Vliegen en fotograferen met een drone deel 2

Fotografie cursus dronefotografie bourtange

Fotograferen en filmen met een drone – deel 2

De wereld ziet er vanuit de lucht heel anders uit. Het Hollandse landschap heeft vanuit vogelperspectief een prachtig lijnenspel. En dat is met een drone goed vast te leggen. In deel 2 van ‘Fotograferen, filmen en vliegen met een drone’ legt fotograaf Ton Drijfhamer uit hoe je het schitterende landschap met een drone vastlegt. Heb je deel 1 nog niet gelezen? Lees dan eerst die fotografie tips voor vliegen met een drone, om vervolgens met dit blog te lezen.

Ontspanknop, maar dan letterlijk

Waar ik me in het begin (nu zo’n 2 jaar geleden) erg gejaagd en gehaast voelde tijdens het vliegen, neem ik nu veel meer rust en tijd om de foto te maken die ik wil en van tevoren al heb bedacht. Ik heb geleerd en ervaren dat de accu het lang genoeg volhoudt en dat haast nergens voor nodig is. De drone kan uitstekend stil hangen in de lucht. Dat geeft de mogelijkheid om rustig en nauwkeurig te werken. Alsof je achter een statief staat. Dat de camera waar je doorheen kijkt misschien wel op een hoogte van 100 meter hangt en honderden meters verderop is, maakt op zo’n moment dan niet meer uit.

Uiteraard hou ik het verloop van accu steeds goed in de gaten. De maximale vliegtijd (volgens het boekje) is zo’n 30 minuten. Maar tegenwind en afgelegde afstand (en niet te vergeten, de nog af te leggen afstand voor de terugweg!) zijn allemaal bepalend voor de vliegduur.

Alle alarmbellen rinkelen

Overigens houdt Pilgrim I dat allemaal zélf ook goed bij. Blijf ik te lang doorvliegen dan zal de drone op zeker moment zelf bepalen dat het genoeg is en terugkomen. In de 2 jaar dat ik nu vlieg heb ik het slechts 1 keer zover laten komen. Meestal ben ik alle alarmsignalen, die beginnen als de batterij nog voor 25% gevuld is, ruim voor en haal Pilgrim I steevast ruim op tijd terug. Ik heb drie accu’s en 3x 30 minuten vliegen geeft meer dan voldoende tijd om de foto te maken die ik wil. Leegvliegen tot het uiterste heeft dus geen toegevoegde waarde.

Fotografie cursus dronefotografie gasunie
Fotografie cursus dronefotografie aekingerzand

“Houston we have a problem!”

Het wil wel eens voorkomen dat tijdens het vliegen het contact met de controller verbroken wordt. Het scherm gaat dan op zwart. Je bent dan letterlijk en figuurlijk stuurloos en blind.

Inmiddels weet ik uit ervaring dat het contact snel zal worden hersteld. Gebeurt dat om wat voor reden dan ook toch niet, dan zal de drone uit zichzelf terugkomen en precies daar landen waar die is opgestegen. Alleen daarom al is het belangrijk dat het startpunt goed in het geheugen wordt vastgelegd.

Zo’n ‘auto-return to home’ ervaring heb ik zelf nog niet gehad, maar heb het om me heen wel zien gebeuren tijdens gezamenlijke vluchten met vrienden.

Mijn drone hing in de hoogste boom

Alhoewel het inmiddels wat gemakkelijker wordt, blijf ik het vliegen elke keer nog steeds wel spannend vinden. Leuk spannend. Ik ben altijd blij als de drone weer veilig terug op de grond is. Tijdens een van mijn allereerste vluchten presteerde ik het om op volle snelheid boomtoppen in te vliegen. Het was bij het Schildmeer (Groningen). Die plek vergeet ik nooit meer.

De camera was aan het filmen, dus ik heb het hele voorval ook nog op beeld. Het doet nog steeds een beetje zeer om ernaar te kijken.

Op zo’n 4 á 5 meter hoogte hing mijn Pilgrim I hulpeloos in de takken. Schuddend aan de bomen heb ik het samen met mijn zwager Peter voor elkaar gekregen om het weer naar de grond te krijgen. Onbeschadigd gelukkig.

