Welke weerapps zijn handig in landschapsfotografie?

Fotografietips over weerapps. Ameland in de verte.

Het Wad bij Holwerd. De regen- en natte sneeuwbuien die ik net getrotseerd heb (vanuit de auto) teisteren nu Ameland in de verte.

Wat zegt het weerbericht?

Het is zo gemakkelijk om thuis op de bank te blijven zitten als er regen voorspeld wordt. Jezelf nat laten regenen, spetters op je lens en filters, wie zit daar nou op te wachten. Niemand, en ik ook niet. Toch loont het vaak de moeite om er juist dan op uit te gaan. Want, al klinkt het afgezaagd, na regen komt zonneschijn! En daarmee gaan vaak de meest fantastische wolkenluchten gepaard. Maar om dat te kunnen voorspellen is enige kennis van het weer belangrijk. Daarvoor hebben we tegenwoordig vele weerapps tot onze beschikking.

Fotografie tips bollenvelden

Een grijze wolkenlucht boven de bollenvelden vlak voordat de regen losbarstte.

Sta op het juiste moment op de juiste plek

Als landschapsfotograaf leer je omgaan met het weer. Leer je het te voorspellen, patronen te herkennen. Allemaal factoren die je helpen om op het juiste moment op de juiste plek te staan. Voorspellen hoeft niet door omhoog te kijken of een vinger in de lucht te steken om te voelen hoe de wind waait. Gelukkig niet. Ik gebruik hiervoor een aantal apps op mijn smartphone, maar vul die informatie wel aan met het ouderwetse omhoog kijken om zelf te zien wat er allemaal gebeurt.

Handige weerapps: WheaterPro en Buienradar

De weerapps die ik gebruik zijn onder andere, Buienradar van RTL Nederland. Een app die zo algemeen bekend is die hier geen verdere toelichting nodig heeft. Daarnaast gebruik ik WeatherPro van MeteoGroup. In deze app kunnen favoriete lokaties worden opgeslagen, waardoor je snel kunt zien wat op ‘jouw’ plaatsen de weersverwachting is. De voorspelling wordt in de gratis versie gegeven in blokken van 3 uur. De betaalde versie geeft het in tijdvakken van 1 uur. Die kleine tijdvakken zijn heel handig om te gebruiken als je al op de lokatie bent en je bijvoorbeeld een inschatting wilt maken van het verloop van de (dikte van de) bewolking. Ook geeft deze app verschillende satellietbeelden waarbij je kunt kiezen uit het weergeven van de bewolking, buien of zonlicht.

Fotografie tips Bauchelle

Bauchelle

Bij YR zie je letterlijk regen vallen

Als derde app gebruik ik YR (van het Norwegian Meteorlogisk Institutt).  Dit is een leuke app waarbij je door te tijd kunt swipen en je letterlijk de regen ziet vallen of de zon ziet schijnen. Ook in deze app zijn lokaties op te slaan. Vooral voor de korte termijn vind ik deze app verrassend nauwkeurig.

Hoe ontwikkelt het licht zich?

Maar de kans op regen is niet het enige dat van belang is om te weten. Sterker nog, het is eigenlijk de minst belangrijke. Voor regen kun je immers schuilen en/of je goed tegen kleden. Veel belangrijker om te weten is hoe het licht zich zal gaan ontwikkelen. Krijgen we die prachtig gekleurde zonsondergang, of zal de zon roemloos wegzakken achter een grijze band van bewolking die boven de horizon hangt? Dat is informatie die je wilt weten.

Maak de juiste inschatting aan de hand van weerapps

Fotografie tips mist trek op

Achter de optrekkende mist worden de achterliggende heuvels (eindelijk) zichtbaar.

Het weer en daarmee bedoel ik dus eigenlijk het licht tijdens dat weer is een belangrijke, zo niet de belangrijkste informatiebron voor de keuze van het soort landschapsfoto dat je wilt gaan maken. Ga je de bossen in? Dan is zonlicht wellicht helemaal niet zo ideaal, maar juist dat grijze wolkendek dat als een grote softbox fungeert en het licht onder de bomen perfect maakt, zonder harde schaduwen.

Sta je in een mistig landschap dan is het handig om te weten hoe dik die mist is en hoe snel die oplost. Aan de hand hiervan kun je een inschatting maken van de kans op zonnestralen of achtergrond die door de mist heen zullen breken. Heb je die informatie, dan blijf je nog net dat half uurtje langer en schiet je het perfecte plaatje.

Fotografie tips herfstbos

Het bos is heel geschikt voor de grijzere dagen.

