Kleurige gloeilamp op iPad fotograferen

Gloeilampen op iPad fotografietip

Kleurige gloeilamp met behulp van iPad

Bij slechte of saaie weersomstandigheden is het altijd leuk om thuis aan de slag te gaan met je camera. Ik had ergens op internet eens foto’s gezien, waarbij gloeilampen op een iPad werden gelegd en dat leverde heel leuke foto’s op. Later hoorde ik dat er ook workshops zijn met dit onderwerp, maar deze heb ik nooit gevolgd. Ik ben zelf aan het puzzelen gegaan en natuurlijk is zoiets een leerproces. Over de eerste foto’s was ik absoluut niet tevreden, maar na een aantal aanpassingen werden de foto’s toch steeds beter. De reacties waren positief en zo kon het gebeuren dat verschillende mensen bij mij aanklopten om het trucje ook te leren. Hieronder volgen een paar tips en tricks om er ook mee aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig?

 • Een iPad, liefst met zwarte in plaats van witte rand.
 • Kleurige plaatjes kun je op internet vinden, op Pixabay.com kan je meer dan 3000 gratis     afbeeldingen rechtenvrij downloaden.
 • Een transparante gloeilamp zonder beschadigingen. Sommige hebben twee of vier staafjes; anderen hebben een spiraal. Het is het mooist als er niet teveel storende tekst op de lamp staat.
 • Een camera met statief, een allround lens is prima.
 • Een ruimte, die verduisterd kan worden.
Gloeilampen fotograferen op iPad fotografietip
Gloeilampen op iPad fotografietip

Werkwijze:

 • Maak een map aan met jpg-afbeeldingen, die je leuk vindt. Kleurige afbeeldingen werken het best.
 • Leg een iPad op een tafel. Let erop dat het scherm goed schoon is. Elk stofje of vingerafdruk kan je later storend op de foto zien. Leg de lamp op de iPad.
 • Bij de instellingen van jouw iPad kan je eventueel instellen dat de tijd dat de iPad aanblijft langer wordt.
 • Zet het statief zo neer dat je een mooie compositie krijgt van de lamp op de iPad. Meestal krijg je dit door goed in te zoomen.
 • Let erop, dat de eventuele letters op de lamp niet prominent in beeld komen.
 • Stel scherp op de lamp, terwijl het nog licht is. Daarna kan je de beeldstabilisatie uitzetten en bij een spiegelreflexcamera eventueel de spiegel opklappen.
 • Vervolgens verduister je het vertrek en kan je aan de slag gaan.
 • Doordat de iPad licht geeft, krijg je de lamp mooi verlicht in beeld. Maar je wilt de achtergrond onopvallend donker houden. Dat kan je doen door een zwarte achtergrond te gebruiken, maar vooral ook door flink te onderbelichten.
Gloeilampen op iPad fotografietip
Gloeilampen fotograferen op iPad fotografietip
Gloeilampen op iPad fotograferen fotografietip

Aandachtspunten en instellingen camera

 • Houd de iso-waarde laag, bv op 100 iso.
 • Gebruik niet een al te laag diafragmagetal, want je wilt zowel de voor- als de achterkant van de lamp scherp hebben.
 • Een gladde lamp op een glad beeldscherm wil wel eens wegrollen. Controleer dus regelmatig of de scherpstelling nog goed is.
 • Let goed op of er toch niet ergens een kleine lichtbron is. Deze kan storend op je foto weerspiegelen.
 • Kijk goed wat je gaat fotograferen: de lamp een centimeter verder naar voren of achteren plaatsen geeft al een heel andere foto.
 • Maak foto’s en verwonder je over het resultaat!
Gloeilampen op iPad fotografietip
Gloeilampen op iPad fotograferen fotografietip
Gloeilampen op iPad fotograferen fotografietip
Gloeilampen op iPad fotograferen fotografietip

Wat maakt dit nou zo leuk en uitdagend…

Deze vorm van fotografie brengt een aantal aspecten bij elkaar:

 • Je moet je camera blindelings kennen: ook in het donker moet je de knopjes weten te vinden.
 • Je moet steeds goed blijven kijken: een iets andere ligging van de lamp of iets meer inzoomen o.i.d. geeft een heel andere foto.
 • En dan de nabewerking: dat is een essentieel onderdeel bij dit soort fotografie. Het voert te ver om daar al te diep op in te gaan, maar je zult zien dat het kleinste stofje of onregelmatigheidje op zal vallen. Probeer met je nabewerking het resultaat nóg mooier te krijgen.

Ik wens iedereen veel plezier toe bij het maken van dit soort foto’s en hoop dat jullie “ook het licht zien”. Maar pas op: het is een beetje verslavend.

Gloeilampen fotograferen op iPad fotografietip
Gloeilampen op iPad fotograferen fotografietip
Fotografie tips Olie op water fotograferen Carla Voort

Deze blog is geschreven door Carla Voort

Mijn naam is Carla Voort. Van beroep ben ik fysiotherapeut, maar in mijn vrije tijd fotografeer ik graag. Dat doe ik nu sinds een jaar of vijftien. In die jaren heb ik vooral geleerd te kijken: naar het licht en naar de compositie. Vooral bij de landschapsfotografie kan ik mijn hart ophalen: het buiten zijn in de natuur en daarbij de techniek van het fotograferen combineren met de zoektocht naar een creatieve compositie in mooi licht zijn voor mij de ultieme uitdaging. Bij slechte weersomstandigheden zoek ik ook wel andere zaken om te fotograferen.

Om jezelf te ontwikkelen is het goed om eens buiten je comfortzone te gaan. Ik ben lid van Fotoclub Objectief in Ten Boer. Dit is een enthousiaste groep mensen van divers niveau. Eens per kwartaal wordt er gekozen voor een nieuw thema en maandelijks worden foto’s besproken. Dit houd je scherp en enthousiast.

5 Comments

 1. Maarten schreef:

  Leuk thema, ik ga het eens proberen, alleen die 400M gratis pics vind ik wat overdreven, het is een stille verbintenis van een maand met een betaalde verlenging

  • fotografiereizen schreef:

   Direct weer opzeggen na gebruik… 🙂

   • Cathalijn schreef:

    Wat leuk om te doen, en ja verslavend. Ik heb een mini studio gebruikt voor een zwarte achtergrond. De ipad op een verhoging gezet. En de plaatjes gezocht via Google. Ik heb soms de plaatjes vergroot terwijl je door je live view kijkt dan krijg je weer een ander resultaat.

    • fotografiereizen schreef:

     Wat leuk om te horen, dat je er veel plezier aan hebt beleefd. We hebben op onze website meer van dergelijke leuke tips.

 2. Monique schreef:

  Lijkt mij heel leuk om te doen.
  Op wat voor thema zoek jij naar foto’s want niet alles is geschikt.
  Grtz. Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!