Drone belaagd door scholeksters

Ondanks alle voorbereidingen kan er altijd iets onverwachts gebeuren tijdens het vliegen. Zo is de kans bij het wad erg groot dat je belaagd gaat worden door scholeksters. Omdat de drone stil kan hangen in de lucht, wordt dat door vogels ervaren als ware de drone een roofvogel. Wegwezen dus, denken de meeste vogels. Behalve scholeksters. Die gaan met veel kabaal in de tegenaanval, vaak met z’n tweeën. En gelijk hebben ze! Het is hun territorium.

Ik heb diverse filmbeelden waarbij een scholekster rakelings door het beeld gaat. In deze situaties geef ik me snel gewonnen en ga naar een andere plek.

Onverwachte dingen gebeuren

Onverwachte dingen gebeuren ook als je afgeleid wordt en er zelf niet helemaal met je hoofd bij bent. Voorbeeld. Op de controller zitten twee knoppen, vlak boven elkaar. De bovenste is ‘landing’ en de onderste is ‘return to home’. De werking spreekt voor zich denk ik.Ik presteerde het een keer, terwijl ik een flink eind uit de kust, op zo’n 2 à 3 meter hoogte vlak boven het drooggevallen Wad vloog, om in plaats van op de knop ‘return to home’ te drukken, het commando ‘landing’ te geven. Gelukkig stond het volume van de controller vol open en ik hoorde de bevestiging ‘landing’ luid en duidelijk. In een reflex wist ik de linker joystick snel omhoog te duwen, waarmee een zachte landing in de modder op een haar na werd voorkomen.

Behalve van dit soort situaties, kan ik erg genieten van het vliegen.

We worden weer die ‘kleine jongetjes’

Ik ben in de gelukkige omstandigheid om familie en vrienden te hebben met dezelfde passie voor fotografie én drones. Meer dan eens vliegen we met drie drones tegelijk. Dat alleen al is erg leuk, we worden allemaal weer die kleine jongetjes met onze radiografisch bestuurbare autootjes.

We geven elkaar slottijden en stijgen en landen keurig achter elkaar aan. Allemaal heel gedisciplineerd en nauwkeurig. Inmiddels is daarbij de ongeschreven regel ontstaan dat we elkaar tijdens het vliegen continu op de hoogte houden van de hoogte waarop we vliegen. Op die manier voorkomen we botsingen in de lucht.

Hoger en verder is niet altijd beter

Het uitzicht op grote hoogte is fantastisch en maakt elke keer weer indruk. Desalniettemin is het niet altijd nodig om grote hoogtes op te zoeken. Al vanaf een meter of 8 ziet de wereld er heel anders uit en zijn al verrassende beelden te maken. Het hogerop zoeken hoeft dan dus niet. 120 meter is overigens de maximale hoogte waarop gevlogen mag worden.

De drone kan zo stabiel hangen dat opnames met lange sluitertijden goed mogelijk zijn. Tijdens een fotoreis Schotland ben ik een keer boven een snelstromend riviertje vlak voor een waterval gaan hangen en heb zo geweldige filmbeelden kunnen maken.

Grote afstanden afleggen hoeft ook niet. Het is misschien wel leuk om te doen, maar vaak niet nodig. Stijg dan gewoon wat verderop op. Het is het veiligst (en verplicht zelfs) om je drone in het zicht te houden en meestal lukt dat ook prima. Het gaat om de fotografie en niet om het maximaal testen van je drone. In de handleiding staat dat mijn drone een afstand van 8 kilometer kan halen. Onvoorstelbaar. Ik ga het maar niet proberen.

Fotografie cursus dronefotografie midwolda kerk
Fotografie cursus dronefotografie buachaille in de sneeuw
Fotografie cursus dronefotografie cc polder wad structuur
Fotografie cursus dronefotografie koehool wad structuur

Structuren en vormen

Dat je een heel ander perspectief op het landschap krijgt, spreekt voor zich. Je ziet de wereld vanuit een hoek die je normaal niet kunt zien. Nog anders wordt het als je loodrecht naar beneden kijkt. Dan ontstaan er weer totaal andere beelden van structuren en vormen in het landschap.

