een perfect moment om te fotograferen, zeker als je ook nog de zon achter de kraterrand op ziet komen. De Ngorongoro Crater is een safari walhalla. Het wordt wel het mooiste safarigebied ter wereld genoemd. De enorme vlakte trekt veel dieren aan, zoals olifanten, buffels, neushoorns, zebra’s en hyena’s. Het is een uitstekende locatie om leeuwen te zien. In de krater leven maar liefst 20.000 dieren. Je hebt een lunch op de bodem van de krater. En mag midden in het safarigebied uit de jeep.

Fotoreizen Afrika wildlife
Fotoreizen Afrika Vechtende bokken
Fotoreizen Afrika red hartebeest

Dag 12

Fotosafari Kenia-Tanzania naar Amboseli

Je gaat weer terug naar Kenia. Vanaf Arusha, waar je vannacht overnacht hebt, brengt de Tanzaniaanse gids je naar de grensovergang Namanga. Onderweg zullen we stoppen als de wolken rond de Kilimanjaro opgetrokken zijn en deze beroemde berg zich laat zien. In Namanga wacht weer een Keniaanse chauffeur/gids je op. De fotosafari gaat door naar Amboseli. Het landschap is heuvelachtig. Je komt onder andere langs de Longido Mountain.

De rit van Arusha naar Amboseli duurt niet lang. Tegen de middag kom je al in dit bekende nationale park aan en ga je direct een game drive maken. Je kent vast wel de schitterende foto’s van olifanten en ander wild voor de besneeuwde Kilimanjaro. In 2018 is er na jaren weer sneeuw gevallen op de Kilimanjaro en heeft de beroemde berg op de grens van Kenia en Tanzania weer een wit dekentje op de top. Hopelijk ligt het witte kleed er ook dit jaar nog en kan je unieke foto’s maken van olifanten lopend voor een besneeuwde Kilimanjaro. Dit heeft jaren niet meer gekund!

De beroemde beelden maken het Amboseli National Park tot een van de populaire parken in Kenia. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat dit park de beste plek in Kenia is om grote kuddes olifanten te vinden. Natuurliefhebbers kunnen in dit park helemaal uit hun dak gaan. Het heeft namelijk vijf habitats van droge oevers, de savanne en boslanden tot wetlands met sulfaatbomen en het Amboselimeer.

In de avond ga je als de omstandigheden goed zijn de melkweg op de foto zetten. Omdat het in Kenia en Tanzania veel donkerder is en minder lichtvervuiling heeft dan Nederland, kan je de melkweg hier uitstekend met het blote oog zien en op de foto zetten. Overigens zijn er ook eerder in deze reis al mogelijkheden om de melkweg te fotograferen.

Fotoreizen Afrika Secretary Bird
silhouetten van olifanten tijdens zonsondergang in Kenia
Fotoreizen Afrika Zadeldekjakhals

Dag 13

Fotografeer olifanten voor besneeuwde Kilimanjaro

Ook in de ochtend is er nog tijd voor een gamedrive in Amboseli National Park. Het prachtige warme ochtendlicht zorgt voor een extra dimensie aan jouw foto’s. Dieren zijn in de ochtend het actiefst. En met wat geluk laat ook de Kilimanjaro zich weer zien. Vervolgens rijden we terug naar Nairobi, nagenietend van een geweldige fotosafari. Afsluitend, indien de tijd het toelaat, is er een afscheidsdiner in het beroemdste restaurant van Kenia: Carnivore. Een bijzondere ervaring.

Dag 14

Duizenden geweldige natuurfoto’s rijker

Er is een einde gekomen aan de geweldige Fotosafari Kenia-Tanzania. Je hebt honderden dieren op de foto gezet en je hebt het wildlife fotograferen inmiddels aardig in de vingers gekregen. Thuis wordt het nagenieten van een onvergetelijke reis als je jouw duizenden mooie foto’s gaat bekijken en uit gaat zoeken.

