Fotoreis Lofoten

Adembenemende landschappen op Lofoten voor de ultieme landschapsfotograaf

Fotoreis Lofoten

Adembenemende landschappen op Lofoten voor de ultieme landschapsfotograaf

Noorderlicht en hele dag gouden uurtje tijdens Fotoreis Lofoten

Minimum aantal deelnemers: 5
Per datum: 2 groepen van 5-7 deelnemers

Datum: 17 t/m 24 februari 2025
Datum: 24 februari t/m 3 maart 2025

Prijs 2024: 2495,- p.p.
(inclusief vluchten)

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Lofoten:

Het magische Noorderlicht fotograferen

Ontdek het werken met filters

Mini-masterclass landschapsfotografie

Inclusief vlucht, overnachting in traditionele chalets etc.

Minimum aantal deelnemers: 5
Per datum: 2 groepen van 5-7 deelnemers

Datum: 17 t/m 24 februari 2025
Datum: 24 februari t/m 3 maart 2025

Prijs 2024: 2495,- p.p.
(inclusief vluchten)

Schrijf je nu in

Highlights Fotoreis Lofoten:

Het magische Noorderlicht fotograferen

Ontdek het werken met filters

Mini-masterclass landschapsfotografie

Inclusief vlucht, overnachting in traditionele chalets etc.

Fotoreizen Lofoten Hamnoy
Fotoreis Lofoten Riet Machielsen in actie
Fotoreis Lofoten strand van Unstad

Fotoreis Lofoten in winterse sfeer

Een fotoreis naar de Lofoten sla je als landschapsfotograaf niet af. Hoog boven de poolcirkel, op 68° Noorderbreedte, steekt de Lofoten-archipel ver in de Noorse Zee. De betoverende eilanden tijdens de fotoreis Lofoten zijn een mekka voor de landschapsfotograaf, met prachtige fjorden omgeven door fotogenieke bergen. Kleine nederzettingen en stadjes liggen verborgen tussen de bergen. En de traditioneel rood gekleurde vissershuisjes, de Rorbuer, steken mooi af tegen de witte sneeuw.

Het weer is altijd een verrassing en veranderlijk. Prachtige wolkenpartijen drijven over vanuit de zee, vol met sneeuw of regen. Een uur later staat de zon laag aan de hemel in een staalblauwe lucht. Welke omstandigheden er ook zijn, het is continu fotogeniek.

Fotoreis Lofoten Riet Machielsen in actie
Fotoreis Lofoten landschapsfotografie blauwe uurtje
Fotoreis Lofoten landschapsfotografie
Fotoreizen Lofoten Sakrisøy geel punthuisje met puntberg

Hele dag mooi zacht licht

Omdat Lofoten zo ver noordelijk ligt, zijn de dagen in de winter kort en de nachten lang. Maar er is lang genoeg daglicht tijdens deze fotografiereis om onder begeleiding van onze fotografen heerlijk op verkenning te gaan op de prachtige stranden en fjorden. Het mooie zachte licht zie je hier namelijk de hele dag.

Fotoreis Lofoten Roelof de Hoog in actie
Hamnoy fotoreis Lofoten
Fotoreis Lofoten rode kerk Unstad in de sneeuw

Noorderlicht fotograferen

Lofoten ligt op een van de meest gunstige plekken om het Noorderlicht te zien en fotograferen. De fotogenieke fjorden en stranden vormen ’s nachts de ideale plek voor magische foto’s van het wonderschone Noorderlicht. De kans op Noorderlicht is groot, maar wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

Noorderlicht tijdens de fotoreis Lofoten
Fotoreizen Lofoten kassahuisje Sakrisøy in de sneeuw
Nusfjorden in het blauwe kwartiertje tijdens de fotoreis Lofoten

Stranden tijdens Fotoreis Lofoten

Het fotograferen van de stranden van Lofoten biedt veel mogelijkheden. Van de kabbelende golven op de zandstranden van Haukland, tot de ruwe golven op Uttakleiv. Je gaat er fotograferen met lange sluitertijden en spelen met composities. Fotografeer de unieke patronen op Skagsanden of het kerkje op het gemoedelijke strand van Gimsøy. En altijd zijn er de prachtige bergen op de achtergrond.

Wil je tijdens deze prachtige Fotoreis Lofoten filters gebruiken, maar heb je deze nog niet? Je kunt van tevoren een setje aanschaffen via de webshop van Fotografie-reizen.nl. De zeer complete Fotografie-reizen.nl-filterset van Haida is uiterst geschikt voor deze fotoreis, maar onze fotografen hebben ook meerdere setjes met filters mee om uit te proberen.

Enthousiast geworden? Schrijf je dan in voor de Fotoreis Lofoten.

Noorderlicht tijdens de fotoreis Lofoten
Fotoreis Lofoten 2023
Fotoreis Lofoten 2023
Strand Unstyad Lofoten gefotografeerd met lange sluitertijd tijdens een fotoreis
Fotoreis Lofoten Marjon Meinders in actie
Strand Haukland gefotografeerd tijdens de fotoreis Lofoten
Rode huisje Hamnoy Lofoten in tegenlicht fotografiereis
Deelnemer in actie bij Sakrisoy fotoreis Lofoten
Fotoreis Lofoten landschapsfotografie Hamnoy

Dag 1

Fotoreis Lofoten: een groot avontuur

Het avontuur begint. Vanaf Schiphol vlieg je samen met je foto-reisgenoten aan de Fotoreis Lofoten via Oslo naar de luchthaven Evenes nabij Narvik. De rit gaat vervolgens naar Harstad op de Lofoten waar je één nacht in het Thon hotel verblijft op weg naar je uiteindelijke overnachtingslocatie in traditionele rorbuer in Mortsund. Deze traditionele vissershuisjes, waar je vijf nachten verblijft, liggen heel centraal ten opzichte van alle fotografielocateis die je deze reis aan gaat doen.

