Fotosafari Kenia-Tanzania

Fotosafari Kenia-Tanzania: een bijzondere belevenis tijdens de grote trek van de gnoes.

Datum: 24 juli t/m 6 augustus 2019 (14 dagen)
Minimum aantal 
deelnemers: 6
Aantal boekingen: 4

Voorlichtingsbijeenkomst: 19 mei 2019

Prijs: 4495 p.p.

Highlights Fotosafari Kenia-Tanzania:

Op zoek naar de spectaculaire rivercrossing van de gnoes

Door de beroemdste nationale parken van Kenia en Tanzania

Serengeti, Ngorongoro, Masai Mara, Lake Nakuru, Amboseli

ALLES INCLUSIEF: Vlucht, vervoer, volpension, excursies, entrees

Boottocht tussen de nijlpaarden in Lake Naivasha

Ook geschikt voor de niet-fotograferende partner

 

Spectaculaire foto’s van overstekende gnoes

De Fotosafari Kenia-Tanzania belooft zeer spectaculair te worden. Je bezoekt alle grote en beroemde parken van deze beide Afrikaanse landen. Een fotoreis boordevol safaridagen om het unieke wildlife vast te leggen. De kans dat je de ‘big5’ spot is enorm groot. In Lake Naivasha varen we tussen de nijlpaarden door, in Nakuru vind je veel neushoorns, de Masai Mara is ideaal om katachtigen op de foto te zetten en de olifanten hebben een besneeuwde Kilimanjaro als schitterend decor. Als klap op de vuurpijl gaan we tijdens de Fotosafari Kenia-Tanzania in Serengeti op zoek naar de spectaculaire rivercrossing van de gnoes.

Dit moet je eens in je leven gezien hebben!

Er zijn een aantal dingen die je eens in je leven gezien moet hebben en de massale rivercrossing van de gnoes is daar eentje van. Het geeft een overweldigend gevoel om met de safari-jeep midden tussen honderdduizenden trekkende gnoes te staan. Overal komen de stofwolken omhoog. En als ze dan ook nog voor jouw cameralens massaal de rivier oversteken waar de meterslange nijlkrokodillen hen in een hinderlaag op liggen te wachten, kan jouw fotosafari niet meer stuk. De kans is groot dat je deze unieke beelden die iedereen wel van de televisie kent, live meemaakt  tijdens de Fotosafari Kenia-Tanzania. De dieren hebben een oerinstinct dat hen door het water drijft. Niets houdt hen tegen. Angst overheerst, maar de vastberadenheid is groter. Een fotosafari-ervaring die je jouw leven lang niet meer vergeet.

De fotosafari Kenia-Tanzania is gezien het programma ook uitermate geschikt voor de niet-fotograferende partner die wel van wildlife houdt.

We hebben veel verschillende soorten fotoreizen. Kijk ook eens naar: Fotoreis IJsland, Tanzania, Costa Rica, Azoren, foto stedentrip Valencia of fotoweekend Ameland.

Dag 1 en 2

Met een boot tussen de nijlpaarden door

De eerste dag van de Fotosafari Kenia-Tanzania vlieg je met de andere deelnemers van Schiphol naar Kenia. De Fotosafari Kenia-Tanzania begint in Nairobi. Vroeg in de ochtend van de tweede dag, na het ontbijt, vertrek je in de safari-jeep richting Lake Naivasha. Gedurende de transfer is het niet ongewoon om dieren zoals zebra’s en struisvogels langs de weg te zien.

Lake Naivasha is een van de vele grote meren welke gelegen is in de beroemde riftvallei, ook bekend als de grote slenk. In het meer leven grote aantallen nijlpaarden die je tijdens een boottocht van niet al te grote afstand kunt bekijken en fotograferen. Ook staat het gebied bekend om zijn grote aantallen vogels zoals pelikanen, reigersoorten en de indrukwekkende Afrikaanse visarenden. De schitterende boottocht gaat onder andere langs Crescent Island.

