Fotoreis Opaalkust

Het verborgen juweel van de Franse kust

Fotoreis Opaalkust

Het verborgen juweel van de Franse kust

Minimum aantal deelnemers: 6
Per datum: 2 groepen van 6-7 deelnemers

Datum: 3 t/m 7 mei 2024
Aantal deelnemers: 14 (Alleen nog 1 plek vrij voor een vrouw op indeling op een tweepersoonskamer!)
Fotografen: Ilona van Dijk en Hans Balk
Gegarandeerd vertrek! Nog boekbaar!

Datum: 12 t/m 16 oktober 2024
Fotografen: Kimo Grashuis
Deze reis is boekbaar tot 1 maand voor vertrek, daarna op aanvraag!

Prijs: 1049,- p.p.

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Opaalkust:

Vervoer vanuit Nederland en België mogelijk!

Gratis gebruik van Haida-filters

Masterclass lange sluitertijdenfotografie

Betoverende kustlijnen

Fort Mahon bij Ambleteuse tijdens de Fotoreis Opaalkust
Fotoreis Opaalkust deelnemers fotograferen zonsopkomst bij Cap de Blanc New
Fotoreis Opaalkust scheepswrak Lord Grey

Fotoreis naar Opaalkust met betoverende kustlijnen

In het noordwesten van Frankrijk ligt de Opaalkust, een gebied met werkelijk betoverende kustlijnen waar je tijdens deze fotoreis de ene na de andere verbluffende foto kunt maken. Dit prachtige gebied durven wij met recht een must te noemen voor liefhebbers van landschapsfotografie. Tijdens de vaak kleurrijke zonsondergangen en zonsopgangen kan je jezelf helemaal uitleven met filters en lange sluitertijdenfotografie. Onze professionele fotografen geven je daarbij vele bruikbare tips om je kennis van fotografie op een nog hoger niveau te brengen.

Zonsopkomst bij de velden nabij Cap de Blanc New Opaalkust fotografiereis
Fotoreis Opaalkust - deelnemers in actie
Lange sluitertijd Ambleteuse Fotoreis Opaalkust

Rustieke kustplaatsjes, kliffen en wildlife

De Opaalkust is gelegen op slechts enkele uren rijden vanaf Nederland, maar lijkt toch een compleet andere wereld. In de rustieke kustplaatsjes lijkt de tijd soms stil te blijven staan. Op de hoge kliffen van Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez kijken de vuurtorens uit over het kanaal helemaal tot aan de Engelse kust, die je bij helder weer eenvoudig kunt zien liggen. Over de hele kustlijn verspreid zijn de restanten van de tweede wereldoorlog te vinden in de vorm van bunkers en forten. En ook voor de liefhebbers van wildlife is er deze fotografiereis naar de Opaalkust zeker voldoende te genieten. Grote aantallen soorten vogels struinen de vloedlijn af op zoek naar een maaltje en met regelmaat laten ook gewone en grijze zeehonden hun nieuwsgierige kopjes even zien.

Mosselbanken bij Wimereux fotografiereis Opaalkust
High key tijdens de Fotoreis Opaalkust in Ambleteuse bij de mosselbanken
Rob in het koolzaad tijdens de Fotoreis Opaalkust

Voor iedere fotograaf

Deze fantastische fotoreis Opaalkust is geschikt voor deelnemers van elk niveau. Onze fotograferen zorgen ervoor dat je op je eigen niveau begeleid wordt. En of je nou gevorderd fotograaf bent of voor je gevoel een beginner, je gaat altijd weer naar huis met nieuwe kennis over fotografie en natuurlijk met prachtige foto’s. Deze reis is dus geschikt voor iedere fotograaf. Ga jij mee? Vul dan het inschrijfformulier in.

Koolzaad Cap de Blanc Nez fotoreis Opaalkust
Koolzaad bij Wimereux Fotoreis Opaalkust
Cap de Blanc New bij zonsopkomst tijdens de Fotografiereis Opaalkust
Ambleteuse lange sluitertijden fotografie Opaalkust fotoreis
Deelnemers in het koolzaadveld tijdens de Fotoreis Opaalkust

Dag 1

Masterclass langesluitertijden

Als je inclusief vervoer hebt geboekt, word je opgehaald bij een van onze ophaalpunten in Nederland en België om vervolgens te vertrekken richting de Opaalkust, waar je halverwege de middag arriveert. Na het inchecken in het hotel rond 15.00 uur volgt er een masterclass filterfotografie, waarbij jou alle ins en outs van het fotograferen met diverse soorten filters tot in de puntjes wordt uitgelegd. Heb je zelf geen filters dan mag je deze fotoreis een setje Haida-filters lenen van onze fotografen.

De theorie ga je vervolgens met zonsondergang in de praktijk brengen bij het al meer dan honderd jaar oude Lord Grey scheepswrak aan de kust van Tardinghen. Het roestige wrak met zijn groene algen en ontelbare mosselen zorgt voor een perfect decor voor schitterende foto’s. En als  het water zich verder de zee in terug trekt worden ook de duizenden palen van de mosselbanken zichtbaar. Ook deze lenen zich natuurlijk uitstekend voor kunstzinnige foto’s met langesluitertijdenfotografie.

