Hoe fotografeer je vuurwerk

Vuurwerk Delfzijl - Vuurwerk boven de boot

Het fotograferen van vuurwerk vinden velen lastig. Maar met onderstaande tips in combinatie met zelf experimenteren kan het eigenlijk niet meer misgaan. Vuurwerk fotograferen betekent heel veel uitproberen. Niet elk vuurwerk is namelijk hetzelfde. Het maakt nogal verschil of je vuurwerk met een zee van licht fotografeert of een enkel vuurpijltje vast wilt leggen.

Vuurwerk Delfzijl - Vuurwerk boven de boot

Kruitdampen

Probeer goed in te schatten, waar het vuurwerk te zien zal zijn. Vanaf een hoger standpunt gaat het gemakkelijker dan vanaf een laag standpunt. Belangrijk is direct aan het begin de vuurwerkfoto’s te maken, zodra het eerste vuurwerk de lucht in geschoten wordt. Op een gegeven moment krijg je namelijk last van kruitdampen, die het beeld behoorlijk kunnen vertroebelen. Het licht van het volgende vuurwerk kaatst tegen deze kruitdampen en geeft een mistig effect. Maak je tijdens de jaarwisseling direct om twaalf uur ’s nachts jouw foto’s dan zal je daar het minst last van hebben.

M-stand

Werk bij vuurwerkfoto’s altijd vanaf een statief. Om de mooie bogen vast te leggen, heb je een langzamere sluitertijd nodig en zou je dit vanuit de hand doen, dan krijg je beweging in je foto’s en dus onscherpe opnamen. Aan de automatische stand op je camera heb je met vuurwerkfoto’s niets. Zet de camera op de M-stand (Manueel = handmatig alles instellen). Zet je iso niet te hoog om geen ruis in je foto te krijgen. Ruis zie je met name in de donkere partijen en juist bij vuurwerkfoto’s heb je ook veel donkere partijen, namelijk: de zwarte lucht. Begin bijvoorbeeld met 400 iso, een sluitertijd van 1/8 seconde en een diafragma van 5.6. Bekijk je foto en stel bij. Want, zoals ik al zei, elk vuurwerk is anders, het één is intenser dan het ander. Hoe meer vuurwerk, hoe korter de sluitertijd. Experimenteer hier dus mee.

Meer vuurwerk in één foto

Je kunt ook extreem lange sluitertijden gebruiken om meer vuurwerk achter elkaar in één foto te vangen. Dek tussendoor de lens af met een zwart kaartje. Door de donkere achtergrond zijn lange sluitertijden van meerdere seconden geen enkele probleem. Je kunt hiervoor uitstekend de bulb-stand gebruiken

Vuurwerk Delfzijl - Vuurwerk boven een boot

Trilling

Vergeet niet om te werken met een externe ontspanner of de zelfontspanner van de camera. Dit om trilling te voorkomen. Stel de camera handmatig scherp op oneindig. De M-knop voor scherpstellen is veelal te vinden op de lens of in het programmamenu van de camera. De autofocus zal niet werken, omdat een automatische scherpstelling contrast nodig heeft om scherp op te kunnen stellen. En contrast is er in een gitzwarte lucht niet. Op het moment dat je dan wilt afdrukken, zal de camera de scherpte gaan zoeken en ben je te

Maak de foto spannend

Gebruik geen telelens, want je weet nooit waar vuurwerk komt en met een telelens zit je er dan al gauw naast. Neem liever een wat breder beeld en snij het vuurwerk eventueel in de computer uit. Vuurwerk tegen een zwarte lucht levert vaak een saaie foto op. Probeer ook wat van de omgeving mee te fotograferen. Dat zorgt voor sfeer in de foto.

 

Evenementenvuurwerk

In sommige gemeenten is het afsteken van vuurwerk verboden. In die gemeenten wordt centraal op een bepaalde plaats een mooi groot siervuurwerk ontsteken tijdens oud & nieuw of als afsluiting van een festiviteit. Hierbij weet je van tevoren waar het vuurwerk te zien zal zijn. Dat is gemakkelijk, want dan kun je je op deze plek richten. Ook wordt er snel en veel vuurwerk achter elkaar ontstoken, waardoor een lichtzee ontstaat. In dit geval zijn al te lange sluitertijden niet aan te raden, omdat je dan snel overbelichte foto’s krijgt. Gebruik dan dus een kortere sluitertijd en knijp het diafragma verder dicht.

Delfsail - vuurwerk
Yolanda Wals van Fotografie-reizen.nl voor jeep

Deze blog is geschreven door Yolanda Wals

Yolanda Wals is al haar hele leven professioneel fotograaf en mede-eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleidt al jaren fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. Daarnaast geeft ze fotocursussen en fotoworkshops. Als geen ander kan ze op eenvoudige wijze uitleggen hoe jij betere foto's kunt gaan maken. Ze probeert mensen uit hun comfort-zone te trekken en hen tijdens de fotoreizen foto's met het wow-effect te laten maken.

Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!