De zin en onzin van het M-knopje
Belicht jij altijd op de manuele stand (M) of gebruik jij A(Av), S(Tv) of P? In fotografieland tel je niet mee, als je niet alles op de M-stand doet, zo is momenteel de algemene tendens. Nonsens! Op alle standen kom je uiteindelijk op dezelfde belichting uit. Dat gaan we hieronder uitleggen. Gebruik ik zelf nooit de M-stand? Jazeker wel. Heel vaak zelfs. Maar, misschien wel even vaak, ook niet. Het hangt er maar net vanaf wat ik fotografeer. Sport of wildlife doe ik zeker niet op een M-stand. Dan is het moment al voorbij als je klaar bent met je instellingen. Landschapsfotografie daarentegen leent zich uitstekend voor de manuele belichting. Vaak is het zelfs een must.
12 Comments
Duidelijke info over de standen. Ik ga het proberen toe te passen.
Ik heb de basiscursus gehad en inderdaad geleerd de M-stand te gebruiken. Ik snap wat je zegt, maar door de M-stand te gebruiken heb ik veel inzicht gekregen in de verschillende diafragma-standen en de verschillende sluitertijden! Nu kan ik aan de hand van het weer (lees: licht) vaak zonder de belichtingsmeter te zien de juiste instellingen kiezen en ik zit er niet vaak naast. Mijn conclusie: het geeft wel inzicht die M-stand.
Ben blij dat eens te lezen van een profesionele fotografe.
Chris Schults Alle echte professionals zullen hetzelfde zeggen…. 🙂
Yolanda Rietveld. Dat klopt. De M-stand is in veel gevallen een perfecte stand, maar de blog gaat over dat het ook helemaal niet erg is om eens een A- of S/Tv-stand te gebruiken. Zeker voor beginners is het aan te raden eerst goed te snappen, wanneer je kiest voor een diafragma of wanneer een sluitertijd instellen belangrijker is. We merken tijdens onze fotoreizen dat veel beginners maar wat aan de knopjes draaien net zolang de wijzer van de belichtingsmeter in het midden staat. Daardoor krijg je soms heel vreemde instellingen.
Een blog naar mijn hart Yolanda! Zelf hoor ik ook tot de groep collega’s die graag de meest ideale stand van de camera gebruiken en dat is in 80% van de gevallen niet de M-stand. Ik gooide een tijdje geleden de knuppel ook al eens in het hoenderhok: https://www.mikemuizebelt.nl/fotograferen-in-de-m-stand/
Wat een fijne informatie! Ik heb een basiscursus digitale fotografie gedaan maar begrijpen doe ik eigenlijk nog steeds niet. Ik probeer veel maar weet dan niet precies (achteraf) wat ik heb gedaan bij een mooi resultaat. Dit geeft me wel moed!
En daar gaat het immers allemaal om: plezier in fotografie. Dat proberen wij ook uit te dragen tijdens onze fotoreizen.
Een artikel naar mijn hart. Ik fotografeer al vele jaren maar heb nooit begrepen waarom standje M(oeilijk) de heilige graal in de fotografie is. Je zou controle hebben over je belichting? Als je in de diafragma/sluitertijd voorkeuze fotografeert doe je het niet goed, krijg je eigenlijk al een kruisje achter je naam. Mensen beginnen enthousiast een fotografie cursus, maar leren te werken met instellingen waarvan ze geen weet hebben wat ze doen, waar ze voor dienen. En halverwege de cursus haken ze af want fotografie is toch niet zo leuk als ze dachten. Dank je Yolanda Wals voor dit prachtige artikel en je steun aan alle afvalligen in de fotografie.
Hallo Michel, bedankt voor je leuke reactie!
Hey Michel, helemaal eens met jouw antwoord.
Ik fotografeer eigenlijk 90% in de A stand . En dat is een top instelling ook voor landschapsfotografie
Hallo Alfred,
Bedankt voor je reactie!