Fotografiereis Opaalkust - deelnemers in actie
Mosselbanken Opaalkust Fotovakantie
Wissant Fotoreis Opaalkust
Mosselbanken Opaalkust fotoreis

Dag 2

Fotogenieke kleurrijke stranden

Het scheepswrak van Lord Grey is niet alleen in de avond fotogeniek, maar ook bij zonsopkomst. In de ochtend ga je daarom eerst terug naar deze locatie om hier ook tijdens de zonsopkomst te fotograferen. Als de zon langzaam opkomt werpt deze goudkleurig licht op de kliffen van Cap Gris-Nez. Het terugtrekkende water laat een klein laagje water staan, waardoor je prachtige foto’s met reflectie kunt maken. En met een beetje geluk hangt er op het heuvellandschap verderop nog wat mist wat de omgeving een sprookjesachtige sfeer geeft.

Fort Mahon Ambleteuse fotovakantie Opaalkust
Vissers bij de mosselbanken bij Wimereux Opaalkust fotovakantie
Wissant Fotoreis Opaalkust
Koolzaad langs de Opaalkust tijdens een fotoreis

Je gaat deze fotoreis-dag ook naar de toppen van Cap Gris-Nez. Bij helder weer kan je vanaf de verschillende uitzichtpunten de krijtrotsen van het Engelse Dover zien liggen en over mooie stukken van de Franse kustlijn kijken. Wist je overigens dat de afstand tot de overzijde van het Kanaal hier slechts 33km bedraagt? Boven op de kliffen staat een vuurtoren en zijn diverse bunkers te zien.

Vandaag staat ook de eerste leerzame fotobespreking van deze fotografiereis naar de Opaalkust op het programma. Je doet hierbij ongetwijfeld weer veel leuke ideeën op voor nieuwe foto’s en krijgt daarbij ook nog meer tips en trucs waar je tijdens het fotograferen op kunt letten.

De zonsondergang voor vandaag is bij het mooie kleurrijke strand van Pointe du Nid de Corbet. Allerlei stenen en rotsformaties in verschillende tinten en vormen zijn hier te vinden en bieden je de uitgelezen mogelijkheid om een grote diversiteit aan landschapsfoto’s te maken vanaf dezelfde locatie.

Zonsopkomst vanaf Cap de Blanc Nez Fotografiereis Opaalkust
Cap de Blanc Nez Fotoreis Opaalkust
Lord Grey scheepswrak Fotoreis Opaalkust

Dag 3

Witte kliffen en kustfotografie

Het mooie strand van Cap Blanc-Nez is deze fotografiedag de plek voor de zonsopkomst. Als je bij het strand aankomt zie je ook meteen weer een van de vele bunkers uit het gebied. Vanaf het brede zandstrand kleurt heel langzaam de lucht achter de witte kliffen oranje en geel. Overal zijn kleine stroompjes met water die vanaf de kliffen naar de zee toe lopen en mooie patronen achterlaten in het zand. Ideaal voor jouw voorgrondcompositie in landschapsfotografie.

Cap Blanc-Nez is ook een uitstekende plek om wildlife te fotograferen na de zonsopkomst, dus neem ook zeker je telelens mee. Diverse soorten vogels die aan de kust voorkomen zijn driftig op zoek naar hun ontbijt. Verschillende meeuwen en sternen vliegen rond, op zee zwemmen her en der aalscholvers en soms een duiker. Boven zee kan je soms de genten duikvluchten zien maken op zoek naar vis. Een een enkele nieuwsgierige zeehond laat hier ook regelmatig zijn kopje boven water zien. De kliffen van Blanc-Nez zijn overigens ook de plek waar grote aantallen fossielen gevonden worden in het witte krijt. Wellicht vind jij er ook nog wel een tijdens de fotoreis Opaalkust.

Deatilfotografie Opaalkust
Detailfotografie Opaalkust
Detailfotografie Opaalkust

Detail- ofwel abstracte fotografie kan je deze fotoreis-ochtend uitstekend doen als je een bezoek brengt aan een van de in de omgeving gelegen stranden. Als je goed om je heen kijkt zie je op het strand vele interessante kleine objecten om te fotograferen. De stranden van de Opaalkust herbergen bijvoorbeeld miljoenen mosselen, die door de inwoners van de streek bij eb worden geoogst voor eigen gebruik. Prachtige groene stroken van algen draperen zich over de grillige rotspartijen en in de achtergebleven plasjes zie je kleine visjes, slakjes en schelpen. En met een beetje geluk zie je hier ook nog een zeester of platvis. Mocht je een macrolens of standaardlens hebben neem deze dan ook zeker mee. Mooie gedetailleerde foto’s maken het beeld van kustfotografie natuurlijk alleen maar completer.

De Atlantikwall was tijdens de tweede wereldoorlog een meer dan 5000km lange verdedingslinie van de Duitsers tegen de geallieerden. Het gebied van de Opaalkust lag het dichtst tegen Engeland aan en was ook het gebied van waaruit de Duitsers Engeland wilden veroveren. Uit die tijd zijn er talloze bunkers te vinden. Vanwege dit belangrijke verleden in dit gebied breng je in de middag een bezoek aan een van de musea in deze omgeving die je veel informatie geeft over dit tijdperk.

Met zonsondergang ga je richting het strand van Ambleteuse. Ook hier vind je veel verschillende prachtige rotspartijen in zee. Deze zijn uitermate geschikt voor lange sluitertijden fotografie.