Dag 3

Neushoorns en boomklimmende katachtigen

Jouw eerste gamedrive van de Fotosafari Kenia – Tanzania staat vandaag op het programma. Je hebt de hele dag de tijd om in Lake Nakuru National Park op zoek te gaan naar dieren. Lake Nakuru is dé plek waar soms tot 2 miljoen flamingo’s zich ophouden in het meer waarbij de oevers zich helemaal roze kleuren. Vanaf het uitzichtpunt Baboon Cliff is dit soms fantastisch te zien.

Maar het is daarnaast ook dé plek deze Fotosafari Kenia – Tanzania om van dichtbij de witte neushoorn en met wat geluk ook de zwarte neushoorn te fotograferen. Een ander uniek dier wat je alleen in dit park tijdens de fotosafari tegen gaat komen is de Rothschild giraffe, een zeldzame giraffe soort die maar in weinig wildparken nog te vinden is. Ook de katachtigen zoals leeuwen en luipaarden laten zich regelmatig in het park zien. De beroemde ‘boomklimmende leeuwen’ kan je hier op camerabeeld vastleggen. Daarnaast is Nakuru ook nog eens een walhalla voor vogelliefhebbers met enkele honderden soorten verschillende vogels die zich in dit gebied laten zien. De gids vertelt je tijdens de fotosafari interessante feitjes over de dieren.

Dag 4

Fotobespreking in Masai Mara

Vandaag laat je na het ontbijt Nakuru achter je en ga je op weg richting de Masai Mara. In de grote uitgestrekte vlaktes doemen de kleine dorpjes op van wellicht de meest bekende Afrikaanse stam, de Masai. Voor je aankomt bij het beroemde reservaat welke vernoemd is naar deze stam, stoppen we bij het Seasons Hotel in het stadje Narok voor een heerlijke lunch.

In de loop van de middag is er tijd om de tot nu toe gemaakte foto’s tijdens de Fotosafari Kenia-Tanzania te bespreken. Ook is er tijd voor fotografie tips om jouw Fotoreis Kenia-Tanzania tot een succes te maken.

Dag 5

Maak de ‘big 5’ compleet

Zorg voor voldoende volle batterijen en geheugenkaartjes want deze dag staat volledig in het teken van het Masai Mara National Park. De Masai Mara was jarenlang de thuisbasis van de beroemde BBC-serie Big Cat Diary waarbij niet alleen het leven van de leeuwen, maar ook die van luipaarden en cheeta’s gefotografeerd werd. Maar ook olifanten en buffels trekken over de savannes van dit park, dus de kans is zeer groot om tijdens deze Fotosafari Kenia-Tanzania de beroemde ‘big 5’ compleet voor de lens te krijgen. De Masai Mara vormt één leefgebied voor wild samen met het beroemde Serengeti National Park in Tanzania, waar je later deze fotosafari reis komt. In het park loopt ook de Mara-rivier.

Dag 6

Je wipt de grens over tijdens de Fotosafari Kenia-Tanzania

Via de Isebanya grensovergang verlaat je vandaag Kenia. Je neemt afscheid van de Keniaanse gids en wordt opgewacht door de Tanzaniaanse gids/chauffeur. Na de formaliteiten aan de grens reis je naar de Serenity on the Lake Resort, een hotel aan het Victoriameer, waar je lekker kunt relaxen bij het zwembad of een wandeling kunt maken naar de boorden van het Victoriameer. Een fotobespreking staat vandaag ook weer op het programma en uiteraard kan je ook al jouw vragen over fotografie stellen, voor zover ze onderweg tijdens de fotosafari nog niet aan de orde zijn geweest.

Dag 7

Spectaculaire rivercrossing in de Serengeti

Je hebt de beelden van de grote trek van de gnoes vast weleens op de televisie gezien. Met honderdduizenden trekken ze over de vlaktes van het beroemdste park van Tanzania, Serengeti, en steken in grote getale de rivier over. Vergezeld van grote groepen zebra’s en thomasgazelles. In hun kielzog zijn altijd de katachtigen, zoals leeuwen te vinden.

