Hoe gebruik ik de Back Button Focus knop

Fotografie tips - wat is back button focus
Back Button Focus

Wat is de back button focus?

Mis je wel eens precies dat actie moment en blijf je teleurgesteld achter met alweer een onscherpe foto? Lees dan deze fotografie tip en ontdek hoe je dat verleden tijd kunt maken en voortaan ragscherpe foto’s aflevert van unieke momenten door gebruik te maken van de back button focus knop!

De kans is groot dat je bij het maken van je foto eerst de ontspanknop half indrukt en vervolgens doordrukt. Heb ik gelijk of niet? Het half indrukken zorgt ervoor dat de camera focust/scherpstelt om snel daarna af te drukken.

Prima toch? Ja, vaak wel. Maar soms ook niet.

Wat nou als je onderwerp beweegt en bijvoorbeeld op je af komt? Dan zit er tijd tussen scherpstellen en afdrukken waardoor je de kans loopt weer nét niet die scherpe foto te hebben.

Fotografie tips - wat is de back button focus
Fotografie tips back button focus leeuw

Scherpstellen kan ook anders…

Gelukkig kan het ook anders. Simpel gezegd: je gaat het focussen en afdrukken verdelen over twee verschillende knoppen. De ontspanknop focust dan dus niet meer maar is er puur en alleen nog om af te drukken.

Het half indrukken, het scherpstellen dus wordt verplaatst naar een andere knop, de zogenaamde Back Button Focus. De naam zegt het al: deze knop zit aan de achterkant van de camera. Met je duim ga je deze bedienen. Je wijsvinger blijft onveranderd op de ontspanknop. De plek en naam van de Back Button Focus knop verschilt per cameramerk. Ik gebruik een Canon camera en daar heet de knop AF-ON. Ook het technische stukje rond het instellen van Back Button Focus verschilt per merk en camera en zelfs per type.

Even terug naar de oude situatie, waarbij je scherpstelt met de ontspanknop. Je kunt kiezen tussen single-focus en continuous-focus. Single-focus voldoet prima bij stilstaande onderwerpen, terwijl continuous-focus nuttig is bij onderwerpen die veranderen in de afstand tot jouw camera, zoals bij sportfotografie of in dierenfotografie.

 

Waarom back button focus gaan gebruiken?

Als je nu een foto gaat maken met de back button focus knop dan focus je met je duim en druk je af met je wijsvinger. De grap is dat je bij een bewegend onderwerp de knop onder je duim ingedrukt kunt houden (focus lock) waardoor de camera blijft focussen (continuous focussen). Komt je onderwerp nu op je af dan heb je dus wél die scherpe foto! Je kunt afwachten op het juiste fotomoment om af te drukken. Je hoeft immers niet meer om het scherpstellen te denken, maar slechts het juiste moment af te wachten. Scherpstellen met de back focus button en tegelijk afdrukken met de ontspanknop geeft dus tijdwinst, waardoor je nooit meer een uniek moment mist. Als je eerst met de ontspanknop moet scherpstellen en vervolgens doordrukken om de foto te maken, ben je een fractie van een seconde langzamer dan als je de back button focus knop had gebruikt. Als je dit eenmaal door hebt, dan ben je klaar!

Je hoeft niet meer te focussen op scherpstellen

Een ander voordeel komt om de hoek kijken bij situaties/composities waarbij het onderwerp op een plek zit waar geen focuspunt zit in je camera. Zonder Back Button Focus zou je een focuspunt op je onderwerp richten, ontspanknop half indrukken, opnieuw compositie bepalen en afdrukken. Het probleem is dan dat je na de eerste foto dat allemaal opnieuw moet doen. Compositie bepalen, focuspunt richten op je onderwerp, focussen, opnieuw compositie bepalen en afdrukken. Je bent constant met je camera aan het bewegen om te kunnen focussen waardoor je je compositie niet kunt finetunen. Je bent totaal gefocust op het focussen. En dat is jammer, want een goede compositie is zo belangrijk.

Fotografie tips back button focus

Door gebruik te maken van Back Button Focus, hoef je slechts eenmalig scherp te stellen, compositie bepalen om vervolgens zo vaak als je wilt af te drukken. Nu kun je al je aandacht richten op het juiste fotomoment, zoals bijvoorbeeld de grommende leeuw tijdens de fotosafari Kenia-Tanzania van Fotografie-reizen.nl of die hoge sprong van de motorrijder.

Overschakelen van single naar continu met je duim

Bij gebruik van Back Button Focus had je in deze situatie de voordelen gehad van zowel single- als continu-focus, maar niet de nadelen. Je blijft simpelweg focussen op een bewegend onderwerp (de leeuw) door je duim ingedrukt te houden, terwijl je er met je wijsvinger op los knipt. En als je in een situatie terechtkomt waarbij je opnieuw moet focussen, dan hoef je alleen maar de eenmaal Back Button Focus in te drukken. Je kunt dus veel sneller werken op deze manier en mist geen moment meer.

Kort samengevat: Met de back button focus switch je snel van een statische focus naar dynamisch focussen.

Eén keer back button focus indrukken: Statische AF, single focus
Back button focus ingedrukt houden: Continu AF, continuous focus

Schakelen van single naar continuous focussen in het menu van je camera of met diverse knopjes op de buitenkant van je camerabody hoeft niet meer. Met de back button focus knop schakel je immers met je duim zo van single naar continuous en weer terug. Je hoeft alleen nog maar je duim af te richten. Het is wel een kwestie van ‘even wennen’. Haak niet te snel af, maar probeer het. Wil je dit liever uitproberen samen met één van onze fotografen, schrijf je dan in voor één van de fotoreizen Afrika of een fotoreis in Midden- of Zuid-Amerika. Bij deze reizen, waar dierenfotografie centraal staat, switch je namelijk vaak van single naar continu focussen.

Ton Drijfhamer van fotografie-reizen.nl

Deze blog is geschreven door Ton Drijfhamer

Ton Drijfhamer is een enthousiast fotograaf, opgeleid door professionals in binnen- en buitenland. Zijn passie en expertise liggen in de landschap- en natuurfotografie. Ook in het traject ná het maken van de foto, zoals de nabewerking en het printen, heeft hij zich flink verdiept en gespecialiseerd. Woeste en ruige landschappen hebben zijn voorkeur, die hij zowel vanaf zijn statief als met een drone vastlegt. Voor Fotografie-reizen.nl begeleidt Ton fotoreizen en geeft hij fotografie cursussen en fotoworkshops.

2 Comments

  1. Petra schreef:

    Hoi Ton,
    Helemaal enthousiast geworden over de back button knop en met een gevoel van ‘stom dat ik dat niet eerder gedaan heb’ (ik kende wel de term maar niet de functie), pakte ik mijn Canon 700D erbij. Om hem vervolgens niet te vinden 🙁
    Klopt het dat deze camera hem niet heeft, of zie ik iets over het hoofd?

    Groet Petra

    • fotografiereizen schreef:

      Hallo Petra,

      De Canon 700D heeft wel degelijk een back button focus. Deze zit achterop, op dezelfde plek als bij andere camera’s. Je moet hem wel eerst in het menu instellen via ‘Shutter AE lock button’.

      Als je via Google intikt ‘Canon 700D back button focus’ krijg je een heel mooi YouTube filmpje, waar precies wordt uitgelegd hoe je hem instelt bij de Canon 700D en hoe het werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Helemaal gratis ons e-book 'Voorjaarsbloemen fotograferen' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!