Fotoreis Opaalkust - deelnemers in actie
Lord Grey scheepswrak Fotoreis Opaalkust
Fotoreis Opaalkust - deelnemers in actie

Dag 4

Boulogne-sur-mer en een 17e-eeuws fort

Fort Mahon bij het dromerige plaatsje Ambleteuse wacht in de ochtend al op je. Je zoekt hier het perfecte plekje op om je foto’s te maken en ziet, terwijl de wereld om je heen langzaam ontwaakt, de eerste kleuren in de lucht achter het fort uit de 17e eeuw verschijnen. Terwijl het eb wordt, verschijnen er steeds meer mooie steenformaties op het strand waar je met lange sluitertijden fotografie aan de slag kunt. Ook een mooie panoramafoto vanaf het strand van het dan nog slaperige dorpje boven op de kade is een aanrader. Hoe je een panoramafoto uit een serie beelden maakt en in de computer samenvoegt laten wij je deze fotoreis Opaalkust zien.

Ook vandaag staat er weer een fotobespreking op het programma. Hierbij heb je wederom de mogelijkheid om veel ideeën van je medereizigers op te doen en onze fotografen geven graag uitleg op alle vragen die je hebt.

Fotografiereis Opaalkust - deelnemers in actie
Cap de Blanc Nez Fotoreis Opaalkust

In de middag ga je richting het plaatsje Boulogne-sur-Mer. Een stad van ongeveer 43.000 inwoners en een stad met de grootste vissershaven van Frankrijk. Je bezoekt hier het oude ommuurde stadsdeel waar het Château d’Amont ligt en waar het historisch monument, de Basilique Notre-Dame te vinden is. Het binnenwerk van de 19e-eeuwse basiliek is erg fotogeniek en de crypte onder de Basiliek behoort tot een van de grootste van Frankrijk met een oppervlakte van maar liefst 1400 vierkante meter. Een perfecte plek om belichtingsbracketing toe te passen. Weet je niet hoe dit moet? Geen punt, wij helpen jou er graag mee.

Aan de noordkant van Boulogne-sur-Mer vind je het Pointe de la Crèche. De plek voor de laatste zonsondergang van deze Fotoreis Opaalkust. Vanuit een fort tegen de kliffen loopt een muur met spoorlijn de zee in wat natuurlijk prachtige plaatjes op levert.

Cap de Blanc Nez Fotoreis Opaalkust
Wissant Fotoreis Opaalkust
Deelnemer in actie Fort Mahon Ambleteuse Fotoreis Opaalkust

Dag 5

Zonsopkomst op Cap Blanc-Nez

Vandaag fotografeer je niet de zonsopkomst vanaf het strand maar vanaf de top van de Cap Blanc-Nez. Vanaf het hoogste punt van de omgeving heb je hier een prachtig uitzicht over het gehele gebied. De mooie glooiende landschappen in het achterland van de Opaalkust zijn, zeker met een deken van mist en een opkomende zon, meer dan het fotograferen waard. Na het ontbijt blijft er helaas niets anders meer over dan uitchecken uit het hotel en begint de terugreis naar Nederland. Na een enerverende en uiterst leerzame week keer je met een groot aantal wow-foto’s en een tevreden gevoel terug naar Nederland of België.

Wil jij ook deze geweldige fotoreis naar de Opaalkust meemaken? Boek dan nu!

Programmawijzigingen voorbehouden.

Cap de Blanc Nez fotoreis Opaalkust
Fotoreis Opaalkust - deelnemers in actie

Inbegrepen:

 • 4x Logies (incl. toeristenbelasting) in een 3*hotel
 • 4x ontbijt
 • Indeling op 2 persoonskamer
 • Begeleiding door een of meerdere professionele fotografen/reisbegeleiders
 • Entree kathedraal Boulogne-sur-mer
 • Entree museum
 • Masterclass fotograferen met lange sluitertijden en filtergebruik
 • Gratis gebruik Haida-filters en indien gewenst leenstatief
 • Naslagwerk

Vervoer optioneel:

 • Vervoer in minibus of auto naar de Opaalkust en vice versa 195,- p.p.
 • Inclusief lokaal transport
 • Opstapplaatsen: Utrecht, Breda en Antwerpen
 • Indien een fotograaf vanuit Groningen deze fotoreis begeleidt als extra opstapplaatsen: Groningen, Assen en Zwolle

Bijkomende kosten:

 • Bijdrage reisgarantiefonds GGTO € 9.- per persoon
 • Calamiteitenfonds € 2.50 per boeking
 • Boekingskosten € 30.- per boeking

Niet inbegrepen:

 • Overige maaltijden en drankjes
 • Fooien reisleiding
 • Toeslag 1-persoonskamer € 200.-
 • Transport naar ophaalpunten in Nederland

Fotoapparatuur:

