Twirl-effect in Adobe Photoshop

Hoe creëer je een Twirl-effect in Photoshop?

Het maken van een Twirl-foto in Photoshop is heel eenvoudig en een leuke bezigheid als het weer eens wat minder weer is om buiten te gaan fotograferen. Iedereen kan het, zelfs met weinig kennis van Photoshop. In deze blog ga ik proberen uit te leggen hoe het één en ander in zijn werk gaat. Veel plezier met het nadoen en spelen in Photoshop hiermee. De mogelijkheden om tot een prachtige afbeelding te komen zijn eindeloos.

P.s. Lukt het je toch niet helemaal om je weg te vinden in Photoshop? Overweeg dan eens onze Photoshop cursus.

Wat heb je nodig:

  • Een bestaande foto uit je archief
  • Een computer
  • Een klein beetje Photoshop kennis
Fotoreizen
Foto 1
Foto 2 Fotografie-reizen.nl
Foto 2

En dan?

Zelf gebruik ik meestal een foto met een zwarte achtergrond, dat werkt het mooiste heb ik ontdekt. We gaan in deze blog uit van foto 1, een paradijsbloem.

Om te beginnen maak je van je afbeelding een slim object, zie foto 2. Op die manier kun je de filters die we gaan gebruiken later nog aanpassen naar smaak en wens.

Fotografie tips in Adobe Photoshop Twirl

Let’s go

We gaan beginnen in het menu filters.

1. Kies bij het menu filter voor “pixels” en vervolgens voor “mezzotint”. Foto 3. Kies in het dialoogvenster dat verschijnt “normale vegen”. Foto 4. Klik op OK, de afbeelding zal onherkenbaar veranderen in een soort van vegen. Het filter verschijnt ook in het lagen menu. Foto 5.

Fotoreizen Scandinavië
Foto 3
Ik wil op fotoreis
Foto 4
Fotocursus
Foto 5

2. Kies dan het filter “radiaal vaag”. Kies in het dialoogvenster voor “hoeveelheid 100”, “zoomen” en “goed”. De afbeelding zal weer veranderen in een onherkenbaar iets.
Foto 6. Herhaal dit filter 3 keer voor het mooiste effect. Het filter verschijnt ook 3 keer in het lagen menu. Foto 7.

Fotografie-reizen.nl
Foto 6
Fotografie reis
Foto 7

3. Nu komt het leukste: we gaan “Twirlen”. Kies in het menu “filters” voor “Kronkel”.
Foto 8. Er verschijnt weer een menu. Zet de hoek op 100 graden. Foto 9. Herhaal dit 3 keer of naar wens 4 of zelfs 5 keer. Ik zelf gebruik in dit voorbeeld 3 keer het “kronkel filter”. Foto 10 is hier het resultaat van.

fotoreis
Foto 8
fotoreizen
Foto 9
fotocursus
Foto 10

4. Nu komen de “blending” opties. Dubbelklik in het lagenmenu achter de “kronkelfilters” voor de “blending” opties, aangegeven in het rode cirkeltje. Foto 11. Er komt een dialoogvenster tevoorschijn om de overvloei modus in te stellen. Foto 12. Kies hier voor “lichter”, dat werkt het mooiste. Ga in je lagenmenu alle 3 de “kronkelfilters” na en kies voor “lichter”. Als het goed is dan is de Twirl nu klaar. Foto 13.

fotoreis
Foto 11
Foto 12
Foto 13
Foto 14
Twirl effect in Adobe Photoshop
Foto 15

5. Je kan je afbeelding nog naar wens aanpassen in Camera Raw Filter. Foto 14. Na wat spelen met de schuifjes in Camera Raw Filter kom ik uit op foto 15. Het spelen met de schuifjes is voor iedereen anders, iedereen heeft een andere smaak qua kleuren. Natuurlijk kun je de afbeelding ook nog bijsnijden en spiegelen.

Over het spiegelen van een afbeelding gaat deze blog niet, maar we laten je tijdens onze cursus Photoshop of op één van onze fotoreizen graag zien hoe je dit doet.

Hopelijk was deze blog goed te begrijpen en gaan jullie er ook mee aan de slag. Het kan met vrijwel elke foto. Maar let op, het is verslavend!

Er is veel mogelijk, zie mijn eigen voorbeelden in deze blog.

Groetjes,

Roger te Wierike
http://www.rogertewierikefotografie.nl

Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen door Roger te Wierike

Deze blog is geschreven door Roger te Wierike

Mijn naam is Roger te Wierike, 53 jaar uit Limburg. Ik ben altijd al bezig geweest met fotograferen, vooral het buitenwerk en dan specifiek macro van vlinders/ libellen en andere insecten. Af en toe een uitstapje naar landschappen,  vogels en andere wilde dieren. Maar macro blijft me toch het meest trekken. In 2018 ben ik plots getroffen door een hersentumor met een levensverwachting die onbekend is. Weg was mijn werk en ik werd 100 procent afgekeurd vanwege hersenschade na de grote operatie. Sindsdien is mijn fotografie op een hoger pitje komen te staan. Gelukkig kan ik nog fotograferen, want dat houd me op de been en ik wil graag laten zien dat mensen met beperkingen ook nog wat kunnen. Fotografie is nu mijn therapie en uitlaatklep geworden.
Hier vind je mijn website: http://rogertewierike.weebly.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!