(Programmawijzigingen voorbehouden)

Kaart fotoreis Kenia Tanzania

Kaart Fotografiereis Kenia en Tanzania

Inbegrepen:

 • Vlucht Amsterdam – Nairobi v.v. (Kenia) incl. belastingen
 • Transfer naar hotel
 • Overnachtingen in hotels/lodges/tented camps
 • Indeling op 2 pers. kamer
 • Volpension – 3 maaltijden per dag
 • Flessen water gedurende de dag
 • Vervoer gedurende de reis
 • Begeleiding van een Nederlandstalige professioneel fotograaf
 • Begeleiding van een Engelstalige natuurgids/chauffeur
 • Boottocht op Lake Naivasha
 • Gamedrives en entrees Masai Mara National Reserve (3x)
 • Gamedrive en entree Lake Nakuru National Park
 • Gamedrives en entrees Serengeti National Park (3x)
 • Gamedrive en entree Ngorongoro Crater Conservation Area
 • Gamedrives en entrees Amboseli National Park

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 7,50 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Zakgeld: Ongeveer 100 euro per week (voor drankjes, fooien gidsen/chauffeurs, kleine souvenirs)
 • Toeslag 1 pers. kamer 795 euro
 • Vanaf Brussel/Antwerpen mogelijk incl. Thalys
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooien reisleiding
 • Visa
 • Vaccinaties

Foto-apparatuur:

 • Het maakt voor deze Fotosafari Kenia-Tanzania niet uit wat voor camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is een telelens zeer aan te bevelen, zodat je in kunt zoomen. Of een compactcamera, die ver in kan zoomen. Dit om dieren op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling binnen twee weken na boeking: 45 procent van de totale reissom.  Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Bij al onze buitenlandse reizen is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekeringen en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Op het inschrijfformulier kan je aangeven of je informatie wilt over een reisverzekering via ons. Ook kan je die via onze website zelf afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Visum/Paspoort:

 • Het paspoort moet na aankomst in Kenia en Tanzania nog zes maanden geldig zijn. Het visum voor Tanzania kan tegenwoordig online aangevraagd worden via www.services.immigration.go.tz/visa/ en kost circa € 50,- per persoon. Een visum voor Kenia kan men ook zelf online aanvragen via www.evisa.go.ke. Of via kesvisa.com. Maar let op!!!: De kosten voor het online visum bedragen ca. USD 53,- per persoon. Dit kan met een creditcard betaald worden. De aanvraag duurt ongeveer 7 werkdagen. Doe dit dus op tijd. Na akkoord kan het visum gedownload worden en vervolgens uitgeprint. Deze print moet samen met het paspoort en een retourticket bij aankomst op de luchthaven van Kenia bij u hebben.
 • Het visum is 90 dagen geldig na aanvraag van het visum, niet na aankomst in Kenia of Tanzania. Houd hier rekening mee. Vraag het dus pas aan nadat je via Fotografie-reizen.nl een informatiebijeenkomst hebt gehad en precies te horen krijgt hoe je handelen moet. Neem geen stappen van tevoren om zelf een visum aan te vragen.

Bagage:

 • De safariauto’s hebben een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.

Vaccinaties:

 • Vraag bij uw huisarts of de GGD na, of kijk op de website van thuisvaccinatie.nl om te zien, welke vaccinaties / malaria tabletten nodig zijn voor Kenia & Tanzania.
 • Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.

Vliegtuigklasse:

 • Mocht een vliegtuigklasse, waarin wij normaliter boeken, uitverkocht zijn en wordt jouw vliegticket daardoor aanmerkelijk duurder, dan moeten we een ticket in een duurdere klasse boeken. Dit zal doorberekend worden. Hoe later je boekt, hoe duurder vliegtickets vaak worden.

Wilde dieren:

 • Kijk uit met de wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor je eigen veiligheid goed naar de lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren.

Reis- en annuleringsverzekering:

 • Een annuleringsverzekering moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen binnen een tot twee weken na de definitieve boeking afgesloten worden. Let daarop! Een reisverzekering stellen we voor deze reis verplicht. Deze kunnen wij desgewenst voor je afsluiten bij Europesche Verzekeringen, waar we mee samen werken.

