Fotoweekend Groninger Waddenkust

De Groninger Waddenkust is zeer fotogeniek

Fotoweekend Groninger Waddenkust

De Groninger Waddenkust is zeer fotogeniek

Datum: 30 april, 1 en 2 mei 2021
Fotografen: Ron Buist en Ton Drijfhamer

Datum: 2, 3 en 4 juli 2021
Fotografen: Ron ter Burg en Jan Meiborg
Minimum aantal deelnemers: 5

Prijs: 395,- p.p.
(In verband met corona adviseren we alleenboekers een 1-persoonskamer te boeken)

Inschrijven

Highlights Fotoweekend Groninger Waddenkust:

Gouden zonsondergang boven Wad

Landschapsfotografie in de polders

Werken met filters en HDR

Inclusief 2x LO en 2x 3-gangendiner

Fotoweekend Groninger Waddenkust strekdam Delfzijl
Fotografiereis Groninger Waddenkust sunset Emmapolder
Fotografiereis Groninger Waddenkust zonsondergang

Ontdek de Groninger Waddenkust met een professioneel fotograaf!

Een ontdekkingstocht van drie dagen langs de Noordgroninger Waddenkust. En dat onder leiding van een professionele fotograaf, die jou schitterende zonsopkomsten en zonsondergangen boven het Wad laat te fotograferen. Maar ook het goudgele graan in de polders in de zomerperiode, de dijken, de zeehondenkolonie (zomermaanden), de molens, de haventjes en in het voorjaar de bloembollen- en koolzaadvelden, maken dit stukje Groningen uniek. Elk seizoen heeft zijn eigen charme. Geen Fotoweekend Groninger Waddenkust is hetzelfde.

Fotoweekend Groninger Waddenkust zonsopgang fotograferen
Fotoweekend Groninger Waddenkust - Arjan
Fotoweekend Groninger Waddenkust - Bettie in het bloemenveld

Fotografiereis rond landschapsfotografie

Landschapsfotografie staat centraal tijdens deze fotografiereis langs de Groninger Waddenkust. Hoe maakt je zo’n landschapsfoto nou spannend? Welke factoren komen erbij kijken? Dat zijn zaken die je tijdens deze drie dagen durende fotoreis ontdekt. Een deel van onze fotografen komt uit de provincie Groningen en kent het Waddengebied op zijn duimpje. Ze zijn er veelvuldig te vinden en weten voor jou dan ook de mooiste fotogenieke plekjes. Niet alleen tijdens de gouden uurtjes, maar natuurlijk ook overdag.

Zonnebloemen bij kerkje van Heveskes - Fotografiereis Groninger Waddenkust
Zeehonden bij de Punt van Reide Fotografiereis Groninger Waddenkust
Strand Hoogwatum bij Bierum Fotografiereis Groninger Waddenkust

Slapen in haven Delfzijl

Slapen doe je op een unieke locatie op de havenboulevard van Delfzijl: Hotel De Boegschroef. Ontwaak ‘s morgens en kijk vanuit je hotelkamer op de jachthaven en geniet van de grote handelsschepen, die in de haven geladen en gelost worden. Er staat dagelijks een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar en ‘s avonds wordt een heerlijk 3-gangen keuzemenu voor je geserveerd. En dat is allemaal inclusief de reissom. Het terras is gedeeltelijk overdekt met glas, dus je kunt tot laat in het jaar ‘buiten’ zitten.

Deelnemer kruipt over de grond tijdens Groninger Waddenkust
Fotoweekend Groninger Waddenkust zonsopgang Bierum Hoogwatum
Fotograferende deelnemers tijdens de Fotografiereis Groninger Waddenkust
Fotoweekend Groninger Waddenkust - Herman in het bloemenveld
Fotoweekend Groninger Waddenkust - Tineke in de Emmapolder
Fotoweekend Groninger Waddenkust - Lien op de rails

Dag 1

Mini-masterclass landschapsfotografie

In het uniek gelegen hotel De Boegschroef in de haven van Delfzijl word je rond 10.15 uur met een drankje en een hapje hartelijk verwelkomd door onze fotografen. Voor deelnemers die ‘van ver’ komen, kunnen we een extra overnachting regelen.

