Fotografie tips voor fotograferen in Caño Negro in Costa Rica

Leguaan in Caño Negro - Costa Rica

Caño Negro in Costa Rica: dierenparadijs!

Liefhebbers van de flora en fauna komen in Costa Rica helemaal aan hun trekken. Costa Rica is een enorm groen land. Vijfentwintig procent van de oppervlakte is nationaal park. De Costa Ricanen zijn zuinig op hun natuur.

Amerikaanse slangenhalsvogel in Caño Negro - Costa Rica

Mekka voor vogelliefhebbers

Costa Rica heeft veel mooie parken. Ben je vogelliefhebber, reis dan door naar het noorden van Costa Rica. Vlakbij de grens met Nicaragua ligt het natuurreservaat Caño Negro, een mekka voor vogelliefhebbers, maar er zijn ook veel andere dieren te vinden. Caño Negro is één van de vele prachtige locaties, die we tijdens de Fotoreis Costa Rica aandoen.

In de regentijd komt Caño Negro onder water te staan door de overstroming van de rivier Rio Frío. Er ontstaat van mei tot oktober een 800 hectare groot meer. In de maanden daarna daalt het waterniveau weer. Van december tot april komen honderden vogels op de drooggevallen oevers af.

Wildleven spotten vanaf boot

Vogelliefhebbers kunnen vooral in deze periode hun hart ophalen. In het gebied leven 350 vogelsoorten. Vooral kaalkopooievaars, witte ibissen, fluiteenden en rode lepelaars komen veel voor. Wil je de vele vogelsoorten fotograferen, dan is het aan te raden met een bootje over de Rio Frío te varen. Er zijn wel wandel- en ruiterpaden, maar vanuit een boot heb je de grootste kans om het wildleven te spotten. Wil je dit vanuit een boot vastleggen, dan is een spiegelreflexcamera of systeemcamera met een flinke telelens onontbeerlijk. Of neem een compactcamera mee, waarbij je sterk kunt inzoomen.

Amazone IJsvogel in Caño Negro - Costa Rica
Jesus Christ of Helmbasilik in Caño Negro - Costa Rica

Camerainstellingen

Gebruik een groot diafragma, om de achtergrond onscherp, en dus rustiger te maken. Let er wel op, dat je tevens een snelle sluitertijd gebruikt. Ten eerste om trilling met een grote telelens te voorkomen, waardoor beweging in je foto’s komt en deze onscherp worden, en ten tweede omdat je fotografeert vanuit een varend schip. De omgeving, waarop jij je bevindt, beweegt dus.

Belichting minnen

Omdat je veelal fotografeert richting de groene bomen langs de oevers, heb je kans, dat de belichtingsmeter van jouw camera de foto als ‘te donker’ ervaart en de sluitertijd langer maakt of kiest voor een groter diafragma, afhankelijk van de instelling die je hebt gekozen (diafragmavoorkeuze of sluitertijdvoorkeuze). Daardoor zou jouw onderwerp te licht worden. Je kunt dit corrigeren met het plus- en minknopje, die op elke camera zit, zelfs op compactcamera’s! In dit geval dus minnen (donkerder maken).

Zorg voor goede natuurgids

Overigens zitten er in Caño Negro niet alleen veel vogels, maar ook dieren als kaaimannen, slangen, rivierschildpadden, leguanen en vele soorten apen, waaronder de luiaard en de brulaap. Deze dieren in het wild vastleggen is een stuk moeilijker, dan het fotograferen van dieren in de dierentuin. Allereerst moet je ze zien te vinden. Zorg dan ook voor een goede natuurgids, die de plekjes weet te vinden. Zo konden wij deze mini-vleermuizen vastleggen. Zonder gids hadden we deze dieren met hun schutkleur nooit gezien.

Tip: Geduld is een schone zaak bij het fotograferen van dieren in het wild. Veel dieren zijn bang voor mensen en zullen bij het minste geringste geluid wegkruipen.

Vleermuizen op boom in Caño Negro - Costa Rica
Yolanda Wals van Fotografie-reizen.nl voor jeep

Deze blog is geschreven door Yolanda Wals

Yolanda Wals is al haar hele leven professioneel fotograaf en mede-eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleidt al jaren fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. Daarnaast geeft ze fotocursussen en fotoworkshops. Als geen ander kan ze op eenvoudige wijze uitleggen hoe jij betere foto's kunt gaan maken. Ze probeert mensen uit hun comfort-zone te trekken en hen tijdens de fotoreizen foto's met het wow-effect te laten maken.

Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.

3 Comments

 1. ans heisen schreef:

  prachtige reis!
  maar wat is de temperatuur daar in het voorjaar, en hoe belangrijk is je eigen conditie! wordt er veel en lang gewandeld, en hoe hoog is de vochtigheidsgraad? als ik mee zou gaan, wil ik absoluut geen extra overlast aan de groep bezorgen!

  • Yolanda Wals schreef:

   Hallo Ans, Niemand bezorgt ons overlast. Dus maak je daarom geen zorgen. Er wordt uiteraard wel veel gewandeld, maar geen heel lange einden. We staan namelijk veel stil om foto’s te maken. Dus qua kilometers komen we niet ver… 🙂 En we doen ook een aantal excursies met een boot. We zullen jou in een pb uitgebreid antwoorden op al jouw vragen. Zou leuk zijn als je mee gaat met deze fantastische reis.

 2. Elly schreef:

  Heb ik voldoende aan een 70-300mm lens (op cropcamera) voor Costa Rica?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!