Fotografie tips voor fotograferen op IJsland

Fotoreis IJsland ochtendzon op ijsschotsenmeer Jökulsárlón
Kloof Fjadrárgljúfur - Fotoreis IJsland

Fotografie tips voor fotograferen op IJsland

IJsland is ‘hot’ momenteel. Voor veel hobbyfotografen is IJsland dé ultieme droom. En terecht. Vandaar hierbij wat fotografie tips voor fotograferen op IJsland.

Het heeft één van de mooiste landschappen ter wereld. Geen dag zal tijdens een reis door IJsland hetzelfde zijn. Elke dag zie je weer een ander natuurfenomeen. Het ene moment kan je in een groen landschap rijden en het andere moment in de sneeuw. Juist deze afwisseling maakt het adembenemend.

Aaneenschakeling van hoogtepunten.

Het landschap is ruig, maar tegelijk ook sprookjesachtig. Watervallen, geisers, vulkanen, gletsjers, ruige rotsen in de oceaan, zwarte stranden, met mos bedekt lava en ijsschotsenmeren wisselen elkaar af. Tel daarbij op, de gekleurde huisjes, de leuke kerkjes, de mooie zonsopkomsten en zonsondergangen en een reis door IJsland belooft een aaneenschakeling van hoogtepunten te worden. Met natuurlijk als kers op de taart: het Noorderlicht!

Noorderlich - Fotoreis IJsland
Regenboog Vik - Fotoreis IJsland

De fotograaf maakt de foto, niet de camera!

Of je nu een peperdure spiegelreflexcamera hebt of een eenvoudige compactcamera, tijdens de Fotoreis IJsland worden jouw foto’s bijna vanzelf mooi. Het landschap is zo overweldigend, dat elke klik met je camera een mooie foto oplevert. Toch zit er wel een verschil tussen een kiekje en een mooie foto natuurlijk. Dat heeft vooral te maken met de persoon die achter de camera staat. Het maken van de juiste compositie en de juiste uitsnede is bepalend voor het welslagen van een foto. Niet welke camera je daarbij in handen hebt.

Welke lenzen heb je nodig?

Omdat mensen vooral naar IJsland gaan voor de mooie natuurschoon en er overwegend landschappen gefotografeerd worden, is een lens tussen de 18 mm (groothoek) en 50 mm (standaardlens) het meest aan te bevelen. Ga je in de zomer en ga je ook walvissen of papegaaiduikers spotten, dan is een telelens mede aan te raden.

IJsschotsenmeer Jökulsárlón in ochtendlicht - Fotoreis IJsland
Deelnemers Fotoreis IJsland bezig met statief

Neem je statief mee.

Een statief is onontbeerlijk voor het kunnen vastleggen van het Noorderlicht. Je moet namelijk een sluitertijd van zo’n vier seconden gebruiken. Uit de hand fotograferen is dan uit den boze. Ook om een mooie beweging in watervallen vast te leggen is een langzame sluitertijd (bijvoorbeeld 1/8ste seconde) een must. En ook dat lukt je niet uit de hand, zonder bewogen foto’s te krijgen. Beschik je over filters, vergeet dan niet je grijsverloopfilter mee te nemen voor de zonsopkomst of zonsondergang. Ook een bigstopper kun je goed gebruiken op IJsland.

Regenhoes.

Zo veranderlijk als het landschap is, zo veranderlijk is het weer ook op IJsland. Het ene moment rij je in de zon en even later bevind je je in een sneeuwstorm of een regenbui. Om je te weren tegen de regen is een regenhoes voor de camera onontbeerlijk. Op die manier bescherm je de camera tegen overvloedig vocht. Een zonnekap op de lens kan de ergste waterspetters tegenhouden. Een regenhoes is ook aan te raden als je achter de Seljalandfoss langs wilt lopen. De Seljalandfoss is een 60 meter hoge waterval in het Zuiden van IJsland, de enige waar je op een spectaculaire manier achter kunt. Maar je wordt wel nat door wegwaaiend water. Een goedkope wegwerpregencape over jouw jas, zorgt ervoor dat je naderhand niet kletsnat in de auto of bus komt te zitten. Laat weten of je iets hebt gehad aan deze tips voor fotograferen op IJsland!

Seljalandfoss de enige waterval waar je achterlangs kunt lopen
Yolanda Wals van Fotografie-reizen.nl voor jeep

Deze blog is geschreven door Yolanda Wals

Yolanda Wals is al haar hele leven professioneel fotograaf en mede-eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleidt al jaren fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. Daarnaast geeft ze fotocursussen en fotoworkshops. Als geen ander kan ze op eenvoudige wijze uitleggen hoe jij betere foto's kunt gaan maken. Ze probeert mensen uit hun comfort-zone te trekken en hen tijdens de fotoreizen foto's met het wow-effect te laten maken.

Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.

2 Comments

 1. Francis schreef:

  Het lijkt mij een fantastische reis naar IJsland. Ik heb een compactcamera Nikon coolpix P900. Kan ik met deze camera mee op de fotografiereis naar IJsland?

  • Yolanda Wals schreef:

   Hallo Francis, dit is zeker mogelijk. Wij zeggen altijd: de fotograaf achter de camera maakt de foto, niet de camera zelf. Dus ook met de P900 kan je mooie foto’s maken. Vaak denken mensen ‘ik ben beginner’, de reis zal wel niet voor mij zijn. Maar juist de mix van beginners en gevorderden maakt onze reizen zo leuk. Je leert niet alleen van onze professionele fotografen, maar ook van elkaar.
   Maar… we zien dat je jezelf reeds ingeschreven hebt voor deze fantastische fotoreis. 🙂
   Yolanda Wals
   Fotografie-reizen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!