Strand Uttakleiv met het 'oog'. Fotoreis Lofoten
Gimsoy bij zonsondergang
Fotoreis Lofoten landschapsfotografie

Dag 2

Magisch groen Noorderlicht fotograferen

Prachtige fotogenieke locaties staan vandaag op het programma tijdens de rit naar Mortsund. Je stopt regelmatig onderweg om de schitterende omgeving te fotograferen, zoals de stokvis kathedralen op het eiland Svinøya, de kerk in het dorpje Kabelvåg, het kleine Rørvik stranda, de Gimsøystraumen brug en het strand van Gimsøy met het witte kerkje. Als het donker wordt, heb je tijdens deze fotografiereis een goede kans om het Noorderlicht te zien, mits het uiteraard niet bewolkt is. Om goed voorbereid te zijn, mocht het magische groene schouwspel zich laten zien, zorgt de fotograaf dat je alle tips en tricks voor het fotograferen van het Noorderlicht vandaag te horen krijgt. Zodra de lichtshow begint, ga jij direct aan de slag met fotograferen van dit fantastische natuurfenomeen.

Stattles Rorbusenter in Mortsund is de locatie waar je de komende dagen verblijft. Het is de thuisbasis van de Fotoreis Lofoten, vanwaar elke dag fototrips worden ondernomen naar diverse mooie locaties, zowel overdag als ‘s avonds. De voormalige rode vissershuisjes van Stattles Rorbusenter liggen prachtig in een fjord. Bij het wakker worden kijk je uit over eilandjes en bergen, die mooi verlicht worden door de opkomende zon. Elk huisje beschikt over 3 slaapkamers en een gezamenlijke woonkamer met een groot keukenblok. Elke slaapkamer heeft een eigen badkamer.

Stokvissen in Svolvaer Lofoten natuurfotografie
Restaurant Sakrisoy Lofoten fotovakantie
Fotoreis Lofoten

Dag 3 t/m 6

Gouden uurtje duurt de hele dag

De dagen die volgen bezoek je locaties tijdens zonsopkomst, zonsondergang en tijdens het gouden uurtje dat hier maar liefst de hele dag duurt. ‘s Avonds ga je op jacht naar het Noorderlicht indien de situatie zich daarvoor leent. Tijdens de Fotoreis Lofoten gaan de fotografen jou alles bijbrengen over landschapsfotografie. Zo ontdek je hoe je moet kijken naar composities en naar licht. Om je op weg te helpen, verzorgt de fotograaf aan het begin van de fotografiereis naar de Lofoten een mini-masterclass landschapsfotografie.
Sneeuwstorm boven Reine op de Lofoten
Deelnemers aan de fotoreis Lofoten op een berg
Strand Haukland Lofoten fotovakantie
Fotoreis Lofoten dreigende bui
Stokvissen Lofoten

Fotogenieke Nusfjord tijdens Fotoreis Lofoten

Een van de locaties die op de planning staan, is het strand van Skagsanden. Deze is zeer bekend om de prachtige patronen in het zand, met de bekende berg op de achtergrond. De patronen worden veroorzaakt door een beekje dat vanuit de bergen het strand op komt. De patronen in het zand nemen prachtige vormen aan. Ook ga je naar het museumdorp Nusfjord. Dit is één van de oudste en best bewaarde vissersdorpen van de Lofoten. De zeer fotogenieke huisjes worden op dit moment niet permanent bewoond, maar zijn een museum. Verder bezoek je tijdens Fotoreis Lofoten de dubbele bruggen van Fredvang, die het vissersdorp van Fredvang op Moskenesøya met het naburige eiland Flakstadøya verbindt.
Nusfjord in het blauwe kwartiertje Fotoreis Lofoten
Haventje van Nusfjord Lofoten
Restaurantje in Nusfjord Lofoten fotovakanties

Keien voor lange sluitertijd

De stranden van Haukland en Uttakleiv staan tevens op het programma van de Fotoreis Lofoten. Dit zijn de meest gefotografeerde stranden op de Lofoten. Waar het Haukland Stranda bekend staat om zijn hagelwitte stranden en felblauwe water, zijn op het Uttakleiv strand grote keien te vinden, die zorgen voor een prachtige voorgrond in je foto. En wanneer dat nog niet genoeg is, bezoek je ook nog de stranden van Myrland en Storsandnes, twee geweldige zandstranden met enorme granieten rotsen, die een prachtige voorgrond vormen. Natuurlijk sla je Reine/Hamnøy, niet over. Een van de meest pitoreske plaatsjes op de Lofoten met de bekende rode vissershuisjes.

Het exacte programma hangt onder andere van de weersomstandigheden af.