 • Tijdens onze Fotoreis Opaalkust ligt de essentie op het fotograferen van landschappen. Hiervoor gebruik je voornamelijk de groothoeklens. Maar ook een kleine tele/zoomlens kan van pas komen.
 • Voor het fotograferen van landschappen adviseren we ook goede filters. Je gebruikt naast het polarisatiefilter ook grijs- en grijsverloopfilters. Mocht je deze niet hebben dan is er de mogelijkheid om Haida-filters van onze fotografen gratis te lenen en uit te proberen tijdens deze fotografiereis.
 • Voor het fotograferen van landschappen adviseren we een goed, stevig statief. Deze is noodzakelijk voor landschappen, zonsondergangen en zonsopkomsten. Heb je geen statief dan kan je er een lenen. Geef dit aan bij je opgave voor de fotoreis.
 • Een zonnekap helpt niet alleen tegen lensflair, maar ook tegen regenspetters.
 • Een infrarood of draadontspanner is handig. Heb je die niet dan is dit niet direct een probleem, omdat je dan gebruik kunt maken van de ingebouwde zelfontspanner van de camera.
 • Neem voldoende (snelle) geheugenkaartjes mee!
 • Neem een paar extra accu’s mee. Het zou zonde zijn als je niet verder kunt fotograferen, omdat de camera-accu leeg is. Zeker bij lage temperaturen gaan de batterijen minder lang mee.
 • Tijdens onze Fotoreis Opaalkust is er ook de gelegenheid om de aanwezige wildlife te fotograferen. Voor vogels en eventueel zeehonden heb je een telelens nodig.
 • De Opaalkust bestaat niet alleen uit landschappen en wildlife, maar als je goed kijkt zie je veel details. Je kan hier dus ook uitstekend met een standaardlens of macrolens uit de voeten om deze op de foto vast te leggen.
 • De weersomstandigheden kunnen aan de Opaalkust zeer variëren. Zorg ervoor dat je goede bescherming voor je cameraspullen bij je hebt. Een beschermhoes tegen regen en opwaaiend zand is dringend te adviseren.
 • Het instructieboekje van jouw camera.
 • Een cameratas die voldoende bescherming biedt aan je apparatuur.
 • Schoonmaakspullen voor je camera en statief.

 

Fysieke zwaarte van de reis: Licht tot gemiddeld

 • De parkeerplaatsen bij de Fotoreis Opaalkust liggen over het algemeen vrij dicht bij de fotografielocaties. Er hoeft slechts hooguit een paar honderd meter gewandeld te worden.
 • Wel is het mooi om bij laag water een stukje over de zeebodem te lopen. Soms loop je hierbij over zandgronden, maar soms kan het ook steenachtig zijn. Je hoeft dit echter niet te doen als je minder goed ter been bent. De keus is aan jezelf.

Transport

 • Voor het transport naar en tijdens de Fotoreis Opaalkust maken we bij voldoende belangstelling gebruik van een minibusje (tegen meerprijs bij te boeken).
 • In Nederland en België zijn verzamelpunten in Utrecht, Breda en Antwerpen. Mocht er een fotografiebegeleider vanuit Groningen mee gaan, dan zijn er ook stopplaatsen bij Groningen, Assen en Zwolle. Zorg dat je op tijd bij het afgesproken verzamelpunt bent.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Voor een buitenlandse reis is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekering en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Hotelovernachtingen

 • Tijdens de Fotoreis Opaalkust hebben we gekozen voor een centraal gelegen 3*hotel zodat de reisafstanden naar de fotolocaties niet te lang zijn.
 • Je overnacht in totaal 4 nachten aan de Opaalkust in hetzelfde 3*hotel.
 • De reissom is inclusief een lekker ontbijt.

Kleding:

 • Temperatuurverschillen aan de Opaalkust kunnen overdag en ’s avonds ver uit elkaar liggen.
 • Met name tijdens de zonsondergangen en opkomsten kan het fris zijn. Zorg dus voor voldoende warme kleding.
 • Neem kleding mee die vies mag worden. Je zal regelmatig op de grond zitten of liggen voor de foto’s.
 • Kniehoge laarzen zijn een must. Met het fotograferen van de kustlijn sta je regelmatig een stukje in het water. Lage laarsjes bieden hierbij weinig voordeel.
 • Nettere avondkleding voor in de restaurants wordt gewaardeerd door de lokalen.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling binnen twee weken na boeking: 45 procent van de totale reissom. Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief. Je gaat een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Na bevestiging van je boeking heb je geen herroepingsrecht.

Algemene voorwaarden:

 • Klik hier voor de algemene voorwaarden:

Klimaat:

 • Het klimaat is hetzelfde als in Nederland en België. Wel kan het aan de kust en op de kliffen flink waaien, waardoor het kouder aanvoelt. Zorg dus voor warme kleding.

Tijdsverschil:

 • Opaalkust valt onder dezelfde tijdzone als Nederland en België. Zowel in de winter als in de zomer is de tijd gelijk aan Nederland en België.

Elektriciteit:

 • Het voltage is in Frankrijk hetzelfde als bij ons. De stopcontacten zijn ook hetzelfde, zodat je geen verloopstekker nodig hebt.
 • Wel heb je tijdens de Fotoreis Opaalkust veel stopcontacten nodig voor het opladen van je telefoon en de camera-accu’s. Heb je veel oplaadpunten nodig, dan kan een stekkerdoos handig zijn.
 • Vergeet niet al je oplaadsnoeren mee te nemen!! Voor zowel de camera als de telefoon.

Valuta/betalen:

 • Pinpassen worden bijna overal geaccepteerd.
 • Lokale uitgaven zal je deze fotoreis Opaalkust doen in de supermarkten en restaurants voor lunch en diner. Ook verdere persoonlijk uitgaven zoals drankjes en souvenirs kan je overal betalen met pinpas.

Paspoort/ID-kaart

 • De Opaalkust behoort tot Frankrijk. Frankrijk is een EU/Schengenland en kan je zowel in met een ID-kaart als met een paspoort. Zorg er wel voor dat je identiteitsbewijs nog minstens 3 maanden geldig is.

Klik op de foto om een galerij te openen.

Opaalkust 2021

Klik snel op de tabbladen hieronder voor meer informatie over deze geweldige fotoreis naar de Opaalkust!

