Olie op water fotograferen

Fotografie tips Fotograferen olie op water

Hoe fotografeer je oliedruppels in water?

Het fotograferen van oliedruppels op water is een leuke bezigheid, zeker nu in corona tijd of met slecht weer. Je kunt je creativiteit er volop in kwijt en het leuke is: elke foto wordt anders. Je kunt het buitenshuis, maar ook binnenshuis doen en bent niet afhankelijk van de weersomstandigheden. Carla Voort legt je op eenvoudige, duidelijke wijze uit hoe je te werk moet gaan en waar je allemaal op moet letten.

Wat heb je nodig?

  • Een brandschone doorschijnende glazen bak met water
  • Olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
  • Een lamp of fel zonlicht
  • Iets om de bak op te zetten, bijvoorbeeld bakstenen of 2 stapels boeken
  • Een camera met een macrolens of een ander objectief, die van dichtbij kan scherpstellen, zoals bv een 50mm objectief
  • Een kleurige ondergrond, bijvoorbeeld cadeaupapier of een tablet
  • Satéprikker
  • Afwasmiddel
Fotografie tips Olie op water fotograferen 6
Fotografie tips Olie op water fotograferen 7

Zo ga je te werk

Ik heb een niet al te kleine glazen, transparante, ovenschaal met water gevuld en heb deze op een paar rechtop gezette bakstenen gezet. Je kunt ook bijvoorbeeld twee stapels boeken gebruiken. In de glazen schaal heb ik wat druppels zonnebloemolie gedaan. Eerst niet teveel olie erin druppelen, je kunt altijd nog bijvullen.

Druppel niet te veel olie in het water

Op de grond, dus tussen de bakstenen of stapels boeken, heb ik voor verschillende foto’s verschillende onderlagen gebruikt. Bijvoorbeeld kleurig cadeaupapier, een theedoek, maar ook een aantal paaseitjes! Alles is te gebruiken als het maar kleurig is.

Het is belangrijk om de onderlaag nu goed te belichten. Dat kan binnen met een lichtspotje of buiten in de felle zon. Ook kan je een tablet gebruiken, waarop je een mooie kleurige backgroundanimatie toont.

Fotografie tips Olie op water fotograferen 13
Fotografie tips Olie op water fotograferen 14
Fotografie tips Olie op water fotograferen 12
Fotografie tips Olie op water fotograferen 9
Fotografie tips Olie op water fotograferen 1

Drupje afwasmiddel voor ander effect

Daarna begint het echte werk: het fotograferen van de druppels. Eerst roer je de druppels in het water en als deze een beetje tot stilstand komen, kun je beginnen met fotograferen.

Soms gaan de druppels ‘samenklonteren’. Dan kun je ze weer kleiner maken door de oliedruppels bijvoorbeeld met een satéprikker kapot te maken. Maar ook een enkele bel met wat kleine belletjes kan een leuk minimalistisch effect geven. Als je een drupje afwasmiddel in het water met de olie doet, drijven de druppels uit elkaar en krijg je vaak heel andere vormen van de druppels.

Fotografie tips Olie op water fotograferen 5
f/4 1/200 sec 50 mm iso 1600

Creëer je compositie middels bijsnijden

Ik werkte niet met een statief om flexibel te blijven in een snelle compositie van de druppels. Zelf beschik ik niet over een macrolens, maar wel over een 50mm lens met een vast brandpunt. Daar kun je ook prima deze foto’s mee maken, zeker als je later de foto nog wat bijsnijdt. Sowieso is dat bijsnijden wel een goed idee om de beste compositie te creëren.

Groot diafragma voor wazige ondergrond

Je wilt de druppels goed scherp krijgen, maar de achtergrond juist wazig. Je kunt dus beter niet kiezen voor een al te groot diafragmagetal. Let er ook op dat de sluitertijd niet te lang wordt, want de druppels in het water kunnen nog wat bewegen, zeker als je het buiten doet en het waait een beetje. De camera heeft er wel wat moeite mee om scherp te stellen op de druppels, dus dat heb ik handmatig gedaan in plaats van te kiezen voor de autofocus.

Fotografie tips Olie op water fotograferen 4
f/6,3 1/250sec 50mm iso 400
Fotografie tips Olie op water fotograferen 2
f/8 1/800 sec 50mm iso 400

Fris de kleuren nog wat op

Tenslotte: na het croppen van de foto kun je in de nabewerking de contrasten nog wat verbeteren en de kleuren wat verder opfrissen.

Heel veel plezier met deze leuke bezigheid!

Fotografie tips Olie op water fotograferen Carla Voort

Deze blog is geschreven door Carla Voort

Mijn naam is Carla Voort. Van beroep ben ik fysiotherapeut, maar in mijn vrije tijd fotografeer ik graag. Dat doe ik nu sinds een jaar of vijftien. In die jaren heb ik vooral geleerd te kijken: naar het licht en naar de compositie. Vooral bij de landschapsfotografie kan ik mijn hart ophalen: het buiten zijn in de natuur en daarbij de techniek van het fotograferen combineren met de zoektocht naar een creatieve compositie in mooi licht zijn voor mij de ultieme uitdaging. Bij slechte weersomstandigheden zoek ik ook wel andere zaken om te fotograferen.

Om jezelf te ontwikkelen is het goed om eens buiten je comfortzone te gaan. Ik ben lid van Fotoclub Objectief in Ten Boer. Dit is een enthousiaste groep mensen van divers niveau. Eens per kwartaal wordt er gekozen voor een nieuw thema en maandelijks worden foto’s besproken. Dit houd je scherp en enthousiast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 1 =

Fotoreis Japan Tokyo vogel

Helemaal gratis ons e-book 'Vogelfotografie' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!