Er wordt begonnen met een kennismaking met de andere deelnemers en je krijgt jouw eerste fotografietips, afhankelijk van jouw fotografieniveau. Voor beginners zijn dat de basisprincipes en voor gevorderden is er een ‘mini-masterclass’ landschapsfotografie. Zo helpen we je alvast op weg om in de middag meteen met de juiste fotografiekennis aan de slag te kunnen. In en om het Wad zijn voldoende mooie locaties om in de praktijk te oefenen.

Monument bij Oterdum tijdens fotoreis Waddenkust
Zeehonden Punt van Reide
Kerkje Heveskes in de zonnebloemen Fotografiereis Groninger Waddenkust

Geen Fotoweekend Groninger Waddenkust hetzelfde

Wat je op welk moment tijdens deze 3-daagse fotoreis doet, hangt helemaal af van het getij. Bij laag water ga je naar het Wad. Bij hoog water zijn andere prachtige locaties langs de kust, die je gaat fotograferen. Er is dus geen Fotoweekend Groninger Waddenkust hetzelfde, want we laten ons helemaal leiden door de getijden. De hoog- en laagwaterstanden verschillen namelijk per dag. Bij het ontvangst hoor je het definitieve programma van jouw weekend.

Er zijn een aantal plekken die je in ieder geval gaat bezoeken en fotograferen. Daarnaast hebben de fotografen een groot aantal andere leuke locaties voor je in petto, afhankelijk van de beschikbare tijd.

Fotoweekend Groningen Waddenkust graanvelden
Fotoweekend Groninger Waddenkust Simon in de bloemenrand
Fotoweekend Groninger Waddenkust strekdam Delfzijl

Dag 2 en dag 3

Zonsopkomst boven het Wad

Vroeg op, want je gaat de zonsopkomst fotograferen. Eén van de locaties die je deze fotoreis aandoet is het Wad bij Bierum. Een heel speciale plek met een strand en kleine groene paaltjes. De schapen kijken toe, terwijl jij vroeg in de ochtend jouw foto’s maakt. In Delfzijl zelf zijn strekdammen in de Eems of je kunt naar Termunterzijl voor een sunrise boven de Dollard. Ook de Emmapolder en de Noordkaap zijn locaties waar de fotografen jou naar toe kunnen brengen. We laten alles van het weer en het getijde afhangen. Doordat dit een 3-daagse fotoreis is, heb je twee maal kans op een mooie zonsopkomst.

Bierum Hoogwatum
Schapen aan de dijk bij Bierum Hoogwatum
Bootjes aan de kade bij Bierum Hoogwatum

Stilte in het weidse landschap

De Noordgroninger Waddenkust biedt weidse landschappen, waaronder de Emmapolder en het Wad bij monument De Noordkaap (het noordelijkste puntje van het Nederlandse vasteland). Prachtige fotografie-onderwerpen. De Noordkaap is volgens onderzoeken in de nacht het donkerste plekje van Nederland. De stilte in dit stukje Nederland is opvallend.

Fotoweekend Groninger Waddenkust - Bettie in de Emmapolder
Fotoweekend Groninger Waddenkust - Inge, Lien en Marphy in het bloemenveld
Fotoweekend Groninger Waddenkust - Marphy in de Emmapolder

Zeehonden spotten in de zomer

Bij Heveskes staat een kerkje moederziel alleen in het landschap met op de achtergrond de industrie. De dorpen Oterdoom, Weiwerd en Heveskes moesten ooit wijken voor de industrie. Het kerkje is als enige overgebleven. Vervolgens gaat de rit het naar het pittoreske plaatsje Termunterzijl met een haventje en haar bijzondere oude boogbrug, De Boog van Ziel uit 1725. Het gemaal heeft bij windstil weer een mooie spiegeling in het water. In de polder bij Termunten zijn diverse vogelsoorten te spotten (waaronder de lepelaar) en liggen de zeehonden bij hoog water onder aan de dijk. De zeehonden zijn er vanaf eind april tot begin september. Maar in de maanden juni en juli liggen ze vaak met honderd tegelijk op het strandje langs de kust. Rosalie van Zeehondenopvang Eemsdelta weet alles over zeehonden. Na haar enthousiaste verhaal kan je haar met je vragen bestoken.