De rivercrossing geschiedt met groot gevaar voor eigen leven. Meters lange nijlkrokodillen liggen in een hinderlaag op de overstekende dieren te wachten. Niets houdt de voortrazende kudde tegen. Dat er vele soortgenoten sterven, deert de dieren niet. Het is een jaarlijks terugkerend oer-instinct. Met een enorm geweld storten ze zich in het water. Angst overheerst. De dieren vertrappen elkaar in het water. Maar daarnaast zie je ook de vastberadenheid. Een spectaculair gezicht wat je eens in je leven gezien en gefotografeerd moet hebben. En die kans krijg je tijdens jouw fotosafari door Kenia en Tanzania.

David Attenborough heeft er schitterende foto’s van gemaakt. Maar jij kunt dat ook met de fotografie tips die wij jou daarbij geven. Je gaat vandaag op zoek naar de kuddes en de plek van de rivieroversteek. Waar dit zal zijn en of je de enorme kuddes daadwerkelijk vindt is altijd maar de vraag, maar de gidsen van de safari-jeeps staan met elkaar in verbinding en seinen elkaar in als ze iets spectaculairs ontdekken. De voorgaande jaren is het onze gidsen altijd gelukt om de rivercrossing te spotten.

Dag 8

Opnieuw op zoek naar overstekende kuddes

Mocht het gisteren niet gelukt zijn met het vinden van de honderdduizenden gnoes die de rivier oversteken, dan heb je vandaag een nieuwe kans. Want ook vandaag zijn we de hele dag in de Serengeti. In overleg met de gids kunnen we opnieuw naar het noorden van de Serengeti rijden om de rivercrossing te fotograferen, of we kunnen in het centrale gedeelte van Serengeti blijven en daar onze fotosafari vervolgen.

Dag 9

Centraal Serengeti tijdens Fotosafari Kenia-Tanzania

Het centrale gedeelte van Serengeti staat vandaag op het programma van de Fotosafari Kenia-Tanzania. Geniet van het bijzondere landschap met steenkopjes en acacia’s. Aan het einde van de dag reis je door naar het Ngorongoro Conservation Area. Je overnacht in Rhino Lodge op de rand van de krater. Bekijk de ondergaande zon die zich terugtrekt achter de kraterrand onder het genot van een lekker drankje. Een mooie afsluiting van een indrukwekkende safaridag.

Dag 10

Ngorongoro Crater: safari walhalla

Vroeg op vandaag, want je gaat de Ngorongoro Crater bezoeken als het nog rustig is en de dieren op hun actiefst zijn. Het is ‘s morgens nog niet te warm voor ze en daar kan jij als fotograaf goed van profiteren. Een perfect moment om te fotograferen, zeker als je ook nog de zon achter de kraterrand op ziet komen. De Ngorongoro Crater is een safari walhalla. Het wordt wel het mooiste safarigebied ter wereld genoemd. De enorme vlakte trekt veel dieren aan, zoals olifanten, buffels, neushoorns, zebra’s en hyena’s. Het is de beste locatie ter wereld om leeuwen te zien. Tijdens de jaarlijkse trek zijn er ook veel andere katachtigen, zoals cheeta’s en luipaarden. In de krater leven maar liefst 20.000 dieren. Je hebt een lunch op de bodem van de krater. En mag midden in het safarigebied uit de jeep.

Dag 11

Fotosafari Kenia-Tanzania naar Amboseli

Je gaat weer terug naar Kenia. Vanaf Arusha, waar je vannacht overnacht hebt, brengt de Tanzaniaanse gids je naar de grensovergang Namanga. Daar wacht weer een Keniaanse chauffeur/gids je op. De fotosafari gaat door naar Amboseli. Het landschap is heuvelachtig. Je komt onder andere langs de Longido Mountain. Onderweg worden enkele stops gemaakt en is er tijd voor landschapsfotografie. Vandaag worden ook weer foto’s besproken.

