Bas Meelker over kustfotografie in Zeeland

Bas Meelker Fotografie tip Fotoreizen Nederland Strandfoto Zeeland

Foto boven: Wolken drijven navult het noorden binnen en het licht komt tot leven – Stand Burgh-Haamstede – Canon EOS R5 + Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS + Benro Master Series 2-stops grijsverloopfilter met een harde overgang

 

Topfotograaf Bas Meelker deelt zijn passie

Water heeft op topfotograaf Bas Meelker altijd een enorme aantrekkingskracht. Onlangs was hij dan ook een aantal dagen in Zeeland en kon zich daar aan de kust helemaal uitleven. In deze blog deelt hij zijn foto’s, vergezeld van een beschrijving over de camera, lens en filters die hij gebruikt heeft om tot deze prachtige resultaten te komen. Ook legt hij uit hoe hij te werk gaat. Dat betekent: eerst goed kijken om verschillende mooie composities te spotten.

Aantrekkingskracht van water

Water. Het heeft op mij als persoon altijd een enorme aantrekkingskracht. En niet alleen op mij. Er zijn genoeg wetenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat je bijvoorbeeld minder van het stresshormon cortisol aanmaakt als je in water ligt. En kijken naar water kan meer serotonine en dopamine aanmaken waardoor we ons ‘fijner’ voelen.

Geluksgevoel

Of ik nu aan een meer sta of op een strand rondloop en uitkijk over water, dat ‘geluksgevoel’ is bij mij altijd sterker dan als ik bijvoorbeeld op een mooi heideveld of in een bos rondloop. Hoe mooi die landschappen ook kunnen zijn. De weidsheid van het landschap, het geluid van de golven of het krabbelende water geven mij een gevoel van rust.

Bas Meelker Fotografie tip Fotoreizen Nederland strandfoto Zeeland
Avondrood vult de lucht en baadt het strand in een rode gloed - Stand Burgh-Haamstede - Canon EOS R5 + Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS + Benro Master Series 2-stops center filter
Bas Meelker Fotografie tip Fotoreizen Nederland strandfoto Zeeland
Het laatste licht valt op het helmgras - Stand Burgh-Haamstede - Canon EOS R5 + Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS + Benro Master Series 2-stops grijsverloopfilter met een harde overgang

Er worden prachtige wolkenluchten aangevoerd

Water heeft voor mij als landschapsfotograaf daarom ook altijd een enorme aantrekkingskracht gehad. Dus tegen een weekje genieten van zee, strand en zon in april zeg ik geen nee. En nu loop ik hier, op het strand van Burgh-Haamstede in Zeeland. Wind staat er nauwelijks, maar het is koud. De noordenwind blijft de temperaturen in Nederland ongebruikelijk laag houden. Een dikke jas en muts zijn geen overbodige luxe. Voordeel is wel dat de noordenwind prachtige wolkenluchten aanvoert. En de atmosfeer is zo goed als vrij van stof en vocht. Daardoor krijgt het licht alle ruimte en zien de kleuren er een stuk verzadigder uit.

Banner IJsland Zomer

Een perfecte dag

Het is het einde van wat voelt als een perfecte dag. Janneke en ik hebben de hele dag door de omgeving getoerd en genoten van alles wat we onderweg tegenkwamen. Het eten, de stranden, dorpen en de rust. Dat laatste komt vooral omdat de toeristen uit het buitenland nog wegblijven. Voor de lokale ondernemers een ramp, maar een verademing voor als je de drukte wilt vermijden.