Lange sluitertijd op het strand van Lofoten
Deelnemers in actie tijdens de fotoreis Lofoten
Fotoreizen Lofoten natuurfotografie
Hans de Geus tijdens de fotoreis Lofoten
Fotoreizen Lofoten natuurfotografie
Kerkje Flakstad in de sneeuw Lofoten

Dag 7

Uitzichtpunten en vissersdorp

Vanuit Mortsund gaat de rit naar Harstad (± 250km), met een tussenstop in het toeristische vissersdorp Henningsvær. Henningsvær telt 500 inwoners en heeft een oppervlakte van 0,31 km². Het vissersdorp ligt op het zuidelijkste puntje van het eiland Austvågøy, eigenlijk op een aantal kleine scheren die met een brug verbonden zijn met het eiland. Vervolgens maken we een stop bij het uitzichtpunt over Austnesfjorden. Hier zweven de houten looppaden boven het landschap en bieden een fantastisch uitzicht over de geweldige bergen en de Sildpollness Kapel.
Aan het eind van de dag kom je aan in het Thon hotel in Harstad. In het inpandige Egon restaurant hebben ze fantastische burgers als diner.
Gimsøy strand Lofoten bij zonsondergang fotografie reizen
Strand van Uttakleiv Lofoten fotografiereis
Fotoreis Lofoten deelnemers in actie
Stokvissen bij Sakrisøy tijdens een van de fotoreizen door de Lofoten

Dag 8

Terug met duizenden schitterende foto’s

Na het ontbijt in het hotel vertrek je naar de luchthaven op Evenes (± 45 min rijden). De vlucht gaat net als op de heenweg via Oslo naar Schiphol. In het begin van de avond zet je weer voet op Nederlandse bodem met een schat aan nieuwe fotografiekennis en honderden, zo niet duizenden, prachtige foto’s van de Lofoten.

Enthousiast geworden? Schrijf je dan in voor de Fotoreis Lofoten.

Zonsondergang Lofoten fotoreis
Rorbur Center Mortsund Lofoten fotovakantie
Deelnemers bij de bruggen van Fredvang fotoreis Lofoten

Kaart fotoreis Lofoten

Kaart Lofoten - Fotografie-reizen

Inbegrepen:

  • Economy Class vlucht Amsterdam – Oslo – Narvik (retour)
  • Luchthavenbelasting Schiphol
  • Brandstoftoeslag
  • Logies en ontbijt
  • Indeling op 2 persoonskamer in een hotel of een Rorbuer-huisje
  • Vervoer per 4WD-minibus
  • Begeleiding Nederlandstalige professionele fotograaf
  • Besprekingen van de gemaakte foto’s

Bijkomende kosten:

  • Boekingskosten 30,- euro per boeking
  • Bijdrage garantiefonds GGTO 9,00 p.p.
  • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Niet genoemde maaltijden en drankjes
  • Fooien reisleiding
  • Uitgaven van persoonlijke aard
  • Toeslag 1-persoonskamer (ca. 450 euro, alleen indien voorradig)
  • Fooien

Je overnacht deze reis meerdere nachten in Stattles Rorbusenter. Een rorbuer is typisch iets van de Lofoten. Het zijn voormalige rode vissershuisjes, die tegenwoordig omgebouwd zijn als verblijfsplaats voor toeristen.

Elk huisje, waarin wij verblijven, heeft 2 of 3 slaapkamers met in elke slaapkamer 2 gescheiden bedden. Elke slaapkamer beschikt over een eigen badkamer met douche en wc. Daarnaast is er in elk huisje een gezamenlijke woonkamer met een eettafel, zithoek, televisie en een uitgebreid keukenblok.

Fotoreis Lofoten Stattles Rorbusenter
Fotoreis Lofoten Stattles Rorbusenter
Noorderlicht boven onze rorbur in Mortsuns Lofoten tijdens de fotoreis

Foto-apparatuur:

  • Een groothoek (zoom)lens is tijdens de Fotoreis Lofoten perfect om de weidse landschappen en het Noorderlicht te fotograferen, denk aan minimaal 24mm full frame equivalent, breder kan natuurlijk ook.
  • Een tele (zoom)lens is onmisbaar voor de intieme landschappen, denk aan 70-200mm of 100-400mm full frame equivalent.
  • Zorg tijdens de Fotoreis Lofoten voor bescherming tegen de elementen. Een regenhoes is aan te raden.
  • Filters zijn aan te raden, zeker grijsfilters voor lange sluitertijden. Deze kan je aanschaffen via de webshop van Fotografie-reizen.nl. Onze fotografen hebben ook diverse setjes met filters mee, die je mag lenen.
  • Een statief is onmisbaar.
  • Voldoende snelle geheugenkaartjes en eventueel een manier om ze te backupen.
  • Draadontspanner of afstandsbediening is aan te raden voor het fotograferen met lange sluitertijden en in de avonduren..
  • Een extra accu, want accu’s lopen in de kou sneller leeg.
  • Zorg voor een (thee)doek voor het droog houden van je apparatuur en objectieven, en een microvezeldoekje voor het schoonmaken.
  • Een reinigingssetje voor je filters kan handig zijn.

Aanbetaling:

  • De Fotoreis Lofoten kent een aanbetaling van 45 procent van de totale reissom. Als de aanbetaling binnen 14 dagen na boeking is voldaan, kan de voorpret voor jouw Fotoreis Lofoten beginnen, want jouw deelname is verzekerd. Met het boeken ga je akkoord met de algemene voorwaarden en ga je een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Nadat jouw boeking is bevestigd is er geen herroepingsrecht.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

  • Fotografie-reizen.nl wil dat iedereen veilig op stap gaat. Daarom is het hebben van een reisverzekering verplicht voor de Fotoreis Lofoten.  We raden een annuleringsverzekering aan. Dit is echter niet verplicht. Het is aan jezelf of je het risico van een annulering wilt lopen. Fotografie-reizen.nl kan een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou regelen. We werken hiervoor samen met Europeesche Verzekeringen. Wil je graag dat wij een reisverzekering voor jou afsluiten, dan kan je dit op het inschrijfformulier aanvinken. Sluit je liever zelf een verzekering bij Europeesche Verzekeringen af, ook dat kan. Klik hier voor de pagina over reis- en annuleringsverzekeringen.
  • Let erop dat je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een annuleringsverzekering binnen 1 of 2 weken na boeking afgesloten moet hebben anders kan het niet meer.