Dag 12

Fotografeer olifanten voor besneeuwde Kilimanjaro

Je kent vast wel de schitterende foto’s van olifanten en ander wild voor de besneeuwde Kilimanjaro. In 2018 is er na jaren weer sneeuw gevallen op de Kilimanjaro en heeft de beroemde berg op de grens van Kenia en Tanzania weer een wit dekentje op de top. Hopelijk ligt het witte kleed er ook in 2019 nog en kan je unieke foto’s maken van olifanten lopend voor een besneeuwde Kilimanjaro. Dit heeft jaren niet meer gekund!

De beroemde beelden maken het Amboseli National Park tot een van de populaire parken in Kenia. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat dit park de beste plek in Kenia is om grote kuddes olifanten te vinden. Natuurliefhebbers kunnen in dit park helemaal uit hun dak gaan. Het heeft namelijk vijf habitats van droge oevers, de savanne en boslanden tot wetlands met sulfaatbomen en het Amboselimeer.

Dag 13

Nagenieten van een geweldige fotosafari in Nairobi. In de ochtend worden voor de laatste maal deze fotosafari de gemaakte foto’s met alle deelnemers besproken. Heb je nog vragen op het gebied van fotografie die nog niet beantwoord zijn, dan kan dat deze ochtend. Ook kan er een korte workshop Photoshop gegeven worden, indien daar belangstelling voor is. Je leert dan om met een paar simpele handelingen in een fotobewerkingsprogramma jouw foto’s er beter uit te laten zien. Wat kan je wel doen en wat moet je absoluut niet doen? In de middag ga je straatfotografie in Nairobi beoefenen en er is een afsluitend diner in het beroemdste restaurant van Kenia: Carnivore. Rond middernacht vlieg je met de overige deelnemers aan de Fotosafari Kenia-Tanzania terug naar huis.

Dag 14

Duizenden geweldige natuurfoto’s rijker

Er is een einde gekomen aan de geweldige Fotosafari Kenia-Tanzania. Je hebt honderden dieren op de foto gezet en je hebt het wildlife fotograferen inmiddels aardig in de vingers gekregen. Thuis kan je nagenieten van een onvergetelijke reis als je jouw duizenden mooie foto’s gaat bekijken en uit gaat zoeken.

(Programmawijzigingen voorbehouden)

 

Inbegrepen:

 • Vlucht Amsterdam – Nairobi (Kenia) (retour)
 • Luchthavenbelasting Schiphol
 • Brandstoftoeslag
 • Transfer naar hotel
 • Overnachtingen in hotels/lodges/tented camps
 • Volpension – 3 maaltijden per dag
 • 1 fles water per dag
 • Vervoer gedurende de reis
 • Excursies conform programma
 • Begeleiding van een Nederlandstalige professioneel fotograaf
 • Begeleiding van een Engelstalige gids

Bijkomende kosten:

 • Boekingskosten 30,- euro
 • Bijdrage garantiefonds GGTO 15,- euro per boeking
 • Zakgeld: Ongeveer 150 tot 200 euro voor 14 dagen (voor drankjes, fooien gidsen/chauffeurs, kleine souvenirs)

Niet inbegrepen:

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Visa
 • Vaccinaties
 • Drankjes
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Fooien

Foto-apparatuur:

 • Het maakt voor deze Fotosafari Kenia-Tanzania niet uit wat voor camera je hebt, omdat ieder op zijn eigen niveau begeleid wordt. Wel is een telelens zeer aan te bevelen, zodat je in kunt zoomen. Of een compactcamera, die ver in kan zoomen. Dit om dieren op enige afstand ook mooi close-up in beeld te krijgen.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling binnen twee weken na boeking. De gemiddelde vliegticketprijs plus 25 procent van het restant van de reissom met een minimum van 2000 euro p.p..  Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Bij al onze buitenlandse reizen is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekeringen en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Op het inschrijfformulier kan je aangeven of je informatie wilt over een reisverzekering via ons. Ook kan je die via onze website zelf afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Visum/Paspoort:

