Straatfotografie : stiekem of met toestemming?

Deel 2 – Eerst toestemming vragen

Fruitmarkt in Peru. Straatfotografie tips.Straatfotografie blijft voor veel mensen een lastige tak van sport binnen de fotografie. In Straatfotografie deel 1 heb ik de ‘candid-opname’ besproken en fototips hiervoor gegeven. Een andere manier om straatfotografie te bedrijven is echter om mensen eerst om toestemming te vragen. Het nadeel daarvan is dat velen dan geneigd zijn te gaan poseren. Soms kan een geposeerde erg foto mooi zijn. Iemand met een karakteristieke kop bijvoorbeeld die met zijn blik jou indringend aankijkt. Maar vaak ook wil je iemand ongedwongen vastleggen tijdens zijn dagelijkse bezigheden. Een vrouwtje die de was ophangt bijvoorbeeld, of de man die buiten op straat aan zijn brommer knutselt.

Kind in rugzak in Peru - fotografie tips - straatfotografieToon je interesse

Eén belangrijke tip: vragen of je een foto mag maken, knippen en weer weg wezen, levert vrijwel nooit het resultaat op wat je hebben wilt. Maak een praatje. Wees geïnteresseerd in de bezigheden van de persoon. Of nog beter: koop iets. Koop bijvoorbeeld een lekkere banaan van het vrouwtje dat met haar fruitkraam op de markt staat. Je zult merken dat je mensen veel ongedwongener op een foto krijgt als je hen eerst op hun gemak stelt. Vaak is het dan ook mogelijk om te vragen door te gaan met de bezigheden waar ze mee bezig waren in plaats van te poseren. Op die manier krijg je uiteindelijk toch die foto die je zo graag hebben wilde.

Scherpe of onscherpe achtergrond?

Geposeerde straatfoto in Peru. StraatfotografieBij deze vorm van straatfotografie is een telelens niet echt nodig. Je staat immers dicht op je onderwerp. Wel blijft een groot diafragma (= klein getal) belangrijk als je de persoon wilt isoleren van de achtergrond. Je kunt er overigens ook voor kiezen de achtergrond wel scherp te houden (= groot diafragmagetal) omdat deze bijdraagt aan het verhaal in de foto.

Kinderen vinden het geweldig zichzelf te zien

Spelend kindje in Mai Chau in Vietnam.Kinderen vinden het altijd geweldig om de gemaakte foto’s te zien. Laat ze dan ook achterop het schermpje meekijken. Vooral in wat verder afgelegen gebieden, vindt men het nog altijd een wonder dat er een beeltenis van hen achterop een camera verschijnt. Je zult merken dat kinderen nog meer foto’s van zichzelf willen als ze het resultaat eenmaal gezien hebben en gewillig en vrijwillig gaan poseren. In allerlei standen. Volwassenen vragen soms om een foto. Zorg dan ook altijd dat je een klein schrijfblokje en een pen in je fototas bij je hebt, zodat je hun (mail)adres kunt noteren. Ook dan zal je zien dat ze heel gewillig meewerken aan een fotosessie. Want in veel gebieden in de wereld beschikt men nog niet zo ruimschoots over fototoestellen dan dat wij in Nederland doen. Voor hen is het krijgen van een foto van zichzelf nog altijd iets bijzonders.

Vrij fotograferen op straat

Karakteristieke foto van een 93-jarige man in Hoi An Vietnam.In principe mag je iedereen in de openbare ruimte fotograferen zonder toestemming te vragen. Het auteursrecht van de foto ligt bij jou. Zodra je echter een gebouw binnen loopt heb je met de huisregels van het gebouw te maken en moet je eerst toestemming vragen. Let er wel op dat er uitzonderingen zijn op het vrij fotograferen op straat. Zo mag je niet iemand in een comprimerende situatie fotograferen en deze foto openbaar maken. Anders is het wanneer je in opdracht een foto van iemand maakt. Dan ligt het portret- en auteursrecht namelijk bij de geportretteerde en niet bij jou als fotograaf. Deze foto’s mag je dus ook niet zomaar op bijvoorbeeld social media plaatsen. Vraag in zo’n geval altijd eerst toestemming voordat je een foto openbaar maakt. Resumerend: je kunt dus op straat en in parken vrij fotograferen.

 

Yolanda Wals van Fotografie-reizen.nl voor een jeep in de woestijn van Namibié.Deze blog is geschreven door Yolanda Wals

Yolanda Wals is professioneel fotograaf en mede-eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleidt al jaren fotocursussen, -workshops, -weekenden en fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. De komende tijd staan de volgende fotoreizen op het programma: Fotoreis IJsland, Fotoreis Tanzania, Fotoreis Costa Rica, Foto stedentrip Valencia, Fotosafari Kenia-Tanzania. Fotoreis Schotland, Fotoreis New York, Fotoreis IJsland in de zomer en Fotoweekend Ameland.

Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog!

Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.

Bevalt onze website? Dan wil je vast op de hoogte blijven! Laat je gegevens achter.

We hebben regelmatig blogs met interesante fotografietips en brengen jou op de hoogte van nieuwe data van fotoreizen en fotocursussen. Dus je mist niets meer.

Bedankt voor jouw inschrijving. We houden je op de hoogte!