Fotograferen van Olifanten

Fotografie-reizen.nl

Fotografie-reizen.nl

Het fotograferen van olifanten

Of je nu op safari bent in Afrika of een bezoek brengt aan een dierentuin, het geheim voor het maken van een mooie foto van een olifant ligt in het begrijpen van hun gedrag. Pas dan kun je ze fotograferen (en ook waarderen) zoals ze werkelijk zijn: magisch.

Geduld is essentieel

Olifanten zijn sociale wezens, dat heb je vast wel eens gezien op een filmpje. Als je de kans krijgt om ze in het wild te zien, is het zeker de moeite waard om de tijd te nemen en te observeren wat er allemaal gebeurt. Je ziet de hiërarchie binnen de kudde en kunt zien dat de oudste olifantenmoeder, ook wel de ‘Matriarch’ genoemd, de leiding heeft. Zij bepaalt bijvoorbeeld wanneer er gedronken wordt of wanneer de kudde een rivier oversteekt.

Als je in de buurt komt van wilde olifanten, blijf dan altijd in de auto

Olifanten houden over het algemeen niet van mensen die te voet naderen, net zoals veel ander wild. De beste optie om deze prachtige dieren te fotograferen is vanuit de auto, of eventueel vanaf een verhoogd platform. Ga in ieder geval nooit naar een olifant toe, maar laat ze naar jou toe komen. Soms komen ze zelfs zo dichtbij dat ze bijna je autospiegel aanraken. Op dat moment hoef je geen telelens te gebruiken, maar kun je juist een groothoeklens inzetten.

Zoek een mooie plek

Op het heetst van de dag, wanneer het licht het hardst is, zoeken olifanten meestal verkoeling bij waterplassen of in modder. Probeer er eerder te zijn dan de olifanten bij zo’n waterplaats, zodat ze je al kunnen zien als ze dichterbij komen en kunnen wennen aan je aanwezigheid. Fotografeer vervolgens de interactie tussen de olifanten, hoe ze spelen en ravotten in en rondom het water. Als je eenmaal een mooi plekje hebt gevonden om een tijdje te blijven, zal het licht uiteindelijk in jouw voordeel werken. Het harde licht verandert geleidelijk in prachtig zacht licht, met aan het einde van de dag weinig tot geen schaduw.

Voor het fotograferen van olifanten is een telelens vaak niet nodig

Met een telelens krijg je niet altijd het gewenste beeld. Tenzij je fotografeert vanaf een afstand, zoals vanaf een platform of uitkijkpost. Vergeet niet dat bij het maken van een succesvolle foto niet de kwaliteit van de lens doorslaggevend is, maar het moment dat je ziet gebeuren.

Zelfs met een smartphone, bevestigd aan een lange stok, kun je prachtige foto’s van olifanten maken.

Op fotosafari met Fotografie-reizen.nl

Wist je dat we bij Fotografie-reizen.nl meerdere fotosafari’s aanbieden in Afrika? Ga mee op fotoreis naar Tanzania, Namibië, Kenia-Tanzania of Madagaskar! Je gaat er absoluut geen spijt van hebben!

Fotografiereis Namibië
Fotoreis Tanzania Olifant achter de Jeep

Deze blog is geschreven door Erwin Kessing

Erwin Kessing fotografeert al tientallen jaren. Als allround freelance fotograaf heeft hij al vele landen bezocht. Maar zijn grote liefde gaat uit naar Botswana en Namibië, waar hij ook een paar maal een fotosafari heeft begeleid. “Door het kamperen en rondtrekken in de habitat van de wildlife leer je hun gedragingen in te schatten en probeer je op het juiste moment de mooie plaat te maken.”

Niet alleen wildlife heeft zijn aandacht, ook straatfotografie, architectuur en landschappen hebben zijn voorkeur. Daarnaast fotografeert hij voor KWF en Alpe d’HuZes. Erwin probeert jou die ultieme foto te laten maken met de juiste instellingen en jouw creatieve inbreng.

Kijk voor zijn werk op: www.erwinkessing.nl  of zijn instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!