BONUSTIP Paddenstoelenfotografie

Paddenstoelen fotograferen

Alsjeblieft: een EXTRA Fotografie tip Paddenstoelen fotograferen!

Hoe voorkom je dat paddenstoelen van boven heel licht worden en zelfs vaak uitgebeten wit. Deze vraag kreeg ik de laatste tijd regelmatig. In deze korte blog leg ik het uit en vertel wat je er op een simpele manier aan kunt doen.

Op zich logisch, dat het gebeurt, want het licht valt van boven op de paddenstoel. De paddenstoel reflecteert het licht. Wanneer een paddenstoel nat is door bijvoorbeeld ochtenddauw, is het negatieve effect nog veel sterker.

Ik heb een uitgebreid e-book gemaakt met tips over paddenstoelen fotograferen. (Download hier). Zoals in het e-book staat kan je dit deels opvangen met een polarisatiefilter. Maar dit werkt slechts onder een bepaalde hoek en heeft zeker niet altijd het gewenste effect.

In deze BONUSTIP leg ik aan de hand van voorbeeldfoto’s uit hoe je met een heel simpel truukje een witte bovenkant kunt voorkomen.

Benodigdheden:

  • Een aantal stevige A4tjes.

Houd het licht tegen

De witte bovenkant ontstaat dus doordat de paddenstoel licht reflecteert. Staat de paddenstoel in de schaduw, dan zal je hier minder last van hebben, dan als een paddenstoel het volle licht vangt.

Op Foto 1 zie je een paddenstoel met een vrij lichte bovenkant. De tip is heel simpel: houd het licht boven de paddenstoel tegen. Je kunt dit doen door zelf in het licht te gaan staan, maar dan wordt het wat lastig fotograferen. Ook kan je een ander vragen voor het licht te gaan staan.

Maar handiger is het om een stuk karton recht boven de paddenstoel te houden (Foto 2). Je ziet nu dat de bovenkant ineens niet meer al het licht opvangt en vervolgens reflecteert en de paddenstoel krijgt een veel betere doortekening.

Als je op een statief werkt, is het geen moeite om zelf een stuk karton of papier boven de paddenstoel te houden. Je hebt je handen immers vrij.

Wel blijft de onderkant die geen licht vangt en nu dus eigenlijk nog meer in de schaduw zit, nog wat te donker naar mijn mening. Dus heb ik aan de voorkant van de paddenstoel op de grond nog een lichtgekleurd A4tje neergelegd als een soort reflectieschermpje. Je ziet dat het papier de lichtstralen opvangt en weerkaatst tegen de onderkant van de paddenstoel, waardoor de sporen oplichten (Foto 3).

Als je een wit papier of stuk karton gebruikt, wordt de onderkant met een neutrale tint opgelicht. In dit geval heb ik lichtgeel papier gebruikt om de warme sfeer er wel een beetje in te houden. Er worden nu lichtgele lichtstralen weerkaatst door het papier. De kleur papier bepaalt dus welke kleur uit de lichtbundel weerkaatst wordt. De andere kleuren uit de lichtbundel worden geabsorbeerd door het papier.

De conclusie van dit alles: zorg ervoor dat je een aantal stevige A4tjes in je fototas stopt. Het liefst in meerdere lichte tinten, zodat je per foto kunt bekijken welke tint en dus sfeer je de paddenstoel mee wilt geven.

Meer tips over fotograferen paddenstoelen

Wil je nog veel meer tips lezen over het fotograferen van paddenstoelen? Fotograaf Patrick Gijsbers schreef een uitgebreide blog.

Paddenstoelen fotograferen

Foto 1: De bovenkant van de paddenstoel is vrij licht, doordat het licht van bovenaf komt.

Paddenstoelen fotograferen - F2

Foto 2: Met een kartonnetje recht boven de paddenstoel wordt het te veel aan licht tegengehouden

Paddenstoelen fotograferen

Foto 3: Vervolgens licht ik de onderkant nog een heel klein beetje op door een A4tje voor de paddenstoel te leggen, die als een reflectiescherm werkt.

Yolanda Wals van Fotografie-reizen.nl voor jeep

Deze blog is geschreven door Yolanda Wals

Yolanda Wals is al haar hele leven professioneel fotograaf en mede-eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleidt al jaren fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. Daarnaast geeft ze fotocursussen en fotoworkshops. Als geen ander kan ze op eenvoudige wijze uitleggen hoe jij betere foto's kunt gaan maken. Ze probeert mensen uit hun comfort-zone te trekken en hen tijdens de fotoreizen foto's met het wow-effect te laten maken.

Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 + 2 =

Fotoreis Japan Tokyo vogel

Helemaal gratis ons e-book 'Vogelfotografie' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!