 • Het paspoort moet na aankomst in Kenia en Tanzania nog zes maanden geldig zijn. Het visum voor Tanzania kun je persoonlijk of schriftelijk aanvragen via het consulaat in Den Haag, Alexanderveld 87, 2585 DB, 070-2156450. Het visum kost circa € 50,- per persoon. Als je geen tijd hebt om zelf voor je visum naar Den Haag te gaan, kun je gebruik maken van de diensten van een visumburo, zoals de Visumcentrale, gespecialiseerd in visumaanvraag voor onder meer Kenia en Tanzania. Een visum voor Kenia kan men zelf online aanvragen via www.evisa.go.ke. Of via kesvisa.com. Maar let op!!!: De kosten voor het online visum bedragen ca. USD 53,- per persoon. Dit kan met een creditcard betaald worden. De aanvraag duurt ongeveer 7 werkdagen. Doe dit dus op tijd. Na akkoord kan het visum gedownload worden en vervolgens uitgeprint. Deze print moet samen met het paspoort en een retourticket bij aankomst op de luchthaven van Kenia bij u hebben.
 • Het visum is 90 dagen geldig na aanvraag van het visum, niet na aankomst in Kenia of Tanzania. Houd hier rekening mee. Vraag het dus pas aan nadat je via Fotografie-reizen.nl een informatiebijeenkomst hebt gehad en precies te horen krijgt hoe je handelen moet. Neem geen stappen van tevoren om zelf een visum aan te vragen
 • Ambassade van Kenia,
  Nieuwe Parklaan 21
  2597 LA Den Haag
  070 – 350 42 15 / 070 – 355 35 94

Bagage:

 • De safariauto’s hebben een beperkte bagageruimte. Daarom vragen wij een flexibele reistas of een rugtas mee te nemen.

Vaccinaties:

 • Vraag bij uw huisarts of de GGD na welke vaccinaties/malariapillen voor Kenia en Tanzania aanbevolen worden. Het wordt aangeraden om je regelmatig in te smeren met een muggenmiddel met een hoog percentage DEET.

Vliegtuigklasse:

 • Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat er bij ons geboekt wordt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar zijn. Fotografie-reizen.nl dient uw reis dan in een andere (duurdere) klasse te boeken. Hiervoor geldt een toeslag op de reissom.

Wilde dieren:

 • Kijk uit met de wilde dieren, want al lijken ze soms nog zo lief, ze kunnen erg gevaarlijk zijn. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand. Luister voor je eigen veiligheid goed naar de lokale gids. Fotografie-reizen.nl neemt geen aansprakelijkheid voor schade of letsel door wilde dieren.

Reis- en annuleringsverzekering:

 • Een annuleringsverzekering moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen binnen een tot twee weken na de definitieve boeking afgesloten worden. Let daarop! Een reisverzekering stellen we voor deze reis verplicht. Deze kunnen wij desgewenst voor je afsluiten bij Europesche Verzekeringen, waar we mee samen werken.

Algemene voorwaarden:

 • Klik hier voor de algemene voorwaarden

Klimaat en kleding voor de Fotoreis Kenia-Tanzania

 • Kenia en Tanzania hebben een gematigd klimaat, waardoor dunne laagjes kleding voldoende is. Draag lange mouwen en een lange broek, om steken van diverse muggensoorten, waaronder malaria te voorkomen. Doe lichtgekleurde kleding aan op safari, want de tseetseevlieg heeft een voorkeur voor donkere kleding en kan erg steken. Het aantrekken van lichtgekleurde kleding verminderd zodoende het steken door de tseetseevlieg aanzienlijk. ’s Nachts en vroeg in de ochtend kan het soms behoorlijk afkoelen. Neem dus ook een vestje/truitje mee. In september/oktober kunnen zich korte, hevige regenbuien voordoen.

