Bevroren zeepbellen fotograferen

Hoe fotografeer ik bevroren zeepbellen fotografie tips

Hoe fotografeer je bevroren zeepbellen?

Nu de astronomische winter is begonnen, kunnen we verwachten dat we met koude weersomstandigheden te maken krijgen. Een leuk en uitdagend klusje is dan om bevroren zeepbellen te gaan fotograferen. Het leuke is dat elke bel weer anders bevriest en elke foto anders kan uitpakken. Voordat je hiermee aan de slag kunt gaan, zijn er wel een aantal randvoorwaarden. Carla Voort geeft je tips om beslagen ten ijs te komen.

Voorwaarden waaraan voldaan moet worden:

  • Het moet koud genoeg zijn, bijvoorbeeld -6 graden of nog kouder.
  • Het moet windstil zijn, anders knappen de bellen direct kapot.
  • Je hebt een koude ondergrond nodig.
  • Je hebt voldoende licht nodig, dus bv als de zon net opgekomen is: dan is er genoeg licht en is het bovendien vaak op zijn koudst.
Bevroren zeepbellen fotograferen fotografie tips

Wat heb je nodig:

 • Bellenblaas of een sopje van afwasmiddel (zonder citroen) met gekookt water.
 • Een scheutje glycerine of glycerol of wat suiker hierin doen. Het voordeel hiervan is dat de zeepbellen wat dikker worden en niet zo snel knappen, maar er is ook een nadeel: dit mengsel bevriest minder gauw en je hebt dus een nóg lagere temperatuur nodig.
 • Voor het blazen van de bel heb ik een rietje gebruikt.
 • Een camera met zoomlens, macrolens of bv prime lens 50 mm.
 • Een doek om de zeepbellen van je handen en de camera weg te poetsen.
Hoe fotografeer ik bevroren zeepbellen fotografie tips

Blaas niet van te grote hoogte

Ik heb verwarmd(!) bellenblaas met een scheutje glycerine gebruikt. Met een rietje heb ik de bellen geblazen op een beschutte plek. Kleinere bellen knappen minder gauw. Het is lastig om de bel te laten landen zonder dat hij voordien kapot gaat, dus blaas niet van grote hoogte, maar vlak aan het oppervlak waar de bel moet landen. Ik heb in onze tuin op de tuintafel bellen laten landen, maar ook op het dak van de auto. Ik heb steeds uit de hand gefotografeerd, maar je kan ook een statief gebruiken, dan kun je de ISO mooi laag houden.

Bevroren zeepbellen fotograferen fotografie tips
Hoe fotografeer ik bevroren zeepbellen fotografie tips
Hoe fotografeer ik bevroren zeepbellen fotografie tips

Belichten ‘naar rechts’

En dan begint het wachten en kijken wat er voor mooie patronen op de bel ontstaan. Het is heel leuk om te zien dat elke bel anders bevriest en dat de patronen “omhoog kruipen” op de bel. Maak vooral veel foto’s: niet alleen een compleet bevroren bel, maar ook een half bevroren bel geeft vaak een mooi effect. Je kunt één bel fotograferen, maar ook een setje bellen bij elkaar is leuk. Omdat zowel de bel als de achtergrond meestal heel licht van kleur zijn, is het een goed idee om te belichten op rechts: dus bv een stop overbelichten. Je kunt dit zien op je histogram. Weet je niet hoe een histogram werkt? Lees dan de blog hierover van Marion Aaldring.

Bevroren bellenblaas fotografie tips
Zeepbellen bevriezen en fotograferen fotografie tips
Bevroren bellenblaas fotografie tips

Spelen met diafragma

Het is een beetje spelen met het diafragma. Als je de achtergrond mooi wazig wilt hebben, mag het diafragmagetal niet te hoog worden, maar als het diafragmagetal te laag is, krijg je de bel niet van voor tot achter scherp. Het hangt dus een beetje af van jouw camera en jouw objectief welke instellingen het beste passen.

Video: Stefanie van Dijk

Voor een ijziger tint: koelere kleurtemperatuur

Tot slot: Tegen de tijd dat je zelf bijna bevroren bent, heb je waarschijnlijk een heleboel foto’s gemaakt en wordt het tijd voor de nabewerking. Speel wat met het contrast en de uitsnede.

Om de foto’s nog wat ijziger eruit te laten zien, heb ik af en toe de kleuren iets koeler gemaakt of de foto omgezet naar zwart-wit.

Heb vooral geduld met het fotograferen van bevroren bellen; gewoon veel blijven oefenen en…..volgend jaar wordt het gewoon weer winter 😉!

Ik hoop dat ik jullie  warm heb gemaakt voor deze koude uitdaging. Veel plezier!

Bevroren zeepbellen fotograferen fotografie tips
Bevroren zeepbellen fotograferen fotografie tips

Video: Stefanie van Dijk

Filmpje: hoe snel bevriest de bel?

Naar aanleiding van de blog van Carla Voort, stuurde Stefanie van Dijk ons dit filmpje. Stefanie laat in het filmpje zien in welk tempo de zeepbel bevriest, nadat ze hem geblazen heeft. In eerste instantie lijkt het langzaam te gaan, maar als de zeepbel eenmaal aan het bevriezen is, gaat het heel snel. Voor je het weet is de bel ‘dichtgevroren’. De waarschuwing van Stafanie is dan ook: “Wacht niet te lang met fotograferen.”

Fotografie tips Olie op water fotograferen Carla Voort

Deze blog is geschreven door Carla Voort

Mijn naam is Carla Voort. Van beroep ben ik fysiotherapeut, maar in mijn vrije tijd fotografeer ik graag. Dat doe ik nu sinds een jaar of vijftien. In die jaren heb ik vooral geleerd te kijken: naar het licht en naar de compositie. Vooral bij de landschapsfotografie kan ik mijn hart ophalen: het buiten zijn in de natuur en daarbij de techniek van het fotograferen combineren met de zoektocht naar een creatieve compositie in mooi licht zijn voor mij de ultieme uitdaging. Bij slechte weersomstandigheden zoek ik ook wel andere zaken om te fotograferen.

Om jezelf te ontwikkelen is het goed om eens buiten je comfortzone te gaan. Ik ben lid van Fotoclub Objectief in Ten Boer. Dit is een enthousiaste groep mensen van divers niveau. Eens per kwartaal wordt er gekozen voor een nieuw thema en maandelijks worden foto’s besproken. Dit houd je scherp en enthousiast.

1 Comment

 1. Netty van der Deen schreef:

  Goedemorgen Jolanda,
  Dank je wel voor deze cursus bevroren zeepbellen. Gisteren heb ik met een bellenblazer een paar zeepbellen kunnen laten bevriezen. Bij -3 graad onder 0. De temperatuur steeg dus ik heb maar een paar kunnen bevriezen, maar het is toch gelukt. Nu ik dit lees, heb ik weer zin om bevroren zeepbellen te maken. Maar dan moet het even wat meer vriezen. Ik had het een paar dagen eerder moeten doen.en dus met warm water, zoals ik las.
  Heel hartelijk bedankt.
  Groetjes van Netty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!