Het fotograferen van ijsblokjes

ijsblokjes met spiegeling

Het fotograferen van ijsblokjes

Vandaag ga ik je iets uitleggen wat je niet zo snel zou gaan doen namelijk het fotograferen van ijsblokjes. Ik ga je precies vertellen hoe je je camera in moet stellen en hoe je die mooie kleuren en effecten krijgt.

5 ijsblokjes fotograferen

Wat heb je nodig

Om ijsblokjes te fotograferen heb je het volgende nodig:

  • Heldere ijsblokjes, heldere blokjes zijn erg belangrijk want daar komt het licht mooi door heen.
  • Een tablet voor de kleuren.
  • Een snufje zout of suiker om het ijsblokje op zijn plek te houden.
  • Een camera met macrolens en eventueel tussenringen.
  • Een statief.
  • Een afstandsbediening.
  • Een zwarte achtergrond zoals een zwart karton of pluisvrij doek.

Laten we beginnen

Zet je camera op een statief, dit is erg belangrijk want je wil beslist geen trillingen en onscherpe ijsblokjes. Uit de hand werken is bijna onmogelijk. Gebruik ook een afstandsbediening, op die manier hoef je de camera niet aan raken.

Werk met een macrolens, dit geeft de beste resultaten is mijn ervaring. Je kan eventueel ook nog tussenringen gebruiken om nog dichter bij het ijsblokje te komen. De sluitertijd wordt dan wel langer met kans op onscherpte.

Zoek op je tablet een mooie en geschikte kleur die je zelf leuk vind. Je kunt ook op Youtube zoeken of je een “colorgradiënt” filmpje vind, een filmpje dat constant van kleur veranderd. Zet je tablet op de helderste stand om zoveel mogelijk licht te vangen in het ijsblokje.

Leg een klein hoopje suiker of zout op de plek waar het ijsklontje komt te liggen en leg het ijsblokje erop. Werk snel en het liefst op een kamertje waar de verwarming uit is. Plaats je zwarte achtergrond zodat het ijsblokje er mooi tegen af steekt. Een andere kleur mag natuurlijk ook.

Zorg dat je schoon werkt want je wil nader hand niet alles in Photoshop retoucheren. Dat is namelijk ontzettend veel werk.

Je camera instellen

Stel je camera goed in. Ik zelf werk op iso-800 en F22, de sluitertijd stel je in afhankelijk van hoeveel licht er zichtbaar is in je ijsblokje.

Soms werk ik ook met focus stacking om nog meer diepte in het ijsblokje te krijgen. Op die manier komen er ook prachtige structuren in het ijsblokje tevoorschijn.
Maar bij focus stacking moet je ontzettend snel werken in verband met het smelten van de ijsblokjes.

Let goed op je focuspunt want het ijsblokje smelt snel en beweegt dan een klein beetje. Werk met liveview om beter te kunnen scherp stellen. Zelf werk ik met een grote monitor die op de camera is aangesloten door middel van een HDMI kabel om zo goed te zien of de afbeelding scherp is.

En nu is het een kwestie van fotograferen. Probeer allerlei kleuren uit en werk met verschillende ijsblokjes. Ze hebben allemaal een andere structuur van binnen. Heldere ijsblokjes zijn te koop bij elke supermarkt als je er zelf geen kunt maken.

Wil je een uitdaging dan zou je nog een optie kunnen proberen om een ijsblokje op een glasplaat met een zwarte handdoek of een zwart stuk karton/papier eronder te leggen. Op die manier ontstaat er een spiegeling van je ijsblokje.

In Photoshop kun je je naar hartelust uitleven op je foto’s. Trek aan de schuifjes en bewerk naar eigen fantasie en smaak. Je mogelijkheden zijn eindeloos. Van dezelfe opname kun je meerdere versies maken. Werk wel in RAW!

Ik wens iedereen veel succes met uitproberen en ga vooral de uitdaging aan met de spiegeling.

Fotografie tips reflectie in waterdruppel fotograferen door Roger te Wierike

Deze blog is geschreven door Roger te Wierike

Mijn naam is Roger te Wierike, 53 jaar uit Limburg. Ik ben altijd al bezig geweest met fotograferen, vooral het buitenwerk en dan specifiek macro van vlinders/ libellen en andere insecten. Af en toe een uitstapje naar landschappen,  vogels en andere wilde dieren. Maar macro blijft me toch het meest trekken. In 2018 ben ik plots getroffen door een hersentumor met een levensverwachting die onbekend is. Weg was mijn werk en ik werd 100 procent afgekeurd vanwege hersenschade na de grote operatie. Sindsdien is mijn fotografie op een hoger pitje komen te staan. Gelukkig kan ik nog fotograferen, want dat houd me op de been en ik wil graag laten zien dat mensen met beperkingen ook nog wat kunnen. Fotografie is nu mijn therapie en uitlaatklep geworden.
Hier vind je mijn website: http://rogertewierike.weebly.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!