Algemene voorwaarden:

 • Klik hier voor de algemene voorwaarden

Klimaat en kleding voor de Fotoreis Kenia-Tanzania

 • Kenia en Tanzania hebben een gematigd klimaat, waardoor dunne laagjes kleding voldoende is. Draag lange mouwen en een lange broek, om steken van diverse muggensoorten, waaronder malaria te voorkomen. Doe lichtgekleurde kleding aan op safari, want de tseetseevlieg heeft een voorkeur voor donkere kleding en kan erg steken. Het aantrekken van lichtgekleurde kleding verminderd zodoende het steken door de tseetseevlieg aanzienlijk. ’s Nachts en vroeg in de ochtend kan het soms behoorlijk afkoelen. Neem dus ook een vestje/truitje mee. In september/oktober kunnen zich korte, hevige regenbuien voordoen.

Elektriciteit:

Valuta/betalen:

 • De valuta in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling. Deze valuta mag niet in- of uitgevoerd worden. Pinnen is beperkt mogelijk in enkele grote steden
 • De valuta in Kenia is de Keniaanse shilling. Deze valuta mag niet in- of uitgevoerd worden. Met dollars kun je prima terecht in Kenia. Soms is wisselgeld wel een probleem. Zorg dus dat je voldoende kleingeld hebt. Pinnen en/of betalen met een mastercard/visacard kan in veel winkels en hotels.
 • Voor wisselkoersen kijk je op de website van www.oanda.com

Tijdsverschil:

 • In zowel Kenia als Tanzania is het in de winter 2 uur later dan in Nederland en in de zomer 1 uur later.

Veiligheid:

 • Kenia en Tanzania zijn redelijk veilige landen, maar wel komt zakkenrollerij voor. Vooral op en nabij het vliegveld van Nairobi. Draag dus niet heel opzichtig dure spullen en pas op met gouden sierraden en dure foto-apparatuur, smartphones, laptops e.d. Laat gouden sierraden thuis. Bewaar je paspoort en geld in de kluisjes van het hotel of de lodge en laat het niet op je kamer achter. Bewaar je paspoort op een andere plek dan de kopie ervan.

Taal:

 • In Kenia en Tanzania spreekt elke stam een eigen stamtaal. Als nationale taal spreken alle Kenianen en Tanzanianen Swahili. Er wordt ook wel Engels gesproken, maar dat is beperkt tot de steden

Geloof:

 • Tachtig procent van de Kenianen is christelijk. Er zijn veel kerken. Aan de kust woont een grote moslimgemeenschap.

Klik snel op de tabbladen hieronder voor meer informatie over deze geweldige fotoreis naar Kenia-Tanzania!

Rivercrossing Fotoreis Kenia Tanzania
Fotoreis Kenia Tanzania Paul Erwin en Andrea
Gnoes tijden de rivercrossing Kenia Tanzania

Spectaculaire foto’s van overstekende gnoes

De Fotosafari Kenia-Tanzania belooft zeer spectaculair te worden. Je bezoekt alle grote en beroemde parken van deze beide Afrikaanse landen. Een fotoreis boordevol safaridagen om het unieke wildlife vast te leggen. De kans dat je de ‘big5’ spot is enorm groot. In Lake Naivasha vaar je tussen de nijlpaarden door, in Nakuru vind je veel neushoorns, de Masai Mara is ideaal om katachtigen op de foto te zetten en de olifanten hebben een besneeuwde Kilimanjaro als schitterend decor. Als klap op de vuurpijl ga je tijdens de Fotosafari Kenia-Tanzania in Serengeti op zoek naar de spectaculaire rivercrossing van de gnoes. Iedere deelnemer heeft gegarandeerd een eigen raamplaats, dus altijd goed zich op de dieren!

Gapende leeuw tijdens fotosafari Kenia
Fotoreizen Afrika Overstekend luipaard
Neushoorn Lake Nakuru Fotoreis Kenia Tanzania

Dit moet je eens in je leven gezien hebben!

Er zijn een aantal dingen die je eens in je leven gezien moet hebben en de massale rivercrossing van de gnoes is daar eentje van. Het geeft een overweldigend gevoel om met de safari-jeep midden tussen honderdduizenden trekkende gnoes te staan. Overal komen de stofwolken omhoog. En als ze dan ook nog voor jouw cameralens massaal de rivier oversteken waar de meterslange nijlkrokodillen hen in een hinderlaag op liggen te wachten, kan jouw fotosafari niet meer stuk. De kans is groot dat je deze unieke beelden die iedereen wel van de televisie kent, live meemaakt  tijdens de Fotosafari Kenia-Tanzania. De dieren hebben een oerinstinct dat hen door het water drijft. Niets houdt hen tegen. Angst overheerst, maar de vastberadenheid is groter. Een fotosafari-ervaring die je jouw leven lang niet meer vergeet.