Paspoort of identiteitskaart:

  • Noorwegen maakt deel uit van de Schengenlanden. Je kunt binnenreizen met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort of identiteitskaart.

Vliegtuigklasse:

  • Fotografie-reizen.nl boekt vliegtickets in een bepaalde klasse. Vliegmaatschappijen hebben vaak een x-aantal stoelen beschikbaar in zo’n klasse. Zijn de stoelen op, dan moet Fotografie-reizen.nl stoelen in een duurdere klasse inkopen. Hoe dichter op de vertrekdatum van de reis hoe groter de kans hierop is. Het prijsverschil berekenen wij door aan onze klanten. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de klant.

Bagage:

  • Ruimbagage: 23 kilo (lxbxh maximaal 158 cm). Handbagage: 55 x 40 x 23 incl. wielen en handvat, max. 8 kg.
  • We reizen tijdens de Fotoreis Lofoten in busjes, waarin de bagageruimte beperkt is. Daarom vragen we jou bagage mee te nemen in een flexibele tas en niet in een hardschalen koffer! Ook verzoeken we om niet te veel mee te nemen.

Algemene voorwaarden:

Klik hier:
Algemene voorwaarden

Klimaat

De weersomstandigheden tijdens de Fotoreis Lofoten kunnen erg wisselend zijn. Het kan een stralende heldere week worden, met gemoedelijke winterse temperaturen waarbij een jas en handschoenen niet eens nodig zijn, of het kan spoken met felle sneeuwstormen en temperaturen die voor het gevoel uit een vrieskist komen. De wind kan stormachtig zijn (windkracht 9 en hoger) wat op de open stranden natuurlijk goed merkbaar is, en de warmte uit je lichaam kan zuigen (daarom is een winddichte jas zo belangrijk). Sneeuwbuien kunnen kort van duur zijn, en heel plaatselijk, zodat tien minuten in de auto wachten voldoende kan zijn. Maar het kan ook makkelijk weken achtereen regenen.

De ideale omstandigheden tijdens deze fotografie reis naar de Lofoten zijn indrukwekkende wolken en sneeuwbuien die af en aan komen waarbij het landschap elke minuut anders is, en ’s-avonds een heldere sterrenhemel met veel noorderlicht activiteit. Je moet op het slechtste voorbereid zijn, zodat het alleen maar mee kan vallen.

Kleding

Lofoten in de winter is op zich niet koud. Gemiddeld ligt de temperatuur tussen de 5° en -5°C maar in de wind kan de gevoelstemperatuur -15°C tot -20°C zijn. Een wind- en waterdichte jas en broek is daarom aan te raden. Kleding kan het beste in laagjes gedragen worden. Bijvoorbeeld:

  • Thermo onderkleding.
  • Dik/warm fleece vest.
  • Winddichte en waterdichte jas, zoals een hardshell. Een regenjas over een goede warme winterjas kan ook een goede bescherming bieden tegen de kille wind.
  • Handschoenen, eventueel een paar dunne handschoenen waarmee je de camera kunt bedienen, en een dikker paar handschoenen om warm te blijven.
  • Warme muts die oren en hoofd warm kan houden.
  • Warme shawl of das waar je je lekker in kunt nestelen.
  • Warme (gevoerde) broek, bij voorkeur wind en/of waterdicht, of een skibroek. Heb je die niet, dan is een warme broek en een simpele (fiets) regenbroek ook perfect te doen. De regenbroek is niet persé voor regen of sneeuw, maar om de wind te stoppen.
  • Voor de avonden binnen is een comfortabele jogging broek, warme trui en pantoffels ideaal.
  • Voor buiten zijn goede waterdichte wandelschoenen aan te raden, of laarzen, waar je met warme sokken in kan. Neem eventueel een (uitschuifbare) wandelstok mee voor extra steun. Je kent ze wel, die Nordic Walking stokken.
  • Zorg dat je een reflecterend veiligheidsvestje bij je hebt dat over de jas heen gedragen kan worden. Dit is verplicht (en gewoonweg veilig) indien je ’s-avonds op de weg staat.
  • Voor wie snel koude handen heeft; warmtepacks kunnen extra warmte brengen. Maar er zijn ook handschoenen met verwarming op accu.

Tijdsverschil

  • Er is geen tijdverschil met Nederland.

Elektriciteit

  • Het voltage is in Noorwegen hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn ook hetzelfde, zodat je geen verloopstekker nodig hebt. Wel hebben we veel stopcontacten nodig voor alle telefoons en voor het opladen van de camera-accu’s.
  • Stekkers waar meerdere telefoons tegelijk in opgeladen kunnen worden of een stekkerdoos zijn handig.
  • Vergeet niet al je oplaadsnoeren mee te nemen!! Voor zowel de camera als de telefoon.

Munt eenheid en betalen

  • Plaatselijke munt: Noorse kronen (NOK).
  • € 1 is ongeveer kr 9,6 (voor het gemak: 10 kronen = € 1).
  • Geadviseerd wordt om geen geld vooraf te wisselen. Het is altijd mogelijk om op de luchthaven kronen te pinnen, of in Svolvaer of Leknes zelf. Over het algemeen kan overal met pinpas betaald worden, zoals in supermarkten en restaurants. Dit wordt op de meeste plaatsen ook aangemoedigd.