Fort Mahon bij Ambleteuse tijdens de Fotoreis Opaalkust
Fotoreis Opaalkust deelnemers fotograferen zonsopkomst bij Cap de Blanc New
Fotoreis Opaalkust scheepswrak Lord Grey

Fotoreis naar Opaalkust met betoverende kustlijnen

In het noordwesten van Frankrijk ligt de Opaalkust, een gebied met werkelijk betoverende kustlijnen waar je tijdens deze fotoreis de ene na de andere verbluffende foto kunt maken. Dit prachtige gebied durven wij met recht een must te noemen voor liefhebbers van landschapsfotografie. Tijdens de vaak kleurrijke zonsondergangen en zonsopgangen kan je jezelf helemaal uitleven met filters en lange sluitertijdenfotografie. Onze professionele fotografen geven je daarbij vele bruikbare tips om je kennis van fotografie op een nog hoger niveau te brengen.

Zonsopkomst bij de velden nabij Cap de Blanc New Opaalkust fotografiereis
Fotoreis Opaalkust - deelnemers in actie
Lange sluitertijd Ambleteuse Fotoreis Opaalkust

Rustieke kustplaatsjes, kliffen en wildlife

De Opaalkust is gelegen op slechts enkele uren rijden vanaf Nederland, maar lijkt toch een compleet andere wereld. In de rustieke kustplaatsjes lijkt de tijd soms stil te blijven staan. Op de hoge kliffen van Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez kijken de vuurtorens uit over het kanaal helemaal tot aan de Engelse kust, die je bij helder weer eenvoudig kunt zien liggen. Over de hele kustlijn verspreid zijn de restanten van de tweede wereldoorlog te vinden in de vorm van bunkers en forten. En ook voor de liefhebbers van wildlife is er deze fotografiereis naar de Opaalkust zeker voldoende te genieten. Grote aantallen soorten vogels struinen de vloedlijn af op zoek naar een maaltje en met regelmaat laten ook gewone en grijze zeehonden hun nieuwsgierige kopjes even zien.

Mosselbanken bij Wimereux fotografiereis Opaalkust
High key tijdens de Fotoreis Opaalkust in Ambleteuse bij de mosselbanken
Rob in het koolzaad tijdens de Fotoreis Opaalkust

Voor iedere fotograaf

Deze fantastische fotoreis Opaalkust is geschikt voor deelnemers van elk niveau. Onze fotograferen zorgen ervoor dat je op je eigen niveau begeleid wordt. En of je nou gevorderd fotograaf bent of voor je gevoel een beginner, je gaat altijd weer naar huis met nieuwe kennis over fotografie en natuurlijk met prachtige foto’s. Deze reis is dus geschikt voor iedere fotograaf. Ga jij mee? Vul dan het inschrijfformulier in.

Koolzaad Cap de Blanc Nez fotoreis Opaalkust
Koolzaad bij Wimereux Fotoreis Opaalkust
Cap de Blanc New bij zonsopkomst tijdens de Fotografiereis Opaalkust
Ambleteuse lange sluitertijden fotografie Opaalkust fotoreis
Deelnemers in het koolzaadveld tijdens de Fotoreis Opaalkust

Dag 1

Masterclass langesluitertijden

Als je inclusief vervoer hebt geboekt, word je opgehaald bij een van onze ophaalpunten in Nederland en België om vervolgens te vertrekken richting de Opaalkust, waar je halverwege de middag arriveert. Na het inchecken in het hotel rond 15.00 uur volgt er een masterclass filterfotografie, waarbij jou alle ins en outs van het fotograferen met diverse soorten filters tot in de puntjes wordt uitgelegd. Heb je zelf geen filters dan mag je deze fotoreis een setje Haida-filters lenen van onze fotografen.

De theorie ga je vervolgens met zonsondergang in de praktijk brengen bij het al meer dan honderd jaar oude Lord Grey scheepswrak aan de kust van Tardinghen. Het roestige wrak met zijn groene algen en ontelbare mosselen zorgt voor een perfect decor voor schitterende foto’s. En als  het water zich verder de zee in terug trekt worden ook de duizenden palen van de mosselbanken zichtbaar. Ook deze lenen zich natuurlijk uitstekend voor kunstzinnige foto’s met langesluitertijdenfotografie.

Fotografiereis Opaalkust - deelnemers in actie
Mosselbanken Opaalkust Fotovakantie
Wissant Fotoreis Opaalkust
Mosselbanken Opaalkust fotoreis

Dag 2

Fotogenieke kleurrijke stranden

Het scheepswrak van Lord Grey is niet alleen in de avond fotogeniek, maar ook bij zonsopkomst. In de ochtend ga je daarom eerst terug naar deze locatie om hier ook tijdens de zonsopkomst te fotograferen. Als de zon langzaam opkomt werpt deze goudkleurig licht op de kliffen van Cap Gris-Nez. Het terugtrekkende water laat een klein laagje water staan, waardoor je prachtige foto’s met reflectie kunt maken. En met een beetje geluk hangt er op het heuvellandschap verderop nog wat mist wat de omgeving een sprookjesachtige sfeer geeft.

