Hoe maak je een mooie landschapsfoto?

Foto van Moddergat Fotografie-reizen.nlLandschapsfotografie: hou het simpel!

Je bent al enige tijd aan het fotograferen en je kent je camera van binnen en van buiten. Technisch zijn er voor jou geen geheimen meer. ISO, sluitertijd en diafragma, je snapt de wisselwerking tussen die drie. OK, dat is prachtig. Maar waarom hebben jouw foto’s dan nog niet dat wat je in de foto’s van professionals wel ziet. Hoe kan dat nou? Hoe maak je een mooie landschapsfoto?

Vereenvoudig je landschap

Grote kans dat je foto’s ‘niet simpel’ genoeg zijn. Teveel op je landschapsfoto willen zetten levert veelal te drukke foto’s waarin de kijker de weg kwijtraakt. Less is more en dat geldt zéker in de landschapsfotografie. Vereenvoudig je landschap. Dat is de boodschap die we tijdens onze fotoreizen aan onze deelnemers meegeven.

Mist in het landschap. Foto in pasteltinten. Fotografie-reizen.nlVertel een verhaal

De oplossing lijkt dus voor de hand te liggen: Laat dingen weg en klaar is Kees. Was het maar zo. Vereenvoudigen van een landschapsfoto gaat niet alleen maar over het verwijderen of weglaten van zaken uit je foto. Waar het veel meer om gaat is het vereenvoudigen van het verhaal dat je met je landschapsfoto wilt vertellen.

Om dat te kunnen doen moet je wel eerst weten wat je aan de kijker wil overbrengen. Wat is het verhaal van de foto? Welke emotie laat je zien en/of welke wil je oproepen? Zonder zo’n verhaal is een landschapsfoto slechts een technische oefening. Zielloos. Het verhaal kan alleen van jou zijn. Denk daaraan als je in een landschap staat. Wat betekent het voor jou om daar te staan? Waarom heb je die plek uitgekozen? Hier ligt het startpunt van het verhaal van de landschapsfoto die je gaat maken.

Ga op zoek naar licht, vormen, lijnen

De volgende stap is het bepalen van de compositie in het landschap dat je voor je ziet. Pas de compositieregels toe (een derde/twee derde, gulden snede, positieve versus negatieve ruimte, symmetrie etc). Het vinden van een onderwerp in je compositie is niet altijd gemakkelijk. Ga op zoek naar goed licht, vormen, lijnen en structuren en je zult merken dat het al gauw gemakkelijker wordt. Vereenvoudig het landschap door je op het verhaal te focussen en gebruik de compositie om het over te brengen.

Schildmeer in een zwartwit foto - FotoreizenZwart/wit-denken

Tijdens het proces van nabewerken in een fotobewerkingsprogramma gaat het vereenvoudigingsproces van de landschapsfoto vaak nog door. Omzetten van een foto van kleur naar zwart wit levert veelal heel goede resultaten op en leidt de kijker nog minder af waardoor het verhaal nog sterker naar voren komt. Tijdens onze fotoreis naar Valencia gaan we in Photoshop aan de slag en kunnen we je dit op verzoek voordoen.

Fotografie-reizen.nl Foto van het Wad in zacht lichtWat is ‘negatieve ruimte’

Ik noemde het woord al even. Maak gebruik van negatieve ruimte in je landschapsfoto. Wat is dat dan? Kort gezegd is het de ruimte rondom het hoofdonderwerp, ook wel witruimte genoemd. Door deze ruimte wordt het onderwerp van de foto extra benadrukt. Een foto wordt sterk vereenvoudigd door het gebruik van negatieve ruimte.

Isoleer het onderwerp

Deze manier van vereenvoudiging wordt veel gebruikt bij portretten. Alle focus ligt op het model en de rest er omheen is onscherp of zelfs helemaal niet zichtbaar. Probeer dat maar eens in een landschap, maak een ‘intiem portret van een landschap’. Het kan op ontzettend veel manieren: gebruik bijvoorbeeld eens een telelens op een mistige dag om een boom te fotograferen. Of plaats een groothoek heel dichtbij je onderwerp.

Buttermere op de foto genomen tijdens een FotoreisCroppen als fine-tuning

Dat je bij het maken van de landschapsfoto probeert de compositie zo goed mogelijk te doen spreekt vanzelf. Toch gebeurt het vaak dat je pas tijdens de nabewerking ziet dat er toch nog storende elementen op de foto aanwezig zijn. Op zo’n moment is bijsnijden (croppen) een goede oplossing. Leading lines kunnen er net even mee versterkt worden, en ook symmetrie kun je vaak perfect maken door iets te croppen.

Betrap je jezelf erop dat je keer op keer erg drastisch aan het bijsnijden bent, overweeg dan om nog eens terug te gaan om landschapsfoto’s te maken met die betere compositie. Croppen is bijschaven, fine-tunen, niet uitknippen.

Doen!

Zoals bij alles geldt: Het gebeurt pas als je het doet.
Ga het landschap in, fotografeer jouw verhalen en hou het simpel!

See you out there!

Ton

Fotoreizen met Ton DrijfhamerDeze blog is geschreven door Ton Drijfhamer

Ton Drijfhamer is helemaal gek van fotograferen. Zijn passie en expertise liggen in de landschap- en natuurfotografie. Ook in het traject ná het maken van de foto, zoals de nabewerking en het printen, kan hij zich helemaal verliezen. Woeste en ruige landschappen hebben zijn voorkeur. Voor Fotografie-reizen.nl begeleidt Ton fotoreizen en geeft hij fotografie cursussen en fotoworkshops.

Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.

De komende tijd staan de volgende fotoreizen op het programma: Fotoreis IJsland Noorderlicht, Fotoreis Tanzania, Fotoreis Costa Rica, Foto stedentrip Valencia, Fotosafari Kenia-Tanzania, Fotoreis Schotland, Fotostedentrip New York, Fotoreis Brazilië Pantanal, Fotoreis IJsland Zomer en Fotoweekend Ameland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Ontvang de nieuwste blogs en acties in je mailbox

Bedankt voor jouw inschrijving. We houden je op de hoogte!