Met name de vormen boven het drooggevallen wad zijn altijd weer anders en lijken soms wel buitenaards.

Ook met de rechte, strak georganiseerde akkerranden kun je heel leuk spelen vanuit de lucht. De mogelijkheden voor nieuwe composities zijn vrijwel onbeperkt.

Fotografie cursus dronefotografie cc polder bollenveld
Fotografie cursus dronefotografie ameland

Filmbeelden zijn een mooie aanvulling

Filmen. Ik noemde het al even. Ook iets dat geweldig is om te doen met een drone. Het levert fantastische beelden op waardoor het al snel voelt alsof je naar beelden van National Geographic zit te kijken.

In mijn geval heeft de fotografie toch de voorkeur. Daar zit mijn comfort zone. Bij filmen heb je (nog meer dan bij foto’s) een verhaallijn nodig, een soort van script of draaiboek. En dat is iets waar ik me nog onvoldoende in verdiept heb. De filmpjes die ik maak zijn dan vaak ook niet langer dan een minuut en bestaan uit korte fragmentjes met een passend muziekje eronder. Als aanvulling op de foto’s is dat voor mij voldoende. Dronebeelden zijn een geweldige aanvulling op normale filmbeelden. Let er maar eens op hoe vaak (ongemerkt) er al dronebeelden voorkomen in films, reclames, documentaires etc. Ik hoop wel dat ik me in de toekomst nog verder kan verdiepen in het filmen en monteren van de fragmenten.

Fotografie cursus dronefotografie midwolda
Fotografie cursus dronefotografie bourtange

Regels dronevliegen zijn aangescherpt

Per 1 januari 2021 zijn de regels om met drones te mogen vliegen op Europees niveau behoorlijk aangescherpt. De belangrijkste wijziging is wel dat dronevliegers nu geregistreerd dienen te worden. Daarnaast moeten drones tijdens het vliegen een signaal uitzenden waarmee de eigenaar/vlieger vanaf de grond geïdentificeerd kan worden.

Afhankelijk van het gewicht van een drone is vanaf 1 januari ook een vliegbewijs nodig. De registratie van dit alles gebeurt via het RDW en verloopt online middels inloggen met een Digid. Ik wil graag veilig en volgens de regels blijven vliegen en heb de benodigde registratie en licentie inmiddels op zak. Ik vind het vliegen met een drone tot nu toe de spectaculairste uitbreiding van mijn fotografische mogelijkheden. Het heeft letterlijk mijn horizon verbreed en andere kijk op de wereld gegeven.

Workshop fotograferen met en drone

Ben je ook geïnteresseerd in drones en wil je er meer van weten? Neem dan eens contact op via Fotografiereizen.nl. In een 1 op 1 workshop leer je alles over fotograferen en filmen met een drone. Zowel de beginselen van het vliegen als vergevorderde moves. Je kunt ook een testvlucht maken met een van onze droes. Vaste data voor zo’n workshop zijn niet gepland, daarvoor is het te weersafhankelijk. De privéworkshop duurt zo’n 3 uur en wordt aangepast aan het niveau van de dronepiloot. Dus zowel voor de absolute beginnende als de gevorderde dronepiloot. Bekijk de fotografiecursus drone fotografie.

Ton Drijfhamer van fotografie-reizen.nl

Deze blog is geschreven door Ton Drijfhamer

Ton Drijfhamer is een enthousiast fotograaf, opgeleid door professionals in binnen- en buitenland. Zijn passie en expertise liggen in de landschap- en natuurfotografie. Ook in het traject ná het maken van de foto, zoals de nabewerking en het printen, heeft hij zich flink verdiept en gespecialiseerd. Woeste en ruige landschappen hebben zijn voorkeur, die hij zowel vanaf zijn statief als met een drone vastlegt. Voor Fotografie-reizen.nl begeleidt Ton fotoreizen en geeft hij fotografie cursussen en fotoworkshops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + drie =

Fotoreis Japan Tokyo vogel

Helemaal gratis ons e-book 'Vogelfotografie' Download nu!

Met het invullen van het formulier geef je toestemming voor opname in de mailinglist. Je kunt je hiervoor te allen tijde weer uitschrijven. Geen probleem!

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Houd je email in de gaten voor het gratis e-book!