Klik snel op de tabbladen hieronder voor meer informatie over deze geweldige fotoreis naar de Lofoten!

Fotoreizen Lofoten Hamnoy
Fotoreis Lofoten Riet Machielsen in actie
Fotoreis Lofoten strand van Unstad

Fotoreis Lofoten in winterse sfeer

Een fotoreis naar de Lofoten sla je als landschapsfotograaf niet af. Hoog boven de poolcirkel, op 68° Noorderbreedte, steekt de Lofoten-archipel ver in de Noorse Zee. De betoverende eilanden tijdens de fotoreis Lofoten zijn een mekka voor de landschapsfotograaf, met prachtige fjorden omgeven door fotogenieke bergen. Kleine nederzettingen en stadjes liggen verborgen tussen de bergen. En de traditioneel rood gekleurde vissershuisjes, de Rorbuer, steken mooi af tegen de witte sneeuw.

Het weer is altijd een verrassing en veranderlijk. Prachtige wolkenpartijen drijven over vanuit de zee, vol met sneeuw of regen. Een uur later staat de zon laag aan de hemel in een staalblauwe lucht. Welke omstandigheden er ook zijn, het is continu fotogeniek.

Fotoreis Lofoten Riet Machielsen in actie
Fotoreis Lofoten landschapsfotografie blauwe uurtje
Fotoreis Lofoten landschapsfotografie
Fotoreizen Lofoten Sakrisøy geel punthuisje met puntberg

Hele dag mooi zacht licht

Omdat Lofoten zo ver noordelijk ligt, zijn de dagen in de winter kort en de nachten lang. Maar er is lang genoeg daglicht tijdens deze fotografiereis om onder begeleiding van onze fotografen heerlijk op verkenning te gaan op de prachtige stranden en fjorden. Het mooie zachte licht zie je hier namelijk de hele dag.

Fotoreis Lofoten Roelof de Hoog in actie
Hamnoy fotoreis Lofoten
Fotoreis Lofoten rode kerk Unstad in de sneeuw

Noorderlicht fotograferen

Lofoten ligt op een van de meest gunstige plekken om het Noorderlicht te zien en fotograferen. De fotogenieke fjorden en stranden vormen ’s nachts de ideale plek voor magische foto’s van het wonderschone Noorderlicht. De kans op Noorderlicht is groot, maar wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

Noorderlicht tijdens de fotoreis Lofoten
Fotoreizen Lofoten kassahuisje Sakrisøy in de sneeuw
Nusfjorden in het blauwe kwartiertje tijdens de fotoreis Lofoten

Stranden tijdens Fotoreis Lofoten

Het fotograferen van de stranden van Lofoten biedt veel mogelijkheden. Van de kabbelende golven op de zandstranden van Haukland, tot de ruwe golven op Uttakleiv. Je gaat er fotograferen met lange sluitertijden en spelen met composities. Fotografeer de unieke patronen op Skagsanden of het kerkje op het gemoedelijke strand van Gimsøy. En altijd zijn er de prachtige bergen op de achtergrond.

Wil je tijdens deze prachtige Fotoreis Lofoten filters gebruiken, maar heb je deze nog niet? Je kunt van tevoren een setje aanschaffen via de webshop van Fotografie-reizen.nl. De zeer complete Fotografie-reizen.nl-filterset van Haida is uiterst geschikt voor deze fotoreis, maar onze fotografen hebben ook meerdere setjes met filters mee om uit te proberen.

Enthousiast geworden? Schrijf je dan in voor de Fotoreis Lofoten.

Noorderlicht tijdens de fotoreis Lofoten
Fotoreis Lofoten 2023
Fotoreis Lofoten 2023
Strand Unstyad Lofoten gefotografeerd met lange sluitertijd tijdens een fotoreis
Fotoreis Lofoten Marjon Meinders in actie
Strand Haukland gefotografeerd tijdens de fotoreis Lofoten
Rode huisje Hamnoy Lofoten in tegenlicht fotografiereis
Deelnemer in actie bij Sakrisoy fotoreis Lofoten
Fotoreis Lofoten landschapsfotografie Hamnoy

Dag 1

Fotoreis Lofoten: een groot avontuur

Het avontuur begint. Vanaf Schiphol vlieg je samen met je foto-reisgenoten aan de Fotoreis Lofoten via Oslo naar de luchthaven Evenes nabij Narvik. De rit gaat vervolgens naar Harstad op de Lofoten waar je één nacht in het Thon hotel verblijft op weg naar je uiteindelijke overnachtingslocatie in traditionele rorbuer in Mortsund. Deze traditionele vissershuisjes, waar je vijf nachten verblijft, liggen heel centraal ten opzichte van alle fotografielocateis die je deze reis aan gaat doen.

Strand Uttakleiv met het 'oog'. Fotoreis Lofoten
Gimsoy bij zonsondergang
Fotoreis Lofoten landschapsfotografie

Dag 2

Magisch groen Noorderlicht fotograferen

Prachtige fotogenieke locaties staan vandaag op het programma tijdens de rit naar Mortsund. Je stopt regelmatig onderweg om de schitterende omgeving te fotograferen, zoals de stokvis kathedralen op het eiland Svinøya, de kerk in het dorpje Kabelvåg, het kleine Rørvik stranda, de Gimsøystraumen brug en het strand van Gimsøy met het witte kerkje. Als het donker wordt, heb je tijdens deze fotografiereis een goede kans om het Noorderlicht te zien, mits het uiteraard niet bewolkt is. Om goed voorbereid te zijn, mocht het magische groene schouwspel zich laten zien, zorgt de fotograaf dat je alle tips en tricks voor het fotograferen van het Noorderlicht vandaag te horen krijgt. Zodra de lichtshow begint, ga jij direct aan de slag met fotograferen van dit fantastische natuurfenomeen.