De fotosafari Kenia-Tanzania is gezien het programma ook uitermate geschikt voor de niet-fotograferende partner die wel van wildlife houdt.

Fotoreis Kenia Tanzania Ngorongoro Crater Henk
Cheeta tijdens fotoreizen Kenia Tanzania
Fotoreis Kenia Tanzania Claudia en Andrea
Fotoreis Kenia Tanzania - Andrea aan het fotograferen
Maasai Mara Kenia fotosafari
Leeuw gefotografeerd in Kenia tijdens een fotoreis
Bijeneter Kenia Tanzania fotosafari
Fotoreis Kenia Tanzania Roelof zoekt de apen

Dag 1 en 2

Met een boot tussen de nijlpaarden door

De eerste dag van de Fotosafari Kenia-Tanzania vlieg je met de andere deelnemers van Schiphol naar Kenia. De Fotosafari Kenia-Tanzania begint in Nairobi. Vroeg in de ochtend van de tweede dag, na het ontbijt, vertrek je in de safari-jeep richting Lake Naivasha. Gedurende de transfer is het niet ongewoon om dieren zoals zebra’s en struisvogels langs de weg te zien.

Lake Naivasha is een van de vele grote meren die gelegen is in de beroemde riftvallei, ook bekend als de grote slenk. In het meer leven grote aantallen nijlpaarden die je tijdens een boottocht van niet al te grote afstand bekijkt en fotografeert. Ook staat het gebied bekend om zijn grote aantallen vogels zoals maraboes, pelikanen, reigersoorten en de indrukwekkende Afrikaanse zeearenden. De schitterende boottocht gaat onder andere langs Crescent Island.

Fotoreis Kenia Lake Alementaita flamingos
Fotoreis Kenia Tanzania boottrip Lake Naivasha
Kenia Tanzania Nijlpaarden-aan het vechten fotoreizen

Dag 3

Neushoorns en boomklimmende katachtigen

Jouw eerste gamedrive van de Fotosafari Kenia – Tanzania staat vandaag op het programma. Je hebt de hele dag de tijd om in Lake Nakuru National Park op zoek te gaan naar dieren.

Maar het is daarnaast ook dé plek deze Fotosafari Kenia – Tanzania om van dichtbij de witte neushoorn en met wat geluk ook de zwarte neushoorn te fotograferen. Een ander uniek dier wat je alleen in dit park tijdens de fotosafari tegen gaat komen is de Rothschild giraffe, een zeldzame giraffesoort die maar in weinig wildparken nog te vinden is. Ook de katachtigen zoals leeuwen en luipaarden laten zich regelmatig in het park zien. En leg de beroemde ‘boomklimmende leeuwen’ hier op jouw camerabeeld vast. Daarnaast is Nakuru ook nog eens een walhalla voor vogelliefhebbers met enkele honderden soorten verschillende vogels, die zich in dit gebied laten zien. De gids vertelt je tijdens de fotosafari interessante feitjes over de dieren.

In de avond is er tijd om de tot nu toe gemaakte foto’s tijdens de Fotosafari Kenia-Tanzania te bespreken. Ook is er tijd voor fotografie tips om jouw Fotoreis Kenia-Tanzania tot een succes te maken.

Fotoreizen Kenia Tanzania Lake Nakuru Rothschildgiraffe
Kenia - Tanzania - Leeuw op boom met neushoorns eronder
Fotoreis Kenia Tanzania Ellen

Dag 4

Gamedrive in Masai Mara

In de vroege ochtenduren is er tijd om een kijkje bij de miljoenen roze flamingo’s in Lake Elementaita te nemen. Daarna laat je Elementaita achter je en ga je op weg richting de Masai Mara. In de grote uitgestrekte vlaktes doemen de kleine dorpjes op van de meest bekende Afrikaanse stam, de Masai. Als je in de loop van de middag aankomt bij het beroemde reservaat, die vernoemd is naar deze stam, ga je meteen beginnen aan een gamedrive in het mooie, warme, oranje namiddagzonnetje.