Kerkje Heveskes in de zonnebloemen Fotografiereis Groninger Waddenkust
Windturbines Fotografiereis Groninger Waddenkust
Hondshalstermeer bij Wagenborgen
Noordpolderzijl bij zonsondergang

Polders en draaiende molenwieken

Een rit door de weidse Breebaartpolder, de Reiderwolderpolder, de Carel Coenraadpolder en de Johannes Kerkhovenplolder brengt je langs dijkdoorgangen en velden met graan of andere gewassen (in het voorjaar koolzaad en tulpen).

Een bezoek aan poldermolen Kloostermolen in Garrelsweer staat ook op het programma.  Je wordt door molenaar Jaap, zelf een fervent amateur-fotograaf, rondgeleid en krijgt uiteraard de tijd veel prachtige foto’s zowel binnen als buiten de molen te maken. Molenaar Jaap laat de wieken draaien, zodat je ook met ‘beweging’ aan de slag kunt. Molen Goliath in de Eemshaven is een molen die je in een wijds landschap zowel van een hoog standpunt vanaf de dijk als van een laag standpunt aan de voet van de molen kunt fotograferen.

Zonsopkomst Delfzijl Fotografiereis Groninger Waddenkust
Zonsopkomst Hoogwatum bij Bierum Fotografiereis Groninger Waddenkust
Zonsopkomst Delfzijl Fotografiereis Groninger Waddenkust

Zet je driepoot uit voor de sunset

Na een heerlijk 3-gangen keuzemenu (inclusief bij de reissom), gaat de rit op vrijdagavond en zaterdagavond wederom naar de Waddenkust om een sunset boven het Wad te fotograferen. Net als bij de zonsopkomst heb je tijdens deze 3-daagse fotoreis dus twee maal de kans op een mooie gouden zonsondergang.

Zet je driepoot maar uit op het Groninger Wad. Of het nou een schitterende zonsondergang wordt, of er hangen dreigende regenwolken boven de Waddenkust, in beide gevallen kan je hier prachtige foto’s maken. Het gebruik van filters helpt je met een gelijkmatige belichting in je foto. Heb je zelf geen filters? Geen nood, de fotografen hebben meerdere setjes bij zich, die je mag lenen en uitproberen. Van ND-filters en polarisatiefilters tot grijsverloop- en reversefilters. Ook kan je aan de slag met verschillende belichtingen om uiteindelijk in de computer te komen tot een HDR-foto.

Zonsondergang Punt van Reide Fotografiereis Groninger Waddenkust
Fotoweekend Groninger Waddenkust zonsopkomst bij Hoogwatum Bierum
Deelnemer tijdens de Fotografiereis Groninger Waddenkust

Super leerzame fotobesprekingen

Twee maal wordt er tijdens het Fotoweekend Groninger Waddenkust een fotobespreking gehouden. Een vast onderdeel tijdens al onze fotoreizen, waar je enorm veel van leert. Door te kijken naar foto’s van anderen en door de tips die tijdens de fotobespreking gegeven worden, doe je ideeën op en ga je zelf ook beter fotograferen. Het Fotoweekend wordt dan ook afgesloten met een tweede fotobespreking. Rond 16.00 uur nemen we afscheid van elkaar en we hopen als fotografen van Fotografie-reizen.nl dat je veel hebt opgestoken over landschapsfotografie.

Wil jij ook zo’n leerzaam en bovenal supergezellig Fotoweekend aan de Groninger Waddenkust meemaken? Boek dan nu!

Noordpolderzijl rennende paarden
Noordpolderzijl bij zonsondergang
Fotoweekend Groninger Waddenkust

Programmawijzigingen voorbehouden.

Hotel De Boegschroef

Hotel De Boegschroef zit op een unieke locatie op de havenboulevard van Delfzijl. Het terras is gedeeltelijk overdekt met glas, dus je kunt tot laat in het jaar ‘buiten’ zitten en genieten van de havenactiviteiten die zich voor je neus afspelen.

Je wordt in Hotel De Boegschroef ontvangen met een drankje en hapje. Er staat dagelijks een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar en ‘s avonds wordt een heerlijk 3-gangen keuzemenu voor je geserveerd. Op de kamer zijn koffie- en theefaciliteiten. En dat is allemaal inclusief de reissom.

