Fotograferen ijsschotsenmeer Jökulsárlón
IJsschotsenmeren hebben magische uitstraling
James Bond 007 raasde over het ijsschotsenmeer
‘Magisch’. Dat is de beste omschrijving voor het ijsschotsenmeer Jökulsárlón op IJsland. Het meer met haar brokken ijs heeft elk moment van de dag weer een andere uitstraling. Wanneer je er ook komt, het zal geen moment hetzelfde ogen. Niet alleen het licht is elke keer totaal anders, maar ook de ijsschotsen zelf kunnen binnen no time op een heel andere plaats liggen en daardoor het meer een totaal andere aanblik geven. Voor veel filmmakers is het ijsschotsenmeer een bron van inspiratie geweest. Zo heeft James Bond al tweemaal op het ijsschotsenmeer kwaadwillende belagers van zich afgeschud.
In het ijsschotsenmeer Jökulsárlón en haar twee kleinere broertjes Fjallsárlon en Breidarlon drijven enorme blokken ijs vanaf de gletsjer richting zee. Als ze ver genoeg gesmolten zijn, spoelen ze de zee in. Je ziet zo’n blok van vaak wel een paar meter hoog eerst heel langzaam in beweging komen, om vervolgens met een redelijke snelheid naar de open zee te worden getrokken. Omdat de doorgang naar de open zee vrij nauw is, zullen de ijsblokken pas naar zee vervoerd worden als ze klein genoeg zijn en als ze dus voldoende gesmolten zijn. Tussen de ijsschotsen door zwemmen en dartelen zeehonden. Dat levert schitterende foto’s op. Uiteraard komen wij als Fotografie-reizen.nl tijdens onze fotoreis door het zuiden van IJsland ook bij het ijsschotsenmeer.
Gouden uitstraling
Jökulsárlón krijgt een haast onwerkelijk uitstraling in de ochtendzon. Het loont echt de moeite om al ruim voor zonsopkomst met je camera op een statief klaar te gaan staan. Het in fotografiekringen zo bekende ‘gouden uurtje’ doet bij het ijsschotsenmeer zijn naam volledig eer aan. Het geeloranje licht van de opkomende zon kleurt de ijsschotsen in de meest fantastische kleuren. Op het hoogtepunt lijken de ijsschotsen zelfs van goud! Let er bij het fotograferen op, dat je met de rug in de zon gaat staan, zodat het zonlicht op de schotsen schijnt en je met het licht mee fotografeert. Gebruik een statief, zodat je langere sluitertijden kunt gebruiken.
IJskristallen
Maar ook als je de prachtige zonsopkomst gemist hebt, kun je bij het ijsschotsenmeer de meest fantastische foto’s maken. Soms schijnt de zon precies goed op zo’n stuk gletsjerijs, en dan ziet het er onwerkelijk blauw uit door de ijskristallen in het ijs. Probeer in dit geval juist tegen de zon in te fotograferen en het licht van achteren door het blok ijs te laten schijnen. Op sommige ijsblokken ligt een laag as van recente vulkaanuitbarstingen, wat het ijsblok er als een kunstwerk uit doet zien. Op de kant liggen eveneens overal dikke brokken ijs. Je kunt hier omheen lopen, dus ideaal om de zon vanaf de achterkant door de brokken ijs heen te laten schijnen.
Weerspiegeling
Jökulsárlón, Fjallsárlón en Breidarlón zijn onder de juiste weersomstandigheden bijna magisch. De prachtige ijsschotsen zie je overal drijven, met daartussen prachtig helderblauw water. Leuke foto’s levert ook de weerspiegeling van de ijsschotsen in het meer op. Bij een mooie blauwe lucht levert dit weergaloze plaatjes op.
Regen en Noorderlicht
Een absoluut misverstand is, dat je bij regen geen mooie foto’s kunt maken. Bijgaande foto is gemaakt in de stromende regen. Het water viel echt met bakken uit de lucht. Door een wat langere sluitertijd te gebruiken, kijk je als het ware door het water heen naar het ijsgedeelte, wat onder de wateroppervlakte ligt. Probeer in dit geval één of enkele schotsen op relatief korte afstand te fotograferen. De ultieme droom is uiteraard het Noorderlicht boven het ijsschotsenmeer te kunnen fotograferen. Het groene licht danst daarbij niet alleen in de lucht, maar weerspiegelt hetzelfde magische spel in het water. Gelijktijdig kleurt het Noorderlicht de ijsschotsen groen. Smullen voor (hobby)fotografen.
Decor voor Hollywoodfilms
Het prachtige ijsschotsenmeer diende in het verleden als decor voor meerdere bekende Hollywood films. Zo zijn de Bond films A View to a Kill en Die Another Day en films als Tomb Raider en Batman Begins bij het ijsschotsenmeer opgenomen. Bij Die Another Day kwam het ijsschotsenmeer vooral mooi in beeld vanwege de spectaculaire race over het meer tussen de Aston Martin van James Bond en de Jaguar van de bad-guy.