Fort Mahon Ambleteuse fotovakantie Opaalkust
Vissers bij de mosselbanken bij Wimereux Opaalkust fotovakantie
Wissant Fotoreis Opaalkust
Koolzaad langs de Opaalkust tijdens een fotoreis

Je gaat deze fotoreis-dag ook naar de toppen van Cap Gris-Nez. Bij helder weer kan je vanaf de verschillende uitzichtpunten de krijtrotsen van het Engelse Dover zien liggen en over mooie stukken van de Franse kustlijn kijken. Wist je overigens dat de afstand tot de overzijde van het Kanaal hier slechts 33km bedraagt? Boven op de kliffen staat een vuurtoren en zijn diverse bunkers te zien.

Vandaag staat ook de eerste leerzame fotobespreking van deze fotografiereis naar de Opaalkust op het programma. Je doet hierbij ongetwijfeld weer veel leuke ideeën op voor nieuwe foto’s en krijgt daarbij ook nog meer tips en trucs waar je tijdens het fotograferen op kunt letten.

De zonsondergang voor vandaag is bij het mooie kleurrijke strand van Pointe du Nid de Corbet. Allerlei stenen en rotsformaties in verschillende tinten en vormen zijn hier te vinden en bieden je de uitgelezen mogelijkheid om een grote diversiteit aan landschapsfoto’s te maken vanaf dezelfde locatie.

Zonsopkomst vanaf Cap de Blanc Nez Fotografiereis Opaalkust
Cap de Blanc Nez Fotoreis Opaalkust
Lord Grey scheepswrak Fotoreis Opaalkust

Dag 3

Witte kliffen en kustfotografie

Het mooie strand van Cap Blanc-Nez is deze fotografiedag de plek voor de zonsopkomst. Als je bij het strand aankomt zie je ook meteen weer een van de vele bunkers uit het gebied. Vanaf het brede zandstrand kleurt heel langzaam de lucht achter de witte kliffen oranje en geel. Overal zijn kleine stroompjes met water die vanaf de kliffen naar de zee toe lopen en mooie patronen achterlaten in het zand. Ideaal voor jouw voorgrondcompositie in landschapsfotografie.

Cap Blanc-Nez is ook een uitstekende plek om wildlife te fotograferen na de zonsopkomst, dus neem ook zeker je telelens mee. Diverse soorten vogels die aan de kust voorkomen zijn driftig op zoek naar hun ontbijt. Verschillende meeuwen en sternen vliegen rond, op zee zwemmen her en der aalscholvers en soms een duiker. Boven zee kan je soms de genten duikvluchten zien maken op zoek naar vis. Een een enkele nieuwsgierige zeehond laat hier ook regelmatig zijn kopje boven water zien. De kliffen van Blanc-Nez zijn overigens ook de plek waar grote aantallen fossielen gevonden worden in het witte krijt. Wellicht vind jij er ook nog wel een tijdens de fotoreis Opaalkust.

Deatilfotografie Opaalkust
Detailfotografie Opaalkust
Detailfotografie Opaalkust

Detail- ofwel abstracte fotografie kan je deze fotoreis-ochtend uitstekend doen als je een bezoek brengt aan een van de in de omgeving gelegen stranden. Als je goed om je heen kijkt zie je op het strand vele interessante kleine objecten om te fotograferen. De stranden van de Opaalkust herbergen bijvoorbeeld miljoenen mosselen, die door de inwoners van de streek bij eb worden geoogst voor eigen gebruik. Prachtige groene stroken van algen draperen zich over de grillige rotspartijen en in de achtergebleven plasjes zie je kleine visjes, slakjes en schelpen. En met een beetje geluk zie je hier ook nog een zeester of platvis. Mocht je een macrolens of standaardlens hebben neem deze dan ook zeker mee. Mooie gedetailleerde foto’s maken het beeld van kustfotografie natuurlijk alleen maar completer.

De Atlantikwall was tijdens de tweede wereldoorlog een meer dan 5000km lange verdedingslinie van de Duitsers tegen de geallieerden. Het gebied van de Opaalkust lag het dichtst tegen Engeland aan en was ook het gebied van waaruit de Duitsers Engeland wilden veroveren. Uit die tijd zijn er talloze bunkers te vinden. Vanwege dit belangrijke verleden in dit gebied breng je in de middag een bezoek aan een van de musea in deze omgeving die je veel informatie geeft over dit tijdperk.

Met zonsondergang ga je richting het strand van Ambleteuse. Ook hier vind je veel verschillende prachtige rotspartijen in zee. Deze zijn uitermate geschikt voor lange sluitertijden fotografie.

Fotoreis Opaalkust - deelnemers in actie
Lord Grey scheepswrak Fotoreis Opaalkust
Fotoreis Opaalkust - deelnemers in actie

Dag 4

Boulogne-sur-mer en een 17e-eeuws fort

Fort Mahon bij het dromerige plaatsje Ambleteuse wacht in de ochtend al op je. Je zoekt hier het perfecte plekje op om je foto’s te maken en ziet, terwijl de wereld om je heen langzaam ontwaakt, de eerste kleuren in de lucht achter het fort uit de 17e eeuw verschijnen. Terwijl het eb wordt, verschijnen er steeds meer mooie steenformaties op het strand waar je met lange sluitertijden fotografie aan de slag kunt. Ook een mooie panoramafoto vanaf het strand van het dan nog slaperige dorpje boven op de kade is een aanrader. Hoe je een panoramafoto uit een serie beelden maakt en in de computer samenvoegt laten wij je deze fotoreis Opaalkust zien.

Ook vandaag staat er weer een fotobespreking op het programma. Hierbij heb je wederom de mogelijkheid om veel ideeën van je medereizigers op te doen en onze fotografen geven graag uitleg op alle vragen die je hebt.