Stattles Rorbusenter in Mortsund is de locatie waar je de komende dagen verblijft. Het is de thuisbasis van de Fotoreis Lofoten, vanwaar elke dag fototrips worden ondernomen naar diverse mooie locaties, zowel overdag als ‘s avonds. De voormalige rode vissershuisjes van Stattles Rorbusenter liggen prachtig in een fjord. Bij het wakker worden kijk je uit over eilandjes en bergen, die mooi verlicht worden door de opkomende zon. Elk huisje beschikt over 3 slaapkamers en een gezamenlijke woonkamer met een groot keukenblok. Elke slaapkamer heeft een eigen badkamer.

Stokvissen in Svolvaer Lofoten natuurfotografie
Restaurant Sakrisoy Lofoten fotovakantie
Fotoreis Lofoten

Dag 3 t/m 6

Gouden uurtje duurt de hele dag

De dagen die volgen bezoek je locaties tijdens zonsopkomst, zonsondergang en tijdens het gouden uurtje dat hier maar liefst de hele dag duurt. ‘s Avonds ga je op jacht naar het Noorderlicht indien de situatie zich daarvoor leent. Tijdens de Fotoreis Lofoten gaan de fotografen jou alles bijbrengen over landschapsfotografie. Zo ontdek je hoe je moet kijken naar composities en naar licht. Om je op weg te helpen, verzorgt de fotograaf aan het begin van de fotografiereis naar de Lofoten een mini-masterclass landschapsfotografie.
Sneeuwstorm boven Reine op de Lofoten
Deelnemers aan de fotoreis Lofoten op een berg
Strand Haukland Lofoten fotovakantie
Fotoreis Lofoten dreigende bui
Stokvissen Lofoten

Fotogenieke Nusfjord tijdens Fotoreis Lofoten

Een van de locaties die op de planning staan, is het strand van Skagsanden. Deze is zeer bekend om de prachtige patronen in het zand, met de bekende berg op de achtergrond. De patronen worden veroorzaakt door een beekje dat vanuit de bergen het strand op komt. De patronen in het zand nemen prachtige vormen aan. Ook ga je naar het museumdorp Nusfjord. Dit is één van de oudste en best bewaarde vissersdorpen van de Lofoten. De zeer fotogenieke huisjes worden op dit moment niet permanent bewoond, maar zijn een museum. Verder bezoek je tijdens Fotoreis Lofoten de dubbele bruggen van Fredvang, die het vissersdorp van Fredvang op Moskenesøya met het naburige eiland Flakstadøya verbindt.
Nusfjord in het blauwe kwartiertje Fotoreis Lofoten
Haventje van Nusfjord Lofoten
Restaurantje in Nusfjord Lofoten fotovakanties

Keien voor lange sluitertijd

De stranden van Haukland en Uttakleiv staan tevens op het programma van de Fotoreis Lofoten. Dit zijn de meest gefotografeerde stranden op de Lofoten. Waar het Haukland Stranda bekend staat om zijn hagelwitte stranden en felblauwe water, zijn op het Uttakleiv strand grote keien te vinden, die zorgen voor een prachtige voorgrond in je foto. En wanneer dat nog niet genoeg is, bezoek je ook nog de stranden van Myrland en Storsandnes, twee geweldige zandstranden met enorme granieten rotsen, die een prachtige voorgrond vormen. Natuurlijk sla je Reine/Hamnøy, niet over. Een van de meest pitoreske plaatsjes op de Lofoten met de bekende rode vissershuisjes.

Het exacte programma hangt onder andere van de weersomstandigheden af.

Lange sluitertijd op het strand van Lofoten
Deelnemers in actie tijdens de fotoreis Lofoten
Fotoreizen Lofoten natuurfotografie
Hans de Geus tijdens de fotoreis Lofoten
Fotoreizen Lofoten natuurfotografie
Kerkje Flakstad in de sneeuw Lofoten

Dag 7

Uitzichtpunten en vissersdorp

Vanuit Mortsund gaat de rit naar Harstad (± 250km), met een tussenstop in het toeristische vissersdorp Henningsvær. Henningsvær telt 500 inwoners en heeft een oppervlakte van 0,31 km². Het vissersdorp ligt op het zuidelijkste puntje van het eiland Austvågøy, eigenlijk op een aantal kleine scheren die met een brug verbonden zijn met het eiland. Vervolgens maken we een stop bij het uitzichtpunt over Austnesfjorden. Hier zweven de houten looppaden boven het landschap en bieden een fantastisch uitzicht over de geweldige bergen en de Sildpollness Kapel.
Aan het eind van de dag kom je aan in het Thon hotel in Harstad. In het inpandige Egon restaurant hebben ze fantastische burgers als diner.
Gimsøy strand Lofoten bij zonsondergang fotografie reizen
Strand van Uttakleiv Lofoten fotografiereis
Fotoreis Lofoten deelnemers in actie
Stokvissen bij Sakrisøy tijdens een van de fotoreizen door de Lofoten

Dag 8

Terug met duizenden schitterende foto’s

Na het ontbijt in het hotel vertrek je naar de luchthaven op Evenes (± 45 min rijden). De vlucht gaat net als op de heenweg via Oslo naar Schiphol. In het begin van de avond zet je weer voet op Nederlandse bodem met een schat aan nieuwe fotografiekennis en honderden, zo niet duizenden, prachtige foto’s van de Lofoten.