Absoluut hoogtepunt tijdens IJslandreis
Jökulsárlón is een prachtig ijsschotsenmeer in het zuidoosten van IJsland. De 18 vierkante kilometer grote gletsjerlagune (glacier lagoon) ligt langs de bekende ringweg nr. 1. Het is met bijna 260 meter diepte het diepste meer van IJsland. Op de achtergrond heb je zicht op de enorme Breidamerkurjokull gletsjer, dat binnen het Vatnajökull nationaal park ligt, waar de ijsschotsen van afkomstig zijn. Het ijsschotsenmeer is een relatief jonge attractie, want het bestaat pas sinds 1948 als gevolg van de terugtrekkende beweging van de gletsjer. Veel reizigers vinden Jökulsárlón het absolute hoogtepunt van hun reis door IJsland. Het prachtige natuurfenomeen ligt op zo’n 40 minuten rijden vanaf het Skaftafell natuurgebied en op zo’n 50 minuten rijden vanaf het dorp Höfn.
Fjallsárlón en Breidarlón
Bij het meer is een souvenirwinkel met een café, waar je wat te eten en te drinken kunt krijgen en naar de wc kunt. In de zomermaanden kun je ook met een boot het meer op, om rond de ijsschotsen te varen. Erg duur en het voegt volgens mij weinig toe. Jökulsárlón is de bekendste en grootste van de drie meren, maar vergeet ook vooral niet om Fjallsárlon en Breidarlon een bezoek te brengen. Alle drie absolute hoogtepunten. Maar heel eerlijk gezegd: De Fjallsárlón heeft mijn hart gestolen. Het is klein en knus en je ziet de gletsjer, waar het ijs van afkomstig is, direct achter het meer liggen. Het meertje was in het verleden slecht bereikbaar, maar er wordt momenteel hard gewerkt aan een bezoekerscentrum en een weggetje ernaartoe. Helaas… daarmee zal de intimiteit verdwijnen.
Deze blog is geschreven door Yolanda Wals
Yolanda Wals is al haar hele leven professioneel fotograaf en mede-eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleidt al jaren fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. Daarnaast geeft ze fotocursussen en fotoworkshops. Als geen ander kan ze op eenvoudige wijze uitleggen hoe jij betere foto's kunt gaan maken. Ze probeert mensen uit hun comfort-zone te trekken en hen tijdens de fotoreizen foto's met het wow-effect te laten maken.
Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.
De komende tijd staan de volgende fotoreizen op het programma: Helgoland, Schotland, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Opaalkust, Albanië, Madagaskar, Costa Rica, Brazilië Pantanal, IJsland Zomer, IJsland Westfjorden en Snaefellsnes, Tanzania, Valencia, Lissabon, Kenia-Tanzania, New York, Japan, Argentinië, Bolivia & Chili, Drenthe, Groninger Waddenkust, Veluwe, Brabant of Ameland.
Lees ook:
- Gloeilamp fotograferen met behulp van iPad
- Wat is bokeh?
- Hoe fotografeer je bevroren zeepbellen
- Bas Meelker over kustfotografie in Zeeland
- Vogels fotograferen. Hoe doe je dat?
- Hoe fotografeer je reflectie in waterdruppels?
- Hoe fotografeer je olie in water?
- Hoe fotografeer ik slangen?
- Hoe gebruik je het +/- knopje?
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 2
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 1
- Wat is een polarisatiefilter?
- Waarvoor gebruik je de back button focus knop (b.v. AF-ON)?
- Bonustip paddenstoelen fotograferen
- Hoe fotografeer ik paddenstoelen?
- Hoe stel ik een statief op
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen – deel 2
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen
- Hoe fotograaf je in de dierentuin - de technieken
- Hoe fotografeer je in de dierentuin - basistips
- Wat is een histogram?
- Hoe maak je urbex foto's - deel 2
- Hoe begin je met urbex fotografie? - deel 1
- Het belang van licht in je foto
- De zin en onzin van de M-stand
- Hoe fotografeer je in het donker?
- Welke weerapps zijn handig in landschapsfotografie?
- Hoe fotografeer je sterren en startrails?
- Hoe maak je een mooie landschapsfoto?
- Wat is belangrijk bij een statief?
- Fotografie tips - Hoe bescherm je jouw camera tegen regen en vocht?
- Fotografie tips - Waar let ik op met een geheugenkaartje?
- Fototips: Hoe fotografeer ik met een telelens?
- Fototips voor fotograferen bloedmaan
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 2
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 1
- Tips: Welke foto-apparatuur neem je mee op reis?
- Fototips voor fotograferen vanuit een auto of bus
- Fototips voor het fotograferen van vuurwerk
- Fototips voor het fotograferen in winterse omstandigheden
- Fototips voor fotograferen ijsschotsenmeer Jökulsárlón
- Fototips voor fotograferen lichtshow in Singapore
- Fototips voor reizen en fotograferen in El Salvador
- Fototips voor fotograferen in Caño Negro in Costa Rica
- Fototips voor fotograferen op IJsland