Fotografiereis Opaalkust - deelnemers in actie
Cap de Blanc Nez Fotoreis Opaalkust

In de middag ga je richting het plaatsje Boulogne-sur-Mer. Een stad van ongeveer 43.000 inwoners en een stad met de grootste vissershaven van Frankrijk. Je bezoekt hier het oude ommuurde stadsdeel waar het Château d’Amont ligt en waar het historisch monument, de Basilique Notre-Dame te vinden is. Het binnenwerk van de 19e-eeuwse basiliek is erg fotogeniek en de crypte onder de Basiliek behoort tot een van de grootste van Frankrijk met een oppervlakte van maar liefst 1400 vierkante meter. Een perfecte plek om belichtingsbracketing toe te passen. Weet je niet hoe dit moet? Geen punt, wij helpen jou er graag mee.

Aan de noordkant van Boulogne-sur-Mer vind je het Pointe de la Crèche. De plek voor de laatste zonsondergang van deze Fotoreis Opaalkust. Vanuit een fort tegen de kliffen loopt een muur met spoorlijn de zee in wat natuurlijk prachtige plaatjes op levert.

Cap de Blanc Nez Fotoreis Opaalkust
Wissant Fotoreis Opaalkust
Deelnemer in actie Fort Mahon Ambleteuse Fotoreis Opaalkust

Dag 5

Zonsopkomst op Cap Blanc-Nez

Vandaag fotografeer je niet de zonsopkomst vanaf het strand maar vanaf de top van de Cap Blanc-Nez. Vanaf het hoogste punt van de omgeving heb je hier een prachtig uitzicht over het gehele gebied. De mooie glooiende landschappen in het achterland van de Opaalkust zijn, zeker met een deken van mist en een opkomende zon, meer dan het fotograferen waard. Na het ontbijt blijft er helaas niets anders meer over dan uitchecken uit het hotel en begint de terugreis naar Nederland. Na een enerverende en uiterst leerzame week keer je met een groot aantal wow-foto’s en een tevreden gevoel terug naar Nederland of België.

Wil jij ook deze geweldige fotoreis naar de Opaalkust meemaken? Boek dan nu!

Programmawijzigingen voorbehouden.

Cap de Blanc Nez fotoreis Opaalkust
Fotoreis Opaalkust - deelnemers in actie

Inbegrepen:

 • 4x Logies (incl. toeristenbelasting) in een 3*hotel
 • 4x ontbijt
 • Indeling op 2 persoonskamer
 • Begeleiding door een of meerdere professionele fotografen/reisbegeleiders
 • Entree kathedraal Boulogne-sur-mer
 • Entree museum
 • Masterclass fotograferen met lange sluitertijden en filtergebruik
 • Gratis gebruik Haida-filters en indien gewenst leenstatief
 • Naslagwerk

Vervoer optioneel:

 • Vervoer in minibus of auto naar de Opaalkust en vice versa 195,- p.p.
 • Inclusief lokaal transport
 • Opstapplaatsen: Utrecht, Breda en Antwerpen
 • Indien een fotograaf vanuit Groningen deze fotoreis begeleidt als extra opstapplaatsen: Groningen, Assen en Zwolle

Bijkomende kosten:

 • Bijdrage reisgarantiefonds GGTO € 9.- per persoon
 • Calamiteitenfonds € 2.50 per boeking
 • Boekingskosten € 30.- per boeking

Niet inbegrepen:

 • Overige maaltijden en drankjes
 • Fooien reisleiding
 • Toeslag 1-persoonskamer € 200.-
 • Transport naar ophaalpunten in Nederland

Fotoapparatuur:

 • Tijdens onze Fotoreis Opaalkust ligt de essentie op het fotograferen van landschappen. Hiervoor gebruik je voornamelijk de groothoeklens. Maar ook een kleine tele/zoomlens kan van pas komen.
 • Voor het fotograferen van landschappen adviseren we ook goede filters. Je gebruikt naast het polarisatiefilter ook grijs- en grijsverloopfilters. Mocht je deze niet hebben dan is er de mogelijkheid om Haida-filters van onze fotografen gratis te lenen en uit te proberen tijdens deze fotografiereis.
 • Voor het fotograferen van landschappen adviseren we een goed, stevig statief. Deze is noodzakelijk voor landschappen, zonsondergangen en zonsopkomsten. Heb je geen statief dan kan je er een lenen. Geef dit aan bij je opgave voor de fotoreis.
 • Een zonnekap helpt niet alleen tegen lensflair, maar ook tegen regenspetters.
 • Een afstandsbediening is handig. Heb je die niet dan is dit niet direct een probleem, omdat je dan gebruik kunt maken van de ingebouwde zelfontspanner van de camera.
 • Neem voldoende (snelle) geheugenkaartjes mee!
 • Neem een paar extra accu’s mee. Het zou zonde zijn als je niet verder kunt fotograferen, omdat de camera-accu leeg is. Zeker bij lage temperaturen gaan de batterijen minder lang mee.
 • Tijdens onze Fotoreis Opaalkust is er ook de gelegenheid om de aanwezige wildlife te fotograferen. Voor vogels en eventueel zeehonden heb je een telelens nodig.
 • De Opaalkust bestaat niet alleen uit landschappen en wildlife, maar als je goed kijkt zie je veel details. Je kan hier dus ook uitstekend met een standaardlens of macrolens uit de voeten om deze op de foto vast te leggen.
 • De weersomstandigheden kunnen aan de Opaalkust zeer variëren. Zorg ervoor dat je goede bescherming voor je cameraspullen bij je hebt. Een beschermhoes tegen regen en opwaaiend zand is dringend te adviseren.
 • Het instructieboekje van jouw camera.
 • Een cameratas die voldoende bescherming biedt aan je apparatuur.
 • Schoonmaakspullen voor je camera en statief.