Inschatten, vooruitdenken, plannen. Allemaal pre-visualisatie: Vooraf weten wat je voor foto wilt gaan maken. Je hebt de foto al in je hoofd. Alles hoeft alleen nog maar samen te vallen met de beste weersomstandigheden. Mijn favoriete gebieden voor wat betreft fotografie, de Noordelijke delen van Europa, zoals bijvoorbeeld Schotland, maar ook IJsland en Skandinavië hebben een reputatie van meestal slecht weer. Maar dat valt reuze mee. Naar beide landen heeft Fotografie-reizen.nl fotoreizen op het programma. Uit ervaring weten we dat je best eens een dag minder weer kunt hebben, maar dat het over het algemeen heel erg meevalt.

‘Wat een teleurstelling: geen wolkje te zien’

Ik weet niet hoe het negatieve idee is ontstaan, maar het zal zeker geen beeld zijn dat door landschapsfotografen is gecreëerd. Ik denk dat het het beeld is van vakantiegangers die een voorkeur hebben voor zon, zee en strand aan de Middellandse Zee. Een blauwe lucht zonder een spoortje van bewolking is juist niet waar ik op hoop als ik rondloop door de Schotse Hooglanden. Daarom was het best een teleurstelling toen ik tijdens mijn allereerste fotosessie in Schotland, in oktober 2015, aan de oevers van Lochan na h-Achlaise, verbaasd omhoog stond te kijken. Vrijwel geen wind, een aangename temperatuur en geen wolkje aan de lucht. Dat was niet waar ik op gehoopt had. Ook weerapps zitten er wel eens naast. Gelukkig is dat in de dagen erna ruimschoots weer goedgemaakt.

Fotografie tips Lochan een wolkenloze avond

Lochan na h-Achlaise, een wolkenloze avond in oktober 2015.

Juist de bewolking en snel wisselende weersomstandigheden maken dit oer-landschap zo ontzettend geschikt om er hele dagen te fotograferen tijdens een fotoreis naar Schotland. Natuurlijk zijn de lichtomstandigheden aan de randen van de dag en nacht het meest optimaal. Maar het grootste deel van het jaar kun je er de hele dag uit de voeten omdat het licht goed blijft. Door de noordelijke ligging komt de zon overdag niet heel erg hoog, waardoor het licht nooit echt hard wordt, in de winter en het voor- en najaar al helemaal niet. Perfect voor fotografie.

Laat je niet afschrikken door een weersvoorspelling

Natuurlijk heb je het weer niet voor het kiezen, en al helemaal niet tijdens een fotoreis of fotovakantie. Op zulke momenten moet je het doen met wat je krijgt voorgeschoteld. En ook dat is weer leuk en biedt allerlei nieuwe uitdagingen. Tijdens de fotoreizen houden we natuurlijk rekening met het weer en indien nodig passen we ons programma erop aan. Als er iets is dat ik continue in de gaten houd dan is dat het weerbericht. Tijdens onze Fotoreis Schotland is de Mountain Weather Information Service een voortreffelijke informatiebron. En ook tijdens onze fotoreizen door IJsland laten we ons door lokale weerstations voorlichten.

Fotografietips Aannemer bij zonsondergang

Het Dannemeer, slechts heel even gaf de zon prachtig licht. Bij deze foto heb ik gebruik gemaakt van het reverse grad filter van Haida.

Wat ik wil zeggen is dit: Laat je niet afschrikken of tegenhouden door een weersvoorspelling! Ga er op uit en gebruik het weer. Zet het naar je hand en haal eruit wat erin zit. Op de bank blijven zitten komt dan later wel. Met een fotoboek op schoot, nagenietend van de foto’s die je toch maar mooi even hebt gemaakt.

See you out there!
Ton Drijfhamer 

Fotoreizen met Ton DrijfhamerDeze blog is geschreven door Ton Drijfhamer

Ton Drijfhamer is helemaal gek van fotograferen. Zijn passie en expertise liggen in de landschap- en natuurfotografie. Ook in het traject ná het maken van de foto, zoals de nabewerking en het printen, kan hij zich helemaal verliezen. Woeste en ruige landschappen hebben zijn voorkeur. Voor Fotografie-reizen.nl begeleidt Ton fotoreizen en geeft hij fotografie cursussen en fotoworkshops.

Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.

De komende tijd staan de volgende fotoreizen op het programma: Fotoreis IJsland Noorderlicht, Fotoreis Tanzania, Fotoreis Costa Rica, Foto stedentrip Valencia, Fotosafari Kenia-Tanzania, Fotoreis Schotland, Fotostedentrip New York, Fotoreis Brazilië Pantanal, Fotoreis IJsland Zomer en Fotoweekend Ameland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Ontvang de nieuwste blogs en acties in je mailbox

Bedankt voor jouw inschrijving. We houden je op de hoogte!