Hoe fotografeer je de bloedmaan

Bloedmaan

Fotografie tips om de bloedmaan of supermaan te fotograferen

Onmisbare fototips over bloedmaan die je bijna nergens leest!

Een bloedmaan of een supermaan. En dat terwijl er ook nog eens helder weer voorspeld wordt. Een bloedmaan ontstaat doordat tijdens de verduistering de maan rood wordt, omdat de zonnestralen door de atmosfeer van de aarde worden verstrooid. Vergelijk het met een zonsondergang. Als de maan dicht bij de aarde staat, wordt deze een supermaan genoemd.

Als er weer een maansverduistering of bloedmaan aan de hemel verschijnt, word je van tevoren doodgegooid met blogs met fototips om de bloedmaan goed op de foto te zetten. De fototips zijn echter vaak heel oppervlakkig en de allerbelangrijkste fototips worden vergeten. In onderstaande blog ga ik in op een paar van die onmisbare fotoweetjes die nodig zijn om de bloedmaan wel goed op de foto te krijgen.

Bloedmaan fotograferen

Fototip 1: Let op je sluitertijd zodat je geen bewogen maan krijgt!

De maan draait om de aarde heen. Dat betekent dat de maan in beweging is. Met het blote oog zie je de verschuiving niet, maar als je met jouw camera een belichtingstijd van een aantal seconden neemt, zal je een bewogen maan te zien krijgen. Misschien zie je het niet direct op het kleine schermpje achterop jouw camera, maar zodra je de foto groter op de computer bekijkt, blijk je bewegingsonscherpte in je foto te hebben. Jammer, maar dan heb je voor niets staan fotograferen en de volgende bloedmaan laat wel even op zich wachten. Je krijgt maar één kans!

Welke sluitertijd moet je dan nemen?

Daar is een rekenformule voor. Het heet de ‘Regel van 500’. De uitkomst van het sommetje is afhankelijk van de brandpuntsafstand die je gebruikt. Bij de regel van 500 deel je het getal 500 door de brandpuntsafstand van de lens. Als je geen full frame camera hebt, doe je eerst de brandpuntsafstand van de lens keer de kropfactor van 1,6 of 1,5 (afhankelijk van je camera). De uitkomst van de rekensom is de maximale tijd die je mag gebruiken om geen bewogen foto te hebben. Hoe groter jouw telebereik, hoe groter de maan op de foto staat, hoe groter de verplaatsing van de maan in jouw beeld is. Dus heb je met een telelens van 600mm een snellere sluitertijd nodig dan met een lens van 200mm.

Een voorbeeld:

500 : 600mm = 0,8 seconden

500 : (600mm x 1,6 cropfactor) = 0,5 seconde

500 : 200mm = 2,5 seconde

500 : (200mm x 1,6 cropfactor) = 1,5 seconden

Bloedmaan

Zo kan je voor jouw lens in combinatie met jouw camera uitrekenen wat de maximale sluitertijd is die je kan gebruiken. Zodra je over deze maximale sluitertijd heen komt, heb je kans op bewegingsonscherpte. Zelf blijf ik daar het liefst ruim binnen. Snellere sluitertijden is uiteraard geen enkel probleem. Aangeraden wordt te beginnen met een tijd van 1/160ste seconde. Naarmate de maan donkerder wordt kan je langer gaan belichten (tot maximaal de regel van 500).

Fototip 2: Gebruik geen automaat

Gebruik niet de automatische lichtmeterstand. Ook niet een diafragmavoorkeuze of sluitertijdvoorkeuze. Stel de sluitertijd, diafragma en iso handmatig in. De camera het licht automatisch laten meten zal namelijk niet goed werken. Door het grote zwarte vlak om de maan heen, zal de camera naar de pluskant gaan compenseren en krijg je een witte uitgebeten maan. Het maakt overigens niet uit welk diafragma je gebruikt bij het fotograferen van de maan. In alle gevallen zal de maan scherp zijn. Omdat de meeste lenzen de grootste scherpte op F8 of F11 hebben, raad ik aan om de camera hierop in te stellen.

Bloedmaan

Fototip 3: Stel handmatig scherp

De camera zal waarschijnlijk problemen hebben met scherpstellen. In dat geval kan je het best kiezen voor handmatige scherpstelling. Je kunt het scherpstellen op de rand van de maan. Daar is het contrast tussen de lichte maan en de donkere hemel namelijk het grootst. Als je de live view gebruikt kan je zo ver mogelijk inzoomen om goed scherp te kunnen stellen.

Fototip 4: Gebruik geen automatische witbalans!

Ook zo’n fototip die je bijna nergens leest. In de regel geeft een automatische witbalans prima resultaten, maar bij het fotograferen van de bloedmaan kan het weleens verkeerd uitvallen. Een automatische witbalans heeft de neiging om de tinten ‘gemiddeld’ te maken. Met andere woorden: de witbalans zal de overwegend rode tint in de foto proberen te corrigeren. En dat is nou precies iets wat jij niet wilt. Zet de camera op daglicht of nog liever op bewolkt om zo warm mogelijke tinten te krijgen. Je kunt ook zelf de kleurtemperatuur instellen, als je weet hoe dit op jouw camera werkt.

Fototip 5: Sterren met hoge iso-waarde

Wil je de sterren rond de bloedmaan ook op de foto krijgen, gebruik dan een hogere iso-waarde bijvoorbeeld iso 1600 of 3200. Dit in combinatie met de maximale sluitertijd die je kunt gebruiken.

Algemene fototips:

De verdere algemene tips voor het fotograferen van de bloedmaan zijn:

  • Gebruik een statief
  • Gebruik een afstandsbediening of de zelfontspanner van de camera
  • Zet de beeldstabilisatie van de lens uit
  • Gebruik live view, zodat de spiegel niet opklapt en voor trilling zorgt en je in kunt zoomen om scherp te stellen
  • Fotografeer in RAW, zodat je zoveel mogelijke kleurinformatie hebt
  • Haal filters van je lens om reflecties (flare) tegen te gaan
Bloedmaan met witte rand
Yolanda Wals van Fotografie-reizen.nl voor jeep

Deze blog is geschreven door Yolanda Wals

Yolanda Wals is al haar hele leven professioneel fotograaf en mede-eigenaresse van Fotografie-reizen.nl. Ze organiseert en begeleidt al jaren fotoreizen en heeft veel ervaring in reisfotografie. Daarnaast geeft ze fotocursussen en fotoworkshops. Als geen ander kan ze op eenvoudige wijze uitleggen hoe jij betere foto's kunt gaan maken. Ze probeert mensen uit hun comfort-zone te trekken en hen tijdens de fotoreizen foto's met het wow-effect te laten maken.

Vind je deze fotografie tips leuk, of heb je nog vragen? Laat hieronder jouw reactie achter, of like deze blog! Delen op Facebook of andere social media wordt op prijs gesteld.

2 Comments

  1. Eddy Thomas schreef:

    heel interessante tips voor het fotograferen van de bloedmaan. Ga ik zeker de volgende gelegenheid eens toepassen. Dank.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 3 =