Het moderne hotel bevindt zich op loopafstand van het centrum van Delfzijl en van het trein- en busstation. Om de hoek ligt het strand en het vogelbroedgebied.
Hotel De Boegschroef beschikt over wifi.

Fotografiereis Groninger Waddenkust overnacht in Hotel De Boegschroef
otografiereis Groninger Waddenkust hotel bij avond

Inbegrepen:

 • 2x Logies met ontbijt (incl. toeristenbelasting)
 • 2x 3-Gangen Keuzemenu
 • Welkomstdrankje met hapje
 • Koffie- en theefaciliteiten op de kamer
 • Indeling op 2 persoonskamer (in coronatijd wordt een 1-persoonskamer aangeraden)
 • Begeleiding door een of meerdere professionele fotografen

Bijkomende kosten:

 • Bijdrage reisgarantiefonds GGTO 15,- euro per boeking
 • Boekingskosten 15,- euro per boeking

Niet inbegrepen:

 • Overige maaltijden en drankjes
 • Toeslag 1-persoonskamer 30,- p.p.p.n.
 • Verlenging met 1 of meerdere nachten mogelijk
 • We maken gebruik van eigen auto’s, waarbij we zoveel mogelijk met elkaar meerijden. (In coronatijd wordt geadviseerd ieder zijn eigen vervoersmiddel te gebruiken)

Fotoapparatuur:

 • Tijdens dit Fotoweekend Groninger Waddenkust komen we allerlei situaties tegen. Ben je in het bezit van meerdere lenzen, neem deze dan mee. Vooral een groothoeklens is belangrijk bij landschapsfotografie, maar daarnaast kunnen je andere lenzen ook van pas komen. Een zonnekap helpt niet alleen tegen lensflair, maar ook tegen regenspetters. Tevens zijn filters leuk om uit te proberen, mocht je hierover beschikken. De fotograaf heeft ook wat filters bij zich, die je mag proberen.
 • Een statief is noodzakelijk bij het fotograferen van zonsondergangen en zonsopkomsten en bij avondfotografie. Heb je geen statief, dan kan je eentje lenen. Geef dit aan bij je opgave. Ook een infrarood of draadontspanner is handig. Heb je dit niet, dan is het geen probleem, want je kunt ook werken met de ingebouwde zelfontspanner van de camera.
 • Neem voldoende (snelle) geheugenkaartjes mee!
 • Vergeet niet een extra accu mee te nemen. Het zou zonde zijn als je niet verder kunt verder kunt fotograferen, omdat de camera-accu leeg is, terwijl je net lekker bezig bent.
 • Een regenhoes voor je camera is soms ook handig.
 • Het instructieboekje van jouw camera.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Voor een binnenlandse reis is het hebben van een reisverzekering niet verplicht. Toch kan het misschien interessant zijn om wel een reisverzekering af te sluiten, om zo de dure foto-apparatuur voldoende gedekt te hebben bij schade of verlies. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekering en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Kleding:

 • Aan de Groninger kust waait het vaak meer dan elders in het land. Een regenjas of een wind- en waterdichte jas en goede wandelschoenen horen dan ook zeker tot je uitrusting. Ook laarzen kunnen van pas komen.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling binnen twee weken na boeking: 25 procent van de reissom met een minimum van 175 euro p.p. Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief. Je gaat een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Na bevestiging van je boeking heb je geen herroepingsrecht.

Algemene voorwaarden:

 • Klik hier voor de algemene voorwaarden:

Kies je toch liever een andere fotografie bestemming? We hebben ook leuke fotoreizen naar Helgoland, SchotlandIJsland Noorderlicht, LofotenAlbaniëMadagaskarCosta RicaBrazilië PantanalIJsland Zomer, TanzaniaValenciaKenia-Tanzania, New York. Drenthe, Groninger Waddenkust , Veluwe of Ameland. Fotografie-reizen.nl is lid van het reisgarantiefonds GGTO, Calamiteitenfonds en de branchevereniging VvKR. Dat betekent dat je veilig en vertrouwd op fotografie reis gaat.

Wat onze deelnemers zeggen:

Helemaal gratis ons e-book 'Paddenstoelen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Paddenstoelen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!