Enthousiast geworden? Schrijf je dan in voor de Fotoreis Lofoten.

Zonsondergang Lofoten fotoreis
Rorbur Center Mortsund Lofoten fotovakantie
Deelnemers bij de bruggen van Fredvang fotoreis Lofoten

Kaart fotoreis Lofoten

Kaart Lofoten - Fotografie-reizen

Inbegrepen:

  • Economy Class vlucht Amsterdam – Oslo – Narvik (retour)
  • Luchthavenbelasting Schiphol
  • Brandstoftoeslag
  • Logies en ontbijt
  • Indeling op 2 persoonskamer in een hotel of een Rorbuer-huisje
  • Vervoer per 4WD-minibus
  • Begeleiding Nederlandstalige professionele fotograaf
  • Besprekingen van de gemaakte foto’s

Bijkomende kosten:

  • Boekingskosten 30,- euro per boeking
  • Bijdrage garantiefonds GGTO 9,00 p.p.
  • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 euro per boeking

Niet inbegrepen:

  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Niet genoemde maaltijden en drankjes
  • Fooien reisleiding
  • Uitgaven van persoonlijke aard
  • Toeslag 1-persoonskamer (ca. 450 euro, alleen indien voorradig)
  • Fooien

Je overnacht deze reis meerdere nachten in Stattles Rorbusenter. Een rorbuer is typisch iets van de Lofoten. Het zijn voormalige rode vissershuisjes, die tegenwoordig omgebouwd zijn als verblijfsplaats voor toeristen.

Elk huisje, waarin wij verblijven, heeft 2 of 3 slaapkamers met in elke slaapkamer 2 gescheiden bedden. Elke slaapkamer beschikt over een eigen badkamer met douche en wc. Daarnaast is er in elk huisje een gezamenlijke woonkamer met een eettafel, zithoek, televisie en een uitgebreid keukenblok.

Fotoreis Lofoten Stattles Rorbusenter
Fotoreis Lofoten Stattles Rorbusenter
Noorderlicht boven onze rorbur in Mortsuns Lofoten tijdens de fotoreis

Foto-apparatuur:

  • Een groothoek (zoom)lens is tijdens de Fotoreis Lofoten perfect om de weidse landschappen en het Noorderlicht te fotograferen, denk aan minimaal 24mm full frame equivalent, breder kan natuurlijk ook.
  • Een tele (zoom)lens is onmisbaar voor de intieme landschappen, denk aan 70-200mm of 100-400mm full frame equivalent.
  • Zorg tijdens de Fotoreis Lofoten voor bescherming tegen de elementen. Een regenhoes is aan te raden.
  • Filters zijn aan te raden, zeker grijsfilters voor lange sluitertijden. Deze kan je aanschaffen via de webshop van Fotografie-reizen.nl. Onze fotografen hebben ook diverse setjes met filters mee, die je mag lenen.
  • Een statief is onmisbaar.
  • Voldoende snelle geheugenkaartjes en eventueel een manier om ze te backupen.
  • Draadontspanner of afstandsbediening is aan te raden voor het fotograferen met lange sluitertijden en in de avonduren..
  • Een extra accu, want accu’s lopen in de kou sneller leeg.
  • Zorg voor een (thee)doek voor het droog houden van je apparatuur en objectieven, en een microvezeldoekje voor het schoonmaken.
  • Een reinigingssetje voor je filters kan handig zijn.

Aanbetaling:

  • De Fotoreis Lofoten kent een aanbetaling van 45 procent van de totale reissom. Als de aanbetaling binnen 14 dagen na boeking is voldaan, kan de voorpret voor jouw Fotoreis Lofoten beginnen, want jouw deelname is verzekerd. Met het boeken ga je akkoord met de algemene voorwaarden en ga je een definitieve overeenkomst aan met Fotografie-reizen.nl. Nadat jouw boeking is bevestigd is er geen herroepingsrecht.

Reis- en/of annuleringsverzekering:

  • Fotografie-reizen.nl wil dat iedereen veilig op stap gaat. Daarom is het hebben van een reisverzekering verplicht voor de Fotoreis Lofoten.  We raden een annuleringsverzekering aan. Dit is echter niet verplicht. Het is aan jezelf of je het risico van een annulering wilt lopen. Fotografie-reizen.nl kan een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou regelen. We werken hiervoor samen met Europeesche Verzekeringen. Wil je graag dat wij een reisverzekering voor jou afsluiten, dan kan je dit op het inschrijfformulier aanvinken. Sluit je liever zelf een verzekering bij Europeesche Verzekeringen af, ook dat kan. Klik hier voor de pagina over reis- en annuleringsverzekeringen.
  • Let erop dat je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een annuleringsverzekering binnen 1 of 2 weken na boeking afgesloten moet hebben anders kan het niet meer.

Paspoort of identiteitskaart:

  • Noorwegen maakt deel uit van de Schengenlanden. Je kunt binnenreizen met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort of identiteitskaart.

Vliegtuigklasse:

  • Fotografie-reizen.nl boekt vliegtickets in een bepaalde klasse. Vliegmaatschappijen hebben vaak een x-aantal stoelen beschikbaar in zo’n klasse. Zijn de stoelen op, dan moet Fotografie-reizen.nl stoelen in een duurdere klasse inkopen. Hoe dichter op de vertrekdatum van de reis hoe groter de kans hierop is. Het prijsverschil berekenen wij door aan onze klanten. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de klant.