Fysieke zwaarte van de reis: Licht tot gemiddeld

 • De parkeerplaatsen bij de Fotoreis Opaalkust liggen over het algemeen vrij dicht bij de fotografielocaties. Er hoeft slechts hooguit een paar honderd meter gewandeld te worden.
 • Wel is het mooi om bij laag water een stukje over de zeebodem te lopen. Soms loop je hierbij over zandgronden, maar soms kan het ook steenachtig zijn. Je hoeft dit echter niet te doen als je minder goed ter been bent. De keus is aan jezelf.

Transport:

 • Voor het transport naar en tijdens de Fotoreis Opaalkust maken we bij voldoende belangstelling gebruik van een minibusje (tegen meerprijs bij te boeken).
 • In Nederland en België zijn verzamelpunten in Utrecht, Breda en Antwerpen. Mocht er een fotografiebegeleider vanuit Groningen mee gaan, dan zijn er ook stopplaatsen bij Groningen, Assen en Zwolle. Zorg dat je op tijd bij het afgesproken verzamelpunt bent.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

 • Voor een buitenlandse reis is het hebben van een reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Fotografie-reizen.nl werkt samen met Europeesche Verzekering en kan desgewenst een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou afsluiten. Klik hier voor informatie over reis- en annuleringsverzekeringen.

Hotelovernachtingen

 • Tijdens de Fotoreis Opaalkust hebben we gekozen voor een centraal gelegen 3*hotel zodat de reisafstanden naar de fotolocaties niet te lang zijn.
 • Je overnacht in totaal 4 nachten aan de Opaalkust in hetzelfde 3*hotel.
 • De reissom is inclusief een lekker ontbijt.

Kleding:

 • Temperatuurverschillen aan de Opaalkust kunnen overdag en ’s avonds ver uit elkaar liggen.
 • Met name tijdens de zonsondergangen en opkomsten kan het fris zijn. Zorg dus voor voldoende warme kleding.
 • Neem kleding mee die vies mag worden. Je zal regelmatig op de grond zitten of liggen voor de foto’s.
 • Kniehoge laarzen zijn een must. Met het fotograferen van de kustlijn sta je regelmatig een stukje in het water. Lage laarsjes bieden hierbij weinig voordeel.
 • Nettere avondkleding voor in de restaurants wordt gewaardeerd door de lokalen.

Aanbetaling:

 • Aanbetaling binnen twee weken na boeking: 45 procent van de totale reissom. Zodra de aanbetaling is voldaan, is de boeking definitief. Je gaat een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Na bevestiging van je boeking heb je geen herroepingsrecht.

Algemene voorwaarden:

 • Klik hier voor de algemene voorwaarden:

Klimaat:

 • Het klimaat is hetzelfde als in Nederland en België. Wel kan het aan de kust en op de kliffen flink waaien, waardoor het kouder aanvoelt. Zorg dus voor warme kleding.

Tijdsverschil:

 • Opaalkust valt onder dezelfde tijdzone als Nederland en België. Zowel in de winter als in de zomer is de tijd gelijk aan Nederland en België.

Elektriciteit:

 • Het voltage is in Frankrijk hetzelfde als bij ons. De stopcontacten zijn ook hetzelfde, zodat je geen verloopstekker nodig hebt.
 • Wel heb je tijdens de Fotoreis Opaalkust veel stopcontacten nodig voor het opladen van je telefoon en de camera-accu’s. Heb je veel oplaadpunten nodig, dan kan een stekkerdoos handig zijn.
 • Vergeet niet al je oplaadsnoeren mee te nemen!! Voor zowel de camera als de telefoon.

Valuta/betalen:

 • Pinpassen worden bijna overal geaccepteerd.
 • Lokale uitgaven zal je deze fotoreis Opaalkust doen in de supermarkten en restaurants voor lunch en diner. Ook verdere persoonlijk uitgaven zoals drankjes en souvenirs kan je overal betalen met pinpas.

Paspoort/ID-kaart

 • De Opaalkust behoort tot Frankrijk. Frankrijk is een EU/Schengenland en kan je zowel in met een ID-kaart als met een paspoort. Zorg er wel voor dat je identiteitsbewijs nog minstens 3 maanden geldig is.

Klik op de foto om een galerij te openen.

Opaalkust 2021

Kies je toch liever een andere fotografie bestemming? We hebben ook leuke fotoreizen naar Borneo, Spitsbergen, Fins Lapland, Helgoland, Schotland, Glencoe, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Nepal, AlbaniëMadagaskarCosta RicaBrazilië PantanalIJsland Zomer, IJsland Westfjorden, Tanzania, ValenciaKenia-Tanzania, New York, Japan, Namibië, Argentinië, Bolivia & Chili, Lissabon, Luxemburg, de Opaalkust, Terschelling, Drenthe, Groninger Waddenkust, Limburg, Veluwe, Brabant en Ameland. Fotografie-reizen.nl is lid van het reisgarantiefonds GGTO, Calamiteitenfonds en de branchevereniging VvKR. Dat betekent dat je veilig en vertrouwd op fotografie reis gaat.