Bas Meelker Fotografie tip Fotoreizen Nederland strandfoto Zeeland
De zon is onder en de wolken reflecteren op het water - Stand Burgh-Haamstede - Canon EOS R5 + Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS + Benro Master Series 2-stops grijsverloopfilter met een harde overgang
Bas Meelker Fotografie tip Fotoreizen Nederland strandfoto Zeeland
Het blauwe uur is begonnen en geeft het landschap een koele, blauwe sfeer terwijl het laatste licht de horizon verlicht - Stand Burgh-Haamstede - Canon EOS R5 + Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS + Benro Master Series center filter

Ik probeer de locaties in volgorde te onthouden

Ook het strand is zo goed als leeg als langzaam de zon ondergaat. Slechts een handvol wandelaars struint voorbij. Het is eb. En het terugtrekkende water heeft mooie structuren op het zand achter gelaten. Ik pak mijn cameraspullen uit en maak me klaar voor wat lijkt op een mooi einde van de dag. Na even rondgekeken te hebben kies ik voor een aantal composities die zouden kunnen werken, als het ligt mooi begint te worden. Ik probeer alles in volgorde te onthouden. Eerst de plekken die het beste werken als het zonlicht nog op het strand valt, dan de reflecties in het water en misschien als afsluiting nog een paar ‘blauwe uur’ foto’s. Met een beetje geluk is het te doen.

Geslaagde foto-avond

Twee uur later loop ik door het mulle zand terug naar de strand afslag. Ik heb mijn spullen weer opgeborgen en draai me nog even om. Het strand is nu helemaal leeg en het is zo goed als donker. Ik hoor alleen nog de golven die op het strand slaan. Als bij zee zijn en kijken naar water je een geluksgevoel kan geven, kun je je dan voorstellen hoe het voelt als je dat combineert met een geslaagde foto-avond?

Banner IJsland Zomer
Bas Meelker Fotografie tip Fotoreizen Nederland Hert in Zeeland
Een damhert kijkt uit over de duinen in de late schemering - Stand Burgh-Haamstede - Canon EOS R5 + Canon EF 100-400mm f4.5-5.6 L IS II
Bas Meelker van fotografie-reizen.nl

Deze blog is geschreven door Bas Meelker

Bas Meelker is een bekende Nederlandse landschapsfotograaf uit Groningen. In zijn stijl van fotograferen weerklinkt zijn voorliefde voor de natuur en de landschappen om ons heen. Kenmerkend voor zijn werk zijn de haarscherpe composities en het gebruik van warme contrastrijke kleuren. In elke foto legt Meelker zijn eigen bewondering voor zijn onderwerpen vast. Passie loopt daarbij als een rode draad door zijn werk.

Onder zijn klanten zijn gerenommeerde merken zoals National Geographic, Wereld Natuur Fonds, Canon, Roots Magazine en verschillende bekende reclame- en communicatiebureaus. Zijn werk is regelmatig te zien in boeken, tijdschriften, kranten en internetmedia. Bas is geïnterviewd door bijna elk Nederlands natuur- en fotografietijdschrift, evenals diverse internationale media. Ook schrijft Bas zelf artikelen over fotografie. Zijn artikelen zijn gepubliceerd door verschillende toonaangevende tijdschriften als National Geographic en Practical PhotographyBas is ambassadeur van Canon Nederland, Canon grootformaat print ambassadeur en ambassadeur van Benro en Sunwayfoto.
www.basmeelker.nl

2 Comments

 1. Maarten schreef:

  Vraag aan Bas,

  Het zijn schitterende foto’s en een boeiend verhaal.
  Een vraag resteert bij mij. Waarom alles met zoomlenzen?
  De strandfoto’s hadden toch ook met 12mm of 24mm gemaakt kunnen worden?

 2. Gina Heynze schreef:

  De gedrevenheid van Bas die moet je gewoonweg eens live meemaken. Dat is erg besmettelijk :)) Hij vertelde ons dat hij bezig is een boek te schrijven en…Ik kan niet wachten tot het uitkomt want al vertellende komt hij met zoveel goede handvaten dat je die nooit allemaal meteen kunt onthouden. Beetje doorschrijven Bas :))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × drie =

Fotoreis Japan Tokyo vogel

Helemaal gratis ons e-book 'Vogelfotografie' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!