Fototips voor reizen en fotograferen in El Salvador

El Salvador is nou niet het eerste land, waar je aan denkt, als je een vakantiebestemming zoekt. Het heeft een roemrucht verleden met guerrillaoorlogen en staat nog altijd in de top drie van gevaarlijkste landen ter wereld. Het aantal moorden per 1000 inwoners is schrikbarend. Toch is het de moeite waard om El Salvador te bezoeken. In deze blog tips voor reizen en fotograferen in El Salvador.

Politiebewaking in El Salvador tijdens het banden verwisselen - FototipsGa niet alleen!

De allereerste tip is meteen de belangrijkste: reis niet alleen door El Salvador. Ga met een groep en maak geen onverwachte stop tussendoor. Wij kregen te maken met bandenpech. Nuchter als wij Hollanders zijn, zwermden we meteen uit, niet bewust van het kwaad om ons heen. Het was maar een ommezien of een politieauto stopte. Twee zwaarbewapende mannen in camouflagepak en met bivakmutsen op sprongen uit de achterbak om ons te beschermen tegen mogelijke overvallers. Twee ‘gewone’ agenten hielden vervolgens de wacht bij het busje. Met hun wapen in de aanslag bleven ze bij ons tot de band verwisseld was.

Fototips - Bananenvrouwtje Maria met een cashewnootvrucht in haar hand in El Salvador.Maria, het bananenvrouwtje

Overigens hebben wij ons geen moment onveilig gevoeld. We worden hartelijk binnen gehaald door Maria, een bananenverkoopster met een stalletje langs de weg. Ze laat ons vriendelijk haar tuin met cashewnotenbomen zien en toont ons een schuurtje, waarin een kerkgenootschap van 15 mensen hun geloof belijden. Er staat een eenvoudig altaartje en voor de rest is de ruimte leeg. Ook geen stoelen. Als de band weer geplakt is, geeft Maria mij haar telefoonnummer. Waarom? Geen idee. Maar het maakt mij wel duidelijk hoe gastvrij en superhartelijk de El Salvadorianen zijn. En het geeft mij meteen de gelegenheid om het ‘echte leven’ van een Salvadoraans gezin met de camera vast te leggen. Een uniek buitenkansje.

Een vliegende ooievaar boven het Suchitlan meer in El Salvador - FototipsDuizenden vogels in meer van Suchitlan

Een ‘must see’ in El Salvador is het schitterende plaatsje Suchitito aan het meer van Suchitlan. Het meer wordt bevolkt door duizenden vogels, variërend van hele kolonies pelikanen, albatrossen en ooievaars tot de meer solitaire gieren. Een aanrader is, om met een bootje het meer op te gaan. Fotocamera mee en telelens erop. Let er wel op dat je vanuit een varend bootje in combinatie met het gebruik van een telelens een snelle sluitertijd gebruikt. Gelukkig is het altijd mooi zonnig weer in El Salvador, waardoor je de iso-waarde niet hoog op hoeft te schroeven, om toch een snelle sluitertijd te krijgen. Bijkomend voordeel van een snelle sluitertijd is een groot diafragma (bijvoorbeeld F4), waardoor je het onderwerp scherp en de achtergrond mooi onscherp krijgt.

Zonsondergang boven het Suchitlan meer in El Salvador - FototipsKleurige zonsondergang

Eveneens een aanrader is om tegen het vallen van de avond het meer van Suchitlan op te gaan. Vanaf een eiland in het meer kun je schitterende zonsondergangen fotograferen. Goed is het om diepte in je foto’s te creëren door iets op de voorgrond te nemen, zoals een paaltje of boombladeren. Deze zwarte silhouetten steken mooi af tegen de rood kleurende lucht. Om geen ‘saaie’ foto te krijgen is de beeldopbouw heel belangrijk bij een zonsondergang. Een statief is aan te raden, maar heb je deze niet bij de hand, schroef dan je iso-waarde iets omhoog.

Detailopname van basaltblokken van de waterval Los Tercerios nabij Suchitoto in El Salvador - FototipsPolitiebegeleiding bij Los Trecerios

Suchitoto zelf is een alleraardigst dorpje met 4500 inwoners. Een centraal plein met daaromheen de kathedraal. Het ademt een vredige sfeer uit. Toch zijn ook hier de sporen van de guerrillaoorlog nog duidelijk aanwezig. De betonnen lichtmasten zitten nog steeds vol met kogelgaten, er liggen vliegtuigfragmenten en veel afbeeldingen herinneren aan de in 1980 vermoorde aartsbisschop Romero. Kom hier ook niet na 20.00 uur ’s avonds op straat en wil je de even buiten het dorp liggende waterval Los Trecerios bezoeken, dan gaat er politiebegeleiding met je mee. Het is een behoorlijke klim over rotsblokken, om bij de waterval met haar schitterende basaltformaties te komen. Maar het is zeker de moeite waard.

Vrouwelijke guerrillastrijders op een foto in het Museum van de Revolutie in Perquin in El Salvador - fototipsMuseum van de Revolutie in Perquin

Ook heel interessant, maar fotografisch gezien waarschijnlijk wat minder, is het Museum van de Revolutie in Perquin. Perquin was in de jaren 1980 tot 1992 het centrum van de guerrillabeweging. Vanuit Perquin opereerde ook de illegale zender Venceremos, die onder andere prikkeldraad gebruikte om haar boodschappen de wereld in te sturen. Het verhaal van de oud-guerrillastrijders is indrukwekkend. Uiterst triest is de geschiedenis van het dorpje El Mozoto, op 25 kilometer van Perquin. Hier werd in 1981 de totale bevolking, bestaande uit 1100 inwoners, uitgemoord. Perquin, ooit het centrum van het strijdtoneel, is nu een vredig plaatsje, waar de mensen in betrekkelijke rust leven.

Bevalt onze website? Dan wil je vast op de hoogte blijven! Laat je gegevens achter.

We hebben regelmatig blogs met interesante fotografietips en brengen jou op de hoogte van nieuwe data van fotoreizen en fotocursussen. Dus je mist niets meer.

Bedankt voor jouw inschrijving. We houden je op de hoogte!