Fotograferen van vogels. Hoe doe ik dat?
Vogels fotograferen eenvoudig uitgelegd
Nu de vogeltjes weer druk bezig zijn met hun nestjes en druk op zoek zijn naar voedsel voor hun jongen is er alle gelegenheid om ze te fotograferen. Het beste tijdstip om dit te doen is in de vroege ochtend, wanneer ze het actiefst zijn. Welke apparatuur en instellingen je het best kunt gebruiken voor het fotograferen van vogels, legt natuurfotograaf Patrick Gijsbers in deze blog uit. De foto’s zijn van Yolanda Wals.
Wat heb je nodig voor vogels fotograferen
Om vogels te fotograferen kan je het beste gebruik maken van een telelens met een minimaal brandpuntafstand van 300mm, maar liever nog meer. Telelenzen zijn vaak aan de zware kant, wat het fotograferen vanuit de hand lastig maakt. Het gebruik van een statief is met vogelfotografie vaak onpraktisch. Het maakt je minder mobiel. Op het moment dat je je statief en camera hebt opgesteld is de vogel al lang weer vertrokken. Wil je toch wat steun voor je telelens, dan is een monopod een beter alternatief.
Begin met observeren van het gedrag
Het eerst goed observeren van vogels biedt voordelen. Veel vogels hebben namelijk vaak een zelfde, favoriete plekje in bijvoorbeeld de tuin. In dit geval kan je wel een statief gebruiken, omdat je je dan kan focussen op dat ene favoriete plekje.
Gebruik een korte sluitertijd
Toch zal je het meest vanuit de hand vogels fotograferen. Daardoor zal je een kortere sluitertijd moeten gebruiken. Een makkelijk geheugensteuntje hierbij is dat je sluitertijd het liefst het dubbele moet zijn van het aantal mm waarin je fotografeert. Dus schiet je met 300mm dan wordt je sluitertijd minimaal 1/600e van een seconde. Schiet je met een 600mm lens, dan word je sluitertijd minimaal 1/1200ste van een seconde.
Omrekenen bij cropfactor
Gebruik je een camera met een cropfactor, dan moet je het aantal mm eerst vermenigvuldigen met de cropfactor. Dus een lens van 300mm op een camera met een cropfactor van 1.6x is 300 x 1.6 = 480mm (in vergelijking met een full frame sensor). Dus dan krijg je een sluitertijd van 2x 480= ongeveer 1/1000ste van een seconde.
Welk diafragma
Qua scherptediepte hoef je, afhankelijk van de afstand waarop de vogel zit en hoe groot de vogel is nooit met een diafragma te fotograferen welke hoger is dan f/8. Meestal is lager al voldoende om de vogel in zijn geheel scherp te krijgen en de achtergrond onscherp.
Voorkom bewegingsonscherpte
Als je vogels vastlegt kan je vaak beter op een wat hogere ISO waarde fotograferen. Dit geeft je de mogelijkheid om met hogere sluitersnelheden te fotograferen. Iets wat nodig is wanneer je vanuit de hand fotografeert om bewegingsonscherpte te voorkomen. Controleer hierom ook altijd of je beeldstabilisator van je lens en/of camera aanstaat.
Zorg voor een spannende foto
Maak een foto zeker ook spannender door de vogel te proberen te fotograferen vanaf ooghoogte. Nu is dat wat lastiger als de vogel hoog boven in de boom zit. Maar als je de mogelijkheid hebt, doe dit dan zeker. En ja, dat betekent soms dat je op de grond moet gaan liggen.
Vergeet je burstmode niet
Zet de camera ook in de burstmode. Hierbij fotografeer je op hoge snelheid meerdere foto’s direct achter elkaar. Met vogels die vliegen of druk bezig zijn, is dit een voordeel. Je hebt er dan zeker foto’s tussen, waarbij de vogel de vleugels in de juiste positief heeft, zijn oog niet dicht heeft en ook niet van je wegkijkt.
Enkel scherpstelpunt
Tenslotte, gebruik ook altijd een enkel scherpstelpunt om te voorkomen dat de camera scherpstelt op de takken in plaats van de vogel zelf.
Veel plezier met vogelfotografie!
Deze blog is geschreven door Patrick Gijsbers
Patrick Gijsbers is gespecialiseerd in natuurfotografie. Hij weet alles over het dierenleven en heeft de fauna over de hele wereld gefotografeerd. Hij weet hoe dieren zich gedragen en waar en wanneer je ze het beste kunt vinden en fotograferen. Geen dier onttrekt zich aan het speurende oog van Patrick. Hij heeft een veldgids over zoogdieren in Oostelijk en Zuidelijk Afrika gepubliceerd.Tijdens een fotoreis met Patrick kom je gegarandeerd met honderden verschillende met de camera vastgelegde diersoorten weer thuis.
De komende tijd staan de volgende fotoreizen op het programma: Helgoland, Schotland, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Opaalkust, Albanië, Madagaskar, Costa Rica, Brazilië Pantanal, IJsland Zomer, IJsland Westfjorden en Snaefellsnes, Tanzania, Valencia, Lissabon, Kenia-Tanzania, New York, Japan, Argentinië, Bolivia & Chili, Drenthe, Groninger Waddenkust, Veluwe, Brabant of Ameland.
Lees ook:
- Gloeilamp fotograferen met behulp van iPad
- Wat is bokeh?
- Hoe fotografeer je bevroren zeepbellen
- Bas Meelker over kustfotografie in Zeeland
- Vogels fotograferen. Hoe doe je dat?
- Hoe fotografeer je reflectie in waterdruppels?
- Hoe fotografeer je olie in water?
- Hoe fotografeer ik slangen?
- Hoe gebruik je het +/- knopje?
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 2
- Vliegen en fotograferen met een drone - deel 1
- Wat is een polarisatiefilter?
- Waarvoor gebruik je de back button focus knop (b.v. AF-ON)?
- Bonustip paddenstoelen fotograferen
- Hoe fotografeer ik paddenstoelen?
- Hoe stel ik een statief op
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen – deel 2
- Hoe fotografeer je walvissen en dolfijnen
- Hoe fotograaf je in de dierentuin - de technieken
- Hoe fotografeer je in de dierentuin - basistips
- Wat is een histogram?
- Hoe maak je urbex foto's - deel 2
- Hoe begin je met urbex fotografie? - deel 1
- Het belang van licht in je foto
- De zin en onzin van de M-stand
- Hoe fotografeer je in het donker?
- Welke weerapps zijn handig in landschapsfotografie?
- Hoe fotografeer je sterren en startrails?
- Hoe maak je een mooie landschapsfoto?
- Wat is belangrijk bij een statief?
- Fotografie tips - Hoe bescherm je jouw camera tegen regen en vocht?
- Fotografie tips - Waar let ik op met een geheugenkaartje?
- Fototips: Hoe fotografeer ik met een telelens?
- Fototips voor fotograferen bloedmaan
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 2
- Straatfotografie: stiekem of met toestemming - deel 1
- Tips: Welke foto-apparatuur neem je mee op reis?
- Fototips voor fotograferen vanuit een auto of bus
- Fototips voor het fotograferen van vuurwerk
- Fototips voor het fotograferen in winterse omstandigheden
- Fototips voor fotograferen ijsschotsenmeer Jökulsárlón
- Fototips voor fotograferen lichtshow in Singapore
- Fototips voor reizen en fotograferen in El Salvador
- Fototips voor fotograferen in Caño Negro in Costa Rica
- Fototips voor fotograferen op IJsland