Grinzende cheetah Fotografiereizen
Maasai Mara Kenia rondreis zonsopkomst
Zebra oog Kenia Tanzania rondreis

Dag 5 en 6

Maak de ‘big 5’ compleet

Zorg voor voldoende volle batterijen en geheugenkaartjes, want deze beide dagen staan volledig in het teken van het Masai Mara National Reserve. De Masai Mara was jarenlang de thuisbasis van de beroemde BBC-serie Big Cat Diary waarbij niet alleen het leven van de leeuwen, maar ook die van luipaarden en cheeta’s gefotografeerd werd. Maar ook olifanten en buffels trekken over de savannes van dit park, dus de kans is zeer groot om tijdens deze Fotosafari Kenia-Tanzania de beroemde ‘big 5’ compleet voor de lens te krijgen. De Masai Mara vormt één leefgebied voor wild samen met het beroemde Serengeti National Park in Tanzania, waar je later deze fotosafari reis komt. In het park loopt ook de Mara-rivier. Hier heb je kans om voor de eerste keer deze fotoreis de rivercrossing van de gnoes te zien

Fotoreizen Afrika Luipaard
Fotoreizen Afrika Spuitende olifant
Fotoreizen Afrika Slapende leeuw

Dag 7

Je wipt de grens over tijdens de Fotosafari Kenia-Tanzania

Via de Isebanya grensovergang verlaat je vandaag Kenia. Je neemt afscheid van de Keniaanse gids en wordt opgewacht door de Tanzaniaanse gids/chauffeur. Na de formaliteiten aan de grens reis je naar het noorden van de Serengeti, waar je overnacht vlakbij het gebied waar de gnoes de rivier oversteken. Een fotobespreking staat vandaag weer op het programma en stel vooral ook al jouw vragen over fotografie, voor zover ze onderweg tijdens de fotosafari nog niet aan de orde zijn geweest.

Dag 8 en 9

Spectaculaire rivercrossing in de Serengeti

Je hebt de beelden van de grote trek van de gnoes vast weleens op de televisie gezien. Met honderdduizenden trekken ze over de vlaktes van het beroemdste park van Tanzania, Serengeti, en steken in grote getale de rivier over. Vergezeld van grote groepen zebra’s en thomasgazelles. In hun kielzog zijn altijd de katachtigen, zoals leeuwen te vinden.

De rivercrossing geschiedt met groot gevaar voor eigen leven. Meters lange nijlkrokodillen liggen in een hinderlaag op de overstekende dieren te wachten. Niets houdt de voortrazende kudde tegen. Dat er vele soortgenoten sterven, deert de dieren niet. Het is een jaarlijks terugkerend oer-instinct. Met een enorm geweld storten ze zich in het water. Angst overheerst. De dieren vertrappen elkaar in het water. Maar daarnaast zie je ook de vastberadenheid. Een spectaculair gezicht wat je eens in je leven gezien en gefotografeerd moet hebben. En die kans krijg je tijdens jouw fotosafari door Kenia en Tanzania.

Gnoes tijden de rivercrossing Kenia Tanzania
Fotoreis Kenia Tanzania Erik Ina Ellen
Rivercrossing Fotoreis

David Attenborough heeft er schitterende natuurdocumentaires over gemaakt. Maar zulke beelden maak jij ook met de fotografie tips die wij jou daarbij geven. Je gaat twee dagen op zoek naar de kuddes en de plek van de rivieroversteek. Waar dit zal zijn en of je de enorme kuddes daadwerkelijk vindt is altijd maar de vraag, maar de gidsen van de safari-jeeps staan met elkaar in verbinding en seinen elkaar in als ze iets spectaculairs ontdekken. De voorgaande jaren is het onze gidsen altijd gelukt om de rivercrossing te spotten. En lukt het de eerste dag niet, dan is er altijd nog een tweede dag om dit spektakel mee te maken. Dubbel kans dus!