Bagage:

  • Ruimbagage: 23 kilo (lxbxh maximaal 158 cm). Handbagage: 55 x 40 x 23 incl. wielen en handvat, max. 8 kg.
  • We reizen tijdens de Fotoreis Lofoten in busjes, waarin de bagageruimte beperkt is. Daarom vragen we jou bagage mee te nemen in een flexibele tas en niet in een hardschalen koffer! Ook verzoeken we om niet te veel mee te nemen.

Algemene voorwaarden:

Klik hier:
Algemene voorwaarden

Klimaat

De weersomstandigheden tijdens de Fotoreis Lofoten kunnen erg wisselend zijn. Het kan een stralende heldere week worden, met gemoedelijke winterse temperaturen waarbij een jas en handschoenen niet eens nodig zijn, of het kan spoken met felle sneeuwstormen en temperaturen die voor het gevoel uit een vrieskist komen. De wind kan stormachtig zijn (windkracht 9 en hoger) wat op de open stranden natuurlijk goed merkbaar is, en de warmte uit je lichaam kan zuigen (daarom is een winddichte jas zo belangrijk). Sneeuwbuien kunnen kort van duur zijn, en heel plaatselijk, zodat tien minuten in de auto wachten voldoende kan zijn. Maar het kan ook makkelijk weken achtereen regenen.

De ideale omstandigheden tijdens deze fotografie reis naar de Lofoten zijn indrukwekkende wolken en sneeuwbuien die af en aan komen waarbij het landschap elke minuut anders is, en ’s-avonds een heldere sterrenhemel met veel noorderlicht activiteit. Je moet op het slechtste voorbereid zijn, zodat het alleen maar mee kan vallen.

Kleding

Lofoten in de winter is op zich niet koud. Gemiddeld ligt de temperatuur tussen de 5° en -5°C maar in de wind kan de gevoelstemperatuur -15°C tot -20°C zijn. Een wind- en waterdichte jas en broek is daarom aan te raden. Kleding kan het beste in laagjes gedragen worden. Bijvoorbeeld:

  • Thermo onderkleding.
  • Dik/warm fleece vest.
  • Winddichte en waterdichte jas, zoals een hardshell. Een regenjas over een goede warme winterjas kan ook een goede bescherming bieden tegen de kille wind.
  • Handschoenen, eventueel een paar dunne handschoenen waarmee je de camera kunt bedienen, en een dikker paar handschoenen om warm te blijven.
  • Warme muts die oren en hoofd warm kan houden.
  • Warme shawl of das waar je je lekker in kunt nestelen.
  • Warme (gevoerde) broek, bij voorkeur wind en/of waterdicht, of een skibroek. Heb je die niet, dan is een warme broek en een simpele (fiets) regenbroek ook perfect te doen. De regenbroek is niet persé voor regen of sneeuw, maar om de wind te stoppen.
  • Voor de avonden binnen is een comfortabele jogging broek, warme trui en pantoffels ideaal.
  • Voor buiten zijn goede waterdichte wandelschoenen aan te raden, of laarzen, waar je met warme sokken in kan. Neem eventueel een (uitschuifbare) wandelstok mee voor extra steun. Je kent ze wel, die Nordic Walking stokken.
  • Zorg dat je een reflecterend veiligheidsvestje bij je hebt dat over de jas heen gedragen kan worden. Dit is verplicht (en gewoonweg veilig) indien je ’s-avonds op de weg staat.
  • Voor wie snel koude handen heeft; warmtepacks kunnen extra warmte brengen. Maar er zijn ook handschoenen met verwarming op accu.

Tijdsverschil

  • Er is geen tijdverschil met Nederland.

Elektriciteit

  • Het voltage is in Noorwegen hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn ook hetzelfde, zodat je geen verloopstekker nodig hebt. Wel hebben we veel stopcontacten nodig voor alle telefoons en voor het opladen van de camera-accu’s.
  • Stekkers waar meerdere telefoons tegelijk in opgeladen kunnen worden of een stekkerdoos zijn handig.
  • Vergeet niet al je oplaadsnoeren mee te nemen!! Voor zowel de camera als de telefoon.

Munt eenheid en betalen

  • Plaatselijke munt: Noorse kronen (NOK).
  • € 1 is ongeveer kr 9,6 (voor het gemak: 10 kronen = € 1).
  • Geadviseerd wordt om geen geld vooraf te wisselen. Het is altijd mogelijk om op de luchthaven kronen te pinnen, of in Svolvaer of Leknes zelf. Over het algemeen kan overal met pinpas betaald worden, zoals in supermarkten en restaurants. Dit wordt op de meeste plaatsen ook aangemoedigd.

Kies je toch liever een andere fotografie bestemming? We hebben ook leuke fotoreizen naar Borneo, Spitsbergen, Fins Lapland, Helgoland, Schotland, Glencoe, IJsland Noorderlicht, Lofoten, Nepal, AlbaniëMadagaskarCosta RicaBrazilië PantanalIJsland Zomer, IJsland Westfjorden, Tanzania, ValenciaKenia-Tanzania, New York, Japan, Namibië, Argentinië, Bolivia & Chili, Lissabon, Luxemburg, de Opaalkust, Terschelling, Drenthe, Groninger Waddenkust, Limburg, Veluwe, Brabant en Ameland. Fotografie-reizen.nl is lid van het reisgarantiefonds GGTO, Calamiteitenfonds en de branchevereniging VvKR. Dat betekent dat je veilig en vertrouwd op fotografie reis gaat.