Fotografie tips voor fotograferen vanuit een rijdende auto of bus

Fotograferen vanuit een auto of bus - De weg voor ons

Vrouwen in Guatemala vervoeren hun goederen op het hoofdFotograferen vanuit een auto of bus

Soms zie je onderweg de meest waanzinnige landschappen of straatbeelden aan je voorbijtrekken. Dan zou je het liefst die auto of bus uitspringen om er foto’s van te maken. Maar dat is lang niet altijd mogelijk. Soms ben je onderdeel van een reisgezelschap en stopt de bus niet voor elk wissewasje. Of als je wel met jouw eigen vervoersmiddel bent, dan kan het zijn dat de weg zich er niet voor leent om direct te stoppen en die ene geweldige foto te maken. In deze blog leggen we uit hoe je vanuit een rijdende bus of auto toch prima foto’s kunt maken. Topfoto’s zelfs! Alle foto’s in deze blog zijn vanuit een rijdend busje gemaakt.

Fotograferen vanuit een auto of bus gaat prima, als je maar weet hoe je het moet doen. Vaak komen mensen thuis met hun foto’s en zien op hun grote computerscherm dat in alle foto’s beweging zit. Iets wat op een klein cameraschermpje niet direct opvalt. De foto’s kunnen helaas allemaal de prullenbak in. Daarmee komen we ook direct bij onze eerste tip.

 

 

Dreigend landschap vanuit auto gefotografeerdTIP 1: Gebruik een snelle sluitertijd

 

Tegen fotocursisten zeg ik altijd om het simpel te houden: zodra er beweging in jouw onderwerp zit, of zodra jij zelf in beweging bent, gebruik dan sluitertijdvoorkeuze op je camera (S op Nikon en TV op Canon). In dit geval kiezen we dus voor een snelle sluitertijd, omdat we geen bewogen (onscherpe) beelden willen hebben. Het hangt uiteraard van de snelheid van de auto of bus af, hoe snel de sluitertijd moet zijn, maar hou als stelregel minimaal 1/1000-ste seconde aan. Sneller mag ook.

 

Lijnenspel vanuit de autoTIP 2: Fotografeer niet opzij

 

Fotografeer iets schuin naar voren en niet opzij. Als je dwars, dus 90 graden, op het rijdende vervoersmiddel zit, krijg je snel bewogen strepen in je foto. Door iets meer naar voren te fotograferen voorkom je dit. Nog mooier is het om via de voorruit beelden met jouw camera vast te leggen. Je fotografeert dan recht naar voren en hebt nauwelijks last van de verplaatsing van de bus of de auto. Bijkomend voordeel is dat je een mooi perspectief in jouw foto krijgt. De weg loopt smal toe naar de horizon, waardoor je blik automatisch de foto ingezogen wordt. Het zo gewenste lijnenspel in een foto is dan een peulenschil.

 

Fotograferen vanuit een auto of bus - De weg voor onsTIP 3: Wacht het juiste moment af

Ook vanuit een rijdende auto of bus is het niet alleen maar even snel een foto knippen. Ook dan is het belangrijk een juiste beelduitsnede te maken en te wachten op het goede moment. Zorg bijvoorbeeld dat het storende verkeersbord net uit beeld is. Of wacht even tot er net een mooie bocht in de weg ligt. Ook een tegenligger in beeld, kan jouw foto ‘spannender’ maken. Wacht tot de auto net op de juiste positie in jouw compositie rijdt en druk dan de ontspanknop in. Net als bij gewone fotografie is ook bij fotograferen vanuit een auto of bus het moment van het maken van de foto heel belangrijk. Geduld is ook hier een schone zaak.

 

Weerspiegeling gefotografeerd vanuit autoTIP 4: Let op waterplassen!

‘Let op waterplassen’ klinkt als een vreemde tip. Maar heb je weleens gezien hoe mooi dingen kunnen weerspiegelen in een plasje met water? Dat hoeft helemaal geen groot meer te zijn. Een kleine regenplas aan de kant van de weg kan voldoende zijn om bijvoorbeeld bergen schitterend in te laten weerspiegelen. Goed vooruitkijken om te zien of er een plas in aantocht is, is daarbij belangrijk. Als je pas jouw camera in de hand neemt als je de bergen in de waterplas ziet weerspiegelen, ben je namelijk te laat en is de auto of bus al weer tientallen meters verder gereden. Houd je ogen dus goed open en zie de fotomomenten tijdig aankomen.

 

Mooi licht gefotografeerd vanuit een autoTIP 5: Getinte ruiten een probleem?

 

Sommige autoruiten of ramen van bussen zijn getint. Als het een raam is met een polariserende werking, is het geen probleem. Dan heb je gratis een polarisatiefilter voor je lens en worden de kleuren intensiever! Minder is het als het raam een cyaan tint heeft. Deze kleurzweem moet je er dan in de computer via een fotobewerkingsprogramma uitfilteren.

Fotograferen vanuit een auto - luipaardTIP 6: Gebruik een beanbag

 

Beter is het om, indien mogelijk, het raam open te doen. Heel handig is daarbij het gebruik van een ‘beanbag’, of ook wel rijstzak of pittenzak genoemd. Dit is een zak die gevuld is met bijvoorbeeld bonen of mais. Deze kun je over het autoportier hangen. Je kunt je camera hierop laten rusten. De beanbag absorbeert het schokken van het voertuig en zorgt dat jouw camera minder op en neer beweegt, wat namelijk vaak het geval is als je uit de hand wilt fotograferen vanuit een rijdend voertuig. Beanbags zijn bij fotozaken te koop, maar kun je ook prima zelf maken. Je kunt deze leeg in jouw reiskoffer meenemen en op je vakantie-adres vullen met wat maar in de supermarkt voorhanden is.

Yolanda Wals van Fotografie-reizen.nl voor jeep

Deze blog is geschreven door Yolanda Wals

Yolanda Wals is al haar hele leven professioneel fotograaf en mede-eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleidt al jaren fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. Daarnaast geeft ze fotocursussen en fotoworkshops. Als geen ander kan ze op eenvoudige wijze uitleggen hoe jij betere foto's kunt gaan maken. Ze probeert mensen uit hun comfort-zone te trekken en hen tijdens de fotoreizen foto's met het wow-effect te laten maken.

Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + negentien =

Fotoreis Japan Tokyo vogel

Helemaal gratis ons e-book 'Vogelfotografie' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!