Fotoreizen Afrika Cheetah
Fotoreizen Afrika Leeuw in boom
Fotoreizen Afrika Vervet
Fotoreizen Afrika Krijsende kraai

Dag 10

Centraal Serengeti tijdens Fotosafari Kenia-Tanzania

Het centrale gedeelte van Serengeti staat vandaag op het programma van de Fotosafari Kenia-Tanzania. Geniet van het bijzondere landschap met steenkopjes en acacia’s. Aan het einde van de dag reis je door naar het Ngorongoro Conservation Area. Je overnacht in een lodge op de rand van de Ngorongoro krater midden in de natuur en met een prachtig uitzicht op de krater. Een bijzondere belevenis.

Fotoreizen Afrika antilopesoort
Fotoreizen Afrika gevlekte hyena
Fotoreizen Afrika valk
Fotoreizen Afrika zebra

Dag 11

Ngorongoro Crater: safari walhalla

Vroeg op vandaag, want je gaat de Ngorongoro Crater bezoeken als het nog rustig is en de dieren op hun actiefst zijn. Het is ‘s morgens nog niet te warm voor ze en daar kan jij als fotograaf goed van profiteren. Een perfect moment om te fotograferen, zeker als je ook nog de zon achter de kraterrand op ziet komen. De Ngorongoro Crater is een safari walhalla. Het wordt wel het mooiste safarigebied ter wereld genoemd. De enorme vlakte trekt veel dieren aan, zoals olifanten, buffels, neushoorns, zebra’s en hyena’s. Het is ook een prima locatie om leeuwen te zien. In de krater leven maar liefst 20.000 dieren. Je hebt een lunch op de bodem van de krater. En mag midden in het safarigebied uit de jeep.

Fotoreizen Afrika wildlife
Fotoreizen Afrika Vechtende bokken
Fotoreizen Afrika red hartebeest

Dag 12

Fotosafari Kenia-Tanzania naar Amboseli

Je gaat weer terug naar Kenia. Vanaf Arusha, waar je vannacht overnacht hebt, brengt de Tanzaniaanse gids je naar de grensovergang Namanga. Onderweg zullen we stoppen als de wolken rond de Kilimanjaro opgetrokken zijn en deze beroemde berg zich laat zien. In Namanga wacht weer een Keniaanse chauffeur/gids je op. De fotosafari gaat door naar Amboseli. Het landschap is heuvelachtig. Je komt onder andere langs de Longido Mountain.

De rit van Arusha naar Amboseli duurt niet lang. Tegen de middag kom je al in dit bekende nationale park aan en ga je direct een game drive maken. Je kent vast wel de schitterende foto’s van olifanten en ander wild voor de besneeuwde Kilimanjaro. In 2018 is er na jaren weer sneeuw gevallen op de Kilimanjaro en heeft de beroemde berg op de grens van Kenia en Tanzania weer een wit dekentje op de top. Hopelijk ligt het witte kleed er ook dit jaar nog en kan je unieke foto’s maken van olifanten lopend voor een besneeuwde Kilimanjaro. Dit heeft jaren niet meer gekund!

De beroemde beelden maken het Amboseli National Park tot een van de populaire parken in Kenia. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat dit park de beste plek in Kenia is om grote kuddes olifanten te vinden. Natuurliefhebbers kunnen in dit park helemaal uit hun dak gaan. Het heeft namelijk vijf habitats van droge oevers, de savanne en boslanden tot wetlands met sulfaatbomen en het Amboselimeer.

In de avond ga je als de omstandigheden goed zijn de melkweg op de foto zetten. Omdat het in Kenia en Tanzania veel donkerder is en minder lichtvervuiling heeft dan Nederland, kan je de melkweg hier uitstekend met het blote oog zien en op de foto zetten. Overigens zijn er ook eerder in deze reis al mogelijkheden om de melkweg te fotograferen.