Elektriciteit:

 • De netspanning is 230 V. Je hebt een wereldstekker nodig van het Engelse type.

Valuta/betalen:

 • De valuta in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling. Deze valuta mag niet in- of uitgevoerd worden. Pinnen is beperkt mogelijk in enkele grote steden
 • De valuta in Kenia is de Keniaanse shilling. Deze valuta mag niet in- of uitgevoerd worden. Met dollars kun je prima terecht in Kenia. Soms is wisselgeld wel een probleem. Zorg dus dat je voldoende kleingeld hebt. Pinnen en/of betalen met een mastercard/visacard kan in veel winkels en hotels.

Tijdsverschil:

 • In zowel Kenia als Tanzania is het in de winter 2 uur later dan in Nederland en in de zomer 1 uur later.

Veiligheid:

 • Kenia en Tanzania zijn redelijk veilige landen, maar wel komt zakkenrollerij voor. Vooral op en nabij het vliegveld van Nairobi. Draag dus niet heel opzichtig dure spullen en pas op met gouden sierraden en dure foto-apparatuur, smartphones, laptops e.d. Laat gouden sierraden thuis. Bewaar je paspoort en geld in de kluisjes van het hotel of de lodge en laat het niet op je kamer achter. Bewaar je paspoort op een andere plek dan de kopie ervan.

Taal:

 • In Kenia en Tanzania spreekt elke stam een eigen stamtaal. Als nationale taal spreken alle Kenianen en Tanzanianen Swahili. Er wordt ook wel Engels gesproken, maar dat is beperkt tot de steden

Geloof:

 • Tachtig procent van de Kenianen is christelijk. Er zijn veel kerken. Aan de kust woont een grote moslimgemeenschap.

Wat onze deelnemers zeggen

4juni -17 juni 2018 : Fotoreis naar Tanzania
Met een groepje van 8 hobbyfotografen en een professioneel  fotografe hebben we een tweeweekse reis gemaakt door Tanzania. Diverse aspecten van fotografie kwamen aan bod, landschapsfotografie, wildlife, macrofotografie en portretfotografie. Wat me aansprak voor de reis was dat deze reis niet de meest toeristische gebieden en parken bezocht, zoals de Serengeti of Ngorongoro park, maar Arusha park, Lake Manyara, een kleiner Masai dorp. Een afwisselend programma, begeleid door 2 bijzonder aardige drivers, afwisselende hotels, lodges en glampings. Je proeft, ruikt en ziet het echte Afrikaanse leven. Theeplantages, koffieplantages, en hierdoor ook  kontakt met de locale bevolking. Een prachtige besneeuwde Kiimanjaro kon worden gefotografeerd.  Zo mooi en zo trots!!! Echt genieten van geweldige natuur! In fijne jeeps konden we meerdere dagen genieten van een prachtig wildlife, waarin we bijna de big 5 op de plaat konden vastleggen. Een bijzondere ervaring en belevenis.  Ook de kleuren van de masai waren uitnodigend om mooie foto’s te kunnen schieten!
Een fijne sfeer zorgde voor relaxte  fotoweken in een prachtig, uitnodigend mooi Afrikaans Tanzania. Veel opgestoken op fotogebied, met veel en mooie foto’s huiswaarts nog heel lang nagenietend van deze bijzondere fotoreis!
En…. Hopelijk volgend jaar …weer terug!

Anke Hock

Recensie Tanzania juni 2018
In juni 2018 hebben we met Yolanda Wals een mooie rondreis door Tanzania gemaakt. Het was een mix van natuur, cultuur- en straat- fotografie wat we beoefend hebben deze 2 weken. Tarangire National Park en Lake Manyara National Park waren voor ons de hoogtepunten van de reis. We hebben zeker genoten en weer bijgeleerd op deze mooie fotografie reis en zijn met een schat aan mooie foto’s weer thuis gekomen.

Theo en Riet Nibbeling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je nu in en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.