Hoe stel ik een statief op

Blog Statief opzetten
Statief opzetten
Een statief geeft veel plezier aan het fotograferen, maar dan moet je het wel goed gebruiken

Heb jij een statief? Zo ja, gebruik je het graag, of is het altijd een heel gedoe om het op te zetten? Hoewel het onmisbaar is voor de landschapsfotograaf, blijft het altijd weer een groot, zwaar, onhandelbaar ding, dat altijd weer een hoop ellende brengt bij het opzetten. Sterker nog, het kan je creativiiteit in de weg zitten.

Als je je in deze omschrijving herkent, dan gebruik je het statief waarschijnlijk niet op de juiste manier.  Hoewel het meenemen veel gesjouw kan zijn, kan het opzetten van het statief op een heel efficiënte manier gebeuren, waarmee het gebruik plotseling veel minder lastig wordt.

Tijdens onze fotografiereizen zal je vaak gebruik maken van een statief om je compositie vast te zetten. Lees in deze fotografie tip hoe ook jij op de juiste manier gebruik kan maken van een statief.

Een goed manier voor het opzetten van een statief?

Er is dus een goede manier van opzetten, en een minder goede manier. Het geheim van de goede manier is het direct op de juiste plek, op de juiste hoogte plaatsen. Maar hoe doe je dit? Om dit uit te leggen wil ik eerst beschrijven hoe de meesten het statief gebruiken

Wanneer je op de plek bent waar je wilt fotograferen, ontgrendel je de poten, en schuif je alle delen van de poten uit. Je hebt misschien een statief gekocht dat afgestemd is op je lengte, zodat je er recht achter kunt staan. En misschien ook niet, maar het eerste wat vaak gebeurt is het statief zo hoog mogelijk opzet. Dan gaat de camera erop en kan het fotograferen beginnen.

Statief opzetten
Hoe de meeste mensen het statief opzetten: direct op de hoogste stand. Maar wil je wel op deze hoogte fotograferen?

Of toch niet? Want hoe weet je nu welke hoogte je moet hebben voor de beste foto? Kom je erachter dat de camera niet op de goede plek staat, dan kan het volgende gebeuren. Je haalt de camera van het statief, schuift een voor een de poten weer in, en plaatst de camera opnieuw.

Statief opzetten
Toch wat lager? Hup, de poten een stukje inschuiven.
Statief opzetten
Misschien toch lager? Even uitproberen

Statief op en neer

Helaas twijfel je nog steeds en wil je nog lager. Je haalt de camera er weer af, schuift de poten nog verder in, plaatst het statief en vervolgens gaat de camera er weer op. Stel dat je toch besluit om een klein beetje hoger te gaan. Je schuift de poten weer uit – de camera laat je erop, want het is te veel gedoe om die er weer af te halen – en plaatst het statief op de nieuwe hoogte. Mocht je nog niet tevreden zijn, dan neem je misschien niet eens meer de moeite om het wederom te corrigeren. Je maakt dan een foto met een compositie die je eigenlijk niet helemaal gewenst is.

Statief opzetten
Nee toch hoger. Dat was mooier... of toch niet...Laat maar ik fotografeer wel van deze hoogte. Het is te veel werk om het statief nog een keer te verzetten.

Eerst goed kijken

Dit is een hoop gedoe, en kost veel tijd. Het kan gelukkig veel gemakkelijker, veiliger en vooral sneller. Ben je op de plek waar je wilt fotograferen? Leg dan eerst het statief aan de kant. Neem je camera in de hand en ga kijken wat de mooiste plek is om de foto te maken, de juiste hoogte, de beste positie. Maak er desnoods een dansje van, links, rechts, hoog, laag, naar achteren, naar voren, hoog, rechts, links… enzovoort. Tot je de positie en hoogte hebt gevonden voor het beste standpunt en de mooiste compositie. Dan weet je waar het statief moet staan, en hoe hoog. Zet dan pas het statief op, precies op de plek en op die hoogte.

Statief opzetten
Het fotograaf statief dansje: bepaal eerst waar je de camera wilt hebben, en op welke hoogte.
Statief opzetten
Heb je de juiste plek en hoogte? Dan is het tijd om het statief op te zetten. Direct op de goede hoogte, en goede plek. Je hoeft dan hoogstens nog te fine tunen

Wil je weer een andere foto maken? Haal je camera van het statief en ga opnieuw dansen tot je de plek en hoogte hebt gevonden. Dan is het pas tijd om je statief in te stellen. Het werkt snel en makkelijk, het is bovendien veilig. Het gebruik van een statief zal op deze manier nooit meer een gedoe zijn.

Wil jij weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een statief? Lees dan de blog van Ton Drijfhamer over wat belangrijk is bij de aanschaf van een statief.

Nando Harmsen - Fotograaf van Fotografie-reizen.nl

Deze blog is geschreven door Nando Harmsen

Nando Harmsen startte met fotograferen in de jaren tachtig. Landschappen en dieren, huwelijken en concerten, zijn interesse was heel breed.
Momenteel is hij trouwfotograaf en landschapsfotograaf. Zijn passie is het delen van zijn kennis, wat hij op een hele rustige en toegankelijke manier doet. Daarnaast is hij actief blogger en reviewer, niet alleen op zijn eigen informatieve blog www.nandoonline.com, maar ook in het Engels op de website van Fstoppers. Nando is ambassadeur voor Cameraland.nl en Haida filters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + drie =

Fotoreis Japan Tokyo vogel

Helemaal gratis ons e-book 'Vogelfotografie' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!