Fotoreizen Afrika Secretary Bird
silhouetten van olifanten tijdens zonsondergang in Kenia
Fotoreizen Afrika Zadeldekjakhals

Dag 13

Fotografeer olifanten voor besneeuwde Kilimanjaro

Ook in de ochtend is er nog tijd voor een gamedrive in Amboseli National Park. Het prachtige warme ochtendlicht zorgt voor een extra dimensie aan jouw foto’s. Dieren zijn in de ochtend het actiefst. En met wat geluk laat ook de Kilimanjaro zich weer zien. Vervolgens rijden we terug naar Nairobi, nagenietend van een geweldige fotosafari. Afsluitend, indien de tijd het toelaat, is er een afscheidsdiner in het beroemdste restaurant van Kenia: Carnivore. Een bijzondere ervaring.

Dag 14

Duizenden geweldige natuurfoto’s rijker

Er is een einde gekomen aan de geweldige Fotosafari Kenia-Tanzania. Je hebt honderden dieren op de foto gezet en je hebt het wildlife fotograferen inmiddels aardig in de vingers gekregen. Thuis wordt het nagenieten van een onvergetelijke reis als je jouw duizenden mooie foto’s gaat bekijken en uit gaat zoeken.

(Programmawijzigingen voorbehouden)

Kaart fotoreis Kenia Tanzania

Kaart Fotografiereis Kenia en Tanzania

Inbegrepen:

 • Vlucht Amsterdam – Nairobi v.v. (Kenia) incl. belastingen
 • Transfer naar hotel
 • Overnachtingen in hotels/lodges/tented camps
 • Indeling op 2 pers. kamer
 • Volpension – 3 maaltijden per dag
 • Flessen water gedurende de dag
 • Vervoer gedurende de reis
 • Begeleiding van een Nederlandstalige professioneel fotograaf
 • Begeleiding van een Engelstalige natuurgids/chauffeur
 • Boottocht op Lake Naivasha
 • Gamedrives en entrees Masai Mara National Reserve (3x)
 • Gamedrive en entree Lake Nakuru National Park
 • Gamedrives en entrees Serengeti National Park (3x)
 • Gamedrive en entree Ngorongoro Crater Conservation Area
 • Gamedrives en entrees Amboseli National Park

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro per boeking
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 7,50 p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Zakgeld: Ongeveer 100 euro per week (voor drankjes, fooien gidsen/chauffeurs, kleine souvenirs)
 • Toeslag 1 pers. kamer 795 euro
 • Vanaf Brussel/Antwerpen mogelijk incl. Thalys
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooien reisleiding
 • Visa
 • Vaccinaties

Foto-apparatuur:

 • Het maakt voor deze Fotosafari Kenia-Tanzania niet uit wat voor camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is een telelens zeer aan te bevelen, zodat je in kunt zoomen. Of een compactcamera, die ver in kan zoomen. Dit om dieren op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling binnen twee weken na boeking: 45 procent van de totale reissom.  Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Bij al onze buitenlandse reizen is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekeringen en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Op het inschrijfformulier kan je aangeven of je informatie wilt over een reisverzekering via ons. Ook kan je die via onze website zelf afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Visum/Paspoort:

 • Het paspoort moet na aankomst in Kenia en Tanzania nog zes maanden geldig zijn. Het visum voor Tanzania kan tegenwoordig online aangevraagd worden via www.services.immigration.go.tz/visa/ en kost circa € 50,- per persoon. Een visum voor Kenia kan men ook zelf online aanvragen via www.evisa.go.ke. Of via kesvisa.com. Maar let op!!!: De kosten voor het online visum bedragen ca. USD 53,- per persoon. Dit kan met een creditcard betaald worden. De aanvraag duurt ongeveer 7 werkdagen. Doe dit dus op tijd. Na akkoord kan het visum gedownload worden en vervolgens uitgeprint. Deze print moet samen met het paspoort en een retourticket bij aankomst op de luchthaven van Kenia bij u hebben.
 • Het visum is 90 dagen geldig na aanvraag van het visum, niet na aankomst in Kenia of Tanzania. Houd hier rekening mee. Vraag het dus pas aan nadat je via Fotografie-reizen.nl een informatiebijeenkomst hebt gehad en precies te horen krijgt hoe je handelen moet. Neem geen stappen van tevoren om zelf een visum aan te vragen.

Bagage:

 • De safariauto’s hebben een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.

Vaccinaties:

 • Vraag bij uw huisarts of de GGD na, of kijk op de website van thuisvaccinatie.nl om te zien, welke vaccinaties / malaria tabletten nodig zijn voor Kenia & Tanzania.
 • Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.

Vliegtuigklasse:

 • Mocht een vliegtuigklasse, waarin wij normaliter boeken, uitverkocht zijn en wordt jouw vliegticket daardoor aanmerkelijk duurder, dan moeten we een ticket in een duurdere klasse boeken. Dit zal doorberekend worden. Hoe later je boekt, hoe duurder vliegtickets vaak worden.

Wilde dieren:

 • Kijk uit met de wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor je eigen veiligheid goed naar de lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren.

Reis- en annuleringsverzekering:

 • Een annuleringsverzekering moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen binnen een tot twee weken na de definitieve boeking afgesloten worden. Let daarop! Een reisverzekering stellen we voor deze reis verplicht. Deze kunnen wij desgewenst voor je afsluiten bij Europesche Verzekeringen, waar we mee samen werken.

Algemene voorwaarden:

 • Klik hier voor de algemene voorwaarden

Klimaat en kleding voor de Fotoreis Kenia-Tanzania

 • Kenia en Tanzania hebben een gematigd klimaat, waardoor dunne laagjes kleding voldoende is. Draag lange mouwen en een lange broek, om steken van diverse muggensoorten, waaronder malaria te voorkomen. Doe lichtgekleurde kleding aan op safari, want de tseetseevlieg heeft een voorkeur voor donkere kleding en kan erg steken. Het aantrekken van lichtgekleurde kleding verminderd zodoende het steken door de tseetseevlieg aanzienlijk. ’s Nachts en vroeg in de ochtend kan het soms behoorlijk afkoelen. Neem dus ook een vestje/truitje mee. In september/oktober kunnen zich korte, hevige regenbuien voordoen.

Elektriciteit:

Valuta/betalen:

 • De valuta in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling. Deze valuta mag niet in- of uitgevoerd worden. Pinnen is beperkt mogelijk in enkele grote steden
 • De valuta in Kenia is de Keniaanse shilling. Deze valuta mag niet in- of uitgevoerd worden. Met dollars kun je prima terecht in Kenia. Soms is wisselgeld wel een probleem. Zorg dus dat je voldoende kleingeld hebt. Pinnen en/of betalen met een mastercard/visacard kan in veel winkels en hotels.
 • Voor wisselkoersen kijk je op de website van www.oanda.com

Tijdsverschil:

 • In zowel Kenia als Tanzania is het in de winter 2 uur later dan in Nederland en in de zomer 1 uur later.

Veiligheid:

 • Kenia en Tanzania zijn redelijk veilige landen, maar wel komt zakkenrollerij voor. Vooral op en nabij het vliegveld van Nairobi. Draag dus niet heel opzichtig dure spullen en pas op met gouden sierraden en dure foto-apparatuur, smartphones, laptops e.d. Laat gouden sierraden thuis. Bewaar je paspoort en geld in de kluisjes van het hotel of de lodge en laat het niet op je kamer achter. Bewaar je paspoort op een andere plek dan de kopie ervan.

Taal:

 • In Kenia en Tanzania spreekt elke stam een eigen stamtaal. Als nationale taal spreken alle Kenianen en Tanzanianen Swahili. Er wordt ook wel Engels gesproken, maar dat is beperkt tot de steden

Geloof:

 • Tachtig procent van de Kenianen is christelijk. Er zijn veel kerken. Aan de kust woont een grote moslimgemeenschap.

Kies je toch liever een andere fotografie bestemming? We hebben ook leuke fotoreizen naar Helgoland, Schotland, IJsland Noorderlicht, LofotenAlbaniëMadagaskarCosta RicaBrazilië PantanalIJsland Zomer, IJsland Westfjorden, Tanzania, ValenciaKenia-Tanzania, New York, Japan, Namibië, Argentinië, Bolivia & Chili, Lissabon, Luxemburg, de Opaalkust, Terschelling, Drenthe, Groninger Waddenkust, Limburg, Veluwe, Brabant en Ameland. Fotografie-reizen.nl is lid van het reisgarantiefonds GGTO, Calamiteitenfonds en de branchevereniging VvKR. Dat betekent dat je veilig en